Дежурна Ординација! #2

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Грло не, воопшто. Глава, притисок во очи, врат, зглобови и све што е пропратно кога ќе спиеш скроз испотен 2 вечери по ред до отворен прозор.

Фала ти за помошта, ама кога лежам ми е уште потешко, а не ми е јасно зошто, вака на удобна-канцелариска столица се осеќам малце подобро.

Ќе набавам Фервекс, и Амоксиклав :)
Веројатно имаш вирусче,најверојатно нема да ти требаат антибиотици. Колкава ти е температурата?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Накај 38-38.5...варира.
Фервекс, парацетамол за температурата. Полесна храна, доста (многу) течности, има сега овошје (лубеница, грозје.....) и би требало да оправиш. Ако не се намали температурата(не е баш мала), трк на доктор.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Накај 38-38.5...варира.
Антибиотици земање по форумска препорака - НЕ!
Ако температурата ти трае подолго од ден и пол - два, обавезно на доктор да види за што се работи. Вирусните инфекции обично не предизвикуваат температура подолго од тој период, а ако предизвикуваат треба да се третираат со соодветни лекови.
Антибиотикот многу зависи од инфекцијата. Ако пиеш амоксиклав без потреба може да си создадеш отпорни видови на бактерии кои подоцна ќе бидат уште потешки за искоренување.
Исто така, кога имаш температура не треба телото да се загрева. Значи, советот со јорганот - батали го. Телото треба да се лади. Земи натопи чорапи со раствор од вода и оцет, или најубаво борна киселина (во аптека ја има, побарај acidi borici), облечи ги чорапите мокри, стави натопено пешкирче на вратот и евентуално можеш и да држиш натопени памукчиња во дланките. Кога ќе се исушат повтори ја процедурата додека не се симне температурата. Би можел да земеш и ибупрофен за намалување, можеш да земеш и кетонал ако осеќаш дека парацетамолот (фервекс=парацетамол+витамин ц) не ти помага.
Да нагласам пак, ако не ти поминува подолго од два дена - консултација со доктор.
Антибиотици на своја рака и на невидено не смее да се земаат, ќе направат поголема штета отколку корист.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Ок, фала ви многу на одговорите (y)

B

Black Guard

Гостин
Е брат сеа вака,Омега 3100 веќе почнав да пијам,сега да земам ОЛИГОЈАК,витамин Е од Крка и Неуробион така? Уште нешто треба или? И објасни ми ако сакаш како да ги пијам,да ти напоменам имам 18 години,и 80 килограми да имаш во предвид.Иначе фала однапред брату!

Значи доколку алкохолот и кафето (ај алкохол ОК е еднаш неделно да се направи синан сакич суисајд али не повеќе) ги намалиш,посебно кафето Омега 3 ќе пиеш по една дневно,истото важи и за олигојак+Селен т.е една капсула дневно,Неробион(има и друг 700-тки е а ист состав НЕ ГО КУПУЈ-ќе најдеш неуробион за 220 денари-да не си наседнал) и има 20 таблети али ќе пиеш на секој 3 ден,значи пон.,вто не ама среда ДА,а за секојдневна употреба фала богу дробот и мозокот ти се ОК па не ти треба секојдневно..витамин Е-токоферол поточно најдобро од крка,се шмука како бонбонам и има добар вкус исто така секојдневно.

Друго што би ти препорачал е чај од нане и маточина барем недела да пиеш(со помалку шеќер) колку да го средиш малку желудникот од брзата храна и капки валеријана кои се на природна база и н фитофарм се 90 денари,ако сакаш капки од глог за срцето(strong heart од deoctors т.е тинктура од Глог е твој избор ама мислам дека нема потреба да се трошош кога веќе Омега и Олигојак средуваат),али обавезно после 7 часот Кафе никако лекови со кофеин како кафетин,кофан инстант или со псеудоефедрин како адолор екстра НИКАКО,и паралелно почни си со нормална исхрана,најдобро е да ги земаш сите после појадокот освен капките валеријана кои ќе бидат пред спиење 20-30 капки.

И не заборавај недела подоцна нормално со намалено кафе и цигари врати се на спортски терен и употреби го потенцијалот наместо да се мачиш превртувајќи се саатги во кревет-чиста нервоза знам како е-значи мора и спортот има случаи каде биоритами често се нормализирале така ќе биде и со тебе и пак мќе даваш тројки.:)

Ок, фала ви многу на одговорите (y)
Амоксиклав нема шанси да ти дадат без рецепт,многу е јак а и покрај лошите ги ништи и добрите бактерии па може да добиеш имунорезистентна инфекција налик кандида па здивот да ти мириса бетер од селски гериза а акај жените случај е со вагината,сум бил пред контакт со таква вагина и...неможев,не станува гнасно мириса.

ЛУК-2-3 дневно и тоа ќе го здробиш и чекаш пола час-затоа најдобро краставици,малку оцет кисело млеко и вода таман.

Витамин Ц има природно Антивирално дејство,исто така тука е и Зелениот чај,понатаму Хиперикум(џонс ворт го викаат)

Шитаке делува антивирално исто така.

Бобинка или бабина бзга(али црвените-црната е отровнба) што велат србите ја сметаат меѓу топ 5 бидејќи го спрќува на некојм начин пробивот на вирусиот,меѓу топ 5 е и мачкина канџа и жен шен)

Ахх да и густ сок од јаболка+лушпите

Можеш да употребиш и МИНТ го има во капки тинктура има широк спектар на дејство.

Избегнувај,Чоколадо и ехинацеа-делуваат негативно посебно ехинацеата а некои велат и дека медот им помага со ретките супстанци на вирусите да се размножуваат.

ЕДИТ имав и листа на есенциални масла едвај ги најдов алими ти есмногу битни

Combat Viral Infection and Spreading

Many essential oils provide protection or added ability to fight viruses. Lavender and tea tree are among the top of these lists, as they do both. Also useful are:
  • Melissa (Lemon Balm)
  • Thyme
  • Eucalyptus
  • Lemon and other citrus oils
  • Geranium
  • Clove
  • Rosemary
  • Juniper
  • Niaoulli
  • Cinnamon (bark)
  • Anise
  • Clary Sage
  • Bergamot
  • Lemongrass
  • Rose
  • Sandalwood
  • Myrtle
  • Cypress
  • Rose

Член од
23 декември 2007
Мислења
385
Поени од реакции
16
Значи доколку алкохолот и кафето (ај алкохол ОК е еднаш неделно да се направи синан сакич суисајд али не повеќе) ги намалиш,посебно кафето Омега 3 ќе пиеш по една дневно,истото важи и за олигојак+Селен т.е една капсула дневно,Неробион(има и друг 700-тки е а ист состав НЕ ГО КУПУЈ-ќе најдеш неуробион за 220 денари-да не си наседнал) и има 20 таблети али ќе пиеш на секој 3 ден,значи пон.,вто не ама среда ДА,а за секојдневна употреба фала богу дробот и мозокот ти се ОК па не ти треба секојдневно..витамин Е-токоферол поточно најдобро од крка,се шмука како бонбонам и има добар вкус исто така секојдневно.

Друго што би ти препорачал е чај од нане и маточина барем недела да пиеш(со помалку шеќер) колку да го средиш малку желудникот од брзата храна и капки валеријана кои се на природна база и н фитофарм се 90 денари,ако сакаш капки од глог за срцето(strong heart од deoctors т.е тинктура од Глог е твој избор ама мислам дека нема потреба да се трошош кога веќе Омега и Олигојак средуваат),али обавезно после 7 часот Кафе никако лекови со кофеин како кафетин,кофан инстант или со псеудоефедрин како адолор екстра НИКАКО,и паралелно почни си со нормална исхрана,најдобро е да ги земаш сите после појадокот освен капките валеријана кои ќе бидат пред спиење 20-30 капки.

И не заборавај недела подоцна нормално со намалено кафе и цигари врати се на спортски терен и употреби го потенцијалот наместо да се мачиш превртувајќи се саатги во кревет-чиста нервоза знам како е-значи мора и спортот има случаи каде биоритами често се нормализирале така ќе биде и со тебе и пак мќе даваш тројки.:)
Неуробионот сеа кој да го зеам тој од 700 денари така? А ова капките како се конзумираат?Или да зеам Валериан бидејки после ова станав и малку анксиозен?

B

Black Guard

Гостин
Неуробионот сеа кој да го зеам тој од 700 денари така?
Какви 700 денари да им ебам матер да им ебам,барај Неуробиион од 220-230 денари-никако 700 денари,ако ти речат дека немаат прашај во друга обавезно ќе го најдеш,оти види нема разлика ист продукт е-како Аспирин(германски) и упсарин(француски) затоа не си давај 500 денари џабе да бевме Германија,Грција-сеедно али тука во Македонија луѓе работат два дена за 500 денари-земи го Неуробион од 230 денари- тој и е оригиналниот всушност кој постопи над 20 години под тоа име,другите се поскапи оти се од друг производител,или Даноци царини и сл.

За анксиозноста може валеријана или маточина е сега зависи чај поарно е,ако земеш капки валеријана со алкохол не одат,ма мислам дека е поарно да одиш на чај за да и кафето го намалиш-наместо кафе ќе си правиш чај,уште подобро ако го сакаш ладен шибни коцки мраз-подобро здравје.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Дечки 2-3 дена барам хлорамфеникол маст за кожа по аптекиве и не можам да најдам, ми велат фабрички не им го испраќаат веќе 1 месец, дали знаете во која аптека би можело да го има по Скопје, оти замена нема за него, а ептен ми е потребен.

B

Black Guard

Гостин
Зошто не побараш комбинирана маст т.е со процент на хлорамфеникол и друг антибиотик.

Друга работа цефалоспорин и плус ванкомицин се сметаат за негова замена пробај консултирај фармацевтка некоја.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дечки 2-3 дена барам хлорамфеникол маст за кожа по аптекиве и не можам да најдам, ми велат фабрички не им го испраќаат веќе 1 месец, дали знаете во која аптека би можело да го има по Скопје, оти замена нема за него, а ептен ми е потребен.
Телефонот во раце и прашувај. Можно е и во Виола да ја има.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Здраво дечки.

Пред некое време се повредив на ракава, и сега гледам местото почнува да ме чеша ( викаат дека тоа било знак на здравеење, којзнае може е ). Инаку прашањето ми е. Гледам кожата почнува да испуша некаква течност, се формираат мали бубулици, и испуштаат некаква течност.
Некаква информација што би можело тоа да значи ?

Благодарам однапред.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Телефонот во раце и прашувај. Можно е и во Виола да ја има.
Фала ти, инаку моиве по дома се на одмор па никако да се снајдам, на антибиограмот пишува дека бактеријата е осетлива и на гентамицин, прашав и го земав тој маст. :)

B

Black Guard

Гостин
Здраво дечки.

Пред некое време се повредив на ракава, и сега гледам местото почнува да ме чеша ( викаат дека тоа било знак на здравеење, којзнае може е ). Инаку прашањето ми е. Гледам кожата почнува да испуша некаква течност, се формираат мали бубулици, и испуштаат некаква течност.
Некаква информација што би можело тоа да значи ?

Благодарам однапред.
А каде,на кое место и дали бубулиците пуштаат течност кога ќе пораснат т.е пукаат или сите пуштаат течност претпоставувам белузликава течност е.

Никако не ја чешај имаше еден спреј токму за вакви повреди ама не ми текнува како се викаше....Бивацинот е добар,не ми текнува на тој другиот али ако е инфекција а изгледа е бивацин ќе помогне.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
А каде,на кое место и дали бубулиците пуштаат течност кога ќе пораснат т.е пукаат или сите пуштаат течност претпоставувам белузликава течност е.

Никако не ја чешај имаше еден спреј токму за вакви повреди ама не ми текнува како се викаше....Бивацинот е добар,не ми текнува на тој другиот али ако е инфекција а изгледа е бивацин ќе помогне.
На раката, над лактот.

И бубулиците пуштаат течност кога ќе пораснат да, безбојна е, барем јас така ја гледам.
--- надополнето: 23 август 2012 во 15:21 ---
Фенилендијамин. Ако може некој да ми каже нешто повеќе за ова ?
И каде се содржи ?

Kajgana Shop

На врв Bottom