Дали факултетот го прави човекот, човек?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
ROBOCOP напиша:
haha kakvi seljaci ima so zavrsen fakultet i pak se seljaci nevideni i pogolemi od pred toa so bile.ali definitivno od faks ko etf ne iskaca saglam coek.mislam psihicki.verujte mi imam drugari koi ne se saglam od ucenje.coek te prai pred sve domasno vaspitanje i sredinata vo koja se dvisiz.
:nenene::nenene::nenene:
е ајде сега и јас сум скренат???? дај немојте вакви работи, дојди види и после збори.
а за тоа и јас имам колеги повеќе на број. ама тоа не е од таму, така се воспитани што да им правам.

а за темата, сепак би се согласил дека факултетот го доизградува карактерот.

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Mickey_k напиша:
Mожеш да извадиш некого од село, ама не можеш да го извадиш селото од него!
Moshne deciden odgovor na tvoeto prashanje.
SOS - Seljakot ostanuva seljak

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Факултетот? Факултативното не е идиосинкратично. Отворете Вујаклија ако не ви се јасни поимите! :star:

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Acid напиша:
Не само што немора да го направи човек, туку немора да значи и дека ќе му најде работа. Се почести се примерите на факултетџии без работа, а средношколци со работа. Едноставно - ако си снаодлив и способен, секогаш ќе има работа.

За мене... Факултет = губење на време и пари.
hmmm...snaodlivost...mirisa na nepotizam, mito, korupcija, g'zolizhenje. Snaodlivost nema vrska so sposobnost, no kako vo narodnata so vezirot i sultanot taka i kaj nas.
Niti snaodlivosta, niti sposobnosta go pravi chovekot chovek. U sobranie imash pun ku*ac snaodlivi i sposobni, i nesnaodlivi i nesposobni seljachista.

Za mene.... Fakultet =
- investicija vo sebe i svojata idnina
- povisok status vo opshtestvoto
- povekje otvoreni vrati i povekje kvalitetni kontakti
- mnogu ubav del od zhivotot

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
gOJDO напиша:
hmmm...snaodlivost...mirisa na nepotizam, mito, korupcija, g'zolizhenje. Snaodlivost nema vrska so sposobnost, no kako vo narodnata so vezirot i sultanot taka i kaj nas.
Услуга за услуга? Доброто со добро се враќа?
Тоа не спаѓа во „г'золижење“ ниту во ништо што наброја погоре... Снаодливост е да го „извозиш“ патот на вистинскиот начин, да знаеш како да ги нагласиш своите квалитети, да играш умно.
gOJDO напиша:
Niti snaodlivosta, niti sposobnosta go pravi chovekot chovek. U sobranie imash pun ku*ac snaodlivi i sposobni, i nesnaodlivi i nesposobni seljachista.
Точно. Само што темата не е „што го прави човекот човек“, туку „дали факултетот го прави човекот, човек?“.

gOJDO напиша:
Za mene.... Fakultet =
Многу точно. Ама и немора да биде. :wink:

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
gOJDO напиша:
Za mene.... Fakultet =
Болдираното и не мора да значи. За тие две работи ти треба не само факултет, туку и снаодливост. А првото и последното, се сложувам.

Не мора да имаш диплома, за да имаш знаење од некоја област. Без да си студент ако те интересира нешто можеш да го учиш чисто за себе, па после да го покажуваш своето знаење на соодветното место. Само друго е кога ќе му покажеш дека имаш диплома, а друго е кога ќе му кажуваш дека тоа сам си го учел. Друго е само тоа што те гледаат поинаку, како повеќе да те ценат.
Значи тука поимот „човек“ е кажан во смисла на учен? Факултетот (дипломата) не го прави човекот човек во буквална смисла на зборот, туку го издигнува на повисоко ниво во општеството.

Член од
10 август 2006
Мислења
178
Поени од реакции
2
HsIlOmEdUs напиша:
:nenene::nenene::nenene:
е ајде сега и јас сум скренат???? дај немојте вакви работи, дојди види и после збори.
а за тоа и јас имам колеги повеќе на број. ама тоа не е од таму, така се воспитани што да им правам.

