Девизно или денарско орочено штедење?

  • Креатор на темата ViM
  • Време на започнување
Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
Македонските банки се “тепаат” за денарските заштеди
Зошто растат каматите за штедење во денари ?
Изминатите години рочноста на пласманите, особено рочноста на кредитите кои ги даваат банките сe повеќе расте, па затоа тие почнаа да прибираат подолгорочни депозити кои сами по себе носат повисоки каматни стапки како цена за преземениот ризик на подолг рок. Во услови на зголемена конкуренција меѓу банките во Македонија, ваквиот интерес води кон понуда на повисока камата за домашното долгорочно штедење.

Игор Петровски
petrovski@kapital.com.mk

Хипотекарната криза од американскиот пазар почнува да се чувствува и во земјите од Југоисточна Европа. Во Словенија, на пример, целиот банкарски сектор е воздржан во меѓусебното долгорочно финансирање.
Словенечките банки голем дел од своето работење го финансираат преку позајмувања од странски банки, бидејќи стапката на штедење на словенечките граѓани растела прилично побавно отколку стапката на задолжување. Затоа е можно да се очекуваат дополнителни покачувања на каматните стапки на долгорочните депозити, пишува љубљански Дневник.
Некои тамошни економисти веќе предупредуваат на малата големина на словенечките банки, кои би можеле да се најдат на ударот на заострените услови на меѓународниот финансиски пазар. Освен промената на референтните каматни стапки Еурибор и Либор, заради хипотекарната криза во САД дојде и до промена на цените на заемите, кои што пораснаа за 0,5 до 0,8%. Најголеми проблеми ќе имаат самостојните банки, кои што не се дел од поголема групација што е во можност да ја финансира поголемата побарувачка за заеми. Банките тогаш многу веројатно е дека ќе се насочат кон зголемување на каматните стапки на долгорочното штедење на населението, со што би привлекле поголема количина на средства и со тоа би ја ублажиле потребата за задолжување во странство.
Трендот на покачување на каматните стапки, особено за денарското штедење на подолг рок се забележува сe повеќе и кај нашите банки, иако можеби не од потполно истите причини како и кај словенечките. Мирјана Контевска од Дирекцијата за информирање во Комерцијална банка вели дека кај нив трендот е започнат некаде во 2006 година, кога, за илустрација, каматните стапки на денарските влогови орочени на 24 и 36 месеци биле 8% и 8,25%, на 01.03.2007 се зголемени на 8,25%, односно 8,65%, а од први јануари годинава има повторно зголемување и сега каматната стапка изнесува 8,35% за денари орочени на 24 месеци и 8,85% за 36 месеци. И во останатите банки трендот е ист. Каматните стапки на долгорочните денарски депозити достигнаа девет отсто, а на оние орочени во евра и до 4,5%. Во Прокредит банка се од четири отсто за депозити по видување, до 8,5% за средства орочени на пет години. Во НЛБ Тутунска највисоката каматна стапка за денари е исто така 8,5%, во Стопанска банка 8,75%, а во ИК Банка 9%.

Зголемената конкуренција си го прави своето
Како главна причина за порастот на каматите на орочените денарски депозити кај македонските банки, во НЛБ Тутунска банка ја наведуваат потребата да се усогласи рочната структура на нивните извори и пласмани. Изминатите години рочноста на пласманите, особено рочноста на кредитите кои ги даваат банките сe повеќе расте, па затоа тие почнаа да прибираат подолгорочни депозити кои сами по себе носат повисоки каматни стапки како цена за преземениот ризик на подолг рок. Во услови на зголемена конкуренција меѓу банките во Македонија, ваквиот интерес води кон понуда на повисока камата за домашното долгорочно штедење.
Стабилноста на курсот на денарот во комбинација со повисоките каматни стапки, нормално е дека доведоа и до зголемување на штедењето во денари наспроти девизното штедење. Според последните податоци на НБРМ денарските депозити на население во 2007 година се зголемени за 66%, додека зголемувањето кај девизните депозити изнесува 13,6% во однос на состојбата од крајот на 2006 година. Генерално ова е позитивен тренд, затоа што освен поттикнување на штедењето, доведува и до привлекување на вишокот на ликвидност од граѓаните и компаниите и активирање на неактивните парични средства во земјата, сметаат во Прокредит банка. Од друга страна пак, македонските банки нудат сe поразновидни производи во поглед на кредитирањето на населението и компаниите, а каматните стапки паѓаат, со цел да се придобијат што повеќе клиенти. Се наметнува прашањето, доколку растат пасивните каматни стапки, нема ли да се случи и пораст на активните каматни стапки (цената по која банките одобруваат кредити на население и компании)? И тоа во период, кога кредитната експанзија зема замав во земјава и банките нудат сe поразновидни кредитни производи.

Не треба да се очекува поскапување на кредитите
Доколку се гледа генерализирано, одговорот е да. Ако каматата на изворите кои ги користат банките расте, нормално е и каматата на пласираните средства да биде повисока. Сепак, бидејќи кај македонските банки не растат сите пасивни каматни стапки, туку растат главно каматните стапки на долгорочните денарски депозити, не треба да се очекува поскапување на кредитите, а посебно не во услови на зголемена конкуренција и борба да се освои што поголем дел од пазарот, сметаат во стручните служби на НЛБ Тутунска банка. Банките имаат механизам за регулирање на каматниот ризик, таргетирани каматни маргини и политика на креирање на каматните стапки, кои што не во сите случаи подразбираат автоматизам во промените на стапките.
“Не сметаме дека овој тренд ќе има влијание врз порастот на каматните стапки на кредитите. Каматите на кредитите во просек бележат намалување на ниво на банкарски сектор. Проценка е дека ваквиот тренд ќе допринесе кон осамостојување на банките од странските кредитни линии и понатамошно зајакнување на нивната кредитна активност”, велат во Прокредит банка.
Во поглед пак на последиците што би ги имала евентуалната промена на курсот на денарот по орочените денарски депозити, банките, пред сe сметаат дека монетарната политика што ја води НБРМ не се води во насока на девалвација на денарот. Инаку, евентуалните последици би биле исти како и за платите на вработените, за пензиите и за севкупната економија која работи во домашна валута. Банкарите велат дека мора да се има во предвид фактот што граѓаните сe повеќе штедат во денари, бидејќи го имаат пресметано односот на валутниот ризик и приносот на денарските депозити. Каматната стапка на краткорочните депозити во денари на ниво на банкарски сектор во декември минатата година беше 6,4%, додека на депозитите во евра беше 2,5%, што го антиципира ризикот од промена на вредноста на домашната валута.

Извор: Капитал (www.kapital.com.mk)
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Iskreno jas mislam deka ima golem rizik da se stedi vo denari zaradi inflacijata i ne e tocno deka moze da se nadomesti ako ima inflacija ima mnogu primeri na ludje koi izgubile golemi pari primer mojata devojka tatko i rabotel vo gradeznistvo skoro cel vek vo Irak ,Rusija trebalo da kupat stan za nea i sestra i sto mislite kakov e krajot ??
Rabotev vo Grcija so eden bugarin koj mi isto taka kazuvase deka imal pari da kupi 4 stana vo centar na Sofira so inflacijata izgubil se i sega raboti vo Grcija mozebi nekoj i go znae
A i vladata race deka inflacija ce ima pri kraj na godina a i jas veruvam pa se poskapuva nafta hrana ma se
E da deka se isplati povece da se stedi vo denari se soglasuvam i deka se pogolemi kamatnite stapki ama pomislete kako ce se osecate ako za eden den izgubite primer 10.000 evra
 

MK

Член од
17 јули 2007
Мислења
117
Поени од реакции
1
Cuvaj si gi parite pod pernica da ne ti dojde despotot Gosev i da ti ja zatvori bankata. Mozebi nema kamata na ovoj nacin ama bar nikoj ne moze da te zaebe osven ako ne mu kazes na najbliskiot prijatel kaj gi cuvas parite. a i mozes brate da si gi vidis sekoj den da si poigras so niv da gi pomirisas......
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Девизно штедење нормално...
 

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Девизно штедење нормално...
да девизното штедење,иако во нашиве простори нема што да штедиш:smir:
едвај вадаат да се преранат а камо ли за штедење:toe:
 
Член од
18 ноември 2005
Мислења
271
Поени од реакции
4
Del denarsko, del devizno. Mislam deka sepak postoi rizik za sve taka i za stedenjeto. I doma ako gi cuvas parite moze da ti vleze nekoj i da ostanes bez nisto. Sega za sega denarskoto stedenje izgleda privlecno so odlicnite kamati. So vlog do 10000e vo denarska protivrednost imas garancija od Narodna Banka za 100% od sumata.
MIslam deka treba da se stedi vo domasnata valuta. Narodna banka do sega se pokaza vo dobro svetlo a za natamu ke vidime. Duri i da ima devalvacija na denarot, toa ke se pokrie od kamatata i nema ni zaguba ni dobivka da ima. Sepak toa e najlosoto scenario za stedacite vo denari.
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Abe sea, za 10 000 eur, vo mkd, dobivas 9% god kamata, a imas 12% inflacija. Ne e se taka veselo kako sto izgleda, od druga strana kam stapki za eur porasnaa. Prokredit veke nudi 4% stapka so ne e voopsto malku.
Se e prasanje na strategija i sto sakame so stedenjeto da postigneme. Ako znaeme so sakame ke znaeme i kako da stedime i dali voopsto da se sttedi neli?
 
Член од
18 ноември 2005
Мислења
271
Поени од реакции
4
Pa jasno e toa, se e do strategija i srekja normalno. Eve kombinirano stedenje vo denari i dolari na primer moze da bide mnogu profitabilno, pod uslov denarskata inflacija da se namali a vrednosta na dolarot da se zgolemi.
Sepak tie tekovi mnogu tesko mozat da gi predvidat i najgolemite ekonomski eksperti.
Taka da kako sto rekov i prethodno, sve si ima rizik, sekoj biznis, sekoja investicija, istoto vazi i za stedenjeto. Ama vo sekoj slucaj sve e podobro od cuvanje pari pod pernica.
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Skoro se e podobro od cuvanje pod pernica.
Stedenje vo dolari na kratok i sreden rok e neisplatliva varijnta zosto dolarot tesko deka ke odi znacitelno gore vo sledniov period. Duri ni tamosna promena na vladata nema da ima znacitelno vlijanie barem vo prvata polovina na svojot mandat.
Od druga strana "legendata" za dvizenjeto na dolarot e poznata. Najniskata linija do koja moe da odi najcesto e 1$=1ChF.
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Sega za sega denarskoto stedenje izgleda privlecno so odlicnite kamati. So vlog do 10000e vo denarska protivrednost imas garancija od Narodna Banka za 100% od sumata.
MIslam deka treba da se stedi vo domasnata valuta. Narodna banka do sega se pokaza vo dobro svetlo a za natamu ke vidime. Duri i da ima devalvacija na denarot, toa ke se pokrie od kamatata i nema ni zaguba ni dobivka da ima. Sepak toa e najlosoto scenario za stedacite vo denari.
Da do 1000e priznavaat samo ne daj boze da dojde do toa a so ovaa duri i da ima devalvacija na denarot toa ce se pokrie so kamatata e toa ne se slozuvam ne e taka bidi 100% siguren
 
Член од
15 мај 2008
Мислења
18
Поени од реакции
1
Do 10000 evra vo denarska protiv vrednost se izvrsuva 100% procentno obestetuvajne od strana na fond za osiguruvajne na stedni vlogovi ili depoziti, a za vrednosta od 10 000 do 20 000 evra se izvrsuva 90% i toa bez razlika na bankata vo koja se vlozeni sredstvata,taka da sepak e preporaclivo stedejne na pomali sumi,i ne vo vakvi vremijna so denesnata inflacija,osven ako se nema podobra alternativa za vlozuvajne
 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
ај можеби ке биде оф топик ама што мислите за доларот ке рипа ли наредниов период??
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
ај можеби ке биде оф топик ама што мислите за доларот ке рипа ли наредниов период??
Секако дека ќе рипа,особено по изјавата на Обама дека САД веќе го започна крајот на рецесијата.Инаку изминатава година јас се чудев како доларот толку високо котираше со оглед на скоро 3 000 милјарди долари државна помош која беше инектирана во банкарството и индустријата на САД,иако се приватни.Изминатиов период требаше да биде скоро 2.0 $ за 1 евро,ама се задржа на максимални 1.44$ за 1 евро.Рецесијата во Европа допрва почнува да ги покажува забите,особено кај новопримените членки на ЕУ и кај оние како нас кој мислат некогаш да бидат примени.:toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom