Дали требаше да се продаде ЕСМ?

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....вакви прашања требаше да си поставувате пред неколку години....сега е касно...после е*ење нема каење

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Ондак ти е безвеза темата. Ај разлистај низ некои книџулиња што претставува транзиција и кои се елементи на таа „транзиција“.
Чоек што подржава капитализам и мрази комунизам и се прашува дали приватизацијата е права работа.... нема дефиниција за тоа.

Него знам шо ти е штосот... малу да ја олабајш работава и да ја префрлиш топкава за економскиов хаос шо се случува (демек, знајте бе пеери кој го шитна Есм, а? )
----- postojat generacii koi nemat poim sto e komunizam , sto e kapitalizam, sto e nacional-sovijalizam, i sto e razlikata pomegu nivama atoa gledat i slusat od mediumite deka komunizzmot treba da se mrazi i tie go pravat toa a nikogas ne svatile sto vopseto mrazat i kritikuvat
--- надополнето: 27 декември 2011 во 10:37 ---
Пошто гледам некој експерт си дај молим те објасни на рајава тука,што е комунизам,што транзиција а што капитализам.. И не замарај со фори од типот -Тито жив да беше ,ќе видевте вие,не е интересно..и не ми беше поентава кој и која власт го продаде ЕСМ , туку зошто и дали мораше да го продаде, и кои се добивките а кои загубите од тоа што се продаде.. и увек мора некој паметен експерт да се најде и да ја сврти темата за 360 степени...
--- надополнето: 27 декември 2011 во 00:58 ---

и за тоа вреди да се дискутира.
----- sakam jas da ti odgovoram
komunizmot (posebno za bivsojugoslovenskiot pisuvam)e sistem kade sto drzavniot prihod se delese na site podednakvo, kade postoese zdravstneno osiguruvanje za sekogo,kade skolstvoto bese drzavno i site imaa ista sansa da se skoluvat , kade sto nikoj ne brkase vo kontejneri, kade NE postoese droga i zavisnici(ednostavno ne postoese drogata ), kade sto vo avtobusite nemase pretepani ucenici, zata sto se druga nacija , kade sto klucot od vleznata vrata se cuvase pod cergiceto pred vleznata vrata ili eventualno pd nekoja saksija za cveke i nemase alarmi i kameri kako ni resetki na prozorci bidejki nemase potreba od toa , toa bese sistem kade sto tatko mi kako kvalifikuvam majstor i majka mi kako cistacka napravija kuka na 3 sprata ( bez da lezat zatvor i da gi pokauvat so prst deka se kratci),toa bese sistem kade sto moite roditeli presmetano spored sega , imaa mesecen prihod od okolu 1200 evra , toa e nesto za koe jas samo moze da sonuvam , i eden den koga ke mi stignat desata za zenidba, ke se apam kaj sto ne ke mozam da se dokacam , bidejki tesko deka ke imam pari da im napravam solibni svadbi . toa bese jugoslovenskiot komunizam , ili kazi go kako sto sakas . p.s. jas se smetam za kategorija sredna klasa , rabotime i jas i zena mi i imame mesecn prihod od 600 evra
--- надополнето: 27 декември 2011 во 10:52 ---
niedna fabrika , rudnik ,evn ,ili bilo sto ne trebase da se prodade , bidejki sega (zarabotkata)dividentata odi vo gebot na sopstcenicite na tie kompanii, inaku ke odese vo drzavna kasa.
-- toa deka pred da se privatizirat ,,se kradese ,, sosem e tocno no toa bese slabost na drzavata , ili pak ,,taka e dogovoreno,, ne postoi logika koga eden primer rudnik , raboti rentabilno koga e vo sopstvenost na stranska firma , a vo gubitok koga e drzaven , toa e samo edna golema laga - vistinata e :ako ima ruda ke raboti rentabilno , ako nema ruda ke se zatvori

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
На прашањето дали требаше да се продаде ЕСМ ќе одговорам со да од проста причина што додека беше државно во периодот од 91 па се до преватизациајта во него се напукаа еден тон партиски војници кои што ништо не работеа а земаа плата. Заради одржување на некој привиден социјален мир се толерираше масовно неплаќање на струја и остали глупости.
Башка пред да се продаде ЕСМ се трансформираше во три претпријатија: Дистрибуција, Пренос и Електрани. Од тие три претпријатија само дистрибуцијата се продаде. Дистрибуцијата е делот кој што купува струја од Електрани и плаќа за услугите на Пренос и потоа наплаќа за испорачаната енергија до граѓаните и правните субјекти. Целиот систем функционира на принцип на врзани садови и не може никој да си диктира цена каква што сака без притоа регулаторна да му одобри.
Е сега главната причина за тоа што поскапува струјата е фактот што има хроничен недостаток на струја во регионов откако Бугарите затворија дел од реакторите во Козлодуј и истата се продава по повисока цена. Поради фактот што ние увезуваме струја а нејзината цена порасна на регионално ниво мора да се покачи и малопродажната цена на струјата.
Единствено долгорочно решение за Македонија да биде независна со струја е изградба на нуклеарна централа и тоа што поскоро тоа подобро и вложување и субвенционирање на енергетски ефикасни објекти и обновливи извори

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
На прашањето дали требаше да се продаде ЕСМ ќе одговорам со да од проста причина што додека беше државно во периодот од 91 па се до преватизациајта во него се напукаа еден тон партиски војници кои што ништо не работеа а земаа плата. Заради одржување на некој привиден социјален мир се толерираше масовно неплаќање на струја и остали глупости.
Башка пред да се продаде ЕСМ се трансформираше во три претпријатија: Дистрибуција, Пренос и Електрани. Од тие три претпријатија само дистрибуцијата се продаде. Дистрибуцијата е делот кој што купува струја од Електрани и плаќа за услугите на Пренос и потоа наплаќа за испорачаната енергија до граѓаните и правните субјекти. Целиот систем функционира на принцип на врзани садови и не може никој да си диктира цена каква што сака без притоа регулаторна да му одобри.
Е сега главната причина за тоа што поскапува струјата е фактот што има хроничен недостаток на струја во регионов откако Бугарите затворија дел од реакторите во Козлодуј и истата се продава по повисока цена. Поради фактот што ние увезуваме струја а нејзината цена порасна на регионално ниво мора да се покачи и малопродажната цена на струјата.
Единствено долгорочно решение за Македонија да биде независна со струја е изградба на нуклеарна централа и тоа што поскоро тоа подобро и вложување и субвенционирање на енергетски ефикасни објекти и обновливи извори
--- ne velam deka ne e taka, sosem si vo pravo , tuku postoi i edno svakanje deka televizijata i nasilnite filmovi i serii pravat mladite da se odavat na kriminal , ama jas ne velam taka bidejki i vo minatoto , so vekovi nanazad postoele razbojnici i bandi, ama togas televizija nemalo :),znaci toa sto se kradelo i se pravele vrabotuvanja i malverzacii sepak e do slabosta na drzavata a ne do toa deka nesto e nerentabilno pa mora da se prodade na stranska kompanija

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Од кога плаќам сама, еднаш дали се поскапела струјата, и тоа не забележително по моите сметки.
Она што ме вади од такт е што на почетокот на годинава, сметката за парно за 65 м2 стан ми беше 3.000 денари, летоска рипна до 3.540 денари, сега пред 2 месеца стана 3.840 денари, и еве нова најава, дека од нова година ќе рипне за +10 проценти, значи новата сметка ќе ми биде над 4.000 денари месечно, цела година. Така да дали струјата рипнала за 7 проценти, на помала вредност и не е толку страшно, колку ова со парново. И каде на таквото јас да барам правда, во светата ли регулаторна комисија?! (едвај се воздржав да не се расплукам по темава).
Иначе поскапувањето на струјата најчесто го бара ЕЛЕМ - државна фирма, исто и МЕПСО - државна фирма.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ЕСМ да не се продадеш ќе беше сега полно со партиски војнци и рамковни случаи. ЕСМ ќе работеше со загуби и ќе мораше да се финансира до даноци и буџет. Може сметките за струја ќе беа малку помали бидејќи власта е популистичка и им се улижува на гласачите т.е. на простите народни маси. Да имаше вистинска конкуренција и здрав капиталистички пазар како на пример во мобилната и фиксна телефонија цените ќе паѓаа а квалитетот на услугите ќе растеше.
Заклучок секој монопол е кривица на власта. А дали е приватен или државен не менува многу. Треба либерализација и вистински капитализам не, етатизам и квази социјализам.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Продадена - непродадена, ќе кркаме сега 7% поскапа струја. Купете си свеќи со време...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
7%??? ...... ќе кркате и 70% па и 170% поскапа , додека не смислите начин како без неа...:) А и тогаш тие пак со капиталот на вашите татковци, ќе им продаваат на некои други будали правејќи гага профит :)

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
"Ние" ќе кркаме и повеќе тоа е повеќе од јасно, се додека Чичко Војо не го стави во погон буренцето :).

