Дежурна Ординација! #2

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Во моментов сум под стрес до 100000 и назад. Не пијам ни пушам. Пиев, чај од нане и ладно нескафе. А пред 3 саати јадев помфрит. Може да е од тоа. Иначе имам проблеми со желудник. Почетна фаза на чир. Пиев секое утро, нз шо беше. Ми помина, но има поминато пола година како не го пијам.
--- надополнето: 20 август 2012 во 03:12 ---
Ако не ти е подобро до утре иди на лекар од тука тешко дека некој ќе ти помогне.
Абе барав нешто да ја смирам болкава, да можам да заспијам.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Во моментов сум под стрес до 100000 и назад. Не пијам ни пушам. Пиев, чај од нане и ладно нескафе. А пред 3 саати јадев помфрит. Може да е од тоа. Иначе имам проблеми со желудник. Почетна фаза на чир. Пиев секое утро, нз шо беше. Ми помина, но има поминато пола година како не го пијам.
Ау иста дијагноза ко кај мене си ти, плус ни јас не пијам нит пушам. Ете гледаш познав :D Ништо другарке јас со млеко се дујам кога ме стега така, ранитидин клукам и ако ептен ништо не помага имам ампули спасмекс увек у фиока со ранитидин и си ставам сама инекции :D нема друго чаре, идиотска е болката.
Иначе од стресот ти се активира, и мене вчера место не ме држеше али пројде од ранитидинот :)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Ај едно системче за трезнење :D Ме мрзи да чекам уште еден сат да ми потпомини па да заспијам ко чоек.
Тибам виното бело грдо никакво за ништо шо не те бива

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Многу грда работа. И по секое јадење, нема шанса да не ме заболи. Ја како шо си јадем 5-6 пати на ден. Абе ме искина стомак. Ај да барам ранитидинче ко така.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Многу грда работа. И по секое јадење, нема шанса да не ме заболи. Ја како шо си јадем 5-6 пати на ден. Абе ме искина стомак. Ај да барам ранитидинче ко така.
А мене па ми кажаа да јадам почесто и помалце. :facepalm: И демек без нервози, кој успее да преживее у државава без нервози е наследник на буда. Те сфаќам дека не можеш да заспиеш, глупа болка е, ко некој гинче да си запалил кај тебе у стомак.
Ми препорачаа и сок од зелка, е ова експресно помага ама не да е грдоооо. Види млеко или ранитидин, друго чаре уште немам најдено ни јас :/

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ај едно системче за трезнење :D Ме мрзи да чекам уште еден сат да ми потпомини па да заспијам ко чоек.
Јас заспивам многу убаво кога сум пијан али ако неможеш тогаш напи се доста вода и витамини, минерали ако имаш, ладен туш и тоа. Мене ме трезни храна али пак јас не повраќам, за тебе незнам ако не повраќаш земи јади.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
А мене па ми кажаа да јадам почесто и помалце. :facepalm: И демек без нервози, кој успее да преживее у државава без нервози е наследник на буда. Те сфаќам дека не можеш да заспиеш, глупа болка е, ко некој гинче да си запалил кај тебе у стомак.
Ми препорачаа и сок од зелка, е ова експресно помага ама не да е грдоооо. Види млеко или ранитидин, друго чаре уште немам најдено ни јас :/
Се напив.
Имаше сигурно преку 10 кутивчина ранитидин. Моиве изглеа се дрогираат со него хаха. И ја ќе почнам сеа. Инаку за совет имам приметено дека од млеко многу не ми се смирува стомак, туку од јогурт, онај баланс. Пробај со него.

Член од
23 декември 2007
Мислења
385
Поени од реакции
16
Имам фрка со главата, не ме боли туку како да ми е под притисок и тоа некогаш ми е проследено со мали проблеми со рамнотежа, дезориентираност...?
Брат е и јас го имам истиот проблем,ај коа ќе прашаш на доктор кажи шо ти рекле :D

B

Black Guard

Гостин
Ау иста дијагноза ко кај мене си ти, плус ни јас не пијам нит пушам. Ете гледаш познав :D Ништо другарке јас со млеко се дујам кога ме стега така, ранитидин клукам и ако ептен ништо не помага имам ампули спасмекс увек у фиока со ранитидин и си ставам сама инекции :D нема друго чаре, идиотска е болката.
Иначе од стресот ти се активира, и мене вчера место не ме држеше али пројде од ранитидинот :)
Ова не е препорачливо, најсериозно веројатноста да повредиш некој нерв или за оштетување на мускул(претпоставувам интрамускулно ги администрираш) е огромна посебно оштетување се јавува ако иглата нема доволна нивоу на пенетрација па дел од течноста се враќа и стврднува,а за оштетување на нерв да не ти зборам,тоа му се случи на еден колега на мајка ми и тоа од медицинско лице-едната нога му остана полуподвижна али добра југославија бре 13 години боловање пак плата и пензија...денес недај боже такво нешто..на никој освен Ал каеда и сличните на нив.
--- надополнето: 20 август 2012 во 15:04 ---

Другпат да знаеш-купи си декстроза ампула-таа им ја даваат на оние кои се во болница на чистење од алкохол.декстрозата ќе ја помешаш со овошен сок најдобро од грозје и испиј го а потоа додади минимум 300мл течност

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ова не е препорачливо, најсериозно веројатноста да повредиш некој нерв или за оштетување на мускул(претпоставувам интрамускулно ги администрираш) е огромна посебно оштетување се јавува ако иглата нема доволна нивоу на пенетрација па дел од течноста се враќа и стврднува,а за оштетување на нерв да не ти зборам,тоа му се случи на еден колега на мајка ми и тоа од медицинско лице-едната нога му остана полуподвижна али добра југославија бре 13 години боловање пак плата и пензија...денес недај боже такво нешто..на никој освен Ал каеда и сличните на нив.
Не се секирај, знам добро и каде да ставам инекции, моите се лекари, фала сепк :))

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
--- надополнето: 20 август 2012 во 15:04 ---

Другпат да знаеш-купи си декстроза ампула-таа им ја даваат на оние кои се во болница на чистење од алкохол.декстрозата ќе ја помешаш со овошен сок најдобро од грозје и испиј го а потоа додади минимум 300мл течност
Фала на советот, али секогаш одам по оној природен пат, додуша и ништо посериозно не се случи вчера, имало помасовни денови :D . Си дојдов, се најадив грозје, каснав леб, ладна вода две чаши, отепав 2 сати слушајќи музика и то е то. Инаку советов ќе го искористам некогаш во иднина, се надевам не на мене :) Позз

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Може некој да ми ја објасни разликата помеѓу Метформин и Глуформин?

B

Black Guard

Гостин
Може некој да ми ја објасни разликата помеѓу Метформин и Глуформин?
Ист медикамен ама различно име,дедо ми пие метформин за шеќерот е и го намалува неговото ниво во крвта,посебнп гликозата,шеќерашите не треба да користат и сахароза бидејќи тие се штетните,додека овошните шеќери (фруктоза) не претставуваат проблем.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Ист медикамен ама различно име,дедо ми пие метформин за шеќерот е и го намалува неговото ниво во крвта,посебнп гликозата,шеќерашите не треба да користат и сахароза бидејќи тие се штетните,додека овошните шеќери (фруктоза) не претставуваат проблем.

Значи за една иста болест ( состојба ) може да се даде било кој од овие два лека, а за изборот се одлучува случајно или?

B

Black Guard

Гостин
Не е случајно,разликата е што глуформинот е 500мг но реално има 390 мг метформин хидрохлорид и е со продолжено ослободување што е огромна предност барем кај шеќерната болест т.е константно се одржува нивото во крвта што е позитивно,а метформин го има во 500мг пакување и 100мг(ама дејството трае пократко и побрзо се елиминира од организмот) мислам но имај предвид дека е за диабетис 2 што значи моѓна е и комбинација со други лекови(може кои стимулираат лачење на инсулин),затоа е најдобро свежа крва слика насабајле,без јадење,кафе никако шеќер исто бидејќи лажни резултати можат да влијаат на дијагнозата а дијабетес не е забоболка(ситна риба што би рекол),значи согласно резултатите ако има покачување на нивото на шеќер ќе има или зголемување на доза на метформин или глукорфим(кој делува 12 часа поради XR) затоа најдобро е да првен консултации,па следење на состојбата како би се дошло до посакуваниот ефект т.е контрола на нивото на шеќер во крвта.

Kajgana Shop

На врв Bottom