@Stern istoto sakav da gi pisham. Ne e do pacientite tuku do lekarite.
Ovde bev 3 pati kaj Matichnata so 39 stepeni, celiot zatnat, glavata Tapan i mi vika nema potreba od lekovi i mi viika chaj, spakuvan v krevet, topla banja,i mir.I javi se ako krenish preku 39 Temperatur.
Za 3 dena mi pomina, najmnogu od lezhenjeto v kada i vo vodata himalajska sol so kup trevki za kaknenje imunitet i sl.
Salam da kazham vo EU pogotovo Germanija, Avstrija mnogu teshko davaat Antibiotika a i pakuvanjata se tochno dozirani da ne to ostani rezerva za "drig pat"
Taka e pravilno prijatele. Nikogas ne go okrivuvam samo pacientot, lekarot e kriv sto deli antibiotici bez potvrden naod. Potoa so vreme pacientot ,,se uci,, deka antibiotikot bil ,,majka za se,,.
Taka sme gi naucile doktore. Ako vie kako lekar ne im pishete, sekogash ima takvi koi im pishuvaat, a da ne zboram pa kolku od aptekite im davaat antibiotik bez recepta. Pa posle ide pacientot i sam si kazuva terapijata, doktorka jas si zemav Amoxiclav vikendot od apteka, zaradi prevencija pishi mi recepta. I patem, ova so Amoxiclavcheto e sekojdnevie, ima takvi sho otvoreno si kazuvaat, mene od Amoxiclavche ne mi pominuva, daj neshto Sumamed, ili od tie kombiniranite inekcii. Sami sme si krivi.
Da ne znaesh koj e lud, a koj normalen e rabotava.
Taka e. Amoxiclavot im e ,,kako bonbonce,,. Kako mislis paracetamol zemal. Potoa normalno se javuva rezistencija kon istiot, pa pacientot ,,cul za Cefuroxime,,. Ajde i na toa rezistenten, pa kje odi na ,,nesto posilno,, za da se ,,fati makata,,.
Imav eden pacient vcera //i da se procita ne go davam so ime prezime nema ljutis, jas sekogas sum brutalno direkten, koj me poznava znae// so infekcija na post op rana. Konce ,,ne razgradilo,, zagnoilo, otvorilo malce. Go primam vo sala za prevrski bris od rana da zemam i da go iscistam, pa da vidam sto da mu prepisam.
On barem iskreno ,,se otvori,, i mi veli -doktore jas ,,si kupiv Amoxiclav,, od Zegin i vekje tri ispiv. Aha. Koj ti prepisa, jas ne sum. Pa aptekarkata ,,mi preporaca,, i mi prodade. Jas prasuvam koja apteka -Zegin novo lisice
I sto da mu pravam i na nego i na aptekarkata. Imaat moj telefon site pacienti za konsultacija. Dostapen sum postojano, pa sto gi cini da me konsultirat za bilo sto post-op, vprocem toa mi e rabota megju drugoto t.e. oni me platile //privatno zdravstvo// za da me dobijat na telefon i da im pomognam ,,duri i ako spijam,,.