Дали сте среќни?

Sacansi*

Oh, crystal ball!
Член од
4 април 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
68
Да не звучам како ѕмиздрач кој мрчи на позитивно напишани мисли,но малку претешка е човек постојано да се усреќува себеси...Ова ме потсети на писател беше мислам кој велел дека е тој господар на својот живот се до оној момент кога почнале да му се случуваат ужасни работи надвор од негова контрола,па решил да го повлече зборот.
Инаку за првиот дел од постот особено она колку и да сум немоќен би правел чуда камо да сме сите толку способни и мотивирани:smir:
Стихови од песна се. :wink:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.273
Поени од реакции
30.595
Има ли причина зошто човек да не биде среќен?
Се радувам на животот, се радувам на моја среќа и на туѓа.

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
На некои луѓе не им е пишано да бидат среќни, без разлика колку и да се трудат да го сменат тој факт :toe:
Ако веруваш во судбина зошто само не си седиш ти мирно и да чекаш судбината да си го направи своето? Тоа е и кај оние луѓе на кои "не им е судено". Чекаат судбината да ги усреќи. Толку ли е тешко да си среќен? Излегуваш со некој што го сакаш, си поминуваш убаво и среќен си. Не е нуклеарна физика. Само многу американски филмови од типот "тажниот аутсајдер што никој не го сака никогаш не е среќен" ви влезе в гла па почнавте дури и да верувате во тоа -.-

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
на моменти сум ево сеа сум- шизам по собава ..екстремно сум понекогаш шо да прам а ко ке сум несрекна тогаш баш сум во депресија со сати се џарам во хоризонтот на мојот секогаш добар пријател во таквите моменти -езерото...Можеби некогаш многу барам од лугето не знам може не треба или бараме зошто знаеме дека од нив зависи нашата срека? во секој случај среката е менлива категорија но никогаш задоволството не може да се замени со внатрешна исполнетост, да не филозофирам ама лугето некогаш бараат срека а се лоши имаат злобни мисли или отценуваат нечиј карактер без причина човек треба да се чуствува слободен за да биде срекен :wink:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ако веруваш во судбина зошто само не си седиш ти мирно и да чекаш судбината да си го направи своето? Тоа е и кај оние луѓе на кои "не им е судено". Чекаат судбината да ги усреќи. Толку ли е тешко да си среќен? Излегуваш со некој што го сакаш, си поминуваш убаво и среќен си. Не е нуклеарна физика. Само многу американски филмови од типот "тажниот аутсајдер што никој не го сака никогаш не е среќен" ви влезе в гла па почнавте дури и да верувате во тоа -.-
Не е битно во што веруваш, битно е што ќе те снајде, после само си вадиш заклучок од целата ситуација. Ама пошто гледам ти имаш план како да бидеш среќен/среќна цел живот, ондак немаш проблем, само продужи си.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не е битно во што веруваш, битно е што ќе те снајде, после само си вадиш заклучок од целата ситуација. Ама пошто гледам ти имаш план како да бидеш среќен/среќна цел живот, ондак немаш проблем, само продужи си.
Знаеш, тоа е мошне интересно. Обично луѓето кои се позитивни, полесно излегуваат на крај со животните проблеми. Здравиот оптимизам го продолжува животот. Сепак, лесно е да се зборува. Тешко е навистина да се биде оптимист и да се верува во подобро утре, посебно во денешниве околности. Ако човек може да живее така, што е реткост, тогаш тоа е голема работа и вистински предуслов за убав живот.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Знаеш, тоа е мошне интересно. Обично луѓето кои се позитивни, полесно излегуваат на крај со животните проблеми. Здравиот оптимизам го продолжува животот. Сепак, лесно е да се зборува. Тешко е навистина да се биде оптимист и да се верува во подобро утре, посебно во денешниве околности. Ако човек може да живее така, што е реткост, тогаш тоа е голема работа и вистински предуслов за убав живот.
Mногу лошо си го протолкува ова. Луѓето кои се позитивни и воедно имаат проблеми, самите се кријат под маска и ги потиснуваат проблемите, но тие сепак се тука, тоа влијае на целокупното градење на личноста и карактерот, не излегуваат на крај со проблемите полесно туку едноставно несакаат да се соочат со нив и бегаат или ги игнорираат истите, па туга доаѓа до сузбивање на личноста и оставање вечни траги во потсвеста и умот на истиот што резултира со лабилност и неодлучност за остатокот од животот и патот. Пребродување на истите значи градење поцврста личност, но само ако се соочиш со нив, другот е само блага сенка на алтерегото.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Mногу лошо си го протолкува ова. Луѓето кои се позитивни и воедно имаат проблеми, самите се кријат под маска и ги потиснуваат проблемите, но тие сепак се тука, тоа влијае на целокупното градење на личноста и карактерот, не излегуваат на крај со проблемите полесно туку едноставно несакаат да се соочат со нив и бегаат или ги игнорираат истите, па туга доаѓа до сузбивање на личноста и оставање вечни траги во потсвеста и умот на истиот што резултира со лабилност и неодлучност за остатокот од животот и патот. Пребродување на истите значи градење поцврста личност, но само ако се соочиш со нив, другот е само блага сенка на алтерегото.
Зависи за каква личност се работи. Сите ние се разликуваме и имаме поинакви гледишта кон проблемите. Некои се лицемерни, лабилни губитници кои бегаат од проблемите, но некои навистина размислуваат поинаку. За моја голема среќа сум запознал одреден (мошне мал) број на такви луѓе, кои и покрај сите животни непогоди, со дело и со збор, а и со мошне солидна психофизичка состојба ја демантираат твојата генерализација (само како пример двајца од нив имаат над 75 години). Не зборувам тука за вечно насмеани сурати, на кои се им е розово, туку за еден поинаков пристап кон проблемот, за една поинаква филозофија, кога соочувањето со проблемите е промислено, кога не се жали за истуреното млеко и кога се верува во себеси и во оној момент кога никој друг не верува.

