Дигитален архив: Компилација на историски извори за Македонците!

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.189
Поени од реакции
1.463

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.189
Поени од реакции
1.463
 

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.553

" Прашај еден од тие Македонци што е. Тој сeкако нема да му каже на еден војник од страната на сојузницитe дека е Бугарин. Ниту ќе му каже дека е Србин или Грк. Тој не знае кој може да го слушне или што може да се случи доколку се одреди што е, во случај Бугарите да се вратат. Тој веројатно ќе се насмее и ќе рече дека е Македонец. "


(R.G.D. Laffan, C.F., “The Guardians of the Gate,” 1918, pg. 66.)


1580956637105.png
 
Член од
27 мај 2008
Мислења
1.018
Поени од реакции
27
Член од
27 мај 2008
Мислења
1.018
Поени од реакции
27
"Велам, за среќа, има македонска национална култура и историја, зашто тој факт го вооружува *МАКЕДОНСКИОТ НАРОД со непобедливо оружје во неговата борба за човечки права и за слободен национален живот, како рамноправен член во бројот на културните народи"

- Крсте Петков Мисирков

(К. Мисирков' - македонец', Македонска култура, "Мир'", XXX, 7155, 19.IV.1924, 1.)


87381660_1040481243018052_2926376190467899392_n.jpg
Автоматски споено мислење:

Проф. Дарио Карароли, 1892 г.: Македонците не биле Грци, ни по раса, ни по обичаи, ниту по наравите.

Prof. Dario Carraroli, "La leggenda di Alessandro Magno" 1892

86793550_1038641856535324_6729160583901347840_o.jpg

https://twitter.com/1VidiVidi/status/1232795694680817664


Автоматски споено мислење:

When a reporter visits northern #Greece in 1992, she discovers there are people who call themselves #Macedonians and not #Greeks that are severely discriminated against by the #Greek government. #Macedonia #GreekLies #Humanrights @UN #UnitedNations (The Guardian, Feb. 6, 1992)

https://twitter.com/1VidiVidi/status/1230564755384893443

87374460_1039688123097364_943385361793417216_n.png
Автоматски споено мислење:

Remember when #Macedonians knew how to protest against #Greek discrimination and their denial of the #Macedonian identity? 50,000 #Macedonians blocked the border with Greece. #Macedonia -- stand up for yourself! #OurNameIsMacedonia (News Journal, May 20, 1990)

https://twitter.com/1VidiVidi/status/1230585956828360704

87084359_1039730859759757_2989855218692259840_n.png
 
Последно уредено:

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.553
Тасе Петров - Македонец од Битола (роден на 17-ти септември 1890 година) регистриран во сојузната американска држава Вашингтон.

1582778344872.png
 

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.553

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.189
Поени од реакции
1.463
Последно уредено:

Vori

Шејтан на Махалата
Член од
23 март 2009
Мислења
6.740
Поени од реакции
5.408
На врв Bottom