Дали факултетот го прави човекот, човек?

Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
факултетот може само да те оттупи, еве на економски факултет сум, трета година, немам никаква прктична настава и да се вработм во сметководствена фирма, ќе ме избркаат за една недела, нема да знам да работам, плус цело време трчај по професори, за една ебана наједноставна, најглупа работа, и пак нема да ти помогнат, и после сакаш да станеш човек, е нема

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Според мене човекот ја гради својата личност за време на пубетретот,тинејџерството бидејќи тогаш му се отвораам многу можности и може да си одбере по кој пат ќе продолжи и до факултет треба да има оформено ставови и да поседува сопствено гледиште на светот и тоа што се случува.Ако на факултет уште ја нема стекнато свои ставови и размислувања...џабе му е.Така да,според мене факултетот не го прави човекот,човек.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Човекот може да стане човек само ако тој така сака, а ако спие на тоа уво дека факултетот може да го направи човек нека продолжи да спие. Железото се кова врело а чорапите се сушат додека се мокри нели, епа човекот може да се изгради во оние „рани„ години, години во кои се среќава со многу работи и од кои автоматски учи, сега јес да се учи цел живот и се учи од грешките, ама патот на човекот се дели на два дела во тоа средно образование. Едниот е успехот а друиот е неуспехот, така да човек може да биде човек и без факултет а може и со факс да биде морон кретен расипикуќа

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Ако забегаш на факултет за нешто што не те интересира и не го сакаш,дефинитивно е губење време.Ако го сакаш тоа што го учиш,и спремен си да се надградиш тогаш прави "човек" од тебе.

E*V*I*L~G*I*R*L

>>>uvek tu<<<
Член од
2 декември 2007
Мислења
192
Поени од реакции
5
Диоломата не го прај човекот човек туку она што го носи во себе.

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
Факултетот не го прави човекот.Знам многу луѓе со факултет работат за 7-10 000 плата.Треба да ти работи кликерот :toe:

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Факултетот ама нема баш никакво влијание врз тоа дали ќе очовечи една личност или не.Тоа претставува како една установа замислена за надградување на веќе стекнатите знаења.Ако не си бил воспитан правилно од своите родители, ако веќе не си ги создал своите ставови и не си се изградил како личност нетреба да се очекува со тоа дека ако се записал на факултет ке бидеш попаметен далеку од тоа.Никој нетреба да се ослонува на тоа:toe:

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Не го прави човек, туку само го дообразува во некој поглед и правец кој го одбрал за студирање. Само повеќе искуства и тренирање на живци. Факултетот не е мерило за човечност.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Не само што немора да го направи човек, туку немора да значи и дека ќе му најде работа. Се почести се примерите на факултетџии без работа, а средношколци со работа. Едноставно - ако си снаодлив и способен, секогаш ќе има работа.

За мене... Факултет = губење на време и пари.
Се согласувам, со мало надополнување.
Не само што се многу чести примерите на факултетџии без работа. Страшно голем е бројот на факултетџии што појма си немаат од својата област.

предност=подобро работно место,некогаш ќе се добие,предност да запишеш постдипломски студии и дополнително да се дообразуваш со истражувачка дејност,...)
Подобро работно место паѓа одма во вода (барем во мојата струка) ... предолга е да објаснувам што како и зошто... Останува...
Најголема предност на факултетската диплома е можноста да се запишеш на постдипломски студии? Недоволно, нели ?

pozdrav do site.
pretpoatavuvam deka site ste srednoskolci i ne vi se uci i zatoa davate takvo idgovori.
samo da ve informiram deka za kratko vreme bez fakultet nema da se vrabotis i kako higienicar.
kako za informacija vo site oglasi za vrabotuvanje baraat visoko obrazovanie .zal mie no takva e situacijata.
bidete pozdraveni i ucete
sasence
Поздрав и до тебе сасенце... ке одбијам на глупостите од муабети и ќе ти кажам директно ... До лани кога некоја фирма бараше програмер, бараше со диплома од ПМФ или ЕТФ... Сега во ниеден оглас не пишува ВСС или нешто слично, сегде пишува Х години искуство. ДИПЛОМАТА НЕ СЕ СПОМНУВА!

За учење, не ти треба факултет, ти треба желба, столче што ќе го загрееш и малку ум...

<-- -->

Во принцип, факултетот порано имал многу поголемо значење, поради многу помалата достапност на информациите. Денес, кога секоја информација е "just a few clicks away" ... се останува на тоа што и колку те интересира...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Да го праеше човек, немаше да има толку дипломирани мајмуни. Еволуцијата и факултетот не се меѓусебно зависни.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.162
Поени од реакции
6.032
Факултетот не го прави човекот човек, тој си е човек уште од самото раѓање (а можда и пред тоа). Факултетот го прави човекот образован човек (па добро сега, за кого како), го прави човек со можност за вработување а со тоа и човек кој е во можност да создаде и да издржува семејство.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Арно велат старите ум со инка не се тура, ништо неможи да те направи човек, ако ти самиот не си човек.

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
Факултетот може да те направи од пијаница во боем,
а дека може да те направи човек ако веќе неси тоа тешко.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Абе како средношколец не можам да кажам за факултет, ама можам за средно. Срање. Губење време. Да не ме тераа моите, немаше да седам 4 години на школо. Се што сум научил (за однесување зборувам) сум го научил по своја иницијатива, а најмалку сум го научил од учебници. Ако ти не сакаш да бидеш човек, нема сила на земјата што ќе те премисли.

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Дипломата можеби го прави еден човек поквалитетен, пообразован и слично, но дека го прави подобар како човек, не се согласувам. Дипломата многу често се смета за статусен симбол, и има случаи каде луѓе со средно образование се сметаат за инфериорни.

Според мене, многу поважни се тривијалните знаења. Ете, се соочивме со ситуација да студент на медицина, и потенцијален академски граѓанин не знае што е космополит, додека пак еден “обичен“ рибар го надмина во знаење.
Снаодливоста е многу поважен адут за еден човек отколку едно парче хартија. На пример, имам познаник кој живее во Америка, и на тамошните “интелектуалци“ со не знам какви си дипломи им наплаќа по 100 зеленки само за да им смени сијалица.

Но сепак не се согласувам со тоа дека факултетот е беспотребно трошење на време и пари, затоа што како и да е, при вработување најчесто предност имаат кандидатите со диплома...или не?

Kajgana Shop

На врв Bottom