Barbara.

Irreparable perfectionist
Член од
23 јули 2009
Мислења
369
Поени од реакции
15
Ако сакаш да бидеш среќен, ќе бидеш среќен..човекот сам може да одлучи што е она кое е најдобро за него и што го прави среќен, оној кој не сака да се потруди и чека среќата да го пронајди него, ќе остари чекајќи ја.

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
Здрав сум, прав сум. Имам кров над глава. Имам семејство. Имам супер внука од сестра која си ја сакам најмногу и ме прави многу среќен кога и да ја видам.
Имам добри другари и добро друштво! Тројца најдобри другари на кои секогаш можам да се потпрам.
Факултет коишто го сакам кадешто учам јазици коишто ги сакам.
Имам и девојка со која ми е најубаво кога сум со нејзе.
Така да...кога убаво ќе си го напишам ова и ќе размислам уште еднаш си викам...па среќен си бе Шмек! :)
Сум.
Некогаш и тагата е неминовна а некогаш и добредојдена! Свесен дека не е секогаш убаво и среќно! Но погоре споменатите личности и нешта ме прават да бидам еден среќен момак.
Среќен шмек :wink:

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Зошто толку претерано читате помеѓу редови? Одностно зошто ги комплицираш работите? Неможи да значи дека човек што се смее, што е позитивен и оптимист е едноставно среќен? Дека не крие ништо туку едноставно е среќен?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jas sum srekjen...osobeno za vreme na sex!

Член од
3 февруари 2012
Мислења
120
Поени од реакции
20
Будење од Антони де Мело каде може да се најде, колку чини?

Sapphire

Persona non grata
Член од
30 јануари 2011
Мислења
935
Поени од реакции
1.559
Среќа, што е среќа? Многу широк поим.. премногу. Како дрвото, колку подлабоко толку поразгрането. Да беше така едноставно одма кога ќе се прашаш себеси да можеш да си дадеш одговор дали си или не си ќе беше добро, ама не е така. Комплициран е животот, не ти дава да си среќен без утредента да плачеш.. Затоа претпочитам на се рачунам за среќна затоа што утре ова што го нарекувам среќа ќе ме направи тажна, сум го забележала тоа многу пати.
Ако постои нешто најнесигурно во животот тоа е среќата, за миг исчезнува.. тешко доаѓа а брзо си оди. Ако речам дека сум среќна.. ќе излажам, па среќата е поим за перфекција јас така ја подразбирам.. а перфекција не постои. Лажна претстава на мозокот да верува во нешто кое го нема, а да речам дека не сум среќна веројатно пак би се излажала.. зошто пак е претстава на мозокот, како ќе му наредиш во тоа ќе верува.
Така да.. среќата не е „Денес решив, среќен сум“ то ти е некое чувство кое се бори над силите кои ти го попречуваат, не си свесен за него.. знаеш дека имаш многу причини кои те тераат да бидеш тажен ама пак тоа едно успева над нив.. Одвнатре те тера. Тоа е вањда.. јас сеуште го немам постигнато. Сеуште се лажам!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Mnogu sum srecen posto go gleam zivoto u metafizicka dimenzija, ne e bitno dali e vistina toa sto ja veruam , bitno e sto toa me motivira na implementacija na parolata bolje gro nego rob.

Kajgana Shop

На врв Bottom