Dete , najprvo bi ve posovetuval da si gi resite problemite vo Albanstinata, koj kakov e i sto e.Mnogu e simptomaticno i smesno koga mu se smeete na Makedonecot za toa koj e i sto e, debatirajki za Anticki i Sloveni,koga ne si go gledate sopstveniot dvor i genezata na denesnite Albanci,koja ocito se dvoi vo dva diferencijalni pravci.
Eden moj mnogu dobar prijatel e Albanec, od Republika Albanija,koga go prasav sto misli za Albancite na Kosovo, i vo Makedonija , mnogu me iznenadi so odgovorot. Mi rece , deka pravite Albanci od Albanija nemaat nikakva vrska so ,citiram: "zatucanite i zaostanati Kosovari od SFRJ(za koi napomena deka za vreme Tursko bile poveke Turci otkolku Arvaniti),i koi duri i ne go vladeat praviot Albanski Jazik, a ni so radikalnite konzervativni Makedonski Albanci,koi sakajki da pokazat kolkavi golemi Albanci se, se poveke se zakopuvaat samite sebe vo Radikalniot Islam,dirigiran od radikalni krugovi od Sredniot Istok i Saudiska Arabija." Suma Sumarum, Albancite od Albanija , na Makedonskite Albanci i na Kosovarite gi smetaat za nesto ponisko, dolno , vo nivnata socioloska i kulturoloska geneza.
Toski ili Gegi, Avtohtoni, ili doselenici...koja e genezata na Albanskiot Jazik, i faktot deka postojat DVA Albanski Jazici, koi se mnogu razlicni- onoj na Toskite i onoj na Gegite????
I za kraj, Nacija ne se gradi so "cukanje" 8-9 deca,kako sto toa go pravea Albancite na Kosovo i vo Makedonija od 50tite pa do den denes, tuku so kulturoloski i naucni dostignuvanja,i konsolidacija i integracija na socioloskite elementi vo edno integralno edinstvo.
Srbite ostavile pogolem istoriski i kulturoloski beleg na Kosovo, iako Kosovarite uspeaja za 50-70 godini da se namnozat do tolkav broj ,za da ja zasenat Srpskata populacija.
I Baskite ne sakaat da ziveat vo Spanija,i Skotite ne ja sakaat Velika Britanija, Valoncite i Flamancite ne ja sakaat Belgija... dali treba da gi prekroime mapite na Evropa, po zelba na sekoe pleme- posebna drzava?????????????????
Момче ти не разбираш, и тоа те јаде, те јаде поради супстанцијалитетот на проблемот кого не можеш да го решиш. Над тебе и над 90% припадници на твојата народност, не можете да се помирите со тоа, дека Србите губат. Тоа е онака вбризгано, супстанцијално, суштествено унутра во коренот на вашето јадро, национално јадро, и денес, ти, ќе бидеш метастаза за твоето дете, ќерка, фамилија.
Не е ни битно, од каде потекнуваат албанците, не е ни битно од каде се доселуваат, не е ни битно јазикот кој им е, не е ни битно колку биле пред 100 години, не е ни битно зошто и како си заминале Србите. Битно е денес што сакаат тие луѓе во рамки на таа територија.
Тие сакаат независност. КРАЈ! И за тебе, и за оние како тебе. Лечи комплекси на друго место. На крај колку и да сакам да ти објаснувам за генезаата, за историјата, лингвистиката, зацементиран мозок како твојот не може тоа да го разбере. Ни најдобиот БОШ хилт не те дупи тебе. Браос, уште цементот да покриваше интелегенција и капацитет, и се ќе беше убаво.
Другото, е пак на моја страна. 14 век, е пред Карпошовото востание, наши манастири, наши права. Сакаме гориме, сакаме требиме, сакаме ебиме. Шо сакаме прајме. Твоја работа е да си гледаш твоите интереси.
Инаку мора да знај тој твој капацитет, дека Косово беше поклонето на Србите, после Берлино-Лондонскиот конгрес, од страна на Русија. Разбираш?
Тогаш Русија беше со Србија, а воедно најмоќна држава. Сега е Америка, и америка е со Албанците, и им го врати назад она што некој некад го злоупотреби го зеде. (мора ова твојот голем капацитет да го сфати лежерно и лесно) - МОРА
П.С. И пак се дрзнуваш да тропаш глупости, како сите твои антиквизирани сонародници. Го знаеш Албанскиот јазик ти? Од кај знаеш дека Дијалектот на Гегите и на Тоските - ти бил два различни јазици? Како после тоа, јас Битолчанец не можам да разберам некој Кумановац? Зошто тоа така? Нели и тие се Македонци. Капацитет бе, љепотан...