Па тоа е проблемот во темата, што правниците никој не ги прочитува до крај.
И ја кога учев за нужна одбрана си реков па единствен начин да го убијам е ако ме убие он прв?
Не знам какво не судење барате уствари, ај да не го мачиме низ град човекот 70год е нека седи на топло така?
Судење мора да има. А верувајте во оваа банана држава ни одговара да не може да се упуца секој што ќе нападне.
Законот вика мора да е ист интензитетот на одбрана како и напад, но во случај на пречекорување во миг, раздразнетост или УПЛАВ за твојот живот може да бидеш благо казнет или на цело исклучена вина! Зависи од случајот и интензитетот нели! Но дедото комотно може да биде прогласен невин со правилна одбрана. Плус имаш олеснителни околности, староста секако ќе се зема во предвид меѓудругото во случајот, имаш дуплпо намалување на казна исто така според старост, поведение ово оно.. Значи може да лежи година за поседување трговија и што имаше таму иако нели стекот може да биде многу повеќе, оти само оружјето е 3 до 10, плус убиството..
Ама законот битно не чини.
Одбраната во иста мера повеќе ни одговара на подолгата линија. Законски!
НО, и јас би пукал во трујца во глава ако нели ми дираат ќерка и закануват по живот.
Ама сум спремен да ги лежам, не очекувам е сум невин.