Демографија

Член од
12 август 2024
Мислења
285
Поени од реакции
744
Па иста мерка имаа уште пред неколку 4-5 години за четири и повеќе деца сега ја намалуваат на три. Како и да е браво за ваквите обиди , а не да населат африканци, пакистанци, индијци и арапи.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.526
Поени од реакции
23.613
ТФР во Европа за 2024 година. Косово е прв додека Украина е последна.

Прв резултат за 2025 година, секако премногу е рано за било каква прогноза но некои држави уште на самиот почеток имаат ужасен старт.

Мислам дека високата фертилност во странство е поради потценување на бројот на Косовари на Запад отколку дека навистина толку деца раѓаат.
Most recent estimated fertility rates of Kosovar nationals in West

Germany (2023)- 2.97
Austria (2022)- 2.90
Denmark (2024)- 2.72
Finland (2023)- 2.50

Meanwhile in home countries
Kosovo (2023)- 1.91
Albania (2023)- 1.62

A similar phenomena exists among other Balkan diaspora groups

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.801
Поени од реакции
35.752
Па иста мерка имаа уште пред неколку 4-5 години за четири и повеќе деца сега ја намалуваат на три. Како и да е браво за ваквите обиди , а не да населат африканци, пакистанци, индијци и арапи.
Главната поента која се занемарува: Не е овде само демографскиот ефект во прашање, туку моментот дека е потребен пораст на демографијата на нормални продуктивни луѓе. Не на паразити. Пошто денес паразитите најмногу профитираат од социјалните привилегии и од демографските мерки - и сето тоа се наплатува од продуктивните луѓе, кои самиот факт дека финански се оштетени им влијае и на одлуката за повеќе деца.

Значи не како овде некој надомест за трето дете, туку ослободување од данок. Продуктивниот човек да има повеќе деца и да направи идни продуктивни граѓани. Не продуктивните да се даночат за да се финансира идиократија, и размножување на такви како циганите и да се направат повеќе идни питачи и паразити врз грбот на работниот човек.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.558
Поени од реакции
85.165
Резултат од мерка која тек ќе ја спроведуваат? Ете @savan e по гледањето во кристални топки, он ти одговори.
Сака он резултати. Нема трте мрте. Што има везе што вчера ја донесоа уредбата... Има резултати ли не?

Поентата на двајцата морони глупи е дека не се добри тие мерки него треба оноа што го спроведуваат веќе гомната од ЕУ - повеќе инжинери, лекари и научници од Пакистан и Мауританија. Побрзо да се претворат у шеријатски системи накај што и тргнале. Така требало, а не овие популистички мерки. Путлер изгледа му ги кажал тие мерки.

Еве вака треба:
Labour’s new rule making it HARDER to JAIL ethnic minorities

Ова е за први пут у историја кај нив, теоретски ако имаш потполно исто кривично дело може да лежиш повеќе ако си бел Британец, отколку ако си Циган или Афган да речеме.

Законов ќе важи од 1-ви април и важи и за трансџендери. И они се мајнорити.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.443
Поени од реакции
18.629
Резултат од мерка која тек ќе ја спроведуваат? Ете @savan e по гледањето во кристални топки, он ти одговори.
Nema potreba od kristalni topki, Ungarija vekje ima megju najdobri benefiici za deca(davaat stanovi i tn). Megjutoa efektot e minimalen. Ednostavno ne e do parite.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
970
Поени од реакции
657
Nema potreba od kristalni topki, Ungarija vekje ima megju najdobri benefiici za deca(davaat stanovi i tn). Megjutoa efektot e minimalen. Ednostavno ne e do parite.
67 страни со постови докажувања дека демографскиот пад е комплексна работа и деке наталитетот не може да се зголеми и дека никакви мерки не помагаат. Дека и во Африка почнува да паѓа, дека се со негативен прираст зафатени и Источна Азија и северна и јужна америка и Европа, остана само Израел со стабилни стапки, но знаеме зошто е така таму. Но некој сака да води кулутуни војни и смета дека тука се крие проблемот. Мора да признаеме дека се моментално победници и дека стратегијата „кој повеќе се дере е во право„ донсесува плодови. ЦВеројатно ова ќе трае неколку години можеби и десетина, одека широките народни маси (или рајата) ќе сфати дека нивната идеологија е без темели и дека проблемите лежат на друо место.

А во рподолжение состојбата во Грција

и Белгија

Автоматски споено мислење:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.558
Поени од реакции
85.165
67 страни со постови докажувања дека демографскиот пад е комплексна работа и деке наталитетот не може да се зголеми и дека никакви мерки не помагаат. Дека и во Африка почнува да паѓа, дека се со негативен прираст зафатени и Источна Азија и северна и јужна америка и Европа, остана само Израел со стабилни стапки, но знаеме зошто е така таму. Но некој сака да води кулутуни војни и смета дека тука се крие проблемот. Мора да признаеме дека се моментално победници и дека стратегијата „кој повеќе се дере е во право„ донсесува плодови. ЦВеројатно ова ќе трае неколку години можеби и десетина, одека широките народни маси (или рајата) ќе сфати дека нивната идеологија е без темели и дека проблемите лежат на друо место.

А во рподолжение состојбата во Грција

и Белгија

која тоа идеологија е без темели, а која е со темели?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.801
Поени од реакции
35.752
Еве вака треба:
Labour’s new rule making it HARDER to JAIL ethnic minorities

Ова е за први пут у историја кај нив, теоретски ако имаш потполно исто кривично дело може да лежиш повеќе ако си бел Британец, отколку ако си Циган или Афган да речеме.
Законов ќе важи од 1-ви април и важи и за трансџендери. И они се мајнорити.
Затоа сме ние Македонците граѓани од втор ред во сопствената држава, исто како што сега истиот рецепт го применуваат и кај нив на запад.
Културен факинг марксизам, малцинствата секогаш мора да се пред мнозинствата... За мир во куќа За старото добро раздели и владеј.
Затоа и ние ги плаќаме сите тие силни даноци, социјални придонеси, здравство... За циганите и останатите (кои не плаќаат ништо) да можат да ги користат бенефитите. Дури и по институциите повеќе нивни работат, посебно на шалтерите, па секогаш имаат предност и преку ред завршуваат работа.

Ете зошто е добра мерката на Унгарија, не е дека и таму нема цигани и други паразити.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
970
Поени од реакции
657
Има уште нешто што влијае на намaлениот наталитет

Налетав на интернет на интересна мисла која добро го опишува проблемот:

The wolves are upset tnat the sheep won't reproduce
Големото раслојување во светот на мал број супер богати и голем број сиромашни ствара ситуации каде плебсот повеќе не сака да биде слуга. Го гледаат светот како оди во неофеудализам и плутократија, како Маск ја крева раката и си велат, „не сакам да бидам дел од тој свет, не сакам моите деца да бидат слуги, да бидат топовско месо за освојување други држави, да бидат обични консументи на нечији производи„. И кај нас има вакви работи и мислења, и не би ги потценувал .

Член од
14 август 2006
Мислења
45.558
Поени од реакции
85.165
Да, да, голем број луѓе у светот го гледаат поздравт на Маск и викаат неќу ја со овој Хитлер...

У кој ебан бабл си живеете... јебала ве вашата глупа идеологија.
Со среќа. Ќе ви треба.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.443
Поени од реакции
18.629
Sekoj si gi bara pricinite vrz baza na sto ideologija mu go isprale pametot.

A odgovorot e mnogu jasen po site statistiki.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.801
Поени од реакции
35.752
Sekoj si gi bara pricinite vrz baza na sto ideologija mu go isprale pametot.
Перење мозок е целосно програмирање и неможност за критичко размислување и расудување.
Наклонетост е... Наклонетост кон одредени работи но не и неможност за критичко размислување и расудување.

Meшаш перење мозок со наклонетост. Во спротивно според тебе сите луѓе на светов сме неспобни за критичко размислување... Но поверојатно е дека ти тоа само ги проценуваш работите според самиот себе. :)

Големото раслојување во светот на мал број супер богати и голем број сиромашни ствара ситуации каде плебсот повеќе не сака да биде слуга. Го гледаат светот како оди во неофеудализам и плутократија, како Маск ја крева раката и си велат, „не сакам да бидам дел од тој свет, не сакам моите деца да бидат слуги, да бидат топовско месо за освојување други држави, да бидат обични консументи на нечији производи„. И кај нас има вакви работи и мислења, и не би ги потценувал .
„Нема да имам деца и потомци за да не испадне да бидат обични консументи на нечији производи“. :facepalm:

Размислувањево ти е „сам ќе се убијам за да не ме убијат“.
Жити се немој повеќе да размислуваш. :unsure:

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom