Дали постои апсолутна вистина?

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
За мене се' е релативно. Не постои нешто на што му давам апсолутна моќ, можам да бидам најмногу 99% сигурна во нештото, но секогаш давам 1% можност дека можеби не е така.
Можеби само смртта е единственото нешто што знаеме дека ќе не стигне (апсолутна вистина), но после тоа се јавува повторно сомнеж- што после неа, дали постои друг живот подобар од овој или не? Надежта дека постои таков живот не' прави да ја прифатиме и релавитизираме на некој начин оваа апсолутна вистина.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Па има апсолутна вистина...Ако ние сме сигурни во тоа што го перцепираме,а од тоа произлегува и релативноста,не сме сигурни и дека има и нешто што постои надвор од нашите гледаишта,ако нешто не го гледаме и не го перцепираме,не е еквивалент дека и тоа не постои....

R

RAYTHEON23

Гостин
. Секој може различно да ја интерпретира реалноста. Тоа и се вика релативна вистина. Што е вистина за тебе, а за мене не. Секако, ова не оди за се. Неможеш да речеш дека шеќерот не е благ, освен ако нешто не е во ред со твоите сетила.

.
значи не е апсолутна:toe:

Да. Љубовта е апсолутна вистина.:back:
дај линк жити се:vozbud:

Па има апсолутна вистина...Ако ние сме сигурни во тоа што го перцепираме,а од тоа произлегува и релативноста,не сме сигурни и дека има и нешто што постои надвор од нашите гледаишта,ако нешто не го гледаме и не го перцепираме,не е еквивалент дека и тоа не постои....

ако нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш тоа не постои!!!!!!

ова излева како господ постои ај да веруваме...ама рокот на употреба му е...хмм..поминат:toe:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Луѓето мислат дека само нивната вистина е апсолутна вистина. Исто така мислат дека ако туѓата вистина биде презентирана подобро, тие секогаш можат да се извлечат од дебатата со зборовите се е релативно и нема апсолутна вистина.

Апсолутна вистина според мене, постои на овој свет во оваа димензија која ја живееме, во оваа реланост, со трезни и трезвени очи и ум кога гледаме што се случува низ прозорецот кон улицата и можностите.
Токму љубовта е апсолутна вистина, смртта секако е апсолутна вистина, гравитацијата и моќта на суперлепакот помеѓу палецот и показалецот.

Но, со оглед на тоа дека пред илјада години апсолутна вистина беше човечката невозможност да комуницира со друг човек на оддалеченост од 100 километри, би рекол дека моменталните сфаќања за апсолутна вистина се само привремени и ќе бидат изменети и надградени подоцна, по неколку години или со вечни векови, амин. :pop:

Дали тоа ќе го стори технологијата со сите свои диоди, транзистори и вајфај преноси на податоци, или моќта на мозокот кој ќе најде начин како да ги проектира нештата од едно место на друго со помош на неговите неограничени но неистражени можности, или 2012 која ќе ни укаже на тоа дека овој свет во кој пишуваме постови на форум е имагинарен а сонот всушност е вистинскиот живот... не знам.

Апсолутна вистина е дека јас не знам која е апсолутната вистина и дали постои. Но секако можам да нагаѓам и заземам став околу тоа прашање. Мојот е овој. ^^^

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
значи не е апсолутна:toe:

ако нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш тоа не постои!!!!!!

ова излева како господ постои ај да веруваме...ама рокот на употреба му е...хмм..поминат:toe:
Не си ме разбрал. Со тоа што си го болдирал јас само сакав да укажам на односот помеѓу апсолутната вистина и нејзината перцепција од наша страна (релативна вистина).

Ако „нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш“ не знаеме дали постои. Ова не е како: ништо не постои додека не се утврди спротивното. Ако до пред 200 години не знаевме за Х-зраци тоа не значи дека тие не постоеја.
Препрочитај што сум пишувал назад за да ти се разјасни.

R

RAYTHEON23

Гостин
Не си ме разбрал. Со тоа што си го болдирал јас само сакав да укажам на односот помеѓу апсолутната вистина и нејзината перцепција од наша страна (релативна вистина).

Ако „нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш“ не знаеме дали постои. Ова не е како: ништо не постои додека не се утврди спротивното. Ако до пред 200 години не знаевме за Х-зраци тоа не значи дека тие не постоеја.
Препрочитај што сум пишувал назад за да ти се разјасни.

епа односот е битен!!!

апсолутна вистина ниту се надоградува ниту менува во зависност на условите:toe:

а и не е како : ништо не постои додека не се утврди спротивното.!!!

нигде не напоменав на такво нешто...не сум детерминист тежок иако забегувам натакај:toe:

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
епа односот е битен!!!

апсолутна вистина ниту се надоградува ниту менува во зависност на условите:toe:

а и не е како : ништо не постои додека не се утврди спротивното.!!!

нигде не напоменав на такво нешто...не сум детерминист тежок иако забегувам натакај:toe:
Така и кажа на Божица.

Па, тоа и јас го викам. Постои апсолутна вистина, независно од нашите ограничени способности да ја перцепираме.
Тоа и го зборам во сите постови наназад.

п.с. Јас сум детерминист. А тебе што те одвлекува од детерминизмот. Мислам, имаш аргумет против?

R

RAYTHEON23

Гостин
Така и кажа на Божица.

Па, тоа и јас го викам. Постои апсолутна вистина, независно од нашите ограничени способности да ја перцепираме.
Тоа и го зборам во сите постови наназад.

п.с. Јас сум детерминист. А тебе што те одвлекува од детерминизмот. Мислам, имаш аргумет против?

лаплас скренал барајки ја!!!!:toe:

а како знаеме дека постои???

по кој основ доагаме до тој заклучок???

дали ако речеме дека постои без разлика на нашата перцепција...или пак таа мора да постои!!

а пази ако постои мора да биде една:toe:

ако веке постои тогаш мора да биде видлива очигледна како таква за ние да заклучиме дека постои:toe:

без разлика на перцепцијата:toe:

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
лаплас скренал барајки ја!!!!:toe:

а како знаеме дека постои???

по кој основ доагаме до тој заклучок???

дали ако речеме дека постои без разлика на нашата перцепција...или пак таа мора да постои!!

а пази ако постои мора да биде една:toe:

ако веке постои тогаш мора да биде видлива очигледна како таква за ние да заклучиме дека постои:toe:

без разлика на перцепцијата:toe:
Па, едноставно бе. Науката ја открива апс. вистина. Тоа се природните закони. На сто степени водата врие. Факт. И тоа е апс. вистина. Без разлика што ти или ја мислиме, тоа е така.

R

RAYTHEON23

Гостин
Па, едноставно бе. Науката ја открива апс. вистина. Тоа се природните закони. На сто степени водата врие. Факт. И тоа е апс. вистина. Без разлика што ти или ја мислиме, тоа е така.

а на 4 степени целзиусови водата е најгуста!!!!

која е поапсолутна вистина од двете!!!(една е апсолутна)

ако врие на 100 целзиусови степени истото го прави и на 373 келвинови а пак парадоксот тогаш се случува на на 277 келвинови степени:toe:

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
а на 4 степени целзиусови водата е најгуста!!!!

која е поапсолутна вистина од двете!!!(една е апсолутна)

ако врие на 100 целзиусови степени истото го прави и на 373 келвинови а пак парадоксот тогаш се случува на на 277 келвинови степени:toe:
Па точката на вриење и точката на најголема густина не се контрадикторни вистини. Зошто само една да е точна??? Двете се дел од апс. реалност.

А тоа со мерките, нема врска. Се знае колкава е таа температура во споредба со точката на мрзнење и вриење на водата. Степените се само наш начин да ја направиме природата мерлива.

R

RAYTHEON23

Гостин
ни,кој не вели дека се контрадикторни ама која е поапсолутна ме интересира???

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Јас сакам да се држам до дефинитивни, проверени еве во интерес на темата апсолутни нешта. Then again, погледнете ми го аватарот. Умот знае да лаже, најверојатно.
И што е всушност апсолутна вистина. Мислам зошто епитетот апсолутна? Како може една вистина да биде релативна кога тоа се коси со самото поимање на вистината. Сакам да кажам, релативизирањето на вистината е научно или ненаучно? Денес се тврди едно, утре друго. Дури и инструментариумот се менува. Значи како апсолутна можеби постои, ама ние не успеваме докрај да ја осознаеме. Ние претежно се договараме или се сомневаме во пак ќе кажам условно договорената вистина. Крајно, апсолутна вистина нат аур тхинг.

Kajgana Shop

На врв Bottom