Депикции на Сатаната во црковната иконографија

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве, само еден пост погоре кажа дека една четвртина од човештвото е под влијание на лукавиот затоа што верува во својата религија. Колку е тоа малоумно?
Не е малоумно, туку е вистинито. Кој има очи, нека види...
--- надополнето: 13 март 2012 во 10:51 ---
Што ако твоето верување и твојата вера се под дејство на лукавиот, а не таму некои си ....изми?
Постојат начини со кои може да се провери дали нечиј „...изам„ е вистина Божја или измама демонска.
--- надополнето: 13 март 2012 во 10:51 ---
Се повеќе сум убеден дека е така.
О.К.
Нека Ти биде според верата Твоја.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не е малоумно, туку е вистинито. Кој има очи, нека види...
Ни од далеку вистинито, отвори ги очите и ќе видиш
Постојат начини со кои може да се провери дали нечиј „...изам„ е вистина Божја или измама демонска.
Па провери, не туку од памет и твои лични убедувања да пласираш. Ако провереше, многу работи ќе осознаеше.
О.К.
Нека Ти биде според верата Твоја.
Нека биде според сечија вера (или невера) не според твојата.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Jas se izvinuvam,mozebi sum oftopik ama gornite sliki me inspiriraa da prasam:Od kade poteknuva prestavata na covekot za likot na Satanata,takov kakov sto e so rogovi,opaska?Ima li opis od nego vo nekoja od svetite knigi,mozebi?

Прво запис за опис на Сатаната со рогови и други пропратни елементи го има дадено Данте Агилери во Пеколот па после сите почнале да го копираат изгледа им се свидел.
Колку за информација Данте бил зависник од опиум кога го пишувал пеколот.:eek:

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Чекај малце-не ми е јасно,ако силите на доброто сега владеат чуму тогаш глад,војни,сиромаштија и.т.н значи најверојатно сатана се бори за.....промена можеби он е добрата страна??
Гладот,војната и сиромаштијата односно целиот пустош и хаос кој владее на земјата се резултат на бесот од сатаната,а причината за тој бес е мн јасна нели затоа што е исфрлен од рајот а со тоа поразен и понижен и истиот тој бес го истура на луѓето од причина што човекот е божја креација,а знаеме дека тој го мрази бог и од тука по автоматизам не мрази и нас бидејќи ние сме негово дело, значи во голема заблуда си ако мислиш дека тој е добрата страна.
Еве ако не ми веруваш мене читај го делот што го пишува во откровението според Јован:

9 И беше исфрлен големиот змев, старата змија, наречена ѓавол и сатана, која го заведува целиот свет; беше исфрлен на земјата, и неговите ангели беа исфрлени со него.
12 Затоа, веселете се небеса и вие, кои живеете во нив. Тешко вам, кои живеете на земјата и морето, зашто ѓаволот слезе при вас со голем гнев, знаејќи дека има малку време,”
Значи слезе при вас со голем гнев(ради тоа што е исфрлен) знаејќи дека има малку време(причина за гневот да биде уште поголем).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Гладот,војната и сиромаштијата односно целиот пустош и хаос кој владее на земјата се резултат на бесот од сатаната,а причината за тој бес е мн јасна нели затоа што е исфрлен од рајот а со тоа поразен и понижен и истиот тој бес го истура на луѓето од причина што човекот е божја креација,а знаеме дека тој го мрази бог и од тука по автоматизам не мрази и нас бидејќи ние сме негово дело, значи во голема заблуда си ако мислиш дека тој е добрата страна.
Еве ако не ми веруваш мене читај го делот што го пишува во откровението според Јован:

9 И беше исфрлен големиот змев, старата змија, наречена ѓавол и сатана, која го заведува целиот свет; беше исфрлен на земјата, и неговите ангели беа исфрлени со него.
12 Затоа, веселете се небеса и вие, кои живеете во нив. Тешко вам, кои живеете на земјата и морето, зашто ѓаволот слезе при вас со голем гнев, знаејќи дека има малку време,”
значи слезе при вас со голем гнев(ради тоа што е исфрлен) но уште што вика знаејќи дека времето му е кратко што е причината за уште поголем гнев и бес.
Да, но истата библија која ја цитираш вели дека нема власт а да не е од бога! Тоа го заборави? Семоќно и сезнајно битие, може да смени било што, било кога, затоа и е семоќно нели?
Исто така во библијата се вели дека и доброто и злото, и среќата и тагата, се е од бог! - Исаија 45:7.
Така да, префрлање на вината за се што се случува на Сатаната, е класично лицемерие, со оглед на тоа што бог се претставува со семоќни и сезнајни особини.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Да, но истата библија која ја цитираш вели дека нема власт а да не е од бога! Тоа го заборави? Семоќно и сезнајно битие, може да смени било што, било кога, затоа и е семоќно нели?
Исто така во библијата се вели дека и доброто и злото, и среќата и тагата, се е од бог! - Исаија 45:7.
Така да, префрлање на вината за се што се случува на Сатаната, е класично лицемерие, со оглед на тоа што бог се претставува со семоќни и сезнајни особини.
Да но тој сатаната е тука за да му пркоси на бог што значи не секогаш е по божја волја,некогаш е и по волја на ѓаволот,а е во можност да му пркоси затоа што тој дури и при падот не ги изгубил своите ангелски сили и моќи.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да но тој сатаната е тука за да му пркоси на бог што значи не секогаш е по божја волја,некогаш е и по волја на ѓаволот,а е во можност да му пркоси затоа што тој дури и при падот не ги изгубил своите ангелски сили и моќи.
Па и јас кога гледам некој лицемер, кој покажува сила на слаби а се плаши на нему еднаквите му пркосам!
Што треба според тебе? Ако видиш некој посилен, да се покориш безусловно и да молчиш, дури и ако гледаш дека те прави со сила мутав?
Ако некому припишуваш апсолтна моќ, со таа моќ доаѓа и апсолутна одговорност!
Многу е просто, само кој да признае.

I

Iblis

Гостин
Кај си бе дуалист, гледам си отишол на страна од Црквата Божја!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Значи бог се плаши од ѓаволот, како послиен од него.
Што стана со она “нека биде волјата божја“, значи толку од неговата семоќност и волја негова. Испаѓа дека ѓаволот е семоќен а бог, немоќен. Или пак имаат некој “дил“ бог и ѓаволот за да има кој да ’рмба и во пеколот, не само во рајот.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Па и јас кога гледам некој лицемер, кој покажува сила на слаби а се плаши на нему еднаквите му пркосам!
Што треба според тебе? Ако видиш некој посилен, да се покориш безусловно и да молчиш, дури и ако гледаш дека те прави со сила мутав?
Ако некому припишуваш апсолтна моќ, со таа моќ доаѓа и апсолутна одговорност!
Многу е просто, само кој да признае.
Значи според тебе бог е лицемер..no coment.
Кај си бе дуалист, гледам си отишол на страна од Црквата Божја!
Извини ама си го погрешил човекот јас не сум ти никаков дуалист туку христијанин.
Значи бог се плаши од ѓаволот, како послиен од него.
Што стана со она “нека биде волјата божја“, значи толку од неговата семоќност и волја негова. Испаѓа дека ѓаволот е семоќен а бог, немоќен. Или пак имаат некој “дил“ бог и ѓаволот за да има кој да ’рмба и во пеколот, не само во рајот.
Ти си ограничен очигледно не си ја сфатил поентата на мојот пост,тоа дека е бог семоќен се подразбира под дифолт, но овој е тука за да со неговата колку толку моќ му расипе бар четвртина од неговите планови или бар се надева дека ќе му расипе но попуста и надежта кога како што пишува во откровените според Јован кратко е неговото време.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти си ограничен очигледно не си ја сфатил поентата на мојот пост,тоа дека е бог семоќен се подразбира под дифолт, но овој е тука за да со неговата колку толку моќ му расипе бар четвртина од неговите планови или бар се надева дека ќе му расипе но попуста и надежта кога како што пишува во откровените според Јован кратко е неговото време.
Против ваков аргументиран факт, како болдот, нема што да спорам. Јас не спомнав колку и дали си ограничен, но ќе да си бајги со вакви ставови. Очигледно не ни прочита што напишав а уште помалку па да си разбрал.
Очигледно тоа краткото време му е подолго малку. Досега бог ништо не му може. Кажи штом толку ја разбираш кој е сојузот меѓу бог и рогатиот? Зошто бог би му ги давал своите чеда, да му слугуваат на ѓаволот?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи според тебе бог е лицемер..no coment.
Па читај ја библијата, треба да си или луд или кукавица за да недојдеш до тој заклучок!
Ликот опишан и претставен во библијата како бог, нема врска со реалноста и да, е еден обичен лицемер и кукавица.

I

Iblis

Гостин
Извини ама си го погрешил човекот јас не сум ти никаков дуалист туку христијанин.
Не верувам, секој што тврди дека, освен волјата на Господ Бог се исполнува и нечија друга волја и исклучиво волјата на уште еден дополнителен ентитет (вкупно да се 2) е дуалист.
Може грешка прочитав, може не си пишал дека некогаш се исполнува и волјата на ѓаволот.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Против ваков аргументиран факт, како болдот, нема што да спорам. Јас не спомнав колку и дали си ограничен, но ќе да си бајги со вакви ставови. Очигледно не ни прочита што напишав а уште помалку па да си разбрал.
Очигледно тоа краткото време му е подолго малку. Досега бог ништо не му може. Кажи штом толку ја разбираш кој е сојузот меѓу бог и рогатиот? Зошто бог би му ги давал своите чеда, да му слугуваат на ѓаволот?
Ограничен си а до таков заклучок дојдов по тоа што ми контрираш на секој мој став за нешто што јас сум го читал и го знам еве пример ќе ти кажам, ме прашуваш :Зошто бог би му ги давал своите чеда, да му слугуваат на ѓаволот? Па ако ја имаше прочитано библијата ќе знаеше дека ние не сме тука на земјата за да му служиме на рогатиот за кој ти цело време навиваш,туку сме ради првобитниот грев на Адам и Ева кој го земале и го изеле забранетото јаболко од градина на Идн па поради тоа биле протерани од рајот на земјата итн итн..значи прво земи прочитај ја библијата па после ќе коментираме на вакви теми,а и најдобро ќе ти е да си го смениш името на профилот од атеист во сатанист заедно со другиве твои браќа Iblis и Ipssisimuss оти цело време гледам само против бог зборите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ограничен си а до таков заклучок дојдов по тоа што ми контрираш на секој мој став за нешто што јас сум го читал и го знам еве пример ќе ти кажам, ме прашуваш :Зошто бог би му ги давал своите чеда, да му слугуваат на ѓаволот? Па ако ја имаше прочитано библијата ќе знаеше дека ние не сме тука на земјата за да му служиме на рогатиот за кој ти цело време навиваш,туку сме ради првобитниот грев на Адам и Ева кој го земале и го изеле забранетото јаболко од градина на Идн па поради тоа биле протерани од рајот на земјата итн итн..значи прво земи прочитај ја библијата па после ќе коментираме на вакви теми,а и најдобро ќе ти е да си го смениш името на профилот од атеист во сатанист заедно со другиве твои браќа Iblis и Ipssisimuss оти цело време гледам само против бог зборите.
Вака сега, за некој што ја прочитал библијата, треба да знаеш дека нема никакво "јаболко" споменато во неа, туку Дрвото за спознавање на доброто и злото!
Ова е дискутурано многу пати на форумов, и постојано се игнорира.
Еве ти уште еден аргумент за дволичноста на карактерот од народните еврејски приказни, познати како библија:
Како може да создадеш некого без сознание за добро и зло, и потоа да го казниш затоа што не те послушал? Како може некој да прави разлика помеѓу исправно и погрешно, ако нема сознание за добро и зло?

Kajgana Shop

На врв Bottom