Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве како ќе провериме; јас ќе ти понудам листа со сите светски познати религии:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Списак_религија

а ти сите нив ќе ги привериш и ќе ни јавиш на форумов: кој бог, на која религија и на кој начин и‘ објавува вистини.

Почни, а јас ќе те причекам...
Па што барам јас од тебе цело време? Дај начин, објасни како ќе провериме дека баш вие од целава оваа листа сте во право?!
Ти си тој што тврди дека баш твојата е единствено вистинска е сите други лажни! Ти си тој што треба да го докаже тврдењето.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па што барам јас од тебе цело време?
Ипси,

просто е; кога ти би знаел што бараш, би почнал да бараш, би барал и до сега-би нашол.

Вака, ем не знаеш што бараш и последично, не наоѓаш, или поинаку кажано, од другите бараш нешта кои самиот не можеш да ги сториш.

Затоа и ти ја пратив листата со белосветските религии, со барање да ги проучиш, што очигледно не можеш да го сториш, оти за тоа ќе ти треба ихааааааа долго време кое го немаш, односно, сам можеш да увидиш дека истражувањето “све и свашта“ по Земјава е апсурдна и залудна работа...

Наместо тоа. тргни од она кое веќе ти е под носот и кое е својствено и автохтоно за твоето а не за африканското религиозно поднебје.[DOUBLEPOST=1518216914][/DOUBLEPOST]
Ти си тој што тврди дека баш твојата е единствено вистинска е сите други лажни! Ти си тој што треба да го докаже тврдењето.
Токму тоа го чинам веќе 10г. на форумов.

Споредбата на мојата со другите религии, укажува на непремостливи разлики меѓу нив, така да практично не е можно паралелно постоење на повеќе религии, кои во исто време би биле и вистинити.

Апусрд на умот е таквата можност.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси,

просто е; кога ти би знаел што бараш, би почнал да бараш, би барал и до сега-би нашол.

Вака, ем не знаеш што бараш и последично, не наоѓаш, или поинаку кажано, од другите бараш нешта кои самиот не можеш да ги сториш.

Затоа и ти ја пратив листата со белосветските религии, со барање да ги проучиш, што очигледно не можеш да го сториш, оти за тоа ќе ти треба ихааааааа долго време кое го немаш, односно, сам можеш да увидиш дека истражувањето “све и свашта“ по Земјава е апсурдна и залудна работа...

Наместо тоа. тргни од она кое веќе ти е под носот и кое е својствено и автохтоно за твоето а не за африканското религиозно поднебје.[DOUBLEPOST=1518216914][/DOUBLEPOST]

Токму тоа го чинам веќе 10г. на форумов.

Споредбата на мојата со другите религии, укажува на непремостливи разлики меѓу нив, така да практично не е можно паралелно постоење на повеќе религии, кои во исто време би биле и вистинити.

Апусрд на умот е таквата можност.
Јас многу убаво знам што барам - Да ми објасниш како ќе утврдиме и потврдиме дека баш вашите верувања, догми, толкувања и слично се вистина а се останато лага. Такво нешто од тебе нема! Даваш одговори што немаат врска со ова прашање! Објаснуваш каква била духовноста, кој биле а кој не достојни, кој биле а кој не во заблуда..... итн, итн. А никаде ни трошка аргумент со кој ќе може да се потврди сето тоа. Останува само вашата заблуда, против заблудата на другите! Со верување се докажувате кој ја поседувал апсолутната вистина а премолчувате и затворате очи на аргументите што ве побиваат и безнадежно си се вртите во циркуларна логика.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас многу убаво знам што барам -
Кога ти навистина би знаел што бараш, до сега ќе го најдеше бараното и ќе знаеше како тоа „изгледа„, а не бараното а ненајденото да го бараш од и кај другите.

Како што веќе напишав-бараш нешта за кои самиот немаш ниту груба претстава за можноста за нивното постоење. [DOUBLEPOST=1518220698][/DOUBLEPOST]
А никаде ни трошка аргумент со кој ќе може да се потврди сето тоа. .
Верата се потврдува пред се‘ преку духовниот опит, а не со философско аргументирање.[DOUBLEPOST=1518220826][/DOUBLEPOST]
Со верување се докажувате кој ја поседувал апсолутната вистина а премолчувате и затворате очи на аргументите што ве побиваат и безнадежно си се вртите во циркуларна логика.
Не постои по циркуларна логика од твојата тафтологија во обликот „...вистината е онаа вистинската...„.

