Твоите пријателки кои практицирале јога и медитација, а биле нервозни (не можеле да го смират духот) лошо го практицирале тоа. Јас идев на јога многу малку време и верувај ми имаше огромна разлика уште од првиот ден кога си дојдов дома. Периодов ми беше ужасен (ПЕКОЛЕН) и решив да проверам што е финтата со јогата, многу ми зборуваа за јога. Татко ми на мајтап ми велеше дека им давам пари за да спијам у сала на под, но не е така.
Има неколку стилови на јога. Кај нас се практицираат раџа-јога, хата-јога, бакти-јога, карма-јога, џнана-јога. Јас ја практицирав Хата јога (бидејќи грубо речено е спој од повеќе стилови, односно се обрнува внимание и на дишењето и на физичките вежби, така полека се припрема духот за медитација. Значи полека паралелно ги припремаш и духот и телото и баш затоа е најдобра за почетници). Јогата е добра за еластичност на телото, ја подобрува менталната кондиција (многу полесно се фокусираш на нештата околу, полесно ги средуваш мислите), издржливост, менталната стабилност, визуализацијата, брзата релаксација. За да се одмориш ти треба мир и тишина. Не значи дека за да имаш мир и тишина треба да се изолираш, туку баш напротив ти треба поголема концентрација, значи ти треба вежба на мозокот. Има некои вежби за правилно дишење, кои се најважни! Значи јогата ја користиш за телото, а медитацијата ја користиш за духот. Медитацијата не служи за да побегнеш од проблемите, туку служи за да се олабавиш, да се релаксираш, со ладна глава полесно се решаваат проблеми. Мене јогата ми одговара затоа што преку дишењето се смирува духот и се опушта телото, а нема тешка физичка активност. Аеробикот и фитнесот бараат поголема физичка активност за разлика од јогата. Овде се истегнуваш и дишиш правилно, го вежбаш телото, а при тоа не си уморен, а за аеробик и за фитнес рмбаш и на крај се те боли, капнаат си. Јас искрено не практицирам длабока медитиција, мојот дух нема потреба од такво нешто, но со јогата ќе продолжам. Значи што правиш на еден јога час: имаш опуштење (инструкторот те води) имаш вежби за размрдување на телото, па пак се општаш, па пак вежби и така дур да заврши часот. Ред вежби, ред лесно опуштање на телото.
Значи од почеток:
Јогата е психо - физичка вежба. Не може да вежбаш, а паметот да ти биде на друго место. За секоја вежба треба концентрација.
Јога може да практицира секој, бидејќи постојат секакви вежби.
Медитацијата те смирува бидејќи со правилно дишење внесуваш голема количина кислород, а кислородот е потребен за мозокот да може да функционира (најпросто кажано). Дишењето е најважно, тоа те смирува.
Јогата не е губење време, само што јас не се внесувам до толку со читање вакви такви книги. Јас се концентрирам исклучиво на релаксација на духот. Колку забегано звучи ова...