Дежурна Ординација! #2

Член од
16 ноември 2007
Мислења
1.069
Поени од реакции
1.555
Дали има некој што се разбира или може да ми препорача од областа детска дерматологија? ПП молам

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Многу често после јадење имам дијареа. Сум правела повеќе испитувања и се било во ред освен покачени триглицериди и холестерол, ама малку над границите.

Денес случајно прочитав дека на многу луѓе дијагнозата за вакво нешто била bile acid malabsorption (така нешто, не знам како е на македонски). Откако почнале да пијат некоја терапија што помагала за подобро процесирање на оваа киселина проблемите ги немало.

Некој со мислење или ваква дијагноза кја нас?
Po mene, konsultiraj se so gasteoenterohepatolog. Lugjeto so kron, megju drugoto imaat cesti tecni stolici. Majka mi mnogu dolgo vreme ne bese dijagnosticirana. Sega, dobro ja menadzira. Sekako predlozenata ideja za dieta e pozelno

Член од
28 август 2021
Мислења
12
Поени од реакции
1
Po mene, konsultiraj se so gasteoenterohepatolog. Lugjeto so kron, megju drugoto imaat cesti tecni stolici. Majka mi mnogu dolgo vreme ne bese dijagnosticirana. Sega, dobro ja menadzira. Sekako predlozenata ideja za dieta e pozelno
Pravev lani kolonoskopija samoinicijativno i se bese vo red. Dodatno pravev nekoja lab analiza za crevni bolesti i tamu se bese negativno.
Ne znam kaj koj gastro lekar da pojdam, kaj tie sto bev bea epten nezainteresirani.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.662
Поени од реакции
42.232
Pravev lani kolonoskopija samoinicijativno i se bese vo red. Dodatno pravev nekoja lab analiza za crevni bolesti i tamu se bese negativno.
Ne znam kaj koj gastro lekar da pojdam, kaj tie sto bev bea epten nezainteresirani.
ќе појдеш на психијатар, најверојатно ти е на нервна база ако ти се дешава во одредени ситуации. Тебе работата е што перисталтиката на цревата ти се активира у тие ситуации. Фактички цревата ти работат турбо и све исфрлаат што има. Тоа придонесува за малнутриција и губење тежина.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.402
Поени од реакции
16.632
ќе појдеш на психијатар, најверојатно ти е на нервна база ако ти се дешава во одредени ситуации. Тебе работата е што перисталтиката на цревата ти се активира у тие ситуации. Фактички цревата ти работат турбо и све исфрлаат што има. Тоа придонесува за малнутриција и губење тежина.
A да се вакцинира?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.662
Поени од реакции
42.232
A да се вакцинира?
па и тоа не е лошо. Ќе биде безбедна од ковид. Иначе она рече дека ја испитувале и све било океј, штом е све океј најверојатно е на нервна база. И таа опција да се погледне не е лошо.

Член од
28 август 2021
Мислења
12
Поени од реакции
1
па и тоа не е лошо. Ќе биде безбедна од ковид. Иначе она рече дека ја испитувале и све било океј, штом е све океј најверојатно е на нервна база. И таа опција да се погледне не е лошо.
Sum razmisluvala i toa, ama malku zbuneta sum okolu celata podelba psiholog psihijatar. Dali bi mozela da se konsultiram so maticnata okolu takvo nesto?

Inaku vakcinirana sum :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
okolu 170cm, okolu 60 kg
Прбоај со комбуха, само пази ептен на тоа како ја спремаш, хигиената мора да е на високо ниво, затоа што може да се контаминира. Исто така воден кефир. Води и дневик на исхрана, запишувај на што реагираш, и пробај да ги изолираш одредени храни, пример јадеш тестенини со сирење, ако реагираш пробај само со сирење, ако реагираш макарони итн. Млечни продукти обично прават најмногу проблем, следно се житарици, па јајца.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.431
Поени од реакции
11.279
Многу често после јадење имам дијареа. Сум правела повеќе испитувања и се било во ред освен покачени триглицериди и холестерол, ама малку над границите.

Денес случајно прочитав дека на многу луѓе дијагнозата за вакво нешто била bile acid malabsorption (така нешто, не знам како е на македонски). Откако почнале да пијат некоја терапија што помагала за подобро процесирање на оваа киселина проблемите ги немало.

Некој со мислење или ваква дијагноза кја нас?
Колку долго трае ова? Дали си забележала да се случува кога јадеш одредена храна или цело време се случува? Колку често? Каква боја е столицата? Да не консумираш некои лекови? Магнезиум? Каков ти е начинот на исхрана?

Член од
28 август 2021
Мислења
12
Поени од реакции
1
Nikako ne mozam da sfatam od koja hrana e zatoa shto ne sekogas od istata hrana mi se slucuva. Generalno vnimavam da jadam poveke ovosje i zelencuk. Izbegavam przeno. Ne pijam kafe. Imam probano nekolku meseci i bez laktoza.

Inaku vaka sum poslednite 4-5 godini. So podobri i polosi periodi.

Stolicata e razlicna nijansa na kafeava. Koga imam dijarea cesto e svetlo kafeava.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Nikako ne mozam da sfatam od koja hrana e zatoa shto ne sekogas od istata hrana mi se slucuva. Generalno vnimavam da jadam poveke ovosje i zelencuk. Izbegavam przeno. Ne pijam kafe. Imam probano nekolku meseci i bez laktoza.

Stolicata e razlicna nijansa na kafeava. Koga imam dijarea cesto e svetlo kafeava.
Епа ти кажав како се дознава, мора да се потрудиш да тестираш. Има и други начини, ама ретко кој сака "да се замара"

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720

Ништо не ти е, таков ти е организмот, среди си стрес.
Си ги напраила сите прегледи и доктори ти кажале дека немаш ништо.
Не барај болести што ги немаш.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.510
Поени од реакции
37.345
... прво што подразбираш под „дијареја“?
столицата е многу течна исто како да уринираш попратено со силен нагон за дефекација, грчеви, гасови што ти воопшто не ги спомнуваш, потоа постои средно течна дијареја и мека столица измешана со полутечна столица,

...самата дијареја може да биде еднократна и сама од себе прекинува и тоа ако се случува еднаш на два, три дена е нормална појава, постои појава на дијареја која го истоштува телото во текот на денот до 10 пати и тоа веќе бара медицинска помош, постои дијареја во текот на цел ден најмалку два три пати независно од јадењето или се јавува дијареја последователно веднаш после оброк, така да не може да се каже дали кај тебе е патолошка или нормална појава зошто не даваш повеќе објаснување,

... доколку си на овошје и зеленчук, нешто ти предизвикува пролив, на пример повремено интолератна на некоја сорта на домат, млеко, смоква не знам на уште нешто што може да те протерува еднократно и толку, следната столица веќе ти е нормална или пак,
како кажа Анон, може си малку потемпераментна или под стрес па имаш иритабилни „нервозни црева“ кога ти се случува малку да ти се покачи адреналинот поради Х причина веднаш се активира нагонот за дефекација и имаш пролив!

...таква појава не мора да биде поврзана со храната, се случува кај тие што полагаат испити, се случува кај тие што патуваат, се случува кај тие што наеднаш ќе се уплашат или вознемират... итн!
Се трудам така да внимавам веќе една година, ама слабо резултати. Единствено што мислам дека малку помага е Линекс со јадење..
... штом пробиотик ти помага ( треба да го земеш пред јадење, а не со јадење) не е лошо месец дена Б комплекс, по еднашка на ден да испиеш !

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom