Да се пуши или не?

Член од
27 јануари 2009
Мислења
1.044
Поени од реакции
40
Со новиве закони пушачите се дискриминирани,а не непушачите...Потполно не го поддржувам законов,треба да се пуши секаде...Пушачите се мнозинство,а ако на некој му смета чадот,нека стане и нека си отиде!!!Никој силум не го тера да седне во зачадени објекти нели?

Да никој не го тера, ама ајде кажи еден објект кој што не е зачаден? Каде би седеле непушачите?
Јас ги разбирам и едните и другите ама факт е дека е многу грда навика, а и премногу е штетно.

S

smart ass

Гостин
А што правиме со луѓето кои на пример имаат астма??

Не им пише на чело.

Или па бидејќи они се малцинство да одделиме помал простор за нив.

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Мислам дека законот е добар пушењето треба да биде забрането. Оние кој сакаат да се трујат е нивно право исто како што е право на не пушачот да дише чист воздух.

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
има група на фејсбук која се вика стоп на законот за забрана на пушење.. и се приклучив на групата само да постирам го напишав следново:
Не ја сфакам поентата на групава. Се е во ред немам ништо против нечиво лично право да си ги полни белите дробови со никотин и катран, но не ме труј и мене! Сите многу добро знаеме дека законот со дел за пушачи и дел за непушачи апсолутно не функцинора..Се пуши секаде. Ајде кажи ми како ке поделиш дискотека или клуб на ...делови? Со тоа што ке залепиш лепенка no smoking? Што е со тие што од здравствени причини несмеат да бидат изложени на дим од цигари? Затоа што некој неможе надвор да се труе да не излезат од дома? Значи посебно зимно време ова е ужасен проблем. Одиш во кафуле избањат, чист, среден внатре неможеш да дишеш ниту па да гледаш од димот, ти солзат очи... излегуваш и корнеш на пепељара! Од облека до коса до самата кожа.... да не зборувам за последиците од пасивното пушење! Пушачи слободно пушете надвор на воздух, со кафе со што сакате! Не ме правете мене пасивен пушач заради вашата себична навика. Благодарам
и добив одговори од типот на:

Драга моја Дејана, оваа гупа е со наслов Против ЗАБРАНАТА за ПУШЕЊЕ на јавни места, тоа значи не е за нетолерантните самобендисани фаци на кои им пречи дим, а се по дискотеки секоја вечер.
E ti mlada devojko mozes komotno d a si stois nadvor i da si dises cist vozduh so tvoite cisti beli dribovi, a ako od zdrastveni pricini ne smees da bides izlozena na dim od cigari, togas sedi si doma vo zimskite denovi , zatoa sto golema e verojatnosta na toa deka tebe ti preci i maglata koj a e cesta pojava vo ovoj period od godinata, vlasta i ... Read moresopstvenicite na lokalite neka si iznajdat resenie za ovoj problem samo neka ne ni go skratuvaat ova ZAVISNO UZIVANJE, a i koku ke funkcionira zakonot ke mozeme da vidime i vo samoto sobranie na nasata ni draga Republika Makedonija, da vidime kolku pratenicite ke apstiniraat so pusenjeto cigari vo lobi-to ili pak posle rucekot vo restoranite............
tebe te true dimot od cigarite, a sho praime so vozduhot shto go dishshish? Ako taka gleash togash treba so boca kislorod da shetash.
aj ti si sedi doma,za da ne te trueme!!!!!
treba da se napravat mini klubcinja za nepusacite da uzivaat vo clean air...a klubcinjata so kapacitet od 20-30 personi!!!....dokolku se ispolni i taa brojka neli.
и некои рандом постови:

More ebigo go zakonot kakov zakon po gavolite neka odi :D ,zakon,da mi reci ne smejs da pusis decko ovde ko ke go fatam na tupajnci :D
Цигарите кои јас ги купувам коштаат 50 денари од кои повеке од 30 се за такси и други срања така да .... halloo па ние ја спонзорираме државата а таа сака да не казнува ЧЧ)Ч) и да ни става забрани
друг одговорил:

taka e be,uste da zabranat da se disi :D,nie pari ja polnime tie uste tolku ako sme pusele kazni ,da gi fatis so eden cekan site :D
srcki vie, 100% ve razbiram, ama zosto togas vi smeta kromid nekoj koga ke se nazdere, ili ke zaborai da se zamie pod mishka?
на пишано.. до каде оди човековата себичност... а за простотилук кој се граничи со идиотизам да не зборувам.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Непушачите барем со здрави бели дробови ќе заминат :icon_lol:
Испаѓајте до Нова Година,после журки по дома :) Не сотреа со закони,не утепаа начисто.
Иако имаат право за овој закон,не се криви непушачите за да страдаат ради нас.Простете што ве гушам на било кое место:smir:

Член од
16 октомври 2009
Мислења
593
Поени од реакции
28
За нас непушачите лесно е да кажеме да не се пуши,ама тие што се пушачи тешко дека ќе се согласат со оваа одлука.

T

theTinule

Гостин
Не сум пушач ама па зошто да се забранува да се пуши??
Зарем тие што пушат не ги знаат последиците и дека си го скратуваат животот?Се кладам дека знаат ама се слаби карактери и неможат да се откажат или па сакаат да се прават мангупи...
Законот не си е на место...треба да биде како и досега..да има такво место и за пушачи и за непушачи.

Член од
16 октомври 2009
Мислења
593
Поени од реакции
28
Забраната е донесена затоа што некој член од Владата не пуши и и му смета па дал предлог да се забрани тоа па повеќето се согласиле.
Подобро е да не се пуши на јавни места,ама треба да се мисли и на луѓето што пушат,а не само на пушачите.
Јас не сум пушач,ама мислам дека само на јавни места треба да се забрани.Заради екологија и чистота.

Fragola

највкусната јагодка..
Член од
25 септември 2009
Мислења
301
Поени од реакции
7
Толку кампањи,толку реклами,на самите цигари пишува дека те убиваат,и џабе..секој ден мислам дека се зголемува бројот на пушачи!Најтрагично ми е што секој ден сум сведок на се помлади луѓе као пушат,на факс секој втор пуши,по клубови или кафичи исто така..законот мора да се спроведе,пошто зашто и тие шо не пушат да бидат пасивни пушачи??!Читав една статија каде што беше објаснувано као и пасивните пушачи се трујат,и покрај тоа што не пушат..жалосно е..на пушачите никој не им забранува да пушат,него им се забранува на јавни и затворени места..значи доколку го испоштуваат тоа,сите ќе бидат задоволни,ем они ќе си пушат ем ние нема да бидеме пасивни пушачи!:wink:

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Вака, јас како пушач ги бранам правата на пушачите и сметам дека не треба да се донесе тој закон пошто каде би пушеле ние, дома? ноу веј мене не ми е задоволство да пушам дома, сакам да пушам додека пијам алкохол или додека сум на кафе негде.
Вие непушачите ако толку не сакате да дишите чад, мор одете негде каде што седат само непушачи иако такво место нема. поголема е процентуалната застапеност на на пушачите така да ќе мора да не трпите. Може звучам многу себично али не е фер само вие да си ги барате правата зарем за нас права нема. Знаеме дека се труеме ок, али тоа ние сме си го одбрале, па нели од неш треба да се умре...
Воа законов што е сега во една просторија поделена на зона за пушење и непушење е ебана ствар кај може тоа кога димот насекаде се шири.
ок и да не должам многу не смее да се забрани пушењето на јавни места посебно не по локали и ноќни клубови...!!! ја нема да дозволам иако не сум страствен пушач на какво и да било пушење мислите!!!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Гледам се радуваат непушачите што ке забранат пушење во кафичи/дискотеки/кафани/штобилодруго...

Али баш ке биде смешно коа ке викаат другар/другарка/дечко/девојка пушач на кафе, каде што секако ке биде одбиена поканата заради таа хмм смешна забрана.

А за тоа кафичите колку ке изгубат од профит немора да се збори. Ај ке идат пак пушачите и нема да палат цигари али сигурно нема да седат долго време во тоа место и со тоа ке прават нарачки помалку.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Богами се радувам што ќе стапи во сила законот. Доста се труев од сите околу мене.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Јас велам законов им прави услуга на сите пушачи да престанат да пушат знаејќи дека само штета си предизвикуваат.

Jagger

м
Член од
24 ноември 2008
Мислења
322
Поени од реакции
5
Јас велам законов им прави услуга на сите пушачи да престанат да пушат знаејќи дека само штета си предизвикуваат.

Леле да не беше ти не ке знаев дека штета си предизвикувам.
Абре немојте аман, на педериве им дадоа сите права а нас пушачите почнете да не убивате.(остајте не сами да си се убиваме)
Пријатно.

Kajgana Shop

На врв Bottom