а за темата, сепак би се согласил дека факултетот го доизградува карактерот.

ej izvini ako te uvrediv ali ne mislev generalno na site so iskacaat od ETF samo mene pola drugari mi se od etf i veruj mi ima nekoi so stvarno ne se saglam.sum bil sum videl i zatoa kazuvam.:vozbud: :vozbud: :vozbud: :vozbud:

Член од
13 август 2006
Мислења
5
Поени од реакции
0
Mickey_k напиша:
Многу мислат дека ако некој каков и да е, замине на факултет дека ке се изгради како личност и ке има и однос, мислење и гледање на работите поинаку од оние кои не се на фаск, дека едноставно ке се развие во едуцирана личност која ке има свој став и ке ја загуби таа малограѓанштина што ја има навелико овде кај нас!
Ама ја не мислам така... има премногу примери овде кај нас кои не покажуваат ни најмалку дека се или биле академски граѓани. Едноставно се можеби и бетер од она што биле...
Што се вика: Mожеш да извадиш некого од село, ама не можеш да го извадиш селото од него!
Се разбира НЕ , факултетот и човечноста се два различни поима , факултетот секако се грижи за ОБРАЗОВАНИЕТО на човекот но тука е и границата...

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
За кои факултети зборуваме за овие во Македонија или за останатите.
Ако Универзитетите во својата суштина се места каде покрај образовнаието кое е примарно се развиваат и создаваат авангардни, напредни и какви се не тенденции, движења и погледи на светот тогаш факултетите се и едно и друго и таму сељакот нема да стане бисер, ама ќе научи нешто плус.
Ако зборуваме за нашиве опкруженија најмногу што може да се добие поселдниве години е „школа” како да се подмити, купи-продај, рушвет системи, партиски препукувања и гребење по ебани студентски организации за да се скокне некаде во странство и нормално како награда за тоа имаме дипломи.
Ова не е слика секаде и кај сите но е сериозна тенденција на нашиве факултети последниве деценија и пол.

Chejo

Мрзата
Член од
9 февруари 2007
Мислења
320
Поени од реакции
1
За овие во македонија не би рекол, ама за тие на западот секако дека те учат на многу работи.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.437
jas mislam da. Sepak do gimnazija se bese pominato so zafrkancii, na fakultet ako e izbran kako sto treba, togas sigurno se stanuva covek.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Факултетот само те доизградува како човек. Човекот се прави "човек" уште во средна школа, кога е во пубретет и највеќе поприма од околината и школата. Факултетот те подига на едно повисоко ниво, ти дава повеќе самодоверба, знаење, побогат речник и начин на изразување. Сите престижни работни места ги држат школовани луѓе, а една од целите на животот е успех во кариерата, што со други зборови тој успех те прави "човек" во очите на другите. Тие престижни места 99% од случаите ги добиле преку школата која ја имаат (факултетот).

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Fakultetot e samo nadgraduvanje na licnosta kaj covekot.......A da go napravi covekot-covek, ne bi rekla...Covekot go pravat covek mnogu drugi propratni raboti :vospituvanjeto, sredinata vo koja zivee, nacinot na ziveenje i sl.:toe:

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
За однесувањето на човекот во средината влијат повеќе фактори. Се започнува најпрвин со домашното воспитание, а потоа полека со текот на годините, развојот, запознавањето со други личности и различни гледишта, доаѓа до формирање на личниот став на поединецот во рамките на општеството. Факултетот како факултет служи за продлабочување во она што веќе те заинтересирало, запознавање на други луѓе и склопување пријателства кои можеби ќе ти помогнат на некој начин понатаму во животот.
Никој не станал човек само со тоа што завршил некој факултет. Сите фактори за да бидеш почитуван и ценет од околината зависат само од тебе, а не од факултетот кој (секоја чест на исклучоците) кој знае како си го завршил, односно го завршиле за тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom