Дали партијата ДПМНЕ има право да го носи името на МРО?

Дали партијата ДПМНЕ има право да го носи името на МРО?


  • Вкупно гласачи
    122

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Rabotite ne se tolku ednostavni , kako nekoj strip... :)
lugeto koi se spomnuvaat i nivnata uloga e kompleksna ..ne e ova Bulova matematika......
Koja po red MAKEDONSKA DRZAVA e denesnata REPUBLIKA MAKEDONIJA????

A nekoi ovci od VMRO bi trebelo da si ja simnat nametkata od tugi perja... :):)!!!
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ахахахаха

Да да да...се сеќавам кога и Теодосиј Гологанов му рече на Кардељ, овој Александров заговара обединета Македонија со Антигон Гонат, а во меѓувреме Цар Самоил со Гоце Делчев биле камен пијани во меана во Костур....

Абе дете бе...:tapp:
Aбе за Питу Гули да речеше ај,ама за Гоце никој не би предпоставил дека е толку "мераклија".Впрочем Питу се сликаше со картата вино како неизоставен декор.:)
 
Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Шатев работи за Комунистичката Интернационала, и тој е приврзаник на резолуцијата, затоа и е репресиран од пројугословенските власти. шатев, Влахов, Брашнаров и Ченто се комунисти и тие се отворено против Алесандров. И се поставува прашањето - ДПМНЕ рехабилитира личности како Александров и Протогеров - личности кои го убија Ѓорче Петров и Сандански, и против кои се бореа Шатев и Влахов.



Тоа е и моето мислење Бај ЉуБчо во ’90 го искористува делото и името на МРО за да ги манипулира масите - и еве до каде не донесе. Само се прашувам зошто и грујо го подржува градењето на музејот на ВМРО во којшто ке има фигури на Тодор и на Протогеров.
Сандански е убиен не по наредба на Т.Александров туку на Централниот Комитет, а е убиен затоа шо се отргнува од ВМРО, кој му дал на него да праве Народна Федеративна Партија, а башка шо правил и некои самоволија. А колку за Љубчо, не сум баш сигурен дека е само он виновник за овоа дереџе на кое сме сега, заправо од сите па и најмалку е крив. Нека е јасно дека Б.Ц. ги замрси сите срања у оваа држава(е овоа беше оф-топик).
Не е исто,луѓето умираат и без тортури од природна смрт односно болест за која не може да се обвини никој.Овде треба да се осуди организирањето плукање(и буквално) врз некои личности како Ченто поради неговото залагање за самостојна Македонија а не да се прави поистоветување на неговите идеи со оние на некакво ВМРО или СДСМ.
Со скинат сакав да кажам дека Ченто е скинат, односно дека е отргнат од политичката сцена, не сакав да кажам буквално дека е убиен.
 
Член од
5 декември 2007
Мислења
85
Поени од реакции
0
Aj da vi se nadovrzam malku na muabetov.
Ne se malku...mnogu se izmesani loncinjata vo Makedonija...
vprocem...:toe: ...kako i na celiot balkan.
Sega,klucot...da da dragi moi...
klucot na razlikite pomegju idejata za nacionalna slobodna i edinstvena Makedonija lezi vo tocnoto desifriranje i razlicuvanje pomegju komitskite dvizenja vo Makedonija vo periodot pred...a Boga mi i posle Ilindenskoto vostanie.
Tuka...na toj del...od Makedonskata istorija ima mnogu skrieni zamki koi sto i den denes ostanuvaat otvoreni a se plasirani sto od srpskiot sto od bugarskiot dvor.

I zatoa...jas ja pozdravuvam temava i sesrdno ke ja nadgleduvam so nadez deka nesto novo ke naucam.Megjutoa...ne se osekjam kompetenten sam da razlicam i desifriram...zatoa ke stojam nastrana i ke citam i ucam(ako ima sto da naucam!).

