Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.152
Поени од реакции
34.690
Што збориш бе дечко ?! вучјаков сигурно го користат во полиција или војска,ради тоа ги учат на ваква дресура.Ти веруваш,дека вучјаков во вистинска акција ако се пушти по криминалец,или слично,дека туку-така ќе пушти ? баш како на клипов ? не биди наивен.
Каква војска, дечкото си го дресира своето куче. Прочитај ги коментарите.

Еве ти еден друг клип, со Барт Белон на предавање за дресура. Не на воен или полициски полигон. Со обични сопственици и нивните кучиња.
Погледај може ќе најдеш некој питбул во позадина... ;)

titaniumd65

TiTAN
Член од
17 февруари 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ако кучето не слуша или е лошо не е до него туку до газдата.Например ако му го дадеш на Цезар Милан (веројатно сте гледале на Анимал Планет "Dog Wisperer") ќе ти го врати како човек а не куче. :);)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.152
Поени од реакции
34.690
Тогаш ајде да ги пратиме сите питбули кај него на обука. Ќе ја организираш пратката? ;)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Тогаш ајде да ги пратиме сите питбули кај него на обука. Ќе ја организираш пратката? ;)
Кажи ми ти што предлагаш со питовите и другите слични раси?Да се банираат?Да се убијат сите и веќе да ги нема?

Нели можеш да разбереш дека тоа е една прекрасна раса на куче,што секој сопственик е горд да го има.Нели можеш да разбереш дека против питот се води една страшна кампања се со цел да се прикаже во најлошото можно издание?Дали разбираш дека тие кучиња се користат за во борба не дека се агресивни туку дека тие се едноставно градени за да можат да станат машини,кога еден пит од 25 кила може да бутне куче 2-3 пати потешко и поголемо од него?Овие кучиња се претерано храбри,ама нема таква добра кампања за нив.

Убаво има кажано еден кинолог дека Храброста и совршеното тело се единствената клетва за питбулот!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.152
Поени од реакции
34.690
Димитри,

Ти гледаш прекрасна раса на куче, храброст и совршено тело.
Јас ја гледам сликата од твојот аватар и го замислувам белградското девојче со распарчено лице како со години се буди навечер и вреска, вреска, вреска...

Да се восхитувам на тие кучиња што можат да бутнат куче 2-3 пати потешко и поголемо од нив? Да се восхитувам на тие „машини„, како што велиш, што едноставно се градени за борба...

Борба?

Каде е потребата од кучешка борба денес во урбаната средина?
Порано можеби, ловци на крупна дивеч... Blood sport, Bull-baiting, забавата со борба од бик против бандози... забрането во 1835. Борбите меѓу кучињата... исто забранети, нелегални.

Зарем не гледаш дека ама баш ни третина од сопствениците никогаш нема да имаат ни дел од твоето посветување на добрата страна од ова куче?
Не е убавината тоа што тие гледаат во него, крвта ја гледаат!

Против против питот се води една страшна кампања? Да ама од кого?
Од самите несовесни власници, ете од кого. Дали гледаш дека секаде каде што има питбули, секоја година не престануваат вестите за ужасни настани... Осакатено девојче, распарчено бебе, искасапена и убиена трудница...
Тоа е се медиумска кампања? Тие работи не се случуваат? Над стотина документирани случаи има секоја година! Сите се измислени?

Отворете ги очите луѓе... Газдата е крив или кучето?
Сеедно, се додека се спречат ужасите.

Помеѓу недолжното куче и недолжните негови жртви... јас бирам да нема човечки жртви.

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Димитри,

Јас ја гледам сликата од твојот аватар и го замислувам белградското девојче со распарчено лице како со години се буди навечер и вреска, вреска, вреска...

Да се восхитувам на тие кучиња што можат да бутнат куче 2-3 пати потешко и поголемо од нив? Да се восхитувам на тие „машини„, како што велиш, што едноставно се градени за борба...

