Мене никогаш не ми се случило питбул да ми се подаде, да ми рже, лае да почне да ме брка или слично а имам поминувано дури и покрај пуштен, додека пак оние пинчовите колку ме нервираат, цц обожавам кучиња ама оваа раса неможам да ја смислам. Колку такви ми се имаат подадено и кога ќе им свикам и им се подадам да ги подисплашам малку да не ме замараат бегаат кај сопствениците кои почнуваат да ми се дерат зашто му се пуштам на толку мало куче.
Еднаш шетавме со братучед ми (кој има 5 години) и едно такво пинч му се подаде и почна да му ги тегне тренерките, лаејќи и братучед ми мал дека се уплаши, а сопственикот се смее. Втф?
Ај сеа ќе дискриминираме раси, точно е дека питовите се и храбри и се физички/психички способни да нападнат некој, ако ги дресираш добро и се однесуваш со нив како со член на фамилија, не ги малтретираш и слично тие нема да го сторат тоа. Е сега секаде има исклучоци, ама затоа маска (која патем заштитува и од отрови и гнаснотии од земјата) и поводник и завршена работа. А дома си го чуваш на сопствена одговорност, така и си го земал нели. Па и човек ќе нападне ако му правиш се и сешто, го малтретираш .. овие кучиња се спремаат за борби како што кажав заради психо/физичката способност и јаки се храбри, ама ако го чуваш добро во најголем број случаи нема да се појави агресивност.
И секое куче може да пројави агресивност како питот дури и да е чувано добро но тоа најчесто неможе да биде без причина, или тоа куче е болно (беснило и сл) или нешто друго му е, а за тие што напаѓаат без причина казни за сопствениците и после да видиме дали ќе ги шетаат распуштени како скитници. Ама тоа може СЕКОЕ куче да нападне.
А луѓето што се џудисти, сумо борачи, каратисти тие не се психо/физички силни да нападнат друг човек? Ај да им забраниме присуство во Македонија?? Ама тие тренираат дека вештината мораат да ја користат само во самоодбрана.
Немам куче и имам чувано само хаска до сега, немам чувано питбул ама затоа постои информацијата нели.