Дали постои патување низ времето?

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Ептем офтопик. Ова скоро и да нема врска со патување низ времето.
Може и тука да се продолжи ако не.

Огромната маса го искривува просторот и времето околу неа.
Вака нешто:

Со зголемувањето на брзината на некое тело му се зголемува неговата маса. Тоа е според некоја геометриска прогресија или сл и е налик вака:

(равенката не е битна:))
Значи ти треба огромна брзина за да има видливо дејство врз масата и времето на телото.

Се зголемува масата, со тоа се искривува времето и просторот. Времето за тој што патува со брзина блиска на светлината тече многу побавно за разлика од другото време.
Ама ипак масата не е баш битна у случајов. Не ли требаше да се објасни “феноменот“ (незнаев како да го наречам) на движење со брзини поголеми од C?

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Се' што ние забележуваме е активност во реконструирање одредени информации содржани внатре во нашите глави. Ако при тоа следната ментална слика е различна од претходната, тоа ние го нарекуваме време.

--- надополнето ---

Еве интересен пристап:

Биоцентричен Универзум

--- надополнето ---

На Македонски - Емитер Број 6/10 - Јуни 2010

Емитер

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Ептем офтопик. Ова скоро и да нема врска со патување низ времето.
Може и тука да се продолжи ако не.

Ама ипак масата не е баш битна у случајов. Не ли требаше да се објасни “феноменот“ (незнаев како да го наречам) на движење со брзини поголеми од C?
Масата е поврзана со брзината. Масата е таа која го искривува времето и просторот.

--- надополнето ---

Се' што ние забележуваме е активност во реконструирање одредени информации содржани внатре во нашите глави. Ако при тоа следната ментална слика е различна од претходната, тоа ние го нарекуваме време.

--- надополнето ---

Еве интересен пристап:

Биоцентричен Универзум

--- надополнето ---

На Македонски - Емитер Број 6/10 - Јуни 2010

Емитер
И како што и пишува:

Очигледно типично филозофско толкување на природата на светот, но да се запознаеме со мотивите за таквото толкување.
Филозофски размислувања. Ги има многу.

Сепак треба да помине време, науката ќе најде одговор на сите прашања.

I

Intex

Гостин
Ебено зафатен сум, но накратко ќе се обидам да го објаснам тоа шо го пишал Човекот (Хјуман).
Се движиш со брзината на светлината и за да стигнеш од точката А, до точката Б ти требаат 10 светлосни години (пример). Е со тоа, за земјаните ќе поминат 10 години, а за тебе само неколку дена (пример 6), што значи дека ти си поминал 10 светлосни години за само 6 дена. Звучи нелогично, ама тоа е тоа.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ебено зафатен сум, но накратко ќе се обидам да го објаснам тоа шо го пишал Човекот (Хјуман).
Се движиш со брзината на светлината и за да стигнеш од точката А, до точката Б ти требаат 10 светлосни години (пример). Е со тоа, за земјаните ќе поминат 10 години, а за тебе само неколку дена (пример 6), што значи дека ти си поминал 10 светлосни години за само 6 дена. Звучи нелогично, ама тоа е тоа.
ама ти си поминал Должина ... за 6дена .. на земјата сепак се само 6дена поминати како и за тебе .. :toe:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Да, така нешто.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Јас трипам или Хјуман и во друга тема беше со истово објаснување за тоа како оди патување во времето :) чинам дека таму баш убаво го објаснив начинот на кој тој сакаше да укаже

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Јас трипам или Хјуман и во друга тема беше со истово објаснување за тоа како оди патување во времето :) чинам дека таму баш убаво го објаснив начинот на кој тој сакаше да укаже
Не ми текнува.....

Да објаснеш што е проблемот или барем линкче? :)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Не ми текнува.....

Да објаснеш што е проблемот или барем линкче? :)
Да можев да објаснам, ќе објаснев со линк, ти ги преорав твоите постови а исто и моите и неможам да го најдам :)

Беше нешто за патување во минатото, со брзина поголема од светлината нанапред во универзумот...

