Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
bibika напиша:
Luzni i fleki nema da imas!!! Ako si umna.")
Zavisi kade si. Pojdi na lekar.Mozno e da imas i toploten udar,baska izgoretinite.Ne se plasi,ne e nisto strasno.Kremite sto gi upotrebuvas se ok.Ne izleguvaj na sonce NIKAKO.Ne se razladuvaj so ladna voda,sok,ne se banjaj vo ladna voda.Se da e mlako.
Pij mnogu te;nost,jadi ovosje,lezi i prikvecer,pojdi na lekar.
Mozebi i ne e toploten udar,no sepak losenjeto i gadenjeto na mirisite i na hranata,me asociraat na toa.Ce ti dadat terapija i za 2 dena-nova!
Ako si vo Ohrid,ajT do "Malarichna".:)
e bibika fala mnogu:) e aj i jas si velam ne e nisto strasno ali kaj i da e za nekolku dena ke pomini.
a inace umna sum be:)
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Хигиената на устата и забите

Хигиената на устата и забите опфаќа мерки со кои се настојува тие да се одржат во добра здравствена состојба и со тоа забите да се заштитат од кариес, а непцата од воспалување и други компликации.


Потребно е само малку добра волја, малку знаење и трпеливост за навикнување на правилно и постојано одржување на општи хигиенски мерки во секојдневниот живот, а со тоа и развивање на навика за негување на забите и устата.

Затоа за здрави и убави заби потребно е уште од најраното детство да се спроведуваат потребните мерки за правилен развој на организмот:

-правилна исхрана,
-правилна и редовна хигиена на устата и забите
-и редовни контроли од Стоматологот.

Усната празнина претставува влезна врата на храната, a помалку и на воздухот, со што од околината во неa нaвлегувaaт огромен број бaктерии кои aко имaaт услови (a тоa се нечисти зaби и устa) ке почнaт дa се рaзмножувaaт и нa зaбите и околу нив дa прaвaт нaслaги.
Со тоa зaбите почнувaaт дa се рaсипувaaт, a непцaтa дa се воспaлувaaт. Aко зaбот толку се рaсипе што бaктериите нaвлезaт во неговaтa внaтрешност, тогaш тоa прaви големa болкa и зaбот тешко се лекувa.
Зaтоa потребнa е постојaнa прaвилнa хигиенa зa одржувaње нa устaтa и зaбите постојaно чисти зaшто во чистa устa немa кaриес.

Зaбите требa редовно дa се чистaт :
-после секое јaдење (посебно после земaње нa чоколaди, бонбони, слaтки, торти и сл.)
-и зaдолжително нaвечер пред спиење.

Зa дa делувaaт бaктериите потребни се нaслaги нa зaбите и зaтоa е потребно отстрaнувaње нa нaслaгите од зaбите со четкa и пaстa , и нaмaлено земaње нa слaткa хрaнa, зa нaмaлувaње нa штетното дејство нa бaктериите.

Хигиенaтa нa устaтa и зaбите е еднa од вaжните превентивни мерки против зaболувaњaтa кaј нив, пa зaтоa потребен е прибор зa нејзино прaвилно одржувaње.

Aко прaвилно и редовно се одржувa хигиенaтa нa устaтa и зaбите, aко нaвреме се прaвaт стомaтолошки прегледи, зaбите и непцaтa (гингивите) подолго ке остaнaт здрaви, a со тоa покрaј што ке се зaчувa нивнaтa функцијa, ке се обезбеди и свежa устa и убaвa нaсмевкa.

Приборот зa личнaтa хигиенa нa устaтa и зaбите се состои од четкичкa и пaстa зa зaби.

Четкичкaтa зa зaби е прилaгоденa по големинa и формa дa може дa помине нa сите површини нa зaбите, изрaботенa е од вештaчки влaкнa со зaоблени врвови, постaвени во снопчињa , постaвени поретко зa дa може лесно дa се чисти и дa се суши. После секојa употребa четкaтa убaво се мие и се стaвa во чaшa дa се суши (не се стaвa во кутијa). Четкaтa требa почесто дa се менувa зa дa одговaрa нa нејзинaтa функцијa : aко е "рaзбушaвенa" не требa дa се употребувa, туку дa се зaмени со новa.


Пaстaтa зa зaби е помошно средство од кое се бaрa дa е пријaтно по вкус и мирис и дa содржи средствa кои ке ги чистaт зaбите од нaслaгите и штетните бaктерии што се нaоѓaaт во нечистенa устa и зaби. Пaстите зa зaби кои содржaт флуор се препорaчувaaт кaко нaјдобри зaтоa што флуорот е нaјмоќно средство против кaриесот.

Четкaњето нa зaбите не е тaкa едностaвнa рaботa кaко што може дa се помисли нa прв поглед. Потребно е дa се нaучи прaвилно, редовно и системaтско четкaње нa сите зaбни површини, затоа што неправилното четкање може наместо да помогне, да направи штета.

- Нaјпрво устaтa се исплaкнувa со водa и зaбите се постaвувaaт во позицијa рaб нa рaб (долнaтa вилицa се поместувa мaлку нaнaпред зa дa се состaвaт горните и долните секaчи).

- Нa суво четче се истиснувa околу 2 см. од пaстaтa зa зaби и четкaтa се постaвувa хоризонтaлно нa нaдворешните површини нa левите стрaнични зaби .

- Со четкaње се почнувa од крaјниот лев кaтник и со прaвење нa мaли кружни движењa од горе нaдолу и нaнaпред се четкa до предните зaби. Тие се четкaaт мaлку поинaку: се четкaaт со движењa од горе нaдолу .Потоa се оди десно до зaдниот горен кaтник. После се мијaт и долните зaби. Со четкaтa се оди од долу нaгоре и устaтa се отворa дa се измијaт и гризните површини нa зaбите со двишењa нa четкaтa нaпред - нaзaд. Нa крaј се мијaт и внaтрешните површини нa зaбите почнувaјки од горниот лев, пa се до долниот последен кaтник.

- После тоa устaтa добро се плaкне со водa и уште еднaш се поминувa со чистa четкa. Зaбите се испирaaт со многу водa зa дa се измијaт сите нечистотии кои со четкaтa сме ги отстрaниле од нив. Се нa се четкaњето нa зaбите требa дa трaе најмалку 3 - 5 минути.

Покрaј обичните пaсти зa зaби постојaт и специјaлни пaсти, кaко нa пример Aминфлуорид-желе пaстaтa којa се употребувa зa четкaње нa зaбите еднaш неделно. Тоa е профилaктичкa медицинскa пaстa и не е зaменa зa пaстите кои секојдневно се употребувaaт зa хигиенa и негa нa зaбите.

За чистење на остатоците од храна и забните наслаги помеѓу забите се препорачува користење на забен конец.

Конецот се користи на следниот начин:

Најпрво се извлекува 25-30 сантиметри од конецот и се намотува помеѓу двата показалци од левата и десната рака, оставајќи околу 1 см помеѓу нив. Овој дел од забниот конец внимателно се внесува помеѓу забите (за да не се повреди непцето помеѓу нив) и со движење горе-долу се чисти површината најпрво на едниот а потоа и на другиот заб. После ова, конецот повторно внимателно се вади и се приготвува нов, неискористен дел од конецот (со одмотување од едниот и намотување на другиот показалец) и се продолжува со друг пар заби се додека не се исчистат сите меѓузабни простори.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
[FONT=trebuchet ms,geneva]Настинка[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Ако имате настинка, не значи дека треба да очекувате да бидете болни и нерасположени цела недела. Општо познато е дека нема лек за обичната настинка. Но што е со останатите продукти кои тврдат дека можат да ви помогнат да се чувствувате подобро?[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Ова е поглед кон некои вообичаени начини кои се практикуваат како најдобрите помагала да се сочувате од болести.[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Што е ефективно[/FONT]

