Депикции на Сатаната во црковната иконографија

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Jas se izvinuvam,mozebi sum oftopik ama gornite sliki me inspiriraa da prasam:Od kade poteknuva prestavata na covekot za likot na Satanata,takov kakov sto e so rogovi,opaska?Ima li opis od nego vo nekoja od svetite knigi,mozebi?
Нема ни опис на Исус па го цртаат небаре г имаат видено. Па и знат косата и брадата какви му биле

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Начинот на кој е прикажан лукавиот и неговите ангели, заснован е не само на описите во Писмото, туку пред се‘ на искуствата од поединци, кои имале можност да го видат.

Така, ако лукавиот е насликан како тело со темна/црна боја, кое има деформиран и застрашувачки (об)лик, со прокрвавени очи, со опашка, со рогови и со копита, тоа значи дека лукавиот навистина така и изгледа.

Ако лукавиот, или некој од неговите е насликан како ламја/змеј, тоа е само симболичко прикажување на демонот.
Miki, ти го имаш видено лукавиот?

А

Антоние

Гостин
Нема да најдете затоа што сатаната е симбол на death метал музиката, а општо познат факт е дека поповите се повеќе по џезот.

M

Muranyi

Гостин
Да.
Средбата со „луци„ е причина за неговото споменување во Светото Писмо.
--- надополнето: 12 март 2012 во 11:55 ---

Ако синоќа со пиел пиво со „луци„, нема да поверувам, оти тоа е само човечки исказ а не боговдахновен запис (во Светото Писмо).
Епа тоа ти велам Мики,дека врз основа на човечки исказ не можеш да тврдиш како изгледа Сатаната.Од друга страна,како верник за тебе меродавно треба да биде тоа што го пишува во Библијата.Не сме се разбрале,Мики:)
Дали појавувањето на Сатаната кај одредени особи,како што ти тврдиш,има некое значење,дали тоа е предзнак на нешто?Мене просто ми е неверојатна целава работа.Зошто би се појавил Луци на некого,дали си муабетеле,како изгледа,како се понаша,дали можеби и не е толку лош ете ги оставил тие несреќници живи?:)
Инаку,според Библијата Луци се наоѓа на Земјава,така?

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН
Глава 12

7.И настана војна во небото; Михаило со своите ангели завојува против змевот. И змевот и неговите ангели завојуваа,

8.Но не устоија и не им се најде веќе место во небото.

9.И беше исфрлен големиот змев, старата змија, наречена ѓавол и сатана, која го заведува целиот свет; беше исфрлен на земјата, и неговите ангели беа исфрлени со него.

Што значи да сатаната и неговите ангели се наоѓаат на земјата,односно како што е опишано во библијата во првиот рај, кој за разлика од третиот рај односно оној во кој живее бог како и многуте праведници е далеку покорумпиран,нели затоа што злото насадило свое семе тука, додека за втор рај се сметаат небото,сите небески тела како што се планетите,ѕвездите како и целиот универзум.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Miki, ти го имаш видено лукавиот?
Лично, го немам видено, и сакам така и да остане.
Но, го имам забележано/почувстувано неговото влијание врз мене.
--- надополнето: 13 март 2012 во 09:11 ---
Од друга страна,како верник за тебе меродавно треба да биде тоа што го пишува во Библијата.Не сме се разбрале,Мики:)
Џабе е меродавен записот, ако истиот тој запис не е придружен/поткрепен и со духовен опит. Само така, записот може да биде и веродостоен, инаку записот ќе остане само запис.
--- надополнето: 13 март 2012 во 09:15 ---
Дали појавувањето на Сатаната кај одредени особи,како што ти тврдиш,има некое значење,дали тоа е предзнак на нешто?
Појавувањето на сатаната кај некои поединци-подвижници, не мора да е предзнак „на нешто„, туку е знак дека поединецот на кој му се јавил демонот, решил да се оттргне од демонското влијание па демонот ги засилува своите напади кон таквиот подвижник.

Постојат и случаи каде одредени подвижници го виделе и демонот и неговите паднати ангели, за да дознаеме на кој начин делуваат врз луѓето.
--- надополнето: 13 март 2012 во 09:19 ---
Зошто би се појавил Луци на некого,дали си муабетеле,како изгледа,како се понаша,дали можеби и не е толку лош ете ги оставил тие несреќници живи?:)
Еве го, на пример, случајот кога преподобниот Макарие, египетски пустиник од 4-от век, разговарал со лукавиот. Во разговорот, лукавиот му признал на преподобниот Макарие, дека за него (за демонот) најголема пречка кај луѓето е ако демонот кај нив (кај луѓето) забележи дека се смирени: смирените, демонот најтешко може да ги „изнервира„.

Сатаната лично не може да ги убие луѓето, но со леснотија може да ги наведе на чинење грев.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Лично, го немам видено, и сакам така и да остане.
Но, го имам забележано/почувстувано неговото влијание врз мене.
Ајде да те замолам, ако го видиш, чкрапни го на мобилен па аплодирај го овде. Баш ме интересира како изгледа. На Иван Карамазов му се појавуваше во лик на чиновник, баш ме интересира твојот цацко на што ќе личи.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Луци се ноаѓа околу Земјава а делува врз луѓето на Земјава. Не знаеме каде е точно „лоциран„, но знаеме од каде и како делува.

B

Black Guard

Гостин
Во библијата сатаната е претставен како големиот змеј кој се бори против силите на доброто,но е набрзо поразен и фрлен на земјата каде што подоцна си создава свое царство,а нели сите знаеме како изгледа еден змеј бар онака како што е преставен во книгите со рогови со опаш со издолжена челуста од која испушта пламени јазици,и ете од каде потекнува претставата за неговиот лик.
Чекај малце-не ми е јасно,ако силите на доброто сега владеат чуму тогаш глад,војни,сиромаштија и.т.н значи најверојатно сатана се бори за.....промена можеби он е добрата страна??

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Баш ме интересира како изгледа.
Светов е полн со јунаци ка Тебе, а откако ќе го видат демонот, имаат страотни последици по своето (ментално) здравје.

Према томе, трај си не рипај многу...

B

Black Guard

Гостин
Луци се ноаѓа околу Земјава а делува врз луѓето на Земјава. Не знаеме каде е точно „лоциран„, но знаеме од каде и како делува.
Е како делува??

П.С Ако педерите се обземени од демони,тогаш кој е составот на двоцефките-полу ангел-полу демон??

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Светов е полн со јунаци ка Тебе, а откако ќе го видат демонот, имаат страотни последици по своето (ментално) здравје.

Према томе, трај си не рипај многу...
Јас по твоите постови заклучив дека лукавиот има страотни последици по менталното здравје на некои луѓе и без да го видат...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е како делува??
Делува преку учењата кои ни‘ доаѓаат од средна Азија: хиндуизам и будизам, и сличните „...изми„.
--- надополнето: 13 март 2012 во 09:32 ---
Јас по твоите постови заклучив дека лукавиот има страотни последици по менталното здравје на некои луѓе и без да го видат...
Во ред, ме навреди. И сега? :rolleyes:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Во ред, ме навреди. И сега? :rolleyes:
Не те навредив јас, сам си ја вреѓаш интелегенцијата со таквите постови.

Еве, само еден пост погоре кажа дека една четвртина од човештвото е под влијание на лукавиот затоа што верува во својата религија. Колку е тоа малоумно?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Делува преку учењата кои ни‘ доаѓаат од средна Азија: хиндуизам и будизам, и сличните „...изми„.
Браво, јако христијански. Што ако твоето верување и твојата вера се под дејство на лукавиот, а не таму некои си ....изми? Се повеќе сум убеден дека е така.
И христијансвото било Љубов и толеранција.....Како не бе..... ѓаолова работа

Kajgana Shop

На врв Bottom