Bitnite razliki se tri:
-Organizacijata na Goce Delcev koja sto od sekogas se zalagala za nezavisna Makedonija
-probugarskoto VMRO na odredeni dejci(a vie desifrirajte mi koi se tamu clenuva...do kade se se nivnite pipci...i za sto se zalagale)
-prosrpskite cetnici...koi sto isto deluvale na ovoj prostor...cetnickoto dvizenje svojot zarodish go ima kako takvo tokmu vo Makedonija i Bosna.(tie ne se zalagale za Makedonija megjutoa imaat nesvesno odigrano uloga na protivteza na vrhovistite vo toj period).

Znaci...mnogu imam procitano...dosta znam ali i pokraj toa ne se osekjam kompetenten kako sto vekje kazav...za jas da nosam odluka i presuda.

Edna rabota e bitna !
I ne smee da se osporuva.
I trite dvizenja se sozdadeni i sostaveni od makedonci!
I onoj momak koj sto tocno ke go desifrira i okarakterizira ovoj period...i ke razgranici...kako spil karti da deli na tri kupcinja:
makedonec-se zalagal za Makedonija
makedonec-se zalagal za Bugarija i se osekjal bugarin
makedonec-se zalagal za Srbija i se osekjal srbin
Ke zavrsi strasna rabota i ke im gi skine pipcite na tugjite propagandi vo Makedonija...zasekogas...!Ova e periodot na zarodish na tugjite propagandi vo Makedonija...i tie i den deneska ispravnosta na svoeto postoenje ja baraat tokmu vo ovoj period...koga zaradi glad za teritorija bile postaveni sto od Bugarija...sto od Srbija.
Aj bidete mi pozdraveni...
Jas ke ve citam...ke cekam da go procitam junakot koj znae i moze da go napravi ova...i dur ne se najde takov...ke slusam Rambo Amadeus.:vozbud:
Pozdrav za objektivnoto razmisluvanje.
 
N

n/a

Гостин
А колку за Љубчо, не сум баш сигурен дека е само он виновник за овоа дереџе на кое сме сега, заправо од сите па и најмалку е крив. Нека е јасно дека Б.Ц. ги замрси сите срања у оваа држава(е овоа беше оф-топик)
Sega...aj da ve zamolam samo bez off-topici.
(Nema potreba od razvodnuvanje i postepeno gubenje na konturite na temata!!!)
I startno site nadvoresni da se baniraat od ovaa tema.
(mislam na clenovi na forumov od stranski drzavi)
Ova e VAZNO!!!
Skoncentrirajte se na periodot od 1893 do 1930-ta...
i na site dvizenja na makedoncite vo toj period.
I dojdete do poentata.:smir:
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
Прво тоа е толку замрсена работа што јас незнам како би можеле да ја одмрсиме, и затоа не сакам да дискѕтирам.
Мислам дека МРО; ВМРО или ТМРО, ТМОРО, се македонски имиња на движења кој треба да бидат поим за сите македонци, а не само за одредена политичка партија, мислам дека тоа е нон-сенс, и не само тоа него и таа илинденска пред и потоа историја припаѓа на сите македонци, и на крај па историјата не започнува со ВМРО, сме имале ние востанија и пред тоа
 
Член од
5 декември 2007
Мислења
85
Поени од реакции
0
Прво тоа е толку замрсена работа што јас незнам како би можеле да ја одмрсиме, и затоа не сакам да дискѕтирам.
Zatoa i e otvorena temava, za da go odmrsime, ili barem da ja zarcneme temava (zosto do sega ne bese zapocnata). Treba akcentoto da bide na pravoto na DPMNE da manipulira so imeto i deloto na MRO.

Мислам дека МРО; ВМРО или ТМРО, ТМОРО, се македонски имиња на движења кој треба да бидат поим за сите македонци, а не само за одредена политичка партија, мислам дека тоа е нон-сенс, и не само тоа него и таа илинденска пред и потоа историја припаѓа на сите македонци, и на крај па историјата не започнува со ВМРО, сме имале ние востанија и пред тоа
Se soglasuvam deka ne treba istoriskoto ime na MRO da se koristi od politicki partii, ama i sakam da dodadam deka MRO i VMRO ne e isto. TOa se dve razlicni organizacii so razlicni celi, kako sto rece Zevs.
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
Па еве некој што има подобри познавања од тој период од историјата,нека почне да објаснува, за да се расчистат
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Млади момци, не заборавајте бесправно да ја избугаризирате и ММТРО...

Кога незнаете газот кај ви е и која страна да ја фатите, нормално е дека и комшиите ќе не ебат...

глупаци...
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
Интересен факт, а интересное и знамето на врховистите, црвено-црно, слично знаме има и ДПМНЕ, ако сте приметиле
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4



[FONT=Tahoma, Arial, Verdana]Партиското знаме е со димензии со однос 2:1 по должина, поделено на црвено-црни полиња, чиј сооднос е еден спрема еден, а во горниот лев агол на црвена основа е поставен партискиот грб.[/FONT]
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
ajde da vi kazam nesto so sigurno ne go znajte! VMRO DPMNE e formirana po direktiva na preostanati zivi clenovi i potomci na clenovi na zadgranicen komitet na vistinskata makedonska revolucionerna organizacija MRO da ne ve lazam neznam tocno od koi stranski drzavi bile lugeto, sega za desetina dena ke se vratam mk i ke vi kazam tocno se ako ve interesira. inaku imeto vmro e zemeno tocno zaradi toa deka taa partija trebase da bide(e) prodolzetok na vistinskata istoriskata vmro. ama posle 91/2/3(ne sum bas siguren) lugeto so pomognale vo reoformiranjeto na partija se raziduvaat za nekoi raboti so rakovodstvoto na dpmne i prekinuvaat kontakti, dali sega pak se obnoveni kontaktite neznam deka mene covekot so mi kaza za ovaa rabota uste togas se trgna od rakovodstvoto na partijata i neznae kako stojat rabotite so novovo rakovodstvo. inaku ljubco doaga na vlast na vmro po cista slucajnost ova so sigurnost vi go tvrdam, go stavile nego kako pretsedatel na partija deka bil mlad, nadezen(takabarem mislele), patriot???, I DEKA MISLELE DEKA LESNO KE GO KONTROLIRAAT, duri podocna tie okolu nego otkrile kakvi mu se ideite i koga otkrile veke bilo kasno.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
ДООМ-ДВИЖЕЊЕТО ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА формирано од национално освестени Македонски синови кој задоени со Илинденскиот идеал тргнале по стапките на своите дедовци, претежно од политичките притисоци на новите господари сто ја узурпирале Македонската земја тие национално освестени Македонски патриоти ги нарамиле торбите и кинисале по белиот свет на Европските и прекуокенаските земји, во ова Движење до израз доаагаат Македонците од четирите поробени делови на Македонија Движењето за Ослободување и Обединување на Македонија формирано е надвор од границите на Македонската распарчена земја и се бори за нејзино целосно обединување,
Движењето формирано е пред почетокот на 70те години, нејзин прв претседател избран на конгресот 1972 година е господинот Драган Богданоски а за нејзин прв поптпретседател е избран господинот Благоја Шамбески за кратко време Движењето со зачудувачко темпо и невидена брзина се проширува на сите континенти и ужива големи симпатии кај Македонската заедница а тоа најмногу ке им смета на изродите Македонски кој влезени во јаремот на УДБ-а на најгнасен начин ги малтретираа нивните фамилии во Републиката а на самите членови им забрануваа влез во татковината а некои на најгнасен начин ги измачуваа откако ке влезеа во татковината. на конгресот во Минхен одржан на 13 Април 1974 година присуствуваа претставници на поткомитетите од целиот свет на тој конгрес е избрано следното раководство претседател: Драган Богданоски од Европа, зам. претседател Љубе Филкоски од САД, втор зам. претседател Ристе Б. Ристески од Австралија, секретар Благоја Шамбески од Европа, политички секретар Станко Василов од Австралија, благајник Цане Трпоски од Европа.
Веке наредната 1975 година Движењето почнува да се соочува со невидени проблеми, најпрвин слугите на сатаната тито на свиреп начин во својот стан го заклаа секретарот на Движењето господинот Благоја Шамбески и само заради тоа што неговата љубов кон татковината беше преголема, наредната 1976/77 година беше предаден претседателот на ДООМ г-нот Драган Богданоски, со службена кола на УДБ-а Богданоски беше префрлен во „србославија“ а потоа затворен во мачилиштето наречено идризово со тоа организацијата се соочи со уште поопасен елемент на велепредавство.
Неминовно е да се спомне и вондредниот конгрес на ДООМ одрзан во 1976 година по барање на задграничните комитети, на тој конгрес (ако може да се нарече конгрес) без присуство на поголемиот број членови од Централниот Комитет избрано е ново раководство а за претседател на ЦК на ДООМ е избран Р.В.Солунски од Австралија, на овај конгрес треба да се каже дека присуствувале само 5-8 членови од кој тројца биле од Австралија, од овој момент Движењето за Ослободување и Обединување на Македонија бележи значителни порази и води кон уништување а веќе пред 80те години ДООМ веќе и не постои како движење надвор од границите на Етничка Македонија напротив е преименувано во комитет за човекови права и тоа по иницијатива на веќе новиот претседател г-от Р.В.Солунски мора да се напомене дека тоа преименување патриотите тешко мозеле да го поднесат па затоа одговорот бил дека: Движењето имало терористичко име па према тоа биле принудени да го променат името на движењето тоа е најголемата лага кажана во Движењето за Ослободување и Обединување на Македонија, преименувањето на ДООМ во Човекови Права не е подеднакво примено од комитетите така да на различни места се правени различни комитети и подкомитети со различни имиња, во новиот комитет за Човекови права масовно учество зазема напредната интелегенција од Австралија која со народни пари почнаа да ја крстарат Европа и целиот свет, за да трагедијата биде уште поголема, овие интелектуалци кои зазедоа врвни места во Комитетот за човекови права немаа во себе национално чувство, тие беа про-комунистички, про-југословенски, про-грчки со еден збор тие беа анти-македонски расположени па према а тоа водеше кон уништување на комитетот за Човекови Права, Австралиската интелегенција која учествуваше на многу Европски парламентарни состаноци пред се тие ги бранеа тугите интереси, пред било кој состанок на Европско ниво тие мораа да одат во Москва Белград или Атина на советување затоа и овој комитет неминовно мораше да се поништи за доброто на Македонија.
На почетокот на 90те години повторно на чело со Драган Богданоски група чесни патриоти ја основаа партијата ДПМНЕ Демократска Партија за Македонско Национално Единство на ова оснивачко собрание во Европа присуствуваа Драган Богдановски, браката Јаковлески, Змејковски, Транталоски, Стево Доневски-Мајка, Т. Георгиевски и други, покасно на ДПМНЕ му беше ставена придавката ВМРО и конечно на 17 Јуни 1991 година во Република Македонија беше основана партијата ВМРО ДПМНЕ, мора да се каже и тоа дека основачот на партијата, таткото на ДПМНЕ, почесниот претседател г-нот Драган Богданоски на самиот почеток дојде до не согласувања и спротиставени мислења со лидерот на партијата по што г-нот Богданоски се најде надвор од редовите на партијата ВМРО ДПМНЕ.

П.С. Почитувани посетители, сето погоре спомнато е напишано според искази на членови на Ц.К. на ДООМ и написи во средствата за јавно информирање, сакам да кажам дека времето ќе си го каже своето за тоа кој и каде го одведе Движењето, жално е што повеќе случаи не се расветлени како на пример грабнувањето на Богданоски, атентатот извршен врз секретарот г-нот Благоја Шамбески и многу други предавства во Движењето, затоа се надевам живите сведоци кои беа влезени во јаремот на сатаната тито пред нивната смрт ќе ја кажат вистината за доброто на Македонската историја оти само така господ ке им ги прости гревовите, а во спротивно тие изроди ќе немаат мир и на другиот век.


Овчари, повелете!
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Разгледај низ сајтот дете...да ти се отворат малку повеќе очињата што ти ги затвараат просрпските „новинари“...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom