Дали факултетот го прави човекот, човек?

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
Многу мислат дека ако некој каков и да е, замине на факултет дека ке се изгради како личност и ке има и однос, мислење и гледање на работите поинаку од оние кои не се на фаск, дека едноставно ке се развие во едуцирана личност која ке има свој став и ке ја загуби таа малограѓанштина што ја има навелико овде кај нас!
Ама ја не мислам така... има премногу примери овде кај нас кои не покажуваат ни најмалку дека се или биле академски граѓани. Едноставно се можеби и бетер од она што биле...
Што се вика: Mожеш да извадиш некого од село, ама не можеш да го извадиш селото од него!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.222
Поени од реакции
34.509
Не само што немора да го направи човек, туку немора да значи и дека ќе му најде работа. Се почести се примерите на факултетџии без работа, а средношколци со работа. Едноставно - ако си снаодлив и способен, секогаш ќе има работа.

За мене... Факултет = губење на време и пари.

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
Acid напиша:
Не само што немора да го направи човек, туку немора да значи и дека ќе му најде работа. Се почести се примерите на факултетџии без работа, а средношколци со работа. Едноставно - ако си снаодлив и способен, секогаш ќе има работа.

Абе чоек знам дека е така ама муабетов ми е за умот на тој што ке го заврши факултетот дали ке биде развиен како вистински човек со вистински карактер а не ако бил сељак да си остане ист таков.
А тоа работа што во денешно време неможе да се најде... порка мизерија!!!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.222
Поени од реакции
34.509
Mickey_k напиша:
Абе чоек знам дека е така ама муабетов ми е за умот на тој што ке го заврши факултетот дали ке биде развиен како вистински човек со вистински карактер а не ако бил сељак да си остане ист таков.
У тој случај чоек - не, факултетот дефинитивно не го чини човекот „човек“.

tha CaspeR

NV.mk
Член од
1 мај 2006
Мислења
1.508
Поени од реакции
162
ако ти работи кликерот не ти треба факултет. знаете ли колку има што завршиле факултет па пак седат дома без работа. значи во оваа држава џабе ти е факултет. мора сам да се снаоѓаш. не ми треба диплома да ми седи закачена на ѕид ко украс.

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
Море да ја искористиш како тоалетна хартија ко ке ти снема. :poss::poss::poss:

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
Мореее..... ако е мазна некоја, пак како ке ти биде мерак да ги замачкаш подписите на неја а најубо пак оценките.... абе мерак!!! :P

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.222
Поени од реакции
34.509
Mickey_k напиша:
Мореее..... ако е мазна некоја, пак како ке ти биде мерак да ги замачкаш подписите на неја а најубо пак оценките.... абе мерак!!! :P
Да не забегуваме со вакви коментари и да не ја расипуваме темава. Добра е.
Може да продолжите со дискусиите.

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Verojatno e dobar nacin za "ocovecuvanje". Zavisi kolku licnosta ke uspee da se osvesti, da go iskoristi toj akademski svet za da si prosiri vidici. Skoro vidov luge, koi odamna ne gi bev videla, i koi me iznenadija najprijatno. Sekako, obrazovanieto e malo delce od kolaceto.
Diplomata sama po sebe, ne znaci ic nisto. Poznavam isto nekolku diplomirani luge so maten pogled...

Член од
10 август 2006
Мислења
178
Поени од реакции
2
Mickey_k напиша:

haha kakvi seljaci ima so zavrsen fakultet i pak se seljaci nevideni i pogolemi od pred toa so bile.ali definitivno od faks ko etf ne iskaca saglam coek.mislam psihicki.verujte mi imam drugari koi ne se saglam od ucenje.coek te prai pred sve domasno vaspitanje i sredinata vo koja se dvisiz.

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
APSOLUTNO!!! Vo momentot e takva situacijata.
Koga dojdov da razgovaram so gazdata za rabotnoto mesto koe sega go rabotam (patem toj mi se javi) me prasha dali sum diplomiral, mu rekov ne. Negoviot komentar beshe, "abe mene ne me interesira dali imash diploma ili nemash, daj da vidam kolku znaesh pa posle ke pravime muabet". Rabotnoto mesto go dobiv iako nemam diploma, no na negoviot komentar sledeshe i edno: "nemoj da si dozvolish da ostanish bez diploma". E sega za ova vredi da se razmisluva.

Acid напиша:

Член од
11 август 2006
Мислења
10
Поени од реакции
0
Fakultetot go pravi covekot ucen covek bidejki od koga e rodeno deteto toa e covek a dali ke stane nekoj i nesto zavisi od rabotata koja ke ja zavrsi u zivotot

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
ROBOCOP напиша:
haha kakvi seljaci ima so zavrsen fakultet i pak se seljaci nevideni i pogolemi od pred toa so bile.ali definitivno od faks ko etf ne iskaca saglam coek.mislam psihicki.verujte mi imam drugari koi ne se saglam od ucenje.coek te prai pred sve domasno vaspitanje i sredinata vo koja se dvisiz.
Абе затоа и го поставив ова прашање оти еден куп има сељаци кои завршиле факултет па незнаат подалеку од носот да си гледаат. И сега дека завршиле мислат дека се што лета се јаде и го факаат бога за очи.
А тоа дека забегуваат ги знам многу ги има и овде нема да го видиш со месеци не излегол од дома (буквално) и незнае дека главната улица во градот ја затвориле за коли и ја наравиле шеталиште (зедов конретен пример) :lud:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
Во никој случај факултетот не го прави човекот, човек.
Напротив она што ќе го научиш сам, те прави човек, почитуван од околината. Дипломата ако ја имаш на ѕид не значи ништо.
Зашто на денешно време се бара знаење, а не диплома.
Има луѓе кои мислат дека ако завршиле факс за определена струка може да попуваат наоколу дека знаат се за тоа и да се прават паметни иако можеби 10 години го изучувале факултетот и на крај успеале да го завршат со помош на мама, тато, чичо, дедо... или некоја книжена банкнота :lud:

Kajgana Shop

На врв Bottom