  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Вода и други флуиди. Неможете да ја отстраните настинката така лесно од вашиот организам, но пињето многу вода може да помогне. Вода, сок од овошје и сок од лимон со мед ја спречуваат дехидратацијата. Избегнувајте алкохол, кафе и кофеинизирани продукти.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Солена вода. Проплакнете ја усната шуплина со една лажичка сол растворена во 2 дл вода. Тоа може моментално да го опушти вашето воспалено грло.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Капки за нос. Капките не водат кон влошување на симптомите и кога лекарствата се намалени. Повеќете се безбедни за употреба и неиритирачки, дури и за децата.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Пилешка супа. Генерации родители сосила им ставале на своите болни деца супа во устите. Научниците ја тестираа пилешката супа и открија дека наводно ја олеснува состојбата на болните со симптоми на настинка и грип.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Прекумерни лекарства. Апчињата против болка и други релаксанти без рецепт нудат симптоми на опуштање и подобра моментална состојба, но тие нема да ја спречат настинката или да го скратат нејзиното траење. Повеќето имаат негативни ефекти.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Влажност. Вирусите настојуваат да опстанат во суви околности, што е причина зошто настинките се почести во зима. Премногу влажниот воздух пак, може да создаде околина за габи и други бактерии. Менувајте ја водата во вештачкиот навлажнувач дневно и чистете го повремено.[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]
Што не функционира[/FONT]


  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Антибиотици. Тие ги уништуваат бактериите, но не помагаат против вирусите на настинката. Избегнувајте да ги користите старите домашни залихи или да барате рецепт од вашиот матичен лекар.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Антихистамини. Антихистамините можат да ви помогнат со течењето на носот, влажните очи и кивањето што следи од алергиите, но имаат обратен ефект со симптомите на настинка, сушејќи ги носните мембрани, со што им дозволуваат на вирусите да продрат.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Прекумерно конзумирање на сирупи за кашлање. Во зима, сирупите за кашлање кои се продаваат во аптеките одат како алва. Американскиот медицински институт го обесхрабрува користењето на овие медикаменти бидејќи тие не се ефективни и иако можат да доведат до олеснето кашлање, количините кои се земаат се премали за да ви помогнат. Истотака тие можат да бидат штетни и за децата па затоа не се препорачуваат за болни помали од 14 год.[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Што не би можело да наштети[/FONT]

  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Витамин Ц. Витамиот Ц наводно не ја спречува настинката кај повеќето луѓе, но земањето големи дози(до 3000мг) на почетокот на настинката всушност би можело да ги ублажи симптомите.[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]Цинк. Неговата репутација во борбата со настинките имаше свои падови и успеси. Земањето на цинк во исхраната ги намалува негативните ефекти, вклучувајќи ги лошиот вкус во устата и мачнините.[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Како се појавува настинката и што можете да сторите во врска со неа[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Повеќето настинки се предизвикани од риновируси кои се пренесуваат преку воздух кога некој инфициран ќе се искашла или ќе кивне. Можете да ги инхалирате вирусите, но најголемата можност е дека би се инфицирале при допир на вашите очи, нос или уста по допирот со контаминиран предмет.[/FONT]

[FONT=trebuchet ms,geneva]Настинките се неминовни. Чистете ги рацете барем 15 секунди со обичен сапун и вода или користете алкохолизирани санитетски производи кои ги уништуваат повеќето вируси и не дозволуваат нивно појавување во следните 48 часа. Останува да се додаде дека одржувањето на хигиената на вашите раце е единствената одбрана против зарази, но сепак горенаведените препораки исто така можат да помогнат.[/FONT]
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Инфекција на уринарен тракт

Што е инфекција на уринарниот тракт?


Лицето има инфекција на уринарниот тракт (или скратено ИУТ), тогаш кога во урината ќе се утврди сигнификантен (значителен) пораст на бактерии. Лекарот ќе ви каже дали некој број на бактерии е сигнификантен. Покрај тоа, присутни се одредени симптоми и знаци кои сугерираат уринарна инфекција.

Што е причината?

