Ондак ти е безвеза темата. Ај разлистај низ некои книџулиња што претставува транзиција и кои се елементи на таа „транзиција“.
Чоек што подржава капитализам и мрази комунизам и се прашува дали приватизацијата е права работа.... нема дефиниција за тоа.
Него знам шо ти е штосот... малу да ја олабајш работава и да ја префрлиш топкава за економскиов хаос шо се случува (демек, знајте бе пеери кој го шитна Есм, а? )
----- postojat generacii koi nemat poim sto e komunizam , sto e kapitalizam, sto e nacional-sovijalizam, i sto e razlikata pomegu nivama atoa gledat i slusat od mediumite deka komunizzmot treba da se mrazi i tie go pravat toa a nikogas ne svatile sto vopseto mrazat i kritikuvat
--- надополнето: 27 декември 2011 во 10:37 ---
Пошто гледам некој експерт си дај молим те објасни на рајава тука,што е комунизам,што транзиција а што капитализам.. И не замарај со фори од типот -Тито жив да беше ,ќе видевте вие,не е интересно..и не ми беше поентава кој и која власт го продаде ЕСМ , туку зошто и дали мораше да го продаде, и кои се добивките а кои загубите од тоа што се продаде.. и увек мора некој паметен експерт да се најде и да ја сврти темата за 360 степени...
--- надополнето: 27 декември 2011 во 00:58 ---
и за тоа вреди да се дискутира.
----- sakam jas da ti odgovoram
komunizmot (posebno za bivsojugoslovenskiot pisuvam)e sistem kade sto drzavniot prihod se delese na site podednakvo, kade postoese zdravstneno osiguruvanje za sekogo,kade skolstvoto bese drzavno i site imaa ista sansa da se skoluvat , kade sto nikoj ne brkase vo kontejneri, kade NE postoese droga i zavisnici(ednostavno ne postoese drogata ), kade sto vo avtobusite nemase pretepani ucenici, zata sto se druga nacija , kade sto klucot od vleznata vrata se cuvase pod cergiceto pred vleznata vrata ili eventualno pd nekoja saksija za cveke i nemase alarmi i kameri kako ni resetki na prozorci bidejki nemase potreba od toa , toa bese sistem kade sto tatko mi kako kvalifikuvam majstor i majka mi kako cistacka napravija kuka na 3 sprata ( bez da lezat zatvor i da gi pokauvat so prst deka se kratci),toa bese sistem kade sto moite roditeli presmetano spored sega , imaa mesecen prihod od okolu 1200 evra , toa e nesto za koe jas samo moze da sonuvam , i eden den koga ke mi stignat desata za zenidba, ke se apam kaj sto ne ke mozam da se dokacam , bidejki tesko deka ke imam pari da im napravam solibni svadbi . toa bese jugoslovenskiot komunizam , ili kazi go kako sto sakas . p.s. jas se smetam za kategorija sredna klasa , rabotime i jas i zena mi i imame mesecn prihod od 600 evra
--- надополнето: 27 декември 2011 во 10:52 ---
niedna fabrika , rudnik ,evn ,ili bilo sto ne trebase da se prodade , bidejki sega (zarabotkata)dividentata odi vo gebot na sopstcenicite na tie kompanii, inaku ke odese vo drzavna kasa.
-- toa deka pred da se privatizirat ,,se kradese ,, sosem e tocno no toa bese slabost na drzavata , ili pak ,,taka e dogovoreno,, ne postoi logika koga eden primer rudnik , raboti rentabilno koga e vo sopstvenost na stranska firma , a vo gubitok koga e drzaven , toa e samo edna golema laga - vistinata e :ako ima ruda ke raboti rentabilno , ako nema ruda ke se zatvori