Делови за Мерцедес ќе се произведуваат во Македонија

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ќе кажам неколку работи околу ова:

Платата е безвеза особено за таков кадар што работи како обичен работник. Повеќето од работниците се од 24-30 години и многу од нив имаат факултет завршено, а има и повеќе магистри кои работат како обичен работник.

Вработуваат за едно, а те пуштаат во погон за друго. 8000 денари за магистер по економија со работа во 3 смени, со пауза од 6 минути во 8 работни часа плус 15-20 мин пауза за јадење, цел ден на нога сигурно не се доволно...

Минималната плата за ова работно место би требало да биде 12 000 денари.
Колку што разбрав од сигурни извори (конзул од Кавадарци којшто е еден од одговрните за носење на Дрекслермаер во Кавадарци) минималната нето плата требало да изнесува 18 000 за обичен работник по завршувањето на обуката (6 месеци, а сега 3 месеци), но таа изнесува максимум 9000 со трета смена.

Приказните за тоа дека сабота се плаќа многу, се глупост, а и прекувременото исто.
(И да, доколку си на линија не може да се бира дали сакаш да одиш на работа во сабота, бидејќи тоа е континуиран процес кадешто треба секој да си е на својата позиција)

Срамота е што владата изигра голема улога со тоа што таа се замеша во одредувањето на висината на платата, а и локалната власт на чело со ИГМ Трејд.

Од советниците во локалното собрание ми кажуваат дека било одлично да се работи таму, има одлични бенифиции и слично. Ако е толку убаво и ако се толку високи платите зошто не се откажат од нивната позиција и да одат да работат таму за таа мизерна плата, туку работат во УЈП, како директори на училишта, професори и сл.
Туку се знае, таму си под суво секогаш иако многу од нив едвај имаат завршено факултет, а не станува збор за постдипломци....
Реплицирам на овој конкретен пост само затоа што е типичен за едно зачестено размислување.
Никој не доаѓа да прави биснис во Македонија , ако тоа не е искористување на работната рака или прородните богатства на земјава или некоја концесија, пљачка и тако то.. во енергетиката, банкарството и телекомуникациите. Нема алтруисти илити дедомразовци во овој свет на планетата Земја.
Кога слушам 150 евра месечно, па ако е и со покриени двачки..ПУНА КАПА.
Прво, за глуп народ како нашиот, кого елегантно го симнаа од коњ, не на магаре..туку да оди пешки и му бапнаа и самар.... супер плата.Добро е што не му удираат и три стапа при исплата....
Второ, кога ќе прочитам дека факултетлии, па уште и магистри кукаат..... ми иде да седнам, за да не паднам од смеење.
Таквите треба ДА СТВАРААТ РАБОТА, а не да чекаат некој да им ја даде...па после демек уште евтино биле платени. Ако тоа не го можат тогаш или Господ толку им дал кога делел ум, или нека одат да си ги бараат парите од тој кој им продал образование и диплома.
Живееме во капитализам , ама изгледа уште не држи влагата и навиките од веќе изгубениот..пред времето практициран социјализам...
Зарем работниците по малезија,тајланд, најголемиот дел од кина итн.земаат повеќе пари???
Чиста понуда и побарувачка .., она што го има многу е евтино, она што го нема, а се бара е скапо.., Од друга страна секој сака да купи евтино..дури и скапото, ако го начека.
А работничка класа овдешна треба дефинитивно да свати каде и е местото...нема стан, нема кола, нема одмор,нема кафичи, нема аздисуење...туку читање и само читање на Денови од Коста Солев Рацин :)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Читам и не ми е веројатно дека Дрекслер дава 9000 плата. Има ли некој информација колку дава Кромберт и Шуберт во Битола? Од иста бранша се ама малце поутепани.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Второ, кога ќе прочитам дека факултетлии, па уште и магистри кукаат..... ми иде да седнам, за да не паднам од смеење.
Таквите треба ДА СТВАРААТ РАБОТА, а не да чекаат некој да им ја даде...па после демек уште евтино биле платени. Ако тоа не го можат тогаш или Господ толку им дал кога делел ум, или нека одат да си ги бараат парите од тој кој им продал образование и диплома.
Живееме во капитализам , ама изгледа уште не држи влагата и навиките од веќе изгубениот..пред времето практициран социјализам...
Потпишувам:)

8_88

888
Член од
7 мај 2009
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.610
Реплицирам на овој конкретен пост само затоа што е типичен за едно зачестено размислување.
Никој не доаѓа да прави биснис во Македонија , ако тоа не е искористување на работната рака или прородните богатства на земјава или некоја концесија, пљачка и тако то.. во енергетиката, банкарството и телекомуникациите. Нема алтруисти илити дедомразовци во овој свет на планетата Земја.
Кога слушам 150 евра месечно, па ако е и со покриени двачки..ПУНА КАПА.
Прво, за глуп народ како нашиот, кого елегантно го симнаа од коњ, не на магаре..туку да оди пешки и му бапнаа и самар.... супер плата.Добро е што не му удираат и три стапа при исплата....
Зарем работниците по малезија,тајланд, најголемиот дел од кина итн.земаат повеќе пари???
Чиста понуда и побарувачка .., она што го има многу е евтино, она што го нема, а се бара е скапо.., Од друга страна секој сака да купи евтино..дури и скапото, ако го начека.
А работничка класа овдешна треба дефинитивно да свати каде и е местото...нема стан, нема кола, нема одмор,нема кафичи, нема аздисуење...туку читање и само читање на Денови од Коста Солев Рацин :)
Добро, дефинитивно не можете да ме разберете дека мене тоа ми е јасно многу добро.
И да, не кукаат вработените коишто немаат излез и како магистер (со големо знаење од нивната област) ќе работи таму иако има повеќе знаење од тие на повисоките позиции, се со цел надевајќи се за подобро утре, да може да отиди настрана да седи и да работи, на пример во Скопје, да може да си дозволи да плаќа ќирија од мин 180 евра и плус давачки за сметки и слични давачки.

Ќе работи тука во Кавадарци како волонтер секаде, се со цел да има повеќе работи во Си-Ви-то, да има познавање од повеќе области, нема излез никаде-нема доволно средства да си го дозволи тоа, прифаќа да врши секаква работа којашто треба да се врши од страна на луѓето кои шефуваат над нив и сл....
Пример во ЈП Комуналец Кавадарци вработија шефови кои не знаат колку е 10% од 100. Но тој е млад, има надеж во него, тато е ГОЛЕМ човек....
Особено во помалите општини како што е Кавадарци, МОРА да си на некој или МОРА да познаваш некој за да можиш да се вработиш како што ти прилега, а ако сакаш и титула ДР имај џабе е.
(И не ми кажувајте дека тие треба да ствараат работа кога ми е јасно тоа , туку тоа го наведов само да ви кажам каква е ситуацијата во помалите општини во нашата ни Македонија)

Не зборувам за тие кои дипломирале преку мама, тато, вујче, чичо, партија, пари...зборувам за оние кои навистина го разбираат она што го студирале и кои немаат излез...
Пред некој ден се виде и за лажната диплома на докторката (еј докторка, којашто треба да одговара за животи на луѓето :tapp: ). Да нема човек или да не знае да провери дали е вистина, па уште и те вработуваат како лекар... Треба да одиш на очно - очниот лекар не е тука, ај оди кај ортопедот нема врска и тој е лекар....Да не одам понатаму офтопик, чисто само за споредба...

Очигледно е дека не сте запознаени со ситуацијата посебно во Кавадарци, и како што кажа претходно Пепси_ со локалната мафија на чело со ИГМ, во врска со оваа т.н ОДЛИЧНА инвестиција....

И да толку од мене, кој свати добро, кој не, не ме интересира.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Научи што е пазарна економија. Па може некат и ти како мене ќе размислуваш.
Знаеш што ќе направиш ти со 8.000 денари месечно? Ќе си ги набуташ у гз ете тоа... Да не зборам ако имаш фамилија деца.. подобро ќе ги измочам тие пари неголи да ме прави некој магаре цел месец...

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Знаеш што ќе направиш ти со 8.000 денари месечно? Ќе си ги набуташ у гз ете тоа... Да не зборам ако имаш фамилија деца.. подобро ќе ги измочам тие пари неголи да ме прави некој магаре цел месец...
Мочај ги , стај си ги во гз твој избор.

T

Tamora

Гостин
е па жалосно е да рмбаш за 6000 или 8000 кога сметката за струја е 5000 денари и тоа во лето , овде испадна само за преживување да се работи за храна и струја повеќе сме гладни отколку најадени , основните работи ни станаа луксуз . Одев на работа како најголема рмбачка за 6000 денари ако ништо поќе во толпата на магистри имам некаква сколија факс и пак работев в погон , пожалосно е дека не успеав ни таа работа да ја задржам поради пазарната економија. Многу ми е јасно како функционира пазарната економија секаде во светот па и кај нас зато сте сме желни шо побрзо да се истребиме оттука . Немојте да ми кажувате дека на овај пазар откако влегоа гиганти и големи имиња сега имаат право да да користат економија од обем да се богатат на сметка на работниците , то е кога не постој закон власт синдикат која би ги заштитила интересите на работникот. Па јас не знам во која друга земја се чека толку години за амалска работа , продавачка во веро да си пак треба врски да имаш . Ама сит на гладен не верва и најчесто тие шо велет дека сме неработни мајка му и татко му од дома му го имаат наредено животот и му нашле добро платена работа уште пред да заврши сколија па ќе ми држат предавања како биле снадителни вредниги имам такви од блиската околина еден куп .Другарка моја зживее во Скопје по потекло од Битола ја вработија нејзините во фондот за здравство нецели 2 месеци по дипломирањето , сега веќе 5 години како работи таму и кога да се врати Битола ќе речи ве мрзи вас затоа и немате работа никоја не може да ја убеди во спротивното:tapp: , овие странциве кага ќе дојдат иста приказна се , патриоти најголеми ќе видат не ќе видат ќе ги потрошат парињата кои им беа планирани за векејшн пак се враќаат назад Која Македонија која еконимија кога гледам дека пола град чепа по контејнери и леб бара :facepalm:
--- надополнето: 7 мај 2013 во 13:13 ---

A

andrea85

Гостин
А бе лесно е на некој за 8000 не работам, ама да ги немаш и тие да те видам. А ЕВН не чека,обрврски големи ќе гледаш барем да туркаш некако да закршиш месецот. не може да верува некој што не е бил без работа, некој што на тацна се му е служено,партиските книшки или па тате завршиле за работа додека да трепнеш. За некого се повеќе од добредојдено,поготово ако се редовно на време исплатени/

T

Tamora

Гостин
А бе лесно е на некој за 8000 не работам, ама да ги немаш и тие да те видам. А ЕВН не чека,обрврски големи ќе гледаш барем да туркаш некако да закршиш месецот. не може да верува некој што не е бил без работа, некој што на тацна се му е служено,партиските книшки или па тате завршиле за работа додека да трепнеш. За некого се повеќе од добредојдено,поготово ако се редовно на време исплатени/
Не беа ни тие редовни абе како од на ламјата устата да ги вадиш парите шо ги имаш заработено ,

A

andrea85

Гостин
Не беа ни тие редовни абе како од на ламјата устата да ги вадиш парите шо ги имаш заработено ,
Дај не зезај, немам така слушнато, збореш за германскава инвестиција делови за мерцедес што произведува-Draexlmaier ili?

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
е па жалосно е да рмбаш за 6000 или 8000 кога сметката за струја е 5000 денари и тоа во лето , овде испадна само за преживување да се работи за храна и струја повеќе сме гладни отколку најадени , основните работи ни станаа луксуз . Одев на работа како најголема рмбачка за 6000 денари ако ништо поќе во толпата на магистри имам некаква сколија факс и пак работев в погон , ]

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Доволно вие и 8000 денари.Јас да би бил повеќе од 6000 не би ви дал.И онака со тие пари никој нема да живее.Кога доаѓаат избори трчате и по дожд и снег и тоа гласајќи иако знаете дека нема ништо да се смени.Ама македонциве се овци и тоа овци кои бараат дупло стрижење.Кога гласате за такви партии 20 години по ред значи дека ви е арно нели :coffee:

A

andrea85

Гостин
Доволно вие и 8000 денари.Јас да би бил повеќе од 6000 не би ви дал.И онака со тие пари никој нема да живее.Кога доаѓаат избори трчате и по дожд и снег и тоа гласајќи иако знаете дека нема ништо да се смени.Ама македонциве се овци и тоа овци кои бараат дупло стрижење.Кога гласате за такви партии 20 години по ред значи дека ви е арно нели :coffee:
Нема други партии се тие се вртат,те црвени те сини,дај да основаме ние некоја, окер боја:vozbud:

M

Mamba.

Гостин
Има ли некој бе да каже како стоат сега за сега работите, уште ли е 8000 платата?

Kajgana Shop

На врв Bottom