Ај сега и ти ме зезаш..па и витамини зимаме кога не сме болни, се за подобро здравје...така и колагенов е за превентива, макар да кај мене има потреба оти имав многу спортски повреди.
...зависи кој зема и зошто, еве јас не пијам дополнителни суплементи „да се најдат за превентива“ , како пишуваш ти„ витамини“, оти се хранам со тоа што треба да внесам дополнително и немам потреба, а што па колагенот „превентива“?
на пример ако го применуваш на лице за подмладување, навистина ќе се случи тоа? е па исто и орално колаген да го земаш, а нема потреба, оти се зема нешто само и само ако има докажан недостаток, а не сега ај кафе ќе пиеме секој ден, па и витамини онака да се најдат, не ти пречат дополнителните супстанции кои никогаш не се спомнуваат ниту се пишуваат во упаствата во тие вештачки витамински производи?!
...инаку, спортските повреди се санираат на време кога се направени, а не по Х време кога сето тоа е веќе „сраснато“ и „прилагодено“ во новата состојба на телото,
инаку кога веќе ме прашуваш за колаген:
- лимоните и грејпфрутите се богати со цинк и бакар кои се катализатори за производство на колаген протеин, витаминот Ц е неопходен за производство на про-колаген, кој понатаму се претвора во тело во колаген,
- колку пати во неделата јадеш грав? јест да не содржи колаген ама е богат со аминокиселини неопходни за неговата синтеза, а содржи количини на бакар кој нели е еден од главните катализатори за производство на колаген,
- храна богата со хлорофил стимулира производството на колаген,
- супа од коски како најбогат природен извор на колаген, пилешко филе каде исто е содржајно со протеински колагенски влакна,
цитат „ СУПА ОД КОСКИ “
1. Супата го подобрува тонот на кожата. Направено е со коски, богато е со колаген, што го подобрува здравјето на сврзното ткиво. Консумирањето супа ќе ја направи кожата мазна и еластична. Лекарите сугерираат дека супата исто така може да помогне во намалување на појавата на целулит.
2. Помага при чистење на црниот дроб. Глицинот во супа е вклучен во чистење на црниот дроб од дневните токсини.
3. Ја зголемува заштитната функција на цревната лигавица. Неговата хиперпропустливост е голем проблем денес, што е причина за алергии, нетолеранција на храна, дигестивни проблеми и многу други вообичаени болести. Geелатинот во супа ја лечи мукозната мембрана, ги подобрува нејзините квалитети на бариера и обезбедува апсорпција на хранливите материи.
4. Олеснува воспалението. Хондроитин, глицин, пролин и други аминокиселини присутни во супа играат позитивна улога во борбата против воспалението.
5. Ја намалува болката во мускулите и зглобовите. Истите супстанции кои се борат против воспалението, исто така, учествуваат во градењето на мускулите и поправката на ткивата. Глукозамин и хондроитин во супа ја ублажуваат болката скоро веднаш (вклучително и после тренинг), додека глицинот и желатинот ги зајакнуваат зглобовите, го забрзуваат заздравувањето и го промовираат обновувањето на телото.
6. Се бори против инфекции. Што може да биде поважно во зима, кога сме особено подложни на напади од вируси и бактерии? Минералите и аминокиселините во чорбата му помагаат на телото да произведе силни и здрави клетки, истовремено зајакнувајќи го имунитетот.
7. Ја зголемува апсорпцијата на минералите. Денес, многумина страдаат од неможност да апсорбираат одредени витамини и минерали. И минералите со кои се збогатува чорбата за време на нејзината подготовка, телото полесно ги апсорбира отколку во форма на таблети и додатоци на храна.
8. Го подобрува варењето на храната. Latелатинот има омекнувачко дејство врз гастроинтестиналниот тракт, а исто така помага во разградување на протеините и мастите, зголемувајќи ја нивната апсорпција.
9. Ги зајакнува коските. Големата содржина на калциум, магнезиум и фосфор во чорбата промовира здрав раст, зајакнување и поправка на коските.
10. Го подобрува спиењето. Верувале или не, супа е индицирана за оние кои имаат проблеми со спиењето и заспивањето. Факт е дека аминокиселината глицин позитивно влијае на состојбата на нервниот систем, ослободувајќи го стресот и напнатоста што не спречуваат да заспиеме. Глицинот индиректно влијае и на состојбата на виталност во текот на денот, а исто така ја подобрува и меморијата.
.........“затворен цитат
...ама не’ мрзи сето тоа по природен пат, па полесно лапни голтни апчето кое биди сигурна телото не го препознава, процесуира (процесира) и искористува, како кога би било по природен пат со исхрана! така да еднаш неделно супа од коски и те како ти е доволно за дополнителен колаген во твоето тело, а 50 Е ете заштеди ги за прошетка низ МКД !