Само не знам кои сте тоа "вие" што не ве засега ова, можеби си цепиш атоми во подрумот со секирче и немаш гајле зимава... :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Од кога плаќам сама, еднаш дали се поскапела струјата, и тоа не забележително по моите сметки.
Она што ме вади од такт е што на почетокот на годинава, сметката за парно за 65 м2 стан ми беше 3.000 денари, летоска рипна до 3.540 денари, сега пред 2 месеца стана 3.840 денари, и еве нова најава, дека од нова година ќе рипне за +10 проценти, значи новата сметка ќе ми биде над 4.000 денари месечно, цела година. Така да дали струјата рипнала за 7 проценти, на помала вредност и не е толку страшно, колку ова со парново. И каде на таквото јас да барам правда, во светата ли регулаторна комисија?! (едвај се воздржав да не се расплукам по темава).
Иначе поскапувањето на струјата најчесто го бара ЕЛЕМ - државна фирма, исто и МЕПСО - државна фирма.
Кога ќе заврши сезона, моеш да откажеш парно. гледам така доста народ се одлучија

Него што бидна со гасот, гасоводот, парното од топлана север и/или Железара...нешто се стопирани, дал е случајно или е па некое мафтање...

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Кога ќе заврши сезона, моеш да откажеш парно. гледам така доста народ се одлучија

Него што бидна со гасот, гасоводот, парното од топлана север и/или Железара...нешто се стопирани, дал е случајно или е па некое мафтање...
Не е проблем Лурц да откажам, ама проблемот е што нема алтернатива, јас сум градско дете, цел живот со парно живеам, јас не можам да замислам да ми е ладно во вц да речеме. Иритира моментот што на топлификација и се дозволува во текот на годината, по минимум 4 пати да си покачува цена и тоа со над 10 % и сите си ќутиме, а за струја ако рипне (не дека одобрувам, чисто само за споредба) одма се рипа, особено од владеачките структури нели, а автоматски се заборава дека најголем дел од тоа поскапување ќаруваат државните фирми ЕЛЕМ и МЕПСО.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Требаше,но не на ваков начин.Најдобро ќе беше прво на народот кој учествувал во градење на една таква фирма да му се понудат акции.На пр. секој полнолетен граѓанин има право да откупи по 20-30 акции...на пример.Така да се продаде добар дел од фирмата,а после тоа на некои странци другото.............

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Не е проблем Лурц да откажам, ама проблемот е што нема алтернатива, јас сум градско дете, цел живот со парно живеам, јас не можам да замислам да ми е ладно во вц да речеме. Иритира моментот што на топлификација и се дозволува во текот на годината, по минимум 4 пати да си покачува цена и тоа со над 10 % и сите си ќутиме, а за струја ако рипне (не дека одобрувам, чисто само за споредба) одма се рипа, особено од владеачките структури нели, а автоматски се заборава дека најголем дел од тоа поскапување ќаруваат државните фирми ЕЛЕМ и МЕПСО.
Најзанигде е греење со струја, чисто ама најскапо. Зимски месеци знае да дојде 10-12.000, за само 2 простории, полусмрзната куќа. Само да знаеш што значи да се облекуваш или да имаш алишта во соба што не се грее...као поладно да е од надвор. Викендов нешто струја ставав во една таква соба...со дебела јакна и ракавици за скијање :)
централното (ако имаш доволно пари и сопствено) парно, иако последно време зачестија со покачување, сеуште е лидер на најсаглам греење (реоните кај што температурата ја држат во нормала).

Инаку струјата години наназад поскапува некогаш и по 2 пати годишно, поскапувала и по 30-40%....како не ја стигнавме досега европската, не знам.

Дали ќе се продадеше или не, исто ми е. Пак мора да се ранат од ЕВН, пак ќе качуваа цена.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Цената на струјата мора да дојде на европско ниво (демек се стремиме кон Европа). Иначе Европјаните нема шанса да пуштат на нивните пазари наши евтини производи, произведени со поевтина струја од нивната.

Е сега за да не не боли многу, нашиве покачуваат само по некој %, кога ќе дојде моментот (ако некогаш дојде) за преговори со ЕУ а воедно и влез, ќе се крене цената наеднаш. И мора да биде така, на европјаните ги боли таквото за нашиот стандард и сиромаштијата. А воедно и сами си го бараме, ЕУ и ништо друго. Епа Македонче ете ти ЕУ.

Kajgana Shop

На врв Bottom