Јас пишувам за вистината која ни е објавена „по вертикала„, од Творецот кон творението, за разлика од твојата логика на давање одговори по начелото „вртење одоколу, само не на ќоше„.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога ти навистина би знаел што бараш, до сега ќе го најдеше бараното и ќе знаеше како тоа „изгледа„, а не бараното а ненајденото да го бараш од и кај другите.

Како што веќе напишав-бараш нешта за кои самиот немаш ниту груба претстава за можноста за нивното постоење.
Веќе пишав што барам - Да објасниш како ќе утврдиме и потврдиме дека баш вашиве верзии, толкувања, сведочења и слично се вистина а на сите други лага. Такво нешто нема.
Верата се потврдува пред се‘ преку духовниот опит, а не со философско аргументирање.
Па сите имаат духовен опит, и муслиманите и хиндусите и будистите и католиците... и сите останати од списокот што го постираше овде. Дај објасни како ќе утврдиме и потврдиме дека баш вашиот е оној вистинскиот а на сите други лажен.
Не постои по циркуларна логика од твојата тафтологија во обликот „...вистината е онаа вистинската...„.

Јас пишувам за вистината која ни е објавена „по вертикала„, од Творецот кон творението, за разлика од твојата логика на давање одговори по начелото „вртење одоколу, само не на ќоше„.
Сите религии тврдат дека вистината им е објавена од Творецот кон творението, никаде ни трага ни глас од аргумент со кој ќе се докаже дека баш вие сте во право. Останува само вашата циркуларна логика - Библијата е вистина бидејќи е од Господ, а Господ постои бидејќи така пишува во библијата.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Со што сведочиш? Со ,,жими мајка"? Благ бил Господ?! Жити сутлијачот?! Озбилен си? Што ако јас сакам луто или кисело?
Имаш ли ти одговор на тоа што те прашувам или немаш?
Христос е Жива Пракса, Метод, треба едноставно да појдеш во Црква на Литургија да се соединиш во Него, со Него и со сите. По конкретно здравје!:)
Ова и од дедо ти ти е пренесено само сеуште се палавиш и луташ по туѓи друмови, наместо да тргнеш од дома...:anco:[DOUBLEPOST=1518262485][/DOUBLEPOST]

И сеуште не ти дојде на ум зошто не се зборува сешто пред секој, посебно за работи кои се многу далеку од еден мирјанин кој што не може да согледа ништо надвор од догмата...

Денес да ви го донесеме Исус од вашите евангелија, вие ќе го распнете без око да ви трепне и без грам размислување и тоа зошто?
Само за да му докажете на светот дека тој ќе воскресне! :)
Не сте до толку будали нели? Имате ли крај на вашиот јазик или се е оправдано заради „вероисповест“ и „сведочење“? :cautious:

Еднаш реков дека без проблем ќе изберам да бидам во грешка на форуми и другата страна да мисли дека добила "поен во однос на божественоста и вистинитоста“ на нивната религија во однос на Мистериите на Телема и Новиот Еон, но нема да зборувам за работи кои не се за зборување пред вас.
Едноставна пракса која има голема моќ кога се работи за божествените работи и човекот!

И види што се пишувате и со кои очи го гледате светот... како да сте Самоиловите војници, кој без едно, кој без две очи, а сите ги убедувате каков е светот...

А што зборувам јас постојано? Светот е она до каде е проширен вашиот универзум. Во догмата нема проширување, нема искуство... едноставно, постојаност. Може да ја прераскажувате и само да додавате придавки но тоа не менува многу...

