Ова несакам да го претворам во тема од таков обичен тип. Сакам да искажам едне мој личен став за образованиево за вас. Учам во една од најсилните гимназии кај нас ДСУ Раде Јовчевски Корчагин. Првата година ми помина пекол, конфликти со (самобендисани) наставници. Краен просек: 4.7. Среќен сум заради тоа. Но тоа не ми беше поентата. Сиве овие работи ме натераа да размислам... за да успееш во животот дали треба да го учиш она што сакаш да го учиш или треба да го учиш она што те тераат да го учиш. Моја цел во животот е информатичката наука и технологија, поточно веб развој и (по малку) веб дизајн (оваа работа е нешто како web developer). Но во средново училиште НЕ МЕ УЧАТ НИТУ 1% од тоа што сакам да го знам. Сите знаеме што не учат таму. Ова ме доведе до една дилема... дали треба да учам ТОА ШТО САКАМ или ТОА ШТО МЕ ТЕРААТ. Во школо ме тераат да учам, додека ова во IT си го учам сам. Учител сум си на самиот себе. Имам пристап на интернет и до милиони ресурси и имам контакт со многу талентирани луѓе кои ја сакаат истата објаст од како мене. На училиште само гледам деца што како и секогаш го мразат училиштето и учат само за оценки. Тоа според мене не е правилно. Вчера зборев со еден човек од Велс, се занимава со менаџирање на човекови ресурси, ти помага да најдеш работа итн... Во средно бил просечен но сега е многу богат и има соработувано со најголемите умови во IT индустијата кои сега имаат милион долари. Тој ми даде еден интересен совет: учи го она што го сакаш не она што те тераат. Училиштата не влијаат многу на твоето образование, се е до self-development (саморазвивање) на твоите вештини. Ако успееш да го достигнеш совршенството во тоа, тогаш ти си ја постигнал целта во својот живот. Можеш да се вработиш каде било во светот покажувајќи го твоето богато портфолио. инаку, ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ НИЗ СВЕТОТ (такви ги има многу) НЕ БАРААТ ФАКУЛТЕТСКА ДИПЛОМА ИЛИ НЕШТО СЛИЧНО ТУКУ ТЕ ТЕСТИРААТ И ПРОВЕРУВААТ КОЛКУ ЗНАЕШ. За разлика од нас кои се водат по правилото: имаш диплома, купена или заслужена, примен си. Затоа сите ние пропаѓаме. Кога му кажав каде живеам, ми го кажа следното, цитирам: "You are in the wrong part of the world for $ i'm afraid". За жал ова е вистина...
Сево ова ме доведе до една дилема. Треба ли да го учиме она што го сакаме или она што не тераат? Еве ја мојата приказна за тоа. Ако продолжам да учам во ова школо ќе мора скоро секој ден да го поминам во учење и ќе имам многу малку време за да го правам тоа што го сакам. Ако се преместам во друга гимназија (планирам од корчагин да одам во панче арсовски или друго школо) ќе имам многу повеќе време да го правам тоа што го сакам. Па ако имате мислење за ова, ќе ве замолам да ми дадете совет за ова бидејќи навистина ми е потребен. Септември не е далеку, а јас сум сеуште во дилема...