--- надополнето ---

Едит: во темата за Камера што го снима минатото - Мистерии

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Да, така нешто.
Така нешто? значи не е баш така или? де објасни подобро на шо мислиш, затоа шо јас мислам дека сте и двајцата у заблуда со муабетов ..

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Филозофски размислувања. Ги има многу.

Сепак треба да помине време, науката ќе најде одговор на сите прашања.
Не ми беше целта за биоцентричен универзум, туку делот каде што објаснува многу појави само треба да се прочита.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Да се обидам да објаснам околу збунката на Хјуман со равенката на Ајнштајн за дилатација на времето.
Ајнштај не тврди дека може да се “патува“ низ времето, туку дека кога се движиш со брзини приближни до брзината на светлината за тебе се менува времето во однос на времето на земјата која ја земаме како статична.
Пр1. Ако се движиш со брзина од V=(3/4)sqrt*C = 0.866*C (корен од 3/4 пута брзина на светлина) и со таа брзина пичиш 1 година (мерејки го времето со обичен саат и календар во бродот) и после една година се вратиш на земјата и прашаш која година е ќе ти речат дека поминале две години од твоето заминување.
Пр2. Ако се движиш со брзина од V= (99/100)sqrt*C = 0.9949C (корен од 99/100 пута брзина на светлина) и со таа брзина патуваш 1 годиниа и се вратиш на земјата, ќе ти кажат дека од твоето заминување поминале 10 години.
Ти ќе бидеш една година постар а сите останати на земјата откако ќе се вратиш ќе бидат 2, 10 или било колку години постари во зависност од тоа со која брзина ти си патувал таа година.
Парадокосот настанува кога ти се движиш со потполно иста брзина ко светлината и времето на дилатација станува бесконечно што нема смисол (не се дели со нула), и исто така демек не можеш да се движиш со брзина поголема од светлината бидејќи би имал корен од негативен број што исто така математички не е можно.
И затоа Ајнштајн рекол дека брзината на светлината е недостижна.

Бидејќи времето можеме да го посматраме како река која постојано тече (двапати во иста река неможеш да газиш) така не е можно ни патување низ времето.
Ти кога ќе се вратиш (по 50 години да речеме) нема да се затекнеш себеси на земјата по пеесет години (ти си си истиот постар за 1-2 години само) туку еве само внуците да речеме ќе ги најдеш како уживаат у пензија. :)

За да може да се патува низ времето, тоа би требало да е нешто како вода затворена во цевка и не истекува, го имаш сето време и минато и идно во исто време. А барем мене, ова не ми е логично и затоа мислам дека нема патување низ времето.

Дилатација на време нема врска со патување низ време. :smir:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Да се обидам да објаснам околу збунката на Хјуман со равенката на Ајнштајн за дилатација на времето.
Ајнштај не тврди дека може да се “патува“ низ времето, туку дека кога се движиш со брзини приближни до брзината на светлината за тебе се менува времето во однос на времето на земјата која ја земаме како статична.
Пр1. Ако се движиш со брзина од V=(3/4)sqrt*C = 0.866*C (корен од 3/4 пута брзина на светлина) и со таа брзина пичиш 1 година (мерејки го времето со обичен саат и календар во бродот) и после една година се вратиш на земјата и прашаш која година е ќе ти речат дека поминале две години од твоето заминување.
Пр2. Ако се движиш со брзина од V= (99/100)sqrt*C = 0.9949C (корен од 99/100 пута брзина на светлина) и со таа брзина патуваш 1 годиниа и се вратиш на земјата, ќе ти кажат дека од твоето заминување поминале 10 години.
Ти ќе бидеш една година постар а сите останати на земјата откако ќе се вратиш ќе бидат 2, 10 или било колку години постари во зависност од тоа со која брзина ти си патувал таа година.
Парадокосот настанува кога ти се движиш со потполно иста брзина ко светлината и времето на дилатација станува бесконечно што нема смисол (не се дели со нула), и исто така демек не можеш да се движиш со брзина поголема од светлината бидејќи би имал корен од негативен број што исто така математички не е можно.
И затоа Ајнштајн рекол дека брзината на светлината е недостижна.

Бидејќи времето можеме да го посматраме како река која постојано тече (двапати во иста река неможеш да газиш) така не е можно ни патување низ времето.
Ти кога ќе се вратиш (по 50 години да речеме) нема да се затекнеш себеси на земјата по пеесет години (ти си си истиот постар за 1-2 години само) туку еве само внуците да речеме ќе ги најдеш како уживаат у пензија. :)

За да може да се патува низ времето, тоа би требало да е нешто како вода затворена во цевка и не истекува, го имаш сето време и минато и идно во исто време. А барем мене, ова не ми е логично и затоа мислам дека нема патување низ времето.

Дилатација на време нема врска со патување низ време. :smir:
ВониВарас, јас ова го знам, ова не ме буни.

Тоа што ме буни е (дали е така или не):

Ако (повторно, земам произволни вредности) ти патуваш со брзина блиска до брзината на светлината да речиме одредено растојание, еве нека биди 10 светлосни години. Тоа растојание според (пази сега) Земјините мерачи го поминуваш за 11 години. НО, бидејќи ти патуваш со голема брзина, времето за тебе поминува побавно и доаѓа како ти тие 10 светлосни години да си ги поминал за 1 година. Фактички ти знаеш дека си поминал 10 светлосни години за 1 година, што значи дека си патувал со брзина поголема од брзината на светлината. Тоа е забуната.
Дали ме сфаќаш сега? :)

--- надополнето ---

И ако прочиташ некои од моите постови наназад ќе видиш дека и јас велам дека дилатацијата на времето нема врска со патување низ времето.

--- надополнето ---

Така нешто? значи не е баш така или? де објасни подобро на шо мислиш, затоа шо јас мислам дека сте и двајцата у заблуда со муабетов ..
Ете погоре во постот објаснав (или ве до избунив :)) што мислам.

--- надополнето ---

Да можев да објаснам, ќе објаснев со линк, ти ги преорав твоите постови а исто и моите и неможам да го најдам :)

Беше нешто за патување во минатото, со брзина поголема од светлината нанапред во универзумот...

--- надополнето ---

Едит: во темата за Камера што го снима минатото - Мистерии
ОК, сега знам на што си мислел. :)

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
ВониВарас, јас ова го знам, ова не ме буни.

Тоа што ме буни е (дали е така или не):

Ако (повторно, земам произволни вредности) ти патуваш со брзина блиска до брзината на светлината да речиме одредено растојание, еве нека биди 10 светлосни години. Тоа растојание според (пази сега) Земјините мерачи го поминуваш за 11 години. НО, бидејќи ти патуваш со голема брзина, времето за тебе поминува побавно и доаѓа како ти тие 10 светлосни години да си ги поминал за 1 година. Фактички ти знаеш дека си поминал 10 светлосни години за 1 година, што значи дека си патувал со брзина поголема од брзината на светлината. Тоа е забуната.
Дали ме сфаќаш сега? :)

--

Ти патуваш со брзина блиска до брзината на светлината и за тебе времето тече побавно.
Земјаните мерат 11 години, тебе ти поминала 1 да речеме. Ти за земјени 11 години си поминал само растојание од 1 светлосна година приближно. Тебе ти е важно “твоето“ време.
Ајнштајн така вика. Побрзо од светлината движење јок.
Дали е во право или не, треба да се докаже. :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Хјуман ...
значи јасни сме со 1 свестлосна година е Растојание (Должина) која ќе ја помине светлината за 1 Година (365дена)

е сега ..
Јас патувам со брзина на светлината ... 300км/с
Ти патуваш со брзина 30км/с

јас ќе стасам на одредено место за да речеме 1год
ти ќе стасаш за 10г

но тоа не значи дека ти си патувал во иднината .. туку ќе ме почекаш 9год за да и јас стасам и двајцата ќе бидеме постари за 10г ... односно ти кога ќе стасаш за 1г јас ќе бидам на 1/10 од патот .. и за тебе и за мене ќе биде поминато 1г ...

еве да замислиме да бидеме у контакт телефонски за време на патувањето ..
Јас со 300км/с Ти со 30км/с и Земјата ... шо мислиш .. како тоа ќе поминат за тебе 1год за Земјата 10?

Kajgana Shop

На врв Bottom