- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 3.947
- Поени од реакции
- 2.060
значи не е апсолутна. Секој може различно да ја интерпретира реалноста. Тоа и се вика релативна вистина. Што е вистина за тебе, а за мене не. Секако, ова не оди за се. Неможеш да речеш дека шеќерот не е благ, освен ако нешто не е во ред со твоите сетила.
.
дај линк жити сеДа. Љубовта е апсолутна вистина.:back:
Па има апсолутна вистина...Ако ние сме сигурни во тоа што го перцепираме,а од тоа произлегува и релативноста,не сме сигурни и дека има и нешто што постои надвор од нашите гледаишта,ако нешто не го гледаме и не го перцепираме,не е еквивалент дека и тоа не постои....
Не си ме разбрал. Со тоа што си го болдирал јас само сакав да укажам на односот помеѓу апсолутната вистина и нејзината перцепција од наша страна (релативна вистина).значи не е апсолутна
ако нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш тоа не постои!!!!!!
ова излева како господ постои ај да веруваме...ама рокот на употреба му е...хмм..поминат
Не си ме разбрал. Со тоа што си го болдирал јас само сакав да укажам на односот помеѓу апсолутната вистина и нејзината перцепција од наша страна (релативна вистина).
Ако „нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш“ не знаеме дали постои. Ова не е како: ништо не постои додека не се утврди спротивното. Ако до пред 200 години не знаевме за Х-зраци тоа не значи дека тие не постоеја.
Препрочитај што сум пишувал назад за да ти се разјасни.
Така и кажа на Божица.епа односот е битен!!!
апсолутна вистина ниту се надоградува ниту менува во зависност на условите
а и не е како : ништо не постои додека не се утврди спротивното.!!!
нигде не напоменав на такво нешто...не сум детерминист тежок иако забегувам натакај
Така и кажа на Божица.
Па, тоа и јас го викам. Постои апсолутна вистина, независно од нашите ограничени способности да ја перцепираме.
Тоа и го зборам во сите постови наназад.
п.с. Јас сум детерминист. А тебе што те одвлекува од детерминизмот. Мислам, имаш аргумет против?
Па, едноставно бе. Науката ја открива апс. вистина. Тоа се природните закони. На сто степени водата врие. Факт. И тоа е апс. вистина. Без разлика што ти или ја мислиме, тоа е така.лаплас скренал барајки ја!!!!
а како знаеме дека постои???
по кој основ доагаме до тој заклучок???
дали ако речеме дека постои без разлика на нашата перцепција...или пак таа мора да постои!!
а пази ако постои мора да биде една
ако веке постои тогаш мора да биде видлива очигледна како таква за ние да заклучиме дека постои
без разлика на перцепцијата
Па, едноставно бе. Науката ја открива апс. вистина. Тоа се природните закони. На сто степени водата врие. Факт. И тоа е апс. вистина. Без разлика што ти или ја мислиме, тоа е така.
Па точката на вриење и точката на најголема густина не се контрадикторни вистини. Зошто само една да е точна??? Двете се дел од апс. реалност.а на 4 степени целзиусови водата е најгуста!!!!
која е поапсолутна вистина од двете!!!(една е апсолутна)
ако врие на 100 целзиусови степени истото го прави и на 373 келвинови а пак парадоксот тогаш се случува на на 277 келвинови степени