Затоа, проучувајте го човекот и оставете го да биде што му е волја, не да го осудувате на неговите патишта кои ниту ги знаете ниту пак можете да ги разберете... гледајте си ги вашите и пробајте да бидете подобри. Другото, е небитно.
Класичен гностик, само тој е “предодреден“ нешто да “знае“= патетитка и егоизам.(n)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Веќе пишав што барам - Да објасниш како ќе утврдиме и потврдиме дека баш вашиве верзии, толкувања, сведочења и слично се вистина а на сите други лага. Такво нешто нема.
„...Такво нешто има...„; споредбата меѓу докртините и нивната пракса, од која (споредба) произлегуваат воочливи разлики и цели.[DOUBLEPOST=1518265227][/DOUBLEPOST]
Па сите имаат духовен опит, и муслиманите и хиндусите и будистите и католиците... и сите останати од списокот што го постираше овде. Дај објасни како ќе утврдиме и потврдиме дека баш вашиот е оној вистинскиот а на сите други лажен.
Никаде не оспорив дека и другите религии имаат духовен опит, туку напротив, а тој опит се сведува на две можности:
- стремеж кон Творецот,
- стремеж кон бесмислицата.[DOUBLEPOST=1518265598][/DOUBLEPOST]
Сите религии тврдат дека вистината им е објавена од Творецот кон творението, никаде ни трага ни глас од аргумент со кој ќе се докаже дека баш вие сте во право. Останува само вашата циркуларна логика - Библијата е вистина бидејќи е од Господ, а Господ постои бидејќи така пишува во библијата.
Циркулараната логика е својствена само за твоите бесмилени одговори, во кои не кажуваш ништо, а се вртиш во место.

„...Сите религии...„ е преширок поим. Јас ти посочив линк со листа од сите религии, а ти фати магла и не ги проучи и не ни кажа: кој бог, на која религија, на кој начин и‘ се објавува.

Мојата религија е неповторлива од проста причина; Бог Творецот непрекидно комуницира со човекот, односно со достојните ликови од родот човечки, почнувајќи од Адама, преку пророците и патријарсите, преку Апостолите па се‘ до денешната новозаветна Црква.

Ниту една друга религија не е постојана и нема континуитет низ времето, затоа што е веќе познато дека и најомасовените религии, имаа(т) свои „реформи„ во одреден историски момент, а токму тие „реформи„ ги чинат нивните доктрини испрекинати, неконзистенти и неубедливи.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
„...Такво нешто има...„; споредбата меѓу докртините и нивната пракса, од која (споредба) произлегуваат воочливи разлики и цели.[DOUBLEPOST=1518265227][/DOUBLEPOST]

Никаде не оспорив дека и другите религии имаат духовен опит, туку напротив, а тој опит се сведува на две можности:
- стремеж кон Творецот,
- стремеж кон бесмислицата.
Но никаде нема од ваша страна проверлив и независен начин со кој може да се утврди или потврди кој е во право. Се ви се сведува на ,,жими мајка" на вашиот против зборот на другите.
Никој не спори дека има разлики, тоа што јас го барам од тебе е начин со кој недвосмислено ќе се види која од тие разлики е вистина а која не. Слепата верба која оди контра се што не е во нејзин прилог не е начин.
Нема објаснување од ваша страна со која ќе докажете дека вашите заблуди се стремеж кон Творецот.
Христос е Жива Пракса, Метод, треба едноставно да појдеш во Црква на Литургија да се соединиш во Него, со Него и со сите. По конкретно здравје!:)
Ова и од дедо ти ти е пренесено само сеуште се палавиш и луташ по туѓи друмови, наместо да тргнеш од дома...:anco:
А пак Хари Потер да видиш каква жива пракса и метод е!
Имаш ли или не начин со кој ќе ги потврдиме твоиве методи? Инаку на литургии сум бил, ни трага ни глас од Христос таму, само куп лопови во црни мантии и куп лекоумни мирјани што појма немаат што се прави таму.[DOUBLEPOST=1518266221][/DOUBLEPOST]
Циркулараната логика е својствена само за твоите бесмилени одговори, во кои не кажуваш ништо, а се вртиш во место.

„...Сите религии...„ е преширок поим. Јас ти посочив линк со листа од сите религии, а ти фати магла и не ги проучи и не ни кажа: кој бог, на која религија, на кој начин и‘ се објавува.

Мојата религија е неповторлива од проста причина; Бог Творецот непрекидно комуницира со човекот, односно со достојните ликови од родот човечки, почнувајќи од Адама, преку пророците и патријарсите, преку Апостолите па се‘ до денешната новозаветна Црква.

Ниту една друга религија не е постојана и нема континуитет низ времето, затоа што е веќе познато дека и најомасовените религии, имаа(т) свои „реформи„ во одреден историски момент, а токму тие „реформи„ ги чинат нивните доктрини испрекинати, неконзистенти и неубедливи.
Трагикомедијава кај тебе е што не го ни разбираш концептот за циркуларна логика, само малоумно и од инает ја ,,префрлаш топката" на соговорникот, како прваче од типот: ,,Е ти си лош...".

На трепки да дубиш, неможеш да го смениш фактот дека немаш одговор на суштинскиот проблем без кој неможе да тврдиш дека само твојата религија ја поседува апсолутната вистина.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Но никаде нема од ваша страна проверлив и независен начин со кој може да се утврди или потврди кој е во право. Се ви се сведува на ,,жими мајка" на вашиот против зборот на другите.
Никој не спори дека има разлики, тоа што јас го барам од тебе е начин со кој недвосмислено ќе се види која од тие разлики е вистина а која не. Слепата верба која оди контра се што не е во нејзин прилог не е начин.
Нема објаснување од ваша страна со која ќе докажете дека вашите заблуди се стремеж кон Творецот.
Не постои „..проверлив и независен...„ начин во диховноста, која е пред се‘ лична и личносна, проверлива пред се‘ на духовно ниво‘. Ниту науките имаат „...проверлив и независен....„ начин за утврдување на некоја научна вистина, која се носи арбитрарно, субјективно и плаузибилно, но не и унисоно.

Појќе е од јасно дека поставуваш услови кои и самиот не можеш да ги исполниш.

Просто е; субјектот ги гледа нештата „од своја кожа„ а не „од надвор„.[DOUBLEPOST=1518271621][/DOUBLEPOST]
А пак Хари Потер да видиш каква жива пракса и метод е!
Хари Потер чувај си го за по дома, а јас муабетам за реално постоечки религии и нивни учења.[DOUBLEPOST=1518271731][/DOUBLEPOST]
Трагикомедијава кај тебе е што не го ни разбираш концептот за циркуларна логика, само малоумно и од инает ја ,,префрлаш топката" на соговорникот, како прваче од типот: ,,Е ти си лош...".
Признавам де; еве ти го разбираш и го практикуваш, покажувајќи неспособност за давање одговор, вртејќи се во место.

Јас исповедам вистина која ни е објавена „по вертикала„, од Творецот кон творението, а не попут твојата вистина, која не можеш да ја наведеш како нешто конкретно.[DOUBLEPOST=1518271867][/DOUBLEPOST]
На трепки да дубиш, неможеш да го смениш фактот дека немаш одговор на суштинскиот проблем без кој неможе да тврдиш дека само твојата религија ја поседува апсолутната вистина.
За разлика од моето давање одговор на поставени прашања, ти остануваш на бесконечно поставување прашања, на кои, да сакаше да им го најдеш одгововорот, до сега ќе го бараше и ќе го најдеше, наместо својата несигурност да им ја припишуваш на други ликови.

Апсолутната вистина, за која немаш абер како би требало да „изгледа„ а ја бараш од другите, веќе е објавена и се наоѓа во Црквата Христова а не во другите религии.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Класичен гностик, само тој е “предодреден“ нешто да “знае“= патетитка и егоизам.(n)
Класичен христијанин - се што не разбира и за кое треба знаење и искуство го осудува од старт заради црква и „вероисповест“.

И споменуваш дедовци, баби... твоите баби и дедовци ако од нив си наследил христијанство се предавници на нивните стари верувања и знаења.... знаења кои во вашите семесјтва исчезнале низ вековите заради христијанството! За жал...
Но доброто е што не сите заборавиле од каде доаѓаат многуте учења и ритуали! ;)

Реков дека твојот мал универзум не е апсолутната вистина за сите други... гледај си ти „огништето“ до трето колено, но некои паметат многу наназад низ вековите низ своите наследни линии...

P.S. И што е ова нервирање на темава? Дискутираме... Ништо ниту тебе не ти е дадено како дар, со сите букви да ги пишуваш големи, бесцелно е.. читај малку што пишуваш и како се однесуваш... егоизмот на твојата црква која осудува се и сешто длабоко се всадил кај тебе... а другите ги нарекуваш егоисти и не знам што...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тешка глупост! Јасно е како ден дека ти би сакал да беше вака, ама на твоја голема жалост, реалноста е дека итекако постојат проверливи и независни начини да се провери речиси било што! А што се однесува до науката, таа ќе ви го закова последниот клинец во ковчегот! Затоа толку ја плукате и демонизарате, но џабе ви е! Ова ви се само последни претсмртни грчеви!
Хмммм...Сигурен сум дека токму Телема е методот кој е „независен„.
Дај, што чекаш....Наведи го тој метод, живо ме занима.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не постои „..проверлив и независен...„ начин во диховноста, која е пред се‘ лична и личносна, проверлива пред се‘ на духовно ниво‘. Ниту науките имаат „...проверлив и независен....„ начин за утврдување на некоја научна вистина, која се носи арбитрарно, субјективно и плаузибилно, но не и унисоно.

Појќе е од јасно дека поставуваш услови кои и самиот не можеш да ги исполниш.

Просто е; субјектот ги гледа нештата „од своја кожа„ а не „од надвор„.
Тешка глупост! Јасно е како ден дека ти би сакал да беше вака, ама на твоја голема жалост, реалноста е дека итекако постојат проверливи и независни начини да се провери речиси било што! А што се однесува до науката, таа ќе ви го закова последниот клинец во ковчегот! Затоа толку ја плукате и демонизарате, но џабе ви е! Ова ви се само последни претсмртни грчеви!
Хари Потер чувај си го за по дома, а јас муабетам за реално постоечки религии и нивни учења.
Колку Хари Потер што е реален и постоечки, толку се и вашите смешни и малоумни прикаски што ги нарекувате вера и религија.
Признавам де; еве ти го разбираш и го практикуваш, покажувајќи неспособност за давање одговор, вртејќи се во место.

Јас исповедам вистина која ни е објавена „по вертикала„, од Творецот кон творението, а не попут твојата вистина, која не можеш да ја наведеш како нешто конкретно.
Тоа што тебе не ти се по ќејф одговорите што ја побиваат твојата заблуда, не е мој проблем. Секој што има разум, лесно ќе види чија е неспособноста.
За разлика од моето давање одговор на поставени прашања, ти остануваш на бесконечно поставување прашања, на кои, да сакаше да им го најдеш одгововорот, до сега ќе го бараше и ќе го најдеше, наместо својата несигурност да им ја припишуваш на други ликови.

Апсолутната вистина, за која немаш абер како би требало да „изгледа„ а ја бараш од другите, веќе е објавена и се наоѓа во Црквата Христова а не во другите религии.
Да имаше форумов мерач на апсурд и глупост, ќе рокнеше до сега ко хирошима и нагасаки заедно. За разлика од неговото давање одговор, јас не сум сакал да го најдам одговорот.... Па ако ти си го дал одговорот, зошто јас би требало да го најдам?!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Колку Хари Потер што е реален и постоечки, толку се и вашите смешни и малоумни прикаски што ги нарекувате вера и религија.
!
Хари е постоиечки колку што е постоечка вашата непостоечка вистина. Да ја имавте, до сега ќе ја напишевте, без да фаќате магла од поставеното прашање за истата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хмммм...Сигурен сум дека токму Телема е методот кој е „независен„.
Дај, што чекаш....Наведи го тој метод, живо ме занима.
Остај ја ти Телема, објасни тоа што те прашав, па за Телема има време.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа што тебе не ти се по ќејф одговорите што ја побиваат твојата заблуда, не е мој проблем. Секој што има разум, лесно ќе види чија е неспособноста.
Неспособноста е очигледна; некој дава одговори на поставени прашања а некој бега од поставени прашања.[DOUBLEPOST=1518291713][/DOUBLEPOST]
Да имаше форумов мерач на апсурд и глупост, ќе рокнеше до сега ко хирошима и нагасаки заедно. За разлика од неговото давање одговор, јас не сум сакал да го најдам одговорот.... Па ако ти си го дал одговорот, зошто јас би требало да го најдам?!
Одговор, напросто, немаш...[DOUBLEPOST=1518291747][/DOUBLEPOST]
Остај ја ти Телема, објасни тоа што те прашав, па за Телема има време.
Прашуј си и понатаму...

Kajgana Shop

На врв Bottom