Јас сум програмер, па логично би било, да сум на твое место јас би ги инвестирал во бизнис со софтвер. И повеќе од доволни се 20000 евра. Од опрема ќе ти требат неколку компјутери, печатач и останата канцелариска опрема (бироа, столчиња и останато, може и да се импровизира). За канцеларии можеш да изнајмиш некое станче со поефтина кирија, не мора да биде у центар. Ќе ти треба web страна (хостинг и адреса со com.mk), овој бизнис одговара да се води преку Интернет. И најважното добра идеја и прави луѓе (искусни програмери), коишто ќе може да ја реализират у пракса. Во Македонија има потреба од добар софтвер, во последно време се случува нешто у тој правец, но сеуште има и многу шарлатани кои се нарекуваат програмери, па тука е и можноста, да понудиш нешто подобро од другите. Ако некој мисли дека зборувам на памет, јас лично сум пример за таков бизнис
www.metadata.com.mk. Јас почнав со многу помалку пари, но претходно работев за други програмерски фирми и имав искуство со тој бизнис. И уште ако успееш да направиш нешто стварно добро и интересно и да го понудиш надвор од нашите граници, тука стварно може да има добри пари. Со среќа што и да се одлучиш.