Дежурна Ординација! #2

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Ти стварно не си океј.
...толку се разбираш од психологија, тоа беше клучно да се разоткрие дека не е ни малолетник, ниту искрен!

...а како можеш да заклучиш дека некој не е ,,океј,, ако не го познаваш и дали е Ок тоа да му го кажеш во лице на некој што не е Ок, а се декларираш за коректно емотивно медицинско лице? или едноставно те задоволува тоа, те прави среќна, се храниш со тоа? :toe:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.399
@bijons @Stern еден совет ако сакате да ми дадете. Во аптеките има мал милион на производи, на соц.мрежи се нуди се и сешто, а и на интернет најдов многу домашни рецепти...но, што да одберам е прашањето.
Правев преглед на дензитометар и резултатот беше остеопенија. Чувствувам во зглобовите на колената, а и во вратот, при некои покрети како песок да имам, таков звук слушам. На вратна кичма имам и шилци, остеофити.
Дали да земам нешто за " подмачкување" на зглобовите, дали треба калциум, витамин Д или што би ми препорачале терапија, од која фирма.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
@bijons @Stern еден совет ако сакате да ми дадете. Во аптеките има мал милион на производи, на соц.мрежи се нуди се и сешто, а и на интернет најдов многу домашни рецепти...но, што да одберам е прашањето.
Правев преглед на дензитометар и резултатот беше остеопенија. Чувствувам во зглобовите на колената, а и во вратот, при некои покрети како песок да имам, таков звук слушам. На вратна кичма имам и шилци, остеофити.
Дали да земам нешто за " подмачкување" на зглобовите, дали треба калциум, витамин Д или што би ми препорачале терапија, од која фирма.
sonost-3000-2.jpg what-is-a-bone-densitometry.jpg

...на кој си направила преглед, дезинтометар на нога или цело тело?
...дали си направила лабораториски испитување на калциумот и на Вит Д?

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.399
Прегледај го приврзокот 395377Прегледај го приврзокот 395378

На цело тело.
Не сум проверила....а дали треба обичен или јонизирачки Ca?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
На цело тело.
osteoporoza-osteopenija-t-rezultat.jpg

... во крвта, калциумот се наоѓа во две фракции: слободен (јонизирани) и калциум кој е врзан со плазма протеини, фосфати или цитрати,

...слободниот калциум (јонизиран) претставува околу 45% од вкупното ниво на калциум, анализата на јонизиран калциум е многу значајна, бидејќи ни овозможува брзо и точно да се утврди дијагнозата и да се избере потребниот третман,

...значи, јонизираниот калциум е физиолошки активна форма и е многу посигурен параметар, отколку вкупниот кај пациенти при пратење и лечење на остеопорозата.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.417
Поени од реакции
43.225
Прегледај го приврзокот 395377Прегледај го приврзокот 395378

тетке, треба да внесуваш протеин повеќе или колаген суплементи. Протеинот у глобала е она што го рани телото со нутриенти и имаме здрави коски, мускули, зглобови итн.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
тетке, треба да внесуваш протеин повеќе или колаген суплементи. Протеинот у глобала е она што го рани телото со нутриенти и имаме здрави коски, мускули, зглобови итн.
...и добар вид?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.399
Прегледај го приврзокот 395382

... во крвта, калциумот се наоѓа во две фракции: слободен (јонизирани) и калциум кој е врзан со плазма протеини, фосфати или цитрати,

...слободниот калциум (јонизиран) претставува околу 45% од вкупното ниво на калциум, анализата на јонизиран калциум е многу значајна, бидејќи ни овозможува брзо и точно да се утврди дијагнозата и да се избере потребниот третман,

...значи, јонизираниот калциум е физиолошки активна форма и е многу посигурен параметар, отколку вкупниот кај пациенти при пратење и лечење на остеопорозата.
Во ред е Бјончич, набрзо ке правам лабораториски анализи, но што би ми препорачала ти да пијам за зглобовите што ми се отидени у курац?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Во ред е Бјончич, набрзо ке правам лабораториски анализи, но што би ми препорачала ти да пијам за зглобовите што ми се отидени у курац?
...лично би пиела све посебно, никако све во едно, комбинација на Вит Ц, Вит Д3, Калциум, Магнезиум, Колаген, Хијалуронска,Глукозамин и Хондроитин и тоа би дошло секој во различни денови и различно дозирање, поради различни потреби, ресорпција, биотрансформација и елиминација.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.399
...лично би пиела све посебно, никако све во едно, комбинација на Вит Ц, Вит Д3, Калциум, Магнезиум, Колаген, Хијалуронска,Глукозамин и Хондроитин и тоа би дошло секој во различни денови и различно дозирање, поради различни потреби, ресорпција, биотрансформација и елиминација.
Hijaluronska, hondroitin???? Kade gi ima toa, tableti li se, sto?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Прегледај го приврзокот 395457
Остави тие иљачи, само ова за тебе душо. :P
... не ја зезај, остеопенија е во прашање нема врска леков,

...Флибенсерионот требало да биде антидепресив, но, жените кои учествувале во тестирањето на лекот пријавиле зголемено либидо, па затоа германската фармацевтска компанија „Берингер Ингелхајм“ одлучила да ја лансира ,,женската вијагра“ 2018 год беше уште во експериментална фаза, така, се мисли дека Флинбасеринот им помага посебно на жените во менопауза кои патат од недостиг на заинтересираност за секс (како нарушување, а не како болест), но, малу морген што си фантазираат дека е ова женска вијагра, ова не е афродизијаци или барем да го заменуваше естрогенот кој е одговорен за влажноста на вагината при возбудување, ако мажот не ја возбуди како пастув женската никаква „женска вијагра“ нема да помогне!
... инаку и намалениот естроген е една од причините за појава на остеопенија, да се разбереме! :)

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.626
Поени од реакции
8.443
... не ја зезај, остеопенија е во прашање нема врска леков,

...Флибенсерионот требало да биде антидепресив, но, жените кои учествувале во тестирањето на лекот пријавиле зголемено либидо, па затоа германската фармацевтска компанија „Берингер Ингелхајм“ одлучила да ја лансира ,,женската вијагра“ 2018 год беше уште во експериментална фаза, така, се мисли дека Флинбасеринот им помага посебно на жените во менопауза кои патат од недостиг на заинтересираност за секс (како нарушување, а не како болест), но, малу морген што си фантазираат дека е ова женска вијагра, ова не е афродизијаци или барем да го заменување естрогенот кој е одговорен за влажноста на вагината при возбудување, ако мажот не ја возбуди како пастув женската никаква „женска вијагра“ нема да помогне!
... инаку и намалениот естроген е една од причините за појава на остеопенија, да се разбереме! :)
Abe vlazhnosta ne e bash i nekoj problem, vazelince, gelchc, aloe vera.....
I pak cuda vo spalnata.
Samo zavisi dali ce vi stani (Libidoto de) za da dojdite do faza 2 /Vazelince) ili ce mu recish na partnerot ostaj me glavata me boli.
Автоматски споено мислење:

На цело тело.
Odish vo prvata kaspnica i mu barash na kasapot od Tele opashka i prvite 10.15 santimi gi varish i si pravish Teleshka Corba!
Od toa podobro zdravje za zglobovite tvoi.

I ne e smeshno ako na mnogumina od vas mu se vide smeshno ova so Opashkata.Vo germanija KG e i do 15€

I ushte edna recepta

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom