Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.327
Второто не чини!
Сезнаен бог нема што да проверува - го знае исходот од се и сешто!
Ако пак човек може да го изненади сезнајниот бог, тогаш човекот Е бог :)
Што и не е далеку од вистината, ако ги заборавите гадните сказни на старот еон колку сте вие никакви, бедни по дух и не заслужувате ништо освен после смртта!

Не може некој да те суди ако не ги знаеш правилата, ниту разбираш што е добро а што зло...

Богот според христијаните и нивното толкување на еврејскиот закон кој го украдоа и искасапија со подла философија и меч, знае дека ќе има грешници, наместо да поправи сето тоа, тој прави пекол и ќе суди одозгора како што ни велат овие од стариот еон...
Интересно нели? Христијани... дај им злато и ќе ти направат олтар кој не смееш да го видиш!

Сето тоа е лошо разбрана еврејска мисла која христијаните си ја тркалаат низ устата како горчливо вино...

Тури им фалус и терај си животот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Moze da gi iskoreni po dolga borba so sebesi.Prv cekor kon toa e ignoriranjeto ili odbegnuvanjeto.Zamisli deka treba da iscistish dvospratna kukja.Mozesh li da ja iscistish celata kukja za nekolku minuti ? Ne mozesh.Kje ti treba eden cel den ili dva-tri dena,vo zavisnost od situacijata i sostojbata.
Zoshto Bog ni dava moznost da birame megju dobro i zlo ?
1.Za da ne mu e dosadno-mu treba zanimacija.
2.Za da ja proveri nashata vrednost-da proveri dali za dzabe gubel vreme ili pametno go potroshil istoto.
Mozebi sovrshenosta ne e pogodna za ovoj svet. :)
Ако Бог е апсолутно битие, тогаш неговата перцепција исто така би била апсолутна, би била над дуалноста што значи дека сите нешта за него би имале цел, намена, не би можеле да бидат погрешни, зли, непотребни. Ако Бог е создател на се, тогаш од кого е тоа што тој би го прогласил за зло? Ставајќи се себе си во улога на судија, таквиот ,,Бог" сам на себе би си пресудил дека не е апсолутен, дека не е семоќен, дека не е сезнаен, дека не е безгрешен.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Moze da gi iskoreni po dolga borba so sebesi.Prv cekor kon toa e ignoriranjeto ili odbegnuvanjeto.Zamisli deka treba da iscistish dvospratna kukja.Mozesh li da ja iscistish celata kukja za nekolku minuti ? Ne mozesh.Kje ti treba eden cel den ili dva-tri dena,vo zavisnost od situacijata i sostojbata.
Zoshto Bog ni dava moznost da birame megju dobro i zlo ?
1.Za da ne mu e dosadno-mu treba zanimacija.
2.Za da ja proveri nashata vrednost-da proveri dali za dzabe gubel vreme ili pametno go potroshil istoto.
Mozebi sovrshenosta ne e pogodna za ovoj svet. :)
Второто не чини како што кажа хепта.
Ако е сезнаен како што велат религиите. Тогаш нема што да го испитува за да провери дали губел време. Ако е сезнаен тогаш однапред ќе знае дека губел време.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

D

dARK_ElementaL

Гостин
Просто е:
- Бог ни дал и (раз)ум и слободна волја и куп особини,
- Бог ни укажува дека можеме да одбереме; да живееме според волјата Божја и да се вратиме при Бога или да живееме според волјата демонска и да заработиме вечна смрт.

Бог не ги одзема нештата кои веќе му ги дал на Адама, а преку Адама и на целиот човечки род.

Според твоево погрешно размислување, кое личи на збирка од лични желби, Бог би требало да се однесува како што ти би сакал да се однесува, вклучувајќи го и одземањето на атрибутите кои сам Бог веќе ни ги дал.

Таквиот Бог не би бил Бог Творец и човекољубец, туку бог насилник. Плус, Бог промислува според своето наоѓање, а не според човечките желби.

Сите лоши човечки особини се последица од Адамовото оптаѓање од Бога, а не вродени човекови особини. Живеењето според волјата Божја ја има токму таа цел; да станеме слични на Бога по доброто, а не да станеме слични на демоните, по злото.
Не е ова збирка на мои лични желби. Туку ако Адам јадел од дрвото на сознанието и сега поради тоа целото човештво е способно да прави зло. Нема потреба и понатаму тој плод да биде во нас. Ете Бог го искушал Адам. Му дал избор да види дали ќе јаде или не. И притоа му рекол дека ќе постапи погрешно ако јаде. И ете видел дека Адам не го испочитувал и јадел. И станал способен за правење зло, а преку него и цело човештво. Зошто Бог не го одземе злото од човештвото. Што е виновно целото човештвото за грешката на Адам. Зошто да страдаат невини луѓе поради грешката на Адам. Ајде да речеме Адам бил глупав ама невините не се должни да плаќаат поради некој глупав.

Таквиот Бог не би бил човекољубец. А човекољубец е тој Бог што и покрај тоа што знае дека некој невин ќе страда од некој злобен. И сепак дозволува невиниот да страда

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Второто не чини како што кажа хепта.
Ако е сезнаен како што велат религиите. Тогаш нема што да го испитува за да провери дали губел време. Ако е сезнаен тогаш однапред ќе знае дека губел време.

Gospod e semokjen i seznaen.Mozebi,a i sigurno znae deka gubel vreme :),no i nego ne go napushta nadezta deka sepak kje si ja naucime lekcijata i deka kje si se popravime.Ako nema takva nadez,do sega site kje ne izbrisheshe. :pos:

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е ова збирка на мои лични желби. Туку ако Адам јадел од дрвото на сознанието и сега поради тоа целото човештво е способно да прави зло. Нема потреба и понатаму тој плод да биде во нас. Ете Бог го искушал Адам. Му дал избор да види дали ќе јаде или не. И притоа му рекол дека ќе постапи погрешно ако јаде. И ете видел дека Адам не го испочитувал и јадел. И станал способен за правење зло, а преку него и цело човештво. Зошто Бог не го одземе злото од човештвото. Што е виновно целото човештвото за грешката на Адам. Зошто да страдаат невини луѓе поради грешката на Адам. Ајде да речеме Адам бил глупав ама невините не се должни да плаќаат поради некој глупав.

Таквиот Бог не би бил човекољубец. А човекољубец е тој Бог што и покрај тоа што знае дека некој невин ќе страда од некој злобен. И сепак дозволува невиниот да страда

dARK_ElementaL,

ајде сега, истото прашање и истиот заклучок, преповтори ги уше миљон пути па можеби од тоа повторување ќе прејдат од „погрешни„ во „точни„.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
dARK_ElementaL,

ајде сега, истото прашање и истиот заклучок, преповтори ги уше миљон пути па можеби од тоа повторување ќе прејдат од „погрешни„ во „точни„.
Pa kazi mu ja vistinata.Vladikata Naum vo emisijata SAMO VISTINA kaza deka svestenicite i MPC ja znaat vistinata i treba da im ja kazat na vernicite.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Pa kazi mu ja vistinata.Vladikata Naum vo emisijata SAMO VISTINA kaza deka svestenicite i MPC ja znaat vistinata i treba da im ja kazat na vernicite.
Рано му е за Вистината, оти сега е на ниво‘ од неверување. Дур‘ стигне до Вистината, му требет подоста изедени векни леб.

Туку, оти ти не му ја кажеш вистината?...

D

dARK_ElementaL

Гостин
Gospod e semokjen i seznaen.Mozebi,a i sigurno znae deka gubel vreme :),no i nego ne go napushta nadezta deka sepak kje si ja naucime lekcijata i deka kje si se popravime.Ako nema takva nadez,do sega site kje ne izbrisheshe. :pos:
Па нели Исус(Иса) збори дека ќе има апокалипса. Ама зошто мора да дојде до апокалипса кога едноставно може да ја извади способноста од луѓето за зло. Затоа што и тоа што го јадел Адам е создадено од Бог. Што значи дека како и да е пак Бог му ги ставил тие особини на Адам со некое демек тестирање а бидејќи е сезнаен однапред знаел дека Адам ќе го изеде плодот а сепак го создал плодот што Адам ќе го изеде за кој знаел однапред дека ќе го изеде.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Рано му е за Вистината, оти сега е на ниво‘ од неверување. Дур‘ стигне до Вистината, му требет подоста изедени векни леб.

Jas ne sum crkovno lice,mene ne mi e dozvoleno da kazuvam vistina.Ako bev protestant dosega tuka na forimov ke pisuvav propovedi.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Jas ne sum crkovno lice,mene ne mi e dozvoleno da kazuvam vistina.Ako bev protestant dosega tuka na forimov ke pisuvav propovedi.
И ја‘ не сум црковно лице па ја знам Вистината...То‘ нема везе со протестантизмот, а појќе е од јасно дека не можеш да проповедаш.

D

dARK_ElementaL

Гостин

Вистината како и да е, е една, но тоа што некој верува во некоја випа сила не мора да значи дека истата постои. Не можеш ти да кажеш дека Бог постои само затоа што веруваш во него. Ниту јас можам да кажам дека не постои само затоа што не верувам. Бидејки не е докажано ниту дека постои ниту дека не постои. Можеме само да нагаѓаме, но не можеме да кажеме дека тоа е така се додека не докаже некој од нас. Јас немам ништо против верата во Господа. Го почитувам верувањето на туѓиот. Но не сакам некој да ми наметнува да верувам во некоја виша сила. Ниту пак сакам јас да наметнувам на некој друг да не верува во истата.
Затоа немој да кажуваш кој колку леб да јаде.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
И ја‘ не сум црковно лице па ја знам Вистината...То‘ нема везе со протестантизмот, а појќе е од јасно дека не можеш да проповедаш.
Mojata uloga e druga na zemjata.Jas sum za misticnata strana na hristijanstvoto.Za gnosticizmot koj bese unistuvan od pocetokot od dogmaticite,carevite koi bea svestenici,izmislenite zakoni.So zakon go unistija duhot i duhovnosta.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Mojata uloga e druga na zemjata.Jas sum za misticnata strana na hristijanstvoto.Za gnosticizmot koj bese unistuvan od pocetokot od dogmaticite,carevite koi bea svestenici,izmislenite zakoni.So zakon go unistija duhot i duhovnosta.
Што е тоа "духовност"?
Ни самите самонаречени "духовници" не знаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom