Девалвација?

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Не сум сигурен за ова, али знам дека другарче кога зеде кредит од околу 50.000Е, му ставија некоја клаузула за девалвација. Ѕирни си во договорот дали имаш такво нешто.

Иначе, во петокот бев во Халк Банка да раскинам денарски депозит, па едно добри 3-4 минути се обидуваше шалтерушата да ме предомисли. Па дечко, ова е вештачки креирано, па ова, па она, па дојде до степен на тоа да и кажам, да не се секира за моите пари, и дека нејзината работа е да ми ги предаде парите, а не лекција за девалвација.

Од многуте колеги што ги имам од привремена работа во странство што бевме, добри 70% ги вадат денарите, купуваат евра, и ги оставаат парите во сефови.
И шо постигнуваат со тоа што ги ставиле во сеф?

Член од
14 април 2012
Мислења
32.897
Поени од реакции
67.549
Ваљда им е посигурно да чуваат девизи во сеф, отколку денари во банка.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Ок чим така. Ја мислам џабе ја праеле рокадата.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.897
Поени од реакции
67.549
Па што знам, секој си поаѓа до тоа дали ке има или не девалвација.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Па што знам, секој си поаѓа до тоа дали ке има или не девалвација.
Всушност ти опиша дека се плашите од колапс на банките и финансискиот систем, штом сте ги извадиле парите од банка. Ако се плашиш од девалвација на денарот тогаш ќе си ги конвертираш денарските депозити во девизни, ама парите ќе ти останат во банка.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Всушност ти опиша дека се плашите од колапс на банките и финансискиот систем, штом сте ги извадиле парите од банка. Ако се плашиш од девалвација на денарот тогаш ќе си ги конвертираш денарските депозити во девизни, ама парите ќе ти останат во банка.
..потсвесната паника не е заради некаква девалвација на денарот чврсто врзан за судбината на германското евро, туку од колапсот на банките по глед на грчкото сценарио. Тука девалвацијата нема ништо , таа во Македонија е решена со постојаниот пораст на цените..

Член од
16 декември 2013
Мислења
162
Поени од реакции
54
Dobro neli zastedite na graganite se osigirani vo fondot za osiguruvanje na depoziti mislam do 30 000 evra

Член од
13 февруари 2014
Мислења
233
Поени од реакции
110
До 15.000 еур поточно и врска нема паткава што ја пуштија сдс...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Dobro neli zastedite na graganite se osigirani vo fondot za osiguruvanje na depoziti mislam do 30 000 evra
на времето еден приател мој зеде авионска карта за лет од Охрид, и стигнува на аеродром оди да се чекира, му велат “Летот е одложен ради густа магла“
како бе одложен, вика тој, па јас имам карта!
Депозитот ќе ти биде в банка али нема да можеш да го подигнеш, тоа 30.000 евра важи ако пропадне банката, али во државен финансиски колапс, то не значи дека банката е пропадната, едноставно депозитот не можеш да си го користиш како ти сакаш туку како ќе ти одреди држава или банка, пример по 100 евра месечно или 50 евра неделно... ко шо направија Грците, или со документација за некоја операција во странство па држава ќе му префрли пари на болница а тебе ќе ти минусира од сметка али жива пара нема да ја видиш, на папиру ќе си ги имаш еврата али во џеп - не.
То веќе одамна е пракса во работењето на државата, бев неколку години вклучен во буџетски проекти каде пари имавме само на папиру ,и набавуваш роба плаќаш луѓе по договор али се на папиру се на документ кеш се нема, па се чекаше и по 5 месеци да се појават реални пари на сметка.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
И што, некој поупатен во економскава SOSтојба би предложил во врска со денарските и девизните заштеди во банка? Што да се прави сега? Што е препорачливо а што не?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Не сум сигурен за ова, али знам дека другарче кога зеде кредит од околу 50.000Е, му ставија некоја клаузула за девалвација. Ѕирни си во договорот дали имаш такво нешто.

Иначе, во петокот бев во Халк Банка да раскинам денарски депозит, па едно добри 3-4 минути се обидуваше шалтерушата да ме предомисли. Па дечко, ова е вештачки креирано, па ова, па она, па дојде до степен на тоа да и кажам, да не се секира за моите пари, и дека нејзината работа е да ми ги предаде парите, а не лекција за девалвација.

Од многуте колеги што ги имам од привремена работа во странство што бевме, добри 70% ги вадат денарите, купуваат евра, и ги оставаат парите во сефови.
ubeduvanjeto e sprotivno na zakon, treba da ja prijavis na nadredeniot.
ama vo mkd najverojatno nadredeniot i rekol da te ubeduva...[DOUBLEPOST=1462704677][/DOUBLEPOST]
До 15.000 еур поточно и врска нема паткава што ја пуштија сдс...
1 vlog do 30 000 evra vo 1 banka na 1 ime.
istata licnost moze da ima 3 vloga po 30 000 vo 3 banki i site se zastiteni.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
И што, некој поупатен во економскава SOSтојба би предложил во врска со денарските и девизните заштеди во банка? Што да се прави сега? Што е препорачливо а што не?
Vo celava situacija ne baraj ekonomska logika.
Ako imash golemi sredstva investiraj gi vo stranstvo, za mali sumi ne si ja tupi glavata, do tolku sekoja banka mozhe da servisira.
Kratkorochno i srednorochno mak. ekonomija/stopanstvo ne kje mozhe da ponudi stabilnost i sigurnost na kapitalot pa ottuka i namaleni stranski investicii. Taka, barem spored mene.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Vo celava situacija ne baraj ekonomska logika.
Ako imash golemi sredstva investiraj gi vo stranstvo, za mali sumi ne si ja tupi glavata, do tolku sekoja banka mozhe da servisira.
Kratkorochno i srednorochno mak. ekonomija/stopanstvo ne kje mozhe da ponudi stabilnost i sigurnost na kapitalot pa ottuka i namaleni stranski investicii. Taka, barem spored mene.
Што подразбираш под мали, а што под големи средства?
Интервал во евра напиши.
Инаку како да ги инвестираш во странство, ако немаш друго државјанство или пасош освен македонско?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Што подразбираш под мали, а што под големи средства?
Интервал во евра напиши.
Инаку како да ги инвестираш во странство, ако немаш друго државјанство или пасош освен македонско?
Toa sekoj individualno si utvrduva, shto se za nego golemi pari.
Suma pogolema od 100.000,-€ e vredna za razmisluvanje dali da odish na berza, na primer. Depoziti vo banki, toa e minato, kamatite vlegoa vo negativna zona.
Toa okolu drzhavjanstvo i stranski banki, berzi i slichno, nema vrska, koj tebe mozhe da te sprechi da odish vo stranska banka, bilo po koj osnov. Apsolutno si sloboden (spored zakon). Ako vlezish vo nelegalni aktivnosti (perenje pari i sl.) togash bi mozhel da imash problemi i toa golemi, bidejkji i najtajnite CH-smetki ne se vekje tajni.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
^vo UK nemozes da igras na berza ako nemas status na rezident, znaci nekakov postojan prestoj.

Kajgana Shop

На врв Bottom