Оф, од каде ли да почнам после толку прочитани мислења..
Прво, како што успеав да согледам, вие машките(намерно не пишав мажи), сте се фатиле за тоа дека девојките најпрво идат по новчаникот.Многу погрешно.
Секако дека секогаш ќе го има оној тип на девојки кои на излегување ќе очекуваат да им се плати пијалокот, меѓутоа повеќето што ги познавам ми рекле дека најфер е да се подели сметката.И да, секако дека тие стандард негодувања од женската страна ќе ги има(коа сака машкото да плати), некои тоа го прават намерно а некои искрено.Ама јас сакам на нешто друго да се осврнам.Доколку женското одбие да и се плати пијалокот, макар биле убацени тука и неколку молења, вие машките одма се дувате ко пауни во стилот: "Еј види ја оваа пичка ми се праи не сака да и платам" или "Леле колку и бил дигнат носот".Нормално не генерализирам, но ги има и такви, за жал се почести се.Неодамна слушнав па друга новост:Заклучок, не сте помалку комплицирани од нас жените.
Друго, се согласувам со ставовите дека откога се актуелизираа социјалниве мрежи, "самодовербата" на машкиве порасна магично.Полесно е денес да и се пуштиш на девојка на чет отколку да ја поканиш да прошетате и да направите отворен муабет во четири очи.Степ бај степ, состанок после состанок, да откривате повеќе за себе и да разберете повеќе за другата страна.Така порано растеше меѓусебната привлечност и заинтересираност.Повеќе од јасно е зошто денес вака не се одвиваат тие работи.Затоа што денешните машки имаат или слаба самодоверба(па се јачаат на фејсбук/форум) или стравуваат од корпа па затоа најчесто се решаваат да искочат со девојка која е испод просек, затоа што потсвесно знаат дека она нема да ги одбие(иако има и такви што одбиваат).Евентуално не се такви за какви се претставуваат, па не сакаат да ја симнат маската.
А, што се однесува до пристапот.Според мене денес нема правила кој на кого прв ќе му се пушти, иако секогаш се тука етикетирањата кои се спомнаа погоре.Машките се плашат да не испаднат сељаци/идиоти/кретени а девојките се плашат да не бидат етикетирани како лесни.Едно нешто сепак имаат заедничко двата пола кога се работи за темава, егото им се крева до облаци(океј, повеќе или помалку).Ако машкото пристапи прв на девојка, оваа ќе се праи недодирлива/ладна/незаинтересирана за на крај да си остане со празни раце, а доколку девојката пристапи прва - машкото ќе си го крене носот у облаци во стилот : "готова е оваа, падна" , "можам да ја имам топ, ќе си ја стаам за резерва".
Со овие глупи детски игри, нормално е човек да помисли дека се е од интерес кога се работи за машко-женските односи, особено е нормално да се помисли дека смисолот на зборот љубов се повеќе избледнува.
Затоа јас највеќе од се ги почитувам искреноста и директноста.Не е страшно да бидеш одбиен, страшно е да не пробаш и потоа да се прашуваш шта би било кад би било.