Борба?

Порано можеби, ловци на крупна дивеч... Blood sport, Bull-baiting, забавата со борба од бик против бандози... забрането во 1835. Борбите меѓу кучињата... исто забранети, нелегални.

Зарем не гледаш дека ама баш ни третина од сопствениците никогаш нема да имаат ни дел од твоето посветување на добрата страна од ова куче?

Од самите несовесни власници, ете од кого. Дали гледаш дека секаде каде што има питбули, секоја година не престануваат вестите за ужасни настани... Осакатено девојче, распарчено бебе, искасапена и убиена трудница...
Тоа е се медиумска кампања? Тие работи не се случуваат? Над стотина документирани случаи има секоја година! Сите се измислени?

Помеѓу недолжното куче и недолжните негови жртви... јас бирам да нема човечки жртви.
Патетичен си. Си имал ли еднаш во живот куче?

Бате оди во Тетово, и на лице место учествувај како се дресира куче, пит бул, и зашто на таков налин се дресира.Самиот малоумен газда ќе ти го отвори прашањето, што ние тука ти викаме едно, а ти вадиш од видеа од јутјиб, и некаква чудна листа, и правен некаков неповрзан муабет.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Не сфаќам зашто препукувања?

Се сложивме сите дека кучињата во урбана средина треба да имаат корпа и да бидат на ланец а во посебни паркови нека се истрчаат. Тогаш нема ниедно куче да може да искаса друго или човек.

Инаку за борбите, ако не е Питот ќе најдат друго да го мачат за борба, па во Мексико борба на петли прават, човек што сака да се клади и да заработи секогаш ќе најде некое животно за борба.

Супер си е Питот со корпа на муцка а точно е дека од секое куче со мачење можеш да направиш монструм, исто како и од човек.

Сопствениците ја зезнуваат работата што несовесно ги гледаат и не им ставаат корпа кога ги шетаат и тука е кучето најмалку криво.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Димитри,

Борба?

НЕМОЖЕШ ДА СЕ ВОСХИТУВАШ НА НЕШТО ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ БРЕ ЧОВЕКУ ! Борбите биле забранети ?! ало,во кој свет живееш ??? очигледно си заостанат со времето ти.Никој не рече дека тоа се измислици,дека пит изгризало дете и слично,но ТОА Е ПОСЛЕДИЦАТА,А КАКО ДОШЛО ДО ТОА ?! сигурно девојчето не направило ништо лошо,но јас ти гарантирам дека тоа куче било малтретирано,а не како што кажа ти,све му било топ,и наеднаш му пукнал филмот.Се води лоша кампања,да точно поради дебили што ги чуваат,но медиумите ги интересира само оваков наслов,Пит изгризало девојче,а не го интересира зошто ?!Како можеш бре ти да збориш за крвта,за карактерот,а не си седел подолго со пит од 5 минути ???
Не е исто она што ќе го прочиташ во книга,и ќе го доживееш.
--- надополнето: Oct 16, 2011 9:29 AM ---
Не сфаќам зашто препукувања?

Се сложивме сите дека кучињата во урбана средина треба да имаат корпа и да бидат на ланец а во посебни паркови нека се истрчаат. Тогаш нема ниедно куче да може да искаса друго или човек.

Инаку за борбите, ако не е Питот ќе најдат друго да го мачат за борба, па во Мексико борба на петли прават, човек што сака да се клади и да заработи секогаш ќе најде некое животно за борба.

Супер си е Питот со корпа на муцка а точно е дека од секое куче со мачење можеш да направиш монструм, исто како и од човек.

Сопствениците ја зезнуваат работата што несовесно ги гледаат и не им ставаат корпа кога ги шетаат и тука е кучето најмалку криво.
Проблемот е што Vanlok незнае што збори,и незнае што сака,а очигледно дека пишува тука од досада,како што и самиот кажа во некој пост погоре. Се е ок ти што напиша,ниту еден сопственик не би се бунел на таков закон.
--- надополнето: Oct 16, 2011 9:30 AM ---
Educate, дај малку поедуцирано...

Не е поентата која раса се зима за полициски и воени кучиња. Туку да ти се покаже како изгледа самоконтрола на куче, агресивност ама со целосна послушност и контрола на сопственикот.
Со други зборови проблемите (или неможноста, поправете ме ако грешам) на питбулите да совладаат стандардна bark and hold техника, се потврдува тезата дека самоконтролата кај пибулите, еднаш кога ќе нападнат, е непостоечка.

Пократок (троловски) одговор: (за тролот)
Таков клип за пинч добиваш веднаш штом ќе линкаш видео, слика или слична информација каде пинч напаѓа и убива човек.
Оффф ти ќе ми збориш по едуцирано....смешен си.
--- надополнето: Oct 16, 2011 9:31 AM ---
Vanlok ми бришеш коментари,или што е проблемот ?! те прашав,дали имаш куче/си имал и што раса било ?
--- надополнето: Oct 16, 2011 9:40 AM ---
Каква војска, дечкото си го дресира своето куче. Прочитај ги коментарите.

Еве ти еден друг клип, со Барт Белон на предавање за дресура. Не на воен или полициски полигон. Со обични сопственици и нивните кучиња.
Погледај може ќе најдеш некој питбул во позадина... ;)
А на другиот пост не одговараш ?? каде е постот(поправи ме ако не го гледам) каде што ти дадов пример со детето и доберманот ?

Член од
16 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Мене никогаш не ми се случило питбул да ми се подаде, да ми рже, лае да почне да ме брка или слично а имам поминувано дури и покрај пуштен, додека пак оние пинчовите колку ме нервираат, цц обожавам кучиња ама оваа раса неможам да ја смислам. Колку такви ми се имаат подадено и кога ќе им свикам и им се подадам да ги подисплашам малку да не ме замараат бегаат кај сопствениците кои почнуваат да ми се дерат зашто му се пуштам на толку мало куче.
Еднаш шетавме со братучед ми (кој има 5 години) и едно такво пинч му се подаде и почна да му ги тегне тренерките, лаејќи и братучед ми мал дека се уплаши, а сопственикот се смее. Втф?

Ај сеа ќе дискриминираме раси, точно е дека питовите се и храбри и се физички/психички способни да нападнат некој, ако ги дресираш добро и се однесуваш со нив како со член на фамилија, не ги малтретираш и слично тие нема да го сторат тоа. Е сега секаде има исклучоци, ама затоа маска (која патем заштитува и од отрови и гнаснотии од земјата) и поводник и завршена работа. А дома си го чуваш на сопствена одговорност, така и си го земал нели. Па и човек ќе нападне ако му правиш се и сешто, го малтретираш .. овие кучиња се спремаат за борби како што кажав заради психо/физичката способност и јаки се храбри, ама ако го чуваш добро во најголем број случаи нема да се појави агресивност.

И секое куче може да пројави агресивност како питот дури и да е чувано добро но тоа најчесто неможе да биде без причина, или тоа куче е болно (беснило и сл) или нешто друго му е, а за тие што напаѓаат без причина казни за сопствениците и после да видиме дали ќе ги шетаат распуштени како скитници. Ама тоа може СЕКОЕ куче да нападне.

А луѓето што се џудисти, сумо борачи, каратисти тие не се психо/физички силни да нападнат друг човек? Ај да им забраниме присуство во Македонија?? Ама тие тренираат дека вештината мораат да ја користат само во самоодбрана. ;)

Немам куче и имам чувано само хаска до сега, немам чувано питбул ама затоа постои информацијата нели.

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
^ Џабе му објаснуваш на Vanlok , џабе е сето пак после ова ќе ти истопори едни статистики,каде биле забранети кучинава,каде имачо вакви-такви случаеви.Сум немал баш вакво куче питбул , сум имал ротвајлер.
И сакам да ти кажам дека како ќе го воспиташ така ќе се однесува.ИИИ вака во една реченица ти кажувам оти знам дека нема да разбериш и пак и пак и пак во круг ќе се вртиме со истото прашање..

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Мене никогаш не ми се случило питбул да ми се подаде, да ми рже, лае да почне да ме брка или слично а имам поминувано дури и покрај пуштен, додека пак оние пинчовите колку ме нервираат, цц обожавам кучиња ама оваа раса неможам да ја смислам. Колку такви ми се имаат подадено и кога ќе им свикам и им се подадам да ги подисплашам малку да не ме замараат бегаат кај сопствениците кои почнуваат да ми се дерат зашто му се пуштам на толку мало куче.
Еднаш шетавме со братучед ми (кој има 5 години) и едно такво пинч му се подаде и почна да му ги тегне тренерките, лаејќи и братучед ми мал дека се уплаши, а сопственикот се смее. Втф?

Ај сеа ќе дискриминираме раси, точно е дека питовите се и храбри и се физички/психички способни да нападнат некој, ако ги дресираш добро и се однесуваш со нив како со член на фамилија, не ги малтретираш и слично тие нема да го сторат тоа. Е сега секаде има исклучоци, ама затоа маска (која патем заштитува и од отрови и гнаснотии од земјата) и поводник и завршена работа. А дома си го чуваш на сопствена одговорност, така и си го земал нели. Па и човек ќе нападне ако му правиш се и сешто, го малтретираш .. овие кучиња се спремаат за борби како што кажав заради психо/физичката способност и јаки се храбри, ама ако го чуваш добро во најголем број случаи нема да се појави агресивност.

И секое куче може да пројави агресивност како питот дури и да е чувано добро но тоа најчесто неможе да биде без причина, или тоа куче е болно (беснило и сл) или нешто друго му е, а за тие што напаѓаат без причина казни за сопствениците и после да видиме дали ќе ги шетаат распуштени како скитници. Ама тоа може СЕКОЕ куче да нападне.

А луѓето што се џудисти, сумо борачи, каратисти тие не се психо/физички силни да нападнат друг човек? Ај да им забраниме присуство во Македонија?? Ама тие тренираат дека вештината мораат да ја користат само во самоодбрана. ;)

Немам куче и имам чувано само хаска до сега, немам чувано питбул ама затоа постои информацијата нели.
На психички план,имаш многу питови што ги спаруваат со роднинска врска,се раѓа пореметен случај на куче(ТОА ГО ПРАВИ ЧОВЕКОТ,ЗА ДА ПРОДАВА НА ПОРЕМЕТЕНИ УМОВИ,ЗА БОРБИ) и,може да земе некој што нема појма од такво легло,и ете ти случај.Не те напаѓам тебе,само ти појаснувам за тоа,а и би било добро да го прочита ова и Vanlok иако,како што кажа еден друг,џабе му објаснуваме на него,но барем ќе прочита некој по разумен,и ќе свати.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.152
Поени од реакции
34.690
Баш така Educate dont discriminate, и јас ова го пишувам многу повеќе за некој разумен одколку за тебе. Јавноста треба да се информира за она што се случува.

Не случајно отпор кон ваков закон прават 99% сопствениците на овие раси, питбул, ротвајлер итн. Верувајте дека повеќето од обичните луѓе не ни знаат дека во светот има овакви закони или дека треба и ќе се донесе кај нас во догледно време. Тие луѓе и треба да се информираат и тоа е една од главните цели на оваа тема.
Во првиот момент кога носење на ваков закон ќе дојде на ред, владата (која и да биде тогаш) законот ќе го донесат експресно. Затоа што кога тогаш ќе треба и ова да се усогласи со ЕУ законската легислатива. Било каква евентуална анкета, референдум или што и да е, ако воопшто има такво испитување на јавното мнение, ќе поминат глатко.

Дали и кој е крив за последиците од нападите од питбул, власникот или кучето... просечниот граѓанин не го интересира ни дел од тоа колку што го интересира спречувањето на нападите.
Сите знаат дека најбрз, наједноставен и најлесен начин за тоа е носење на закон.
Како што тоа веќе е сторено во најголемиот дел земји во светот.

Јас и Вие нема ниту да го донесеме или ниту да го спречиме носењето на законот ама затоа можеме да ја едуцираме јавноста.
Ти Educate или било кој од противниците на оваков закон, повели обиди се да го направиш на твој начин а од мене еве следува прв напис (од долгата предстоечка серија) за конкретни и вистинити случаи за напади завршени со смрт на жртвата, извршени од питбул, ротвајлер или слични раси.

Само што овој пат нема да ги кријам во споилер.

Краток превод: Семејството чувало 6 вакви кучиња и ниедно од нив не било тренирано или користено за борби. Кучињата не биле злоставувани на никаков начин и биле уредно означени со микрочип како што барал законот.
За време на обична вербална расправија, питбулот на мајката ја напаѓа и убива ќерката.
Питотот кога во расправата мајката го повишила тонот ја нападанал ќерката и ја загризал за врат со што ја убил. Кучето не го пуштало загризот во вратот се додека не било застрелано од полицаец.
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2010.php

Christine Staab

37-years old | Philadelphia, PA

Christine Staab, 37-years old, was mauled to death by one of her mother's six pit bulls. The victim had gone to her mother's home early that morning and the two reportedly had an argument, which set the dog, named Jade, off. The pit bull latched onto Christine's throat, killing her. The dog did not let go of the victim until being shot to death by Philadelphia police officers (a second pit bull was also shot dead at the scene). Christine's stepfather, Thomas Fowler, and mother, Barbara Erb, defended their pet pit bulls on local news stations. Erb described the six pit bulls as "house dogs" that were well cared for and even microchipped for identification. Erb said "They were not neglected in any way." Both Fowler and Erb pleaded with authorities to have the remaining four pit bulls seized by authorities returned to them. [source citations]

Date of death: February 20, 2010 Chained: No
Breed of dog: Pit bull Relationship to dog: Family
Sex of dog: Female Owner of dog: Mother
Spay/Neuter: No Multiple dogs: No
On/Off property: On Criminal charges: No

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.152
Поени од реакции
34.690
Да беше питбул наместо вучјак во видеото што ни го линкаше, немаше новинарот да помине само со гребаници.

Тоа што го кажа за гермаските овчари можеби и си во право ама јас никаде не видов случај каде вучјак напаѓа член од семејство и го убива.
За разлика од многубројните случаи со домашни питбули кои воопшто не биле тренирани ниту користени за насилство а сепак нападнале и убиле член на семејството.

Еве уште еден таков пример од оваа година од прошлиов август, каде е убиена бремена жена од домашен питбул.
Иронијата е што жената инаку била активист во група што се залагала за правата на питбулите и била против „дискриминацијата„ кон оваа раса кучиња...
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2011.php

Darla Napora

32-years old | Pacifica, CA

Darla Napora, 32-years old, was mauled to death by one of her two pet pit bulls inside her Pacifica home. At the time attack, Darla was in her sixth month of pregnancy. Her husband, Greg Napora, returned from work that day at lunchtime and discovered her body on the floor with the couple's 2-year old male pit bull hovering over it. According to Greg, Darla was an avid fan of Bay Area Doglovers Responsible About Pit Bulls (Bad Rap). Greg did not explain why the couple had not neutered "Gunner," as strongly recommended by the group. The pair's other pit bull was a spayed female and was not involved in the attack. Twenty-four hours after her death, Greg delivered intolerable statements to the media including: 1.) "He doesn't blame the dog," 2.) It's "not the breed's fault," 3.) "[Pit bulls] are the most loving animals I have ever had in my life," and 4.) He "plans to bury his spouