Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Во моето поимање, животните имаат нелокална свест, интелигенција со која имаат врска најочигледно кај инсектите, ние сме самосвесни со локална со изгубена врска, тој момент не дефинира како врста, ко да има процес кој водел кон локална и тоа води кон егоизам, следното ниво би било обновување на таа врска, паралелно и локално и мрежно процесирање што води кон транседенталното, не си сам туку дел од целина, чувство на припадност и губење на страв. На еден начин се согласувам, дете ја има па ја губи, некој успева да ја оформи пак, некој не ја губи потполно а мислам дека наредното ниво на развој би било да никогаш не ја изгуби.
Примерот со лавот е со симболика. Акцентот е на кафезот.

Што е тоа што човекот го доживува како свој дом и нешто без кое не може да го замисли сопствено постоење.Но, тоа постоење е лажното , она бледото.

Наредно ниво?
Ќе му го зголемиме кафезот, ќе насадиме дрва, трева и ќе пуштиме некое слабо животно за да лови?
И ако улови, да ги научи својте младенчиња да ловат.

И така со промени на генерации во големиот кафез да стане пак лав, се додека има некој да пушта слаби животни или ќе се изедат помеѓу себе.
Во симболика зборам , а го отсликувам бледиот лик на човек.

Види, ќе дадам уште еден пример.

Пак е со симболика да не отидеш во друг правец на размислување.

Во моменталната технологија на интернет гугле знае се, доволно да се поврзеш на интернет и гугле ќе те просветли.

Сега, ако некој нема интернет треба друг да пренесе мисла користејќи зборови.

Зборовите ќе дадат погрешна информација како расипан телефон. Тој што слушнал ќе запише, тој што прочитал лошо ќе протолкува и имаш погрешна информација.

Таква платформа постои во духовниот свет која не се пренесува со збор и верниците го викаат сезнаен бог.

Да претпоставиме дека секој човек е поврзан со таква духовна платформа, кој нивоа тука на духовен развој за човекот би постоеле?

Кој е на ниско , кој на високо?
Нема, сите имаат искуство со пренесено доживување и никој на никого со говор не треба да му раскажува.
И тамо нема го знаеш Ванчо, Петко оној македонецот или црнецон нема поделби на било каква основа и именувања.Оваа филозофија или тоа верување, нема, постои само човек.

Ова може да речеш дека е совршена бајка.

И на лавот во кафез ако му раскажеш како е во дивината, ќе рече такво нешто не постои бидејќи за него живот постои само во рамките на кафезот и ништо друго.

Убаво кажал Исус, не знаете со каков дух сте.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Приказната за заробениот лав:

„Не се придружувај на ниту една група.
Овие кутри будали вложуваат толку напор во сè, само не во она што е битно.“
А што е битно? - прашал новодојденецот.
Проучувањето на потеклото и суштината на оградата.“
- Заробениот Лав

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Приказната за заробениот лав:

„Не се придружувај на ниту една група.
Овие кутри будали вложуваат толку напор во сè, само не во она што е битно.“
А што е битно? - прашал новодојденецот.
Проучувањето на потеклото и суштината на оградата.“
- Заробениот Лав
Зошто да проучуваш потекло и суштина на нешто што не постои?

Знаеш она кога на мравка со креда ќе нацрташ линија?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Не постои оградата, зошто да проучуваш потекло и суштина на нешто што не постои?
Не постојат ниту богови па ете не кај расправаме за нив... :)
Не ја гледаш својата ограда или си направил одбивност спрема истата па ја замачкуваш или се обидуваш да не ја гледаш, ама ајде... не паѓај во таа замка дека нема ограда.
Со бегање од реалноста - не се добива ништо. Исто и со искривување на истата за да одговара на нашите идеи...

Самиот ти на Земјата си ограда. Нели? Проучувај се себе си :)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Не постојат ниту богови па ете не кај расправаме за нив... :)
Не ја гледаш својата ограда или си направил одбивност спрема истата па ја замачкуваш или се обидуваш да не ја гледаш, ама ајде... не паѓај во таа замка дека нема ограда.
Со бегање од реалноста - не се добива ништо. Исто и со искривување на истата за да одговара на нашите идеи...

Самиот ти на Земјата си ограда. Нели? Проучувај се себе си :)
Ова е она кога велам дека не треба поделби да има, ти таму јас ваму.Животот ваму , смртта таму.
Размислувањето што го нудиш е од кафезот.

Не постои Петко или Јанко, не постои нацијата, ниту календарот... има уште сам барај ги.
Многу огради има кафезот за оние кој се во него.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Ама размислувањето за нештата и дејствување не е исто.
Ти размислуваш вака како што размислуваш бидејќи не можеш да ја издржиш идејата дека си дел и си самиот кафез... не знам каде се разминуваме. Сигурно се шипките од кафезот :)
Веќе година дена се мачиш со времето со календари со толкувања на свети книги поврзувајќи сешто со времето итн итн...
Ако си пострадал на Земјата, не значи дека сега секое бегство ти е оправдано.... работи на кафезот свој и ќе видиш дека се постои и се е слобода и љубов и светлина и живот...
А не да замижуваме „ова не постои, она не постои“ супер е вака...
Изгасни светлото и ништо нема да ти постои... мирна глава!

Земи таму некоја од четирите форми на јога, среди кафезот, излези од него... а не да ми велиш - не постои!
И кога удираш со глава во шипка - пак велиш дека нема кафез, не постои шипката, илузија ми е болката :)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Разбирлив јазик пишувам,а ти фонично си ме разбрала вака!

Предходно напишав, на лавот во затворот опис од надворешниот свет му е илузија,бајка.
Како да му објасниш дека нема кафез, кога за него оградата е светиња,а затворот живот!

Јас сега велам нема светињи, ако за некој Исус е живот, почеток и крај..кафез,закопајте го.Нема да постои се додека некој не ви ја прекине врската со таа духовна платформа, па воскресне и почне со човечки говор да ви раскажува за неа, правејќи повторно кафез, а во кафезот огради ,религии , филозофии итн.
Се разбираме ли нешто?
Или побитна ти е телема,па ајде ќе го омаловажиме соговорникот и ќе го удираме од шипките на кафезот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Разбирлив јазик пишувам,а ти фонично си ме разбрала вака!

Предходно напишав, на лавот во затворот опис од надворешниот свет му е илузија,бајка.
Како да му објасниш дека нема кафез, кога за него оградата е светиња,а затворот живот!

Јас сега велам нема светињи, ако за некој Исус е живот, почеток и крај..кафез,закопајте го.Нема да постои се додека некој не ви ја прекине врската со таа духовна платформа, па воскресне и почне со човечки говор да ви раскажува за неа, правејќи повторно кафез, а во кафезот огради ,религии , филозофии итн.
Се разбираме ли нешто?
Или побитна ти е телема,па ајде ќе го омаловажиме соговорникот и ќе го удираме од шипките на кафезот.
Јас те разбирам, но зошто ти не сакаш да разбереш дека ако ти за да не бидеш во ничиј табор (има многу такви ко тебе кои „откриле ново“,а реално се уште една секташка мисла од старите религии) си измислил своја реалност во која нема ништо, не постои ништо, измислуваш свои „мудри“ објаснувања за старите религии кои ти не сакаш да признаеш дека се дел од твојот живот за да не ти каже некој дека си христијанин, а со тоа ти некако си „над се“ и „слободен од се“ - зошто мислиш дека другите се во кафези бидејќи расправаат за философии и религии и ритуали? :)
Додека си на Земјата ти велам: ти си кафезот. Работи врз себе си... нема друг начин. Освен ако не те изеде или духовната гордост или лудоста на разумот поточно отсутството на разум....

Мислам дека христијаните те чекаат да им ја прекинеш врската со Исус... јас одамна ја имам прекинато цалата таа работа, така да... за тоа немам што да кажам - ние Телемитите не сме тука за да преобратуваме и некој да го убедуваме да надмине...

Ова твоето воопшто не ми е битно, премногу секташки размисли и измешани философии кои ти не сакаш да признаеш дека се философии.
На други можеби ќе им се допадне овој хаос од мисли - мене ми ствараат одбивност.

Инаку, најбитно ми е човештвото, преку тоа и Телема. :)

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Јас те разбирам, но зошто ти не сакаш да разбереш дека ако ти за да не бидеш во ничиј табор (има многу такви ко тебе кои „откриле ново“,а реално се уште една секташка мисла од старите религии) си измислил своја реалност во која нема ништо, не постои ништо, измислуваш свои „мудри“ објаснувања за старите религии кои ти не сакаш да признаеш дека се дел од твојот живот за да не ти каже некој дека си христијанин, а со тоа ти некако си „над се“ и „слободен од се“ - зошто мислиш дека другите се во кафези бидејќи расправаат за философии и религии и ритуали? :)
Додека си на Земјата ти велам: ти си кафезот. Работи врз себе си... нема друг начин. Освен ако не те изеде или духовната гордост или лудоста на разумот поточно отсутството на разум....

Мислам дека христијаните те чекаат да им ја прекинеш врската со Исус... јас одамна ја имам прекинато цалата таа работа, така да... за тоа немам што да кажам - ние Телемитите не сме тука за да преобратуваме и некој да го убедуваме да надмине...

Ова твоето воопшто не ми е битно, премногу секташки размисли и измешани философии кои ти не сакаш да признаеш дека се философии.
На други можеби ќе им се допадне овој хаос од мисли - мене ми ствараат одбивност.

Ако ти е за утеха или за плашење работава:icon_mrgr: ни ја ништо не го разбирам:)...По некоја моја математика мислам дека ја "превртел играта" и пак се вратил на почеток...во неговите писанија го нема зборот љубов и се ми е некако озбилно и неповрзано...:)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138

Ти можеш само да имаш препоставки што и како се случува во мојот живот,тоа не е темата.Зборуваме од поинакво гледиште можеби и веќе некој некаде го спомнал како што постираше од твојот блог.
Иако првпат го видов и прочитав,а сме се изразиле многу слично.
Не ме анализирај што и како мислам , дејствувам и сл. работи , не поврзани со темата.

За болдираното...Терминот смрт не го разбираш, бидејќи лавот во кафезот мора да умре,таа бледа слика од лав за да биде оној правиот,лав од дивината!
Сега симболичен преимер.
Ако одиш на гробишта и на тој што лежи во гробот му речеш ,еј ти си на земјата и додека си тука ,ти си кафезот,работи на себе ,земи нешто прочитај...ќе те послуша?

Тоа е исто како на лавот во дивина да му принесеш тацничка со вода за да се напие и мевце од рака да ти јаде.Мислиш ќе ти пријде како маченце послушно?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Кој е тој што лежи во земјата? Поточно кој е тој што треба да работи? Ако е присутен во гробот после третиот ден, да му кажам што мислам :)

Ете уште нешто „што не си прочитал“:

„Почитувај, и не го презирај физичкото тело кое е твоја времена врска со надворешниот и материјалниот свет.
Затоа твојата ментална урамнотеженоста нека биде над вознемиреноста од материјалните потреби; зајакни ги и управувај со анималните страсти, скроти ги емоциите и разумот, негувај ги Вишите Тежнеења.“
- Книгата на Рамнотежа, Liber XXX

Не ти го расцепкувам збор по збор, ќе ја откриеш сам главата нитка...

За малку ќе помислев дека ти си лавот, за тебе зборуваш :) Додека ми толкуваш христијански свети книги со некои твои симболики, времиња, календари - тешко лав... ти велам ти не го гледаш кафезот бидејќи имаш премногу за работа врз тој кафез за да излезеш од него. А има начини и начини...
Не може да ме убедиш со проповедање дека нема Петко или не постои телото и умот како препрека... тоа, на други може да им проповедаш како ти си се ослободил и сега ништо за тебе не постои, чекаш смрт, втора - бидејќи една веќе имаше нели... така зборуваше едно време...

Доста со вакви едноставни примери со лавови, тацни и меса... ако не сакаш философирања и религија - батали го овој подфорум. Доста од христијанските свети книги сакаш да изградиш свое верување далеку од христијанските цркви и да ни кажеш како ти правилно ги разбираш писанијата... аман од вас просветлените кои не мрдате од стариот еон ни за милиметар. Нема да најдете зелена трева колку и да го орате тоа поле...
Не може.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.155
Поени од реакции
30.281
Во моето поимање, животните имаат нелокална свест, интелигенција со која имаат врска најочигледно кај инсектите, ние сме самосвесни со локална со изгубена врска, тој момент не дефинира како врста
Blisku si, ama za ova si greska.
Sto e ona svest? Svesnost za sebesi i mesto vo opstestvenata hierarhija se pojavuva i kaj drugi zivotinski vidovi.
Lavovi, gulabi, kitovi, shimpanza i gorili i taka natamu. Site ovie zivotni imaat pokazano akti koi gi narekuvame altruisticki, odnosno svest i griza za nivnata okolina.

Ona sto nas ne dvoi od shimpanzata e nasiot kompleksen jazik, koj ni pomaga da delime informacii i najbitno da se organizirame.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Blisku si, ama za ova si greska.
Sto e ona svest? Svesnost za sebesi i mesto vo opstestvenata hierarhija se pojavuva i kaj drugi zivotinski vidovi.
Lavovi, gulabi, kitovi, shimpanza i gorili i taka natamu. Site ovie zivotni imaat pokazano akti koi gi narekuvame altruisticki, odnosno svest i griza za nivnata okolina.

Ona sto nas ne dvoi od shimpanzata e nasiot kompleksen jazik, koj ni pomaga da delime informacii i najbitno da se organizirame.
Не го гледам како цврст пресек кој се десил кај нас, повеќе како градиент кој оди од мрежна кон локална свест со развој на мозокот како апарат за процесирање, мравките, пчелите итекако имаат жртвување но мислам дека го добиваат како информација како да реагираат во целината за целината. Самосвест имаат и кучињата до одредено ниво но имаат и позачувана врска со клаудот. Постојат два начина на гледање, дали е се случаен процес кој довел до постоење на шимпанзо со појака локална свест кое за да преживее подобро постепено развило јазик и сме настапиле ние како последица на тоа или пак тоа е целта, иницирање на живот кој би одел кон се појака локална свест која би можела да го разбере кодот и себеси. Предноста на локалната е очигледна но на наредно ниво не е доволна бидејќи те отргнува од целината, сега сме сами без чувството на припадност кон се околу нас. Мислам дека обновувањето на тоа чувство е наредниот чекор, кога шимпанзото ќе го перцепираш како дел од себе никогаш не би го убил, чувство дека се така морало да биде но и дека не завршува со нас.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Кој е тој што лежи во земјата? Поточно кој е тој што треба да работи? Ако е присутен во гробот после третиот ден, да му кажам што мислам :)
Вие (они во кафезот) не ни знаете понаку освен да се именува телото кое е од земја и кога ќе се стави во земја да го именувате тоа парче земја со името и датата од своето раѓање и смрт.

"Тука лежи Петко роден и умрел -дата"

Така сте научени, а јас поинаку велам.
Телото е гробот во кој лежи смртта!

Еве одговор на прашањата.

Кој е тој што лежи во земјата? ..смртта лежи!
Кој е тој што треба да работи? ..нема таков
- земјата дава род да го храни(телесно)
- духовната "платформа" дава за духовното
Ете ти рамнотежа!

Се друго прави дизбаланс, трговци за телесното(храна) и духовното(религии и филозофии)

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Примерот со лавот е со симболика. Акцентот е на кафезот.

Што е тоа што човекот го доживува како свој дом и нешто без кое не може да го замисли сопствено постоење.Но, тоа постоење е лажното , она бледото.

Наредно ниво?
Ќе му го зголемиме кафезот, ќе насадиме дрва, трева и ќе пуштиме некое слабо животно за да лови?
И ако улови, да ги научи својте младенчиња да ловат.

И така со промени на генерации во големиот кафез да стане пак лав, се додека има некој да пушта слаби животни или ќе се изедат помеѓу себе.
Во симболика зборам , а го отсликувам бледиот лик на човек.

Види, ќе дадам уште еден пример.

Пак е со симболика да не отидеш во друг правец на размислување.

Во моменталната технологија на интернет гугле знае се, доволно да се поврзеш на интернет и гугле ќе те просветли.

Сега, ако некој нема интернет треба друг да пренесе мисла користејќи зборови.

Зборовите ќе дадат погрешна информација како расипан телефон. Тој што слушнал ќе запише, тој што прочитал лошо ќе протолкува и имаш погрешна информација.

Таква платформа постои во духовниот свет која не се пренесува со збор и верниците го викаат сезнаен бог.

Да претпоставиме дека секој човек е поврзан со таква духовна платформа, кој нивоа тука на духовен развој за човекот би постоеле?

Кој е на ниско , кој на високо?
Нема, сите имаат искуство со пренесено доживување и никој на никого со говор не треба да му раскажува.
И тамо нема го знаеш Ванчо, Петко оној македонецот или црнецон нема поделби на било каква основа и именувања.Оваа филозофија или тоа верување, нема, постои само човек.

Ова може да речеш дека е совршена бајка.

И на лавот во кафез ако му раскажеш како е во дивината, ќе рече такво нешто не постои бидејќи за него живот постои само во рамките на кафезот и ништо друго.

Убаво кажал Исус, не знаете со каков дух сте.
Ме потсети на оригиналната Гностичка мисла, кафез, затвор за кој не си свесен но и можност да излезеш од него со Исус како архетип чии квалитети би се разбудиле во тебе, будистички патиш се додека не се разбуди Буда во тебе, симболички нели. Во мојот говор тоа е врската со клаудот, наредниот чекор.

Kajgana Shop

На врв Bottom