Да ви дадат 20.000 евра, каков бизнис би отвориле?

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
што е со продажба на сончеви колектори, како поскапе струјата мн домаќинстав ке сакаат да штедат користејќи го сонцето ?!!

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
За ова второто, мислиш дека може да функционира успешно ако не работиш за странска фирма?.... Има ли примери на успешни компании од тој профил кај нас? И дали сметаш (се разбира ако имаш инфо) дека само програмери од ФИНКИ можат да одговорат на проблематиката те. компанија за софтвер, или би можеле и од другите универзитети во РМ, кои што се специјализирани те имаат катедри за информатика!? Мислам на оние од Охрид (Св. Апостол Павле) или да речеме или од Битола (ФАМИС)
Не тврдам дека е ваква ситуацијата али јас ја гледам ваква.

Има неколку али се тоа се исклучиво мали компании и главна работа им е странство ( зборам за тие што работат навистина и искрено се доста успешни ) и ги има некој што се влечат со владава да го цицаат буџетот.Ретки се тие што работат со домашна клиентела и се најчесто поврзани со компаниите за сервисирање/одржување веб страни/правење програми за полесно финансиско раководење.

А за од каде се програмерите тоа абсолутно нема никакво везе.Во една друга дискусија каде се збореше за државно образование тоа ми беше аргумент дека е комплетно непотребно.Никој не научил на факултет,се учи дома на маса со 10 испишани тетратки и со читање на литература од темата што те интересира.Факултетот се што прави е да тестира некакви основни знаења и да ти даде листа на книги што мисли дека ти се потребни да ги поминеш тестирањата.

И најважно е дали знаеш да се избориш за своето.Ако не го знаеш тоа ти биди најголемиот генијалец нигде нема да стигнеш освен во ран гроб ( чист пример е Тесла ).

.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Баш сега пресметав приносот на 3000 евра е 166.66 пати или 30ти корен е 1.18 или 18% годишен принос од насад со ореви.
Се изгубив ме нема по кајганава вистина.. Абе сега сум без работа и сум некако гладен за бизнис идеја да почнам нешто.затоа и се закачив на темава ама тапа е со идеи.,никако да најдам нешто квалитетно .. се мислам да организррам натпревар со награда 100 евра на кајгана за бизнис идеи.. .. се се дуќанчиња, продавинци и слично.. нешто не-сервисно барам некакво производство.. пример бизнис што би коштал 10.000 евра и што ќе враќа барем 5% месечно или 500 евра.
Еве ти хинт.
Игри за смартфони(Iphone, Ipad, Android базирани).

Имаш уникатна идеја за игра ја разработуваш до кејс стадис правиш демо верзија(која не кошта повеќе од 3 илјади евра).
На крај наоѓаш инвеститор од Западните земји(читај: пошто нашиве за кур не ги бива) на кој ќе му понудиш дел од сопственичкиот колач.
Имаме ефтина работна сила како никаде во светот за 1000 евра плус платени придонеси ќе најдеш ѕвериште од програмер или дизајнер.
Со 1 милион евра правиш игра која може доооооооооста солидно да се продава.

Kajgana Shop

На врв Bottom