Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.249
Поени од реакции
7.608
Ехххх...претешко прашање чак и за неговата ерудиција.

Но дури и во тој случај, не очекувам да одговори нешто повеќе или поинаку од ова кое е дадено во видео-записов или кое е веќе “научно докажано„...а од доказите нема ниту трага, ниту глас, освен вер(б)а во постоењето на “ќоравиот часовничар“.
Па религиозните верници со нивните верувања не се поразлични.
Кај се твоите докази? Прикаски и бајки, кои "случајно" целосно го отсликуваат движењето на небесните тела низ галаксијава.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.309
Кај се твоите докази? Прикаски и бајки, кои "случајно" целосно го отсликуваат движењето на небесните тела низ галаксијава.
A kуде су тфои докази, дека бог не креираја, даја ни моќ да размислуемо и слободну вољу?И дека воскреснување е повржано сс циклуси на универзум?
:icon_mrgr:

Догони и инсекти не ги мешај.
Сириус Б не е докажано дека е ѕвезда, тоес Сириус не е бинарна ѕвезда. Тој е мала планета која се врти около Сириус А, на коју живиф елиенофци The Nommos на чело сс врхован бог Amma.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.249
Поени од реакции
7.608
kуде су тфои докази, дека бог не креираја, даја ни моќ да размислуемо и слободну вољу?
Па штом самиот ти како пример не си си доволен како доказ за моќ на размислување и слободна волја, не знам што повеќе треба да ти се докажува и покажува. :toe:

дека воскреснување е повржано сс циклуси на универзум?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.309
Па штом самиот ти како пример не си си доволен како доказ за моќ на размислување и слободна волја, не знам што повеќе треба да ти се докажува и покажува. :toe:

Па ја размислују, размислуеш и ти.
Лошо се изрази ја, сори.

Али мнозинстфо не размислуе.
Него се водиф според древни пишани "сфети" књиге. Не мрси у среду и петак, не пуштај машуну на празници. Вапцај јајца, пали огањ на прочку или Василицу, рипај по крст у ладну воду и ред други примитивни работе.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.800
Поени од реакции
4.845
Коментаров ти е потполно промашен а еве и зашто...

Религиозните верници веруваат во конечни религиозни вистини, кои ни се откриени од Небесата и кои не се предмет на докажување, туку на нивно прифаќање или неприфаќање, со сите лични последици од тој избор.

Наведи ми една конечна научна вистина...ако можеш, а секако дека не можеш.

Мојата религија се занимава со духовно-морално-етички начела на живеење а не со астрономски описи за небесните тела и нивните движења, кои се помалку битни за самата вера како учење.

Моите докази се докази од духовна природа, каде практикувањето на духовните начела доведува до промена на умот човеков, а последично, и до промена на неговото вкупно битисување, вклучувајќи ја и материјалноста.

Пошто гледам дека ставов ти е типично атеистичко-богоборечки, во стилот „дај ми доказ па јас ќе поверувам во Божјото постоење„, би те потсетил на еден евангелски стих, во кој Евреите го чинат истото што и ти-од Христа Бога (!!!) бараат доказ за Него самиот и Неговата Божествена моќ, иако Он им стоел пред очи а веќе им сторил миљон чуда, но Он, природно, не им дал никаков доказ, затоа што очигледните нешта не се докажуваат...

Види што пишува во Матеј, 12.38/39.
Автоматски споено мислење:

A @парва,

природно, мудро молчи, а ако има што да каже, тоа се сведува на муабети со него самиот, каде он се убедува самиот себе си во точноста од неговите ставови...

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.249
Поени од реакции
7.608
@парва зашто стварно премолчи за поврзаноста на движењата на небесните тела и религиските намерно изменети знаења? Што е со глупостиве:

Не мрси у среду и петак, не пуштај машуну на празници. Вапцај јајца, пали огањ на прочку или Василицу, рипај по крст у ладну воду и ред други примитивни работе.
Еве и јас ќе треснам глупост: Значи ти бидејќи си по нови и модерни работи, ќе дозволиш син ти да се кастрира, педер да стане.... Скраја да е. Зашто правиш "примитивни" работи, му славиш роденден на детето, идеш на други родендени. славиш нова година....

Ако на луѓето им се прават такви "примитивни" работи, притоа на никого не наштетуваат, во што е проблемот? :toe:

Пошто гледам дека ставов ти е типично атеистичко-богоборечки, во стилот „дај ми доказ па јас ќе поверувам во Божјото постоење„
Добро бе, ти глуп или слеп се правиш.... како може да ми е типично атеистички ставот, а сум кажал дека постои духовен свет, дека постои универзален центар (наречен бог) одговорен за целата креација во универзумот. :confused:

Религиозните верници веруваат во конечни религиозни вистини, кои ни се откриени од Небесата и кои не се предмет на докажување, туку на нивно прифаќање или неприфаќање, со сите лични последици од тој избор.
Ќе морам да ти кажам дека лажеш. Не ви се откриени од небесата, туку како што самиот си кажа од авторитетот во црквата. Сите авторитети по религиските храмови се обични луѓе поставени од други луѓе, без никакви посебни заслуги, немале некакво посебно духовно искуство, едноставно, обични луѓе, со најобични и често ниски морални вредности, но бидејќи се поставени на највисоката функција, народ им се клања ко зомби. Не за џабе се вели: Функција ебе, функција е најголем афродизијак.

The council of Nicea, dominated by Constantine, voted that the symbols of the human body were persons; that Jesus was a certain historical man, a contention utterly and indubitably without foundation, in fact, and
that all who believed (?) the story would be saved and forgiven here and now. The idea appealed to Constantine as an easy way out of his troubled mind and so the scheme of salvation by the actual blood of a real man or god was engrafted in the world.

Constantine and his dupes saw that the only way to perpetuate the infamy was to keep the world in ignorance of the operation of the Cosmic Law, so they changed "Times and seasons."
Мене поблиску ми е ваквото објаснување, него ли вашето институционално:
(ANTI CHRIST ) / ( CHRIST)
"Christ was a man, born of a
woman."

"We believe in Jesus, we expect
to die and then be saved."

"Jesus is greater than man."

"Only Jesus was conceived of
the Holy Ghost."

"We will go to heaven when
we die."

"Jesus Christ is a man, a Savior
that died and went away and
will come again."
"I am with you always"

"He that believeth (believe means to do)
SHALL never die"

"All that I do ye can do."

"Know ye not that the Holy
Ghost dwelleth in you?"

"The Kingdom of Heaven is
within you." "Thy will be
done in earth as it is in Heaven."

"The earth endureth forever."

"These signs shall follow those
who believe in me," etc., etc.
"He that is born of God will
not sin, for his seed remaineth
in him."

The early Christians knew that the Scriptures, whether written in ancient Hebrew or the Greek, were allegories, parables or fables based on the human body, "fearfully and wonderfully made."

These adepts knew that the secretion (gray matter creative) which issues (secretes), from the cerebrum, was
the source and cause of the physical expression called man; and they knew that the "River of Jordan" was
symbolized in the spinal cord and that the "Dead Sea" was used to symbolize the Sacred Plexus at the base of
the spinal column where the Jordan (spinal cord) ends, typifying the entrance of Jordan into the Dead Sea.

The thick, oily and salty substance composing the Sacral Plexus, "Cauda Equina" (tail of the horse), may be
likened unto crude Petroleum (Petra, mineral, or salt, and oleum Latin for oil) and the thinner substance, oil
or ointment in the spinal cord, may be compared with coal oil ; and when this oil is carried up and crosses the Ida and Pingala (two fluid nerves that end in a cross in medulla oblongata where it contacts the cerebellum (Gol- gotha the place of the skull) this fluid is refined, as coal oil is refined, to produce gasoline a higher rate of motion that causes the ascension of the airship.

When the oil (ointment) is crucified (to crucify means to increase in power a thousand fold not to kill)
it remains two days and a half, (the moon's period in a sign) in the tomb (cerebellum) and on the third day
ascends to the Pineal Gland that connects the cerebellum........
Ангелите имаат крилја или немаат. Ако имаат што тогаш претставува скалата.....
About the year 325, Constantine, the pagan Roman Emperor, called the teachers of Christianity together at
Nicea.
Constantine was told by the Priests of his time that there was no forgiveness for crimes such as his, except through a long series of incarnations ; but the anti- Christ sought to concoct a plan by which he hoped to
cheat the Cosmic law.

And so it came to pass, after months of wrangling and fighting over the writings of the primitive Christians who
clothed the wonders of the human body in oriental imagery, that the council, sometimes by a bare majority
vote, decided which of the manuscripts were the "Word of God" and which were not.

The very important point in the minds of those ignorant priests whether or no an angel had wings was
decided in favor of wings by three majority. The minority contended that, as Jacob let down a ladder for
angels to descend and ascend upon it was prima facie evidence that angels do not have wings
.

Just think, for a moment, upon the colossal ignorance of these priests who did not know that Jacob in Hebrew
means "heel catcher" or circle, and that ladder referred to the influence of the signs of the zodiac upon the earth; and as one sign rising every two hours forms a circle every twenty-four hours (the four and twenty Elders of Revelation) the outer stars of the rising suns (sons) "catching on" to the last sons (suns) of the sign ascending.
For more evidence that Jesus and Christ are in your flesh see 1st Epistle of John 4th Chapter, 2nd and 3rd
verses.

The Greek and Hebrew texts of our Scriptures plainly teach that Jesus and Christ, John and baptism, crucifixion and ascension, the triumph of the Ego over the "Enemy death" are in the substance and potentialities of the body; and that these fluids can and will save the physical body, if conserved and not consumed (or wasted) in sexual or animal desire.

All of whatever name or religious denomination who teach a contrary doctrine agree with Constantine who
appeared in the "Latter days" of the Pure Christian Practice.

Who is the anti-Christ? Look at a world of ruins. Does a good tree bring forth evil fruit?

The so-called teachers of, and believers in Christianity believe as Constantine and his priests, that Christ is
"out in the desert" of the Judean hills out on Calvary. Do they ever look for the meaning of Calvary in Greek?
Calvary, means a skull, and Golgotha the place of the skull, exactly where the seed is crucified.

One-half of the combatants in the world's Armageddon have been praying, as Constantine prayed, "for God's help for Christ's sake." The other half pray to the same imaginary God and Christ out in "The desert"
of their own ignorance for "peace and victory."
Моите докази се докази од духовна природа
Пак лажеш. Си имал такво искуство, како Никола Тесла, Едгар Кејси, Валтер Расел итн.? Си немал, а ниту познаваш, ниту пак си прочитал нешто од некој кој имал искуство со духовниот свет.
Ти Мики ака Пророк си религиозен верник, кој слепо следи религиозна институција, без да има некаков доказ, а сите други објаснувања автоматски ги отфрлаш, без да објасниш зашто или да најдеш каде се грешни.
Но, од православните нема штета, опасност, поголема штета и опасност се верниците во системот и оние менталните исламисти и зионисти.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.013
Поени од реакции
2.426
A pominam na nedela dve - a kude je dokaz za vaskrenje?... Primer kako da se bide i mnogo pameten i teshka tacka u isto vreme... ko Nikola Tesla sho im napravi muabet u intervju za marsovci... pa site go ismejaa i odjebaa... ili mozda toa mu beshe celta a Bafra? Da go ostavat na raat....

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.800
Поени од реакции
4.845
A pominam na nedela dve - a kude je dokaz za vaskrenje?... Primer kako da se bide i mnogo pameten i teshka tacka u isto vreme... ko Nikola Tesla sho im napravi muabet u intervju za marsovci... pa site go ismejaa i odjebaa... ili mozda toa mu beshe celta a Bafra? Da go ostavat na raat....
Уаааааауууу!...

Еве уште едек премудар (у гаќите) лик, кој бара докази, а пази, ни мање ни више, туку за самото воскресение Христово!...

Уаааааауууу!...

Младиќу, дај бе седни и прочитај 3 редови евангелие и самото ќе ти се каже.

А за неписмени, одговорот е овој; Ангелот им посведочи на жените-мироносици дека Христос воскресна(л), што значи дека дека Неговото човечко тело било целосно обновено, станало продуховено и негнилежно а Он (Христос, нели...), продолжува со својата задача, зададена од Отецот Негов.

А материјален доказ за воскресението Христово дава следниот лик:

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.309
Абе @Bafra бе брат, миљон случке су се десиле на солстиси, еклипси и разноразни појаве повржани сс движења на небесни тела.
Миљон пут и ништо не се дешава.
Али човек ги памти тија десени и оп, итс а мирикал. Одма се повржуе сс некакфи богови.
Чиста случајност.

Ја пред едно 5-6 године објаснуеше на колегу за религие, за живот на Исуса, за недокажаност и суеверие и оп, падна ми дрвена икона поише украсна изрезбана сс лик на Исуса што стоеше куде полицу за вина. Падна ми на главу. Чиста случајност, ја не пазеше и удари сс рамо и икона падна.
Ти како ке га пролонгираш овој, као демек Исус намерно ме казни сс благ удар? Ја не, едноставно непазење и случајно икона не била добро наместена.

А за кастрирање и педерлук ич не сам, тој не е правопропорционално сс "модерни" работе као што викаш ти.
Мене поента ми е дека тија примитивни обичаи, тачно, не сметаф на никога, ама не су потребни едноставно за да живиш нормалан живот. Тој е тој, просто ептен.

@Goyathlayyy
Не ни мораш да доваѓаш на недељу две, и такој никакфу дискусију не предизвикуеш, само провоцираш. Џабе десет акаунта, продуктивност нула.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.800
Поени од реакции
4.845
@парва зашто стварно премолчи за поврзаноста на движењата на небесните тела и религиските намерно изменети знаења? Што е со глупостиве:

Еве и јас ќе треснам глупост: Значи ти бидејќи си по нови и модерни работи, ќе дозволиш син ти да се кастрира, педер да стане.... Скраја да е. Зашто правиш "примитивни" работи, му славиш роденден на детето, идеш на други родендени. славиш нова година....

Ако на луѓето им се прават такви "примитивни" работи, притоа на никого не наштетуваат, во што е проблемот? :toe:

Добро бе, ти глуп или слеп се правиш.... како може да ми е типично атеистички ставот, а сум кажал дека постои духовен свет, дека постои универзален центар (наречен бог) одговорен за целата креација во универзумот. :confused:

Ќе морам да ти кажам дека лажеш. Не ви се откриени од небесата, туку како што самиот си кажа од авторитетот во црквата. Сите авторитети по религиските храмови се обични луѓе поставени од други луѓе, без никакви посебни заслуги, немале некакво посебно духовно искуство, едноставно, обични луѓе, со најобични и често ниски морални вредности, но бидејќи се поставени на највисоката функција, народ им се клања ко зомби. Не за џабе се вели: Функција ебе, функција е најголем афродизијак.

Мене поблиску ми е ваквото објаснување, него ли вашето институционално:

Ангелите имаат крилја или немаат. Ако имаат што тогаш претставува скалата.....

Пак лажеш. Си имал такво искуство, како Никола Тесла, Едгар Кејси, Валтер Расел итн.? Си немал, а ниту познаваш, ниту пак си прочитал нешто од некој кој имал искуство со духовниот свет.
Ти Мики ака Пророк си религиозен верник, кој слепо следи религиозна институција, без да има некаков доказ, а сите други објаснувања автоматски ги отфрлаш, без да објасниш зашто или да најдеш каде се грешни.
Но, од православните нема штета, опасност, поголема штета и опасност се верниците во системот и оние менталните исламисти и зионисти.
Младиќу,

па ти не разликуваш „лево„ од „десно„ а не пак да зборуваш за духовност, понајмалку од твоето непостоечко искуство, а уште помалку за искуствата од Тесла, од Кејси и слични ликови, кои не разликуваат духовност од духовна прелест...

А ако јас лажам, тогаш ти што говориш/пишуваш ама не е вистина? Како ја нарекуваш содржината од твоиве дописи?...Што е вистинито во нив? Како разликуваш „вистина„ од „лага„ ако не можеш да разликуваш „лево„ од „десно„?...

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.309
Уаааааауууу!...

Еве уште едек премудар (у гаќите) лик, кој бара докази, а пази, ни мање ни више, туку за самото воскресение Христово!...

Уаааааауууу!...

А за неписмени, одговорот е овој; Ангелот им посведочи на жените-мироносици дека Христос воскресна(л), што значи дека дека Неговото човечко тело било целосно обновено, станало продуховено и негнилежно а Он (Христос, нели...), продолжува со својата задача, зададена од Отецот Негов.

Море бот, за мене се однасаше пост на Џерониму, а не дека и он тражи некоју божју вистину.

Абе литургијо низаедна дај искочи малце од колосек. Бафра сака да ти каже дека немаш никакакаф доказ за тфои бла бла муабети,само Библија и толко. Прочитај и нешто друго, не биди слеп. Ако си се родија христијанин и си прочитаја само Библију, немора да значи дека ТИ си само управо и тфоја истина е универзална.
Еве Пророк, јутре например ти се раѓаш у Газу, бомбе фрштиф ама еве преживуеш, раснеш, што ке бидеш ти кд ке пораснеш? Ист како ск што си?
Не, него ке бидеш муџа што ке убива за Алаха. НЕЛИ?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.249
Поени од реакции
7.608
Абе @Bafra бе брат, миљон случке су се десиле на солстиси, еклипси и разноразни појаве повржани сс движења на небесни тела.
Миљон пут и ништо не се дешава.
Али човек ги памти тија десени и оп, итс а мирикал. Одма се повржуе сс некакфи богови.
Чиста случајност.
Па ја не викам дека ќе се случи апокалипса или дека некој ќе воскресне. Туку дека религиските писанија се алегории на движењето на небесните тела и погоре ти дадов пример со летна и зимска рамноденица, а како во религијата тоа е опишано.

Е сега и ти знаеш за правилото, како е горе, така е и доле, на планетава.

ако јас лажам, тогаш ти што говориш/пишуваш ама не е вистина? Како ја нарекуваш содржината од твоиве дописи?...Што е вистинито во нив? Како разликуваш „вистина„ од „лага„ ако не можеш да разликуваш „лево„ од „десно„?
Ја би сакал да докажеш дека тоа напишаното не е така, дека е чиста случајност, арно ама како тоа би го направил, кога движењата на небесните тела се факти. :toe:

И што кажа за ангелите, имаат крилја или немаат, кој одлучил и зашто :angel:

Јас бар земам повеќе извори во предвид за да знам од каде да се информирам за разликите од лево или десно, а ти ко слеп верник, чекаш што ќе ти каже некој "авторитет", како што со векови чекате Исус да се врати, арно ама, само вратио се Шиме.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.800
Поени од реакции
4.845
Ја би сакал да докажеш дека тоа напишаното не е така, дека е чиста случајност, арно ама како тоа би го направил, кога движењата на небесните тела се факти. :toe:

И што кажа за ангелите, имаат крилја или немаат, кој одлучил и зашто :angel:

Јас бар земам повеќе извори во предвид за да знам од каде да се информирам за разликите од лево или десно, а ти ко слеп верник, чекаш што ќе ти каже некој "авторитет", како што со векови чекате Исус да се врати, арно ама, само вратио се Шиме.
Младиќу,

ајде најди мој допис во кој тврдам дека не постојат небесни тела и дека не се движат, а очигледно е и дека постојат и дека се движат. Тоа го знаеја сите антични народи и без да гледаат по небото низ телескоп.

Ангелите навистина имаат крила, за нивниот изглед никој не одлучил, затоа што ангелите се сликарски прикажани (на фреските и на иконите) во облик во кој се видени во реално време, во овој Свет, а не само на Небесата.

Авторитети во Црквата се сите Свети ликови, кои го велат истото што јас го пишувам на форумов; и за нив и за мене важи истото учење.

Дека Исус ќе дојде втор пат, но како праведен Судија, тоа е сигурно; сам Христос ги поучуваше Апостолите дека пред Неговото второ славно доаѓање ќе се случваат настани кои ќе бидат предзнаци за Неговото доаѓање, така да должност од верните е внимателно да ги следат тие „знаци на времињата„, за да не бидат изненаѓени кога Христос ќе дојде изненадно.

Она кое тековно се случува низ Светов на секое поле, е збирка од настани, кои сами по себе се предзнаци за второто Христово доаѓање.

Кој има очи, нека ги види, а кој има уши, нека ги слушне (тие знаци на времињата).
Автоматски споено мислење:

Море бот, за мене се однасаше пост на Џерониму, а не дека и он тражи некоју божју вистину.

Абе литургијо низаедна дај искочи малце од колосек. Бафра сака да ти каже дека немаш никакакаф доказ за тфои бла бла муабети,само Библија и толко. Прочитај и нешто друго, не биди слеп. Ако си се родија христијанин и си прочитаја само Библију, немора да значи дека ТИ си само управо и тфоја истина е универзална.
Еве Пророк, јутре например ти се раѓаш у Газу, бомбе фрштиф ама еве преживуеш, раснеш, што ке бидеш ти кд ке пораснеш? Ист како ск што си?
Не, него ке бидеш муџа што ке убива за Алаха. НЕЛИ?
Да де, а баба ми да имаше „топки„, ќе беше дедо ми...

Еден од многуте апсудри во Исламот е токму тој; се раѓаш во земја/држава во која Исламот е единствена државна религија и ти, онака тазе роден, автоматски си муслиман.

Како да не...

Истата финта можеш да ја кажеш и са било која друга религија, каде луѓето се раѓаат на пример во Индија и автоматски се хиндуси.

Но дури и да е така, дека со раѓањето автоматски си дел од некоја религија, и понатаму ти остануваа и разумот и слободната волја, кои, иако роден во Пакистан, можеш да го користиш во барањето на вистинската вера и на вистинскиот Бог, а не на оние кои ти се наметнати по раѓање, по национална и по државна припадност.

Но ако некој смета дека да се биде припадник на некоја религија е „ствар„ на автоматско-механичка определба, тоа е негов проблем, не е мој...

И ден-денес имаме случаи каде поединци или преоѓаат од атеизам во вера, или менуваат една со друга вера, што значи дека трагањето по вистината и по Бога не е работа која е завршена со самото раѓање.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.249
Поени од реакции
7.608
за да не бидат изненаѓени кога Христос ќе дојде изненадно
Која е логиката да ги кажувал настаните кои ќе претходат на неговото доаѓање, а истовремено да пишува дека никој нема да знае кога ќе биде тоа....

Ангелите навистина имаат крила, за нивниот изглед никој не одлучил, затоа што ангелите се сликарски прикажани (на фреските и на иконите) во облик во кој се видени во реално време, во
Оти биле насликани од некој уметник, по нарачка, тоа било единствената вистина :confused:
Ако е така, имаш гравирани работи стари повеќе од 2000 години, кои укажуваат на напредна технологија, на вонземјани, значи тогаш по истава твоја логика, мора да го прифатиме за точно.

Како никој не одлучил, кога ете некои кажуваат на собир мнозинството одлучиле да имаат.
Ај нека нема врска тоа на собирот, што е тогаш работата со скалата, ако ангелите немаат крилја!

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.013
Поени од реакции
2.426
Уаааааауууу!...

Уаааааауууу!...

Ne skonta miki, ja se ova metaforicki go poimam i boli me k kako ti go poimash se dodeka ne pravish shteta na drugite ... mozesh slobodno sekoja vecer da si pravish verbalno muabet so gospo... se dodeka go ziveesh pishanoto u praksa.

Aj be @парва diskutiri, zasho ne mu terash dokaz na Hepta deka Krtouli stvarno kanaliziral entitet i deka ne se zaebaval so nih za da orgija.... iil na Skientolozi dali stvarno ima galakticki overlord sho gi otepal svojte uf vulkan.. tuku samo sa hristijani si se fatil.... ?

Kajgana Shop

На врв Bottom