Инфекциите на уринарниот тракт се предизвикани од бактерии. Бактериите навлегуваат прво во мочниот меур, качувајќи се по уретрата.
  • Генерално, уретрата е заштитена, но ако отворот на уретрата (или кај девојките вулвата) се воспали, бактериите лесно се размножуваат.
  • Кај дел од луѓето инфекцијата настанала заради присуство на аномалии кои го попречуваат нормалниот проток на мочката: опструктивни аномалии или везикоуретерален рефлукс.
  • Лицата кои страдаат од т.н. дисфункционално мокрење (започнуваат па го прекинуваат млазот на мокрење, често се подмочуваат) почесто добиваат уринарна инфекција.
Зошто се значајни уринарните инфекции?
  • инфекцијата може да предизвика заболување и може да покажува склоност да се повтори.
  • Кај дел од лицата со ИУТ, кај кои се присутни аномалии, тие треба адекватно да се третираат, за да се спречи оштетување на бубрезите. За да се утврди дали постојат аномалии, потребно е да се направат одредени снимања на бубрезите и уринарниот систем, како ехо а евентуално и други снимања.
Кои се симптомите/знаците за ИУТ?

Повеќето лица кои имаат инфекција на мочниот меур (циститис) се жалат на следните симптоми:
-Нелaгодност или плачење при мокрење, ова се нарекува дизурија.
-Зачестено мокрење, оди во тоалет почесто од обично.
-Почнува да се моча во гаќи во тек на денот и ноќта.
-Урината е заматена и мириса непријатно (јак мирис).
-Во урината има крв- ова се нарекува хемaтурија.
-Лицето може да се жали на болки во стомакот.
  • Кај потешка инфекција која ги зафатила бубурезите, се јавува висока темепратура, стомачна или слабинска болка, повраќање и општа интоксицираност (лош изглед).
Како се потврдува дијагнозата?


Дијагнозата се потврдува со микроскопски преглед и со бактериолошко испитување на урината.

Како се лекува ИУТ?


Веднаш по земањето на урината за преглед, треба да се започне антибиотска терапија, која има за цел да ги уништи бактериите. Лекарот ќе одлучи кој антибиотик да се даде, во зависност од тежината на клиничката слика и возраста, а по добивање на резултатите од уринокултурата, во зависност од антибиограмот. Кај полесните инфекции, лековите се даваат преку уста и пократко време. Во потешките случаи, лицето се упатува во болница, каде лековите се даваат венски, додека е потребно.

Дали се потребни дополнителни снимања?

Кај некои лица треба да се направат дополнителни снимања, со кои ќе се исклучи везикоуретерален рефлукс и бубрежно оштетување: цистографско снимање и ДМСА скен. Овие снимања треба да се направат кај лицата со уринарна инфекција во следните ситуации:
  • Ако со ултразвук се открие аномалија која треба понатаму да се доиспита.
  • Ако има додатно други проблеми, пр. постојано се подмочува или има повторувачки инфекции.
Дали може да се превенира нова инфекција?
За да се спречи повторна инфекција треба да се превземат следните мерки:
  • Лицето не смее да има затвор - оние кои имаат затвор може да не го празнат добро мочниот меур. За да се подобри цревниот транзит, потребно е да се внесува храна богата со влакнести материи- интегрална храна, зеленчук, овошје. Понекогаш мора да се даваат лаксативи (Порталак).
  • Треба да се зголеми внесот на течности- лицето треба да се охрабри да пие повеќе течности и редовно и комплетно да го празни мочниот меур.
  • Кај девојките важно е да се избегнува се што делува иритирачки во предел на надворешните гениталии. Некои сапуни и шампони може да делуваат иритативно и генералниот совет е да се избегнуваат.
  • По завршената тоалета,девојките треба да се научат правилно да се бришат (од напред кон назад).
  • Долниот веш треба да е од памучна ткаенина, а не од синтетика.
  • Кај мажите кожичката која ја препокрива главата на пенисот може да е извор за инфекција, треба да се внимава на хигиената на ова подрачје.
  • Уринарни инфекции се почести кај сексуално активни девојки. Треба да се контактира докторот за совет.
Што да се направи ако се сомневате за нова ИУТ?


Ако имате симптоми треба да се јавите кај вашиот доктор , и да фатите примерок на урина за преглед , земена на пропишан начин, пред да започнете со било каква антиботска терапија. Дури и ако е викенд, урината може да се сочува во фрижидер и да се однесе на клиниката во понеделник наутро. Внимавајте на појавата на рекурентни инфекции и на антибиотиците кои ви ги даваат.

Каде да се обратите за помош?
  • Вашиот лекар
  • нефролог/уролог
  • Клиника-нефролошка консултативна амбуланта
 

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.682
Поени од реакции
2.720
Ve molam za sovet:uvo: imam opstipacija veke cel zivot moze da se kaze,
i ocajna sum ne znam kako da ja resam situacijata:toe:.
Simptomite se:
- Imam neredovno praznenje(2-3 pati vo nedelata)
- Cuvstvo na neispraznetost posle vrsenje nuzda
- Moram da se prejaduvam i da se prepivam topli
napitoci za da dobijam refleks na praznenje.
A kako dete imav tvrda stolica i hemoroidi, sega stolicata mi e normalna samo nemozam da se nateram da odam. Se cuvstvuvam polno ama koga ke sednam na solja nisto.:nerv: :icon_frow Znam deka moze da se raboti za ona sto go vikaat ,,mrzlivi creva" no kaj mene nema pricina za toa, zosto jadam
zelencuk i ovosje jadam zitarici, oves, mandzi, grav, zelka, ajvar i se sto sodrzi celuloza za podobro isfrlanje na nepotrebnite materii.
Znam deka kaj nekoi luge e normalno praznanje na 2 -3 dena ama jas mnogu se iritiram koga se cuvstvuvam polno a EDNOSTAVNO SE NAPINJAM DA GO ISFRLAM TOA OD MENE I NE MOZAM:ban?: :violent1:
Nastojuvam da odam nasabajle znaci da stvoram navika na praznenje na crevata za da go eliminiram mozniot Fizioloski pricinitel za toa.
Dali e toa normalno???:lud: ili jas sum potencijalen hipohondrik:vozbud:
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Дали имаш дополнителни болки, во стомакот ко прво и основно?
Фати точна евиденција колку често вршиш дефекација и колку долго трае се на се тој процес, во случај на тврда столица, кафе делува а машала и сливи се ефективен начин.

Какова е бојата на изметот, дали е нормална?
Според тоа што горе го наведе не отстапуваш многу од нормлата, не би требало да се преоптваруваш премногу со тоа, бидејќи воколку микрофлората ти функционира како што треба би требало и да е нормална конзистентноста на фецесот.
Земи движи се повеќе пред се пробај прави повеќе стомачни, тоа е корисно и вака ради кондиција и форма, ама во случај да перисталтиката на цревата не работи како што терба стомачни би помогнале доста во тој процес, на крај , не дигај паника, и на другите некогаш им се случува да почувстуваат потеба по некогаш ама сепак ништо да не излегува, но се додека фецесот е со нормална конзистентност и нема болки во стомакот се би требало да биде воред.
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Bacillus kaj nejze ne se akutni tuku veke chronicni simptomite, bidejki gi ima veke ko sto naveduva cel zivot, zatoa ne veruvam da e problem na mikroflorata tuku nesto sto e vrodeno i moguce autoimuno.
Devojce idi kaj dobar internista ili idi direktno na endoskopija da te dzirnat i oni najdobro ke ti kazat sto e, ke ti zemat proba od krv i od stolica ke napravat ispituvanja i ke utvrdat sto e,bidejki 2-3 pati nedelno defekacija pri normalna i zdrava ishrana, na tie godini i taa dolgodisna opstipacija ne e normalno.
 

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.682
Поени од реакции
2.720
Kanzistentnosta na fecesot e normalna, bolki nemam, a sto se odnesuva do stomacni vezbav porano pocesto ama ne bi rekla deka nesto pomagaat, Bacillus mozebi si u pravo za toa deka ne treba da se optovaruvam premnogu, no mnogu mi e macno koga moram da se prejadam i prepijam (da se potapanam) za da mi se priodi,
Zlobnica najloso e toa sto tatko mi e internist i sekogas koga ke mu se pozalam mi vika deka preteruvam i deka poveketo luge go imaat toj problem da jadam kompot od slivi i takvi gluposti... ne bas zagrizen tatko
ama ne go slusam jas nego si otidov kaj privaten internist i toj pak ne mi rece nisto posebno me gledase na eho i samo mi rece da jadam raboti sto sodrzat celuloza..:tapp: kako jas da ne go znaev toa.
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Ocajna напиша:
Kanzistentnosta na fecesot e normalna, bolki nemam, a sto se odnesuva do stomacni vezbav porano pocesto ama ne bi rekla deka nesto pomagaat, Bacillus mozebi si u pravo za toa deka ne treba da se optovaruvam premnogu, no mnogu mi e macno koga moram da se prejadam i prepijam (da se potapanam) za da mi se priodi,
Zlobnica najloso e toa sto tatko mi e internist i sekogas koga ke mu se pozalam mi vika deka preteruvam i deka poveketo luge go imaat toj problem da jadam kompot od slivi i takvi gluposti... ne bas zagrizen tatko
ama ne go slusam jas nego si otidov kaj privaten internist i toj pak ne mi rece nisto posebno me gledase na eho i samo mi rece da jadam raboti sto sodrzat celuloza..:tapp: kako jas da ne go znaev toa.
Devojce internista moze da te vidi na eho i da ne vidi nesto posebno, bidejki coveckite creva se pred se skoro 5m dugacki znaci i da ima nesto sansite so eho da go utne toj del se dosta golemi.Druga rabota crevata da se gledaat so eho e retko mozebi kaj nas go pravat toa, po zapadov veke ne, bidejki ili se puni so hrana,tecnost ili vozduh so toa sto nemoze da se vidi nisto jasno i da se postavi dijagnoza.
Zatoa otidi si ti na endoskopija pa oni ke znaat sto ponataka so tebe, ima milion nacini na ispituvanje od coloskopija,zemanje primer od stolicata, krv duri i vo germanijava odma nastapuvaat so coloskopija vo sekoj slucaj i plus CT ili MRT za da sigurno mozat da postavat dijagnoza.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дали има ефикасен и брз лек за појава на акни по лице и грб,а не е во пубертет,а ги проба сите комбинации од авон,орифлејм,на лицето и телото,докторс колекција,уште лептенот остана.Дали може некој знае и дали и лептенот воопшто помага или некој поефикасен лек.Јас веќе се препорачав,но ништо не помогна.
 

alexmacedonia

jack of all trades ,master of none
Член од
7 февруари 2007
Мислења
30
Поени од реакции
48
Zdravo,
dali nekoj cul za bilkata borago oficianalis i kako se vika na makedonski,
 
Член од
12 февруари 2007
Мислења
83
Поени од реакции
1
leandra напиша:
Дали има ефикасен и брз лек за појава на акни по лице и грб,а не е во пубертет,а ги проба сите комбинации од авон,орифлејм,на лицето и телото,докторс колекција,уште лептенот остана.Дали може некој знае и дали и лептенот воопшто помага или некој поефикасен лек.Јас веќе се препорачав,но ништо не помогна.

Немам такви проблеми ама на другарка ми лептенот и помогна многу, а во случај бубулиците да не се внатрешни или пак ако ги цепкаш и се ко мали ранички земи акнопур од РСИ тоа е нешто ко орифлеим и е околу 300денари. Помага 100%
 

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
E а од што може да ме болат тестисите? Тоа не е некоја голема и константна болка (да не се издржува), туку најчесто долниот дел од десниот тестис. Ќе ме боли еден ден, после 2-3 недели пак ќе се јави.
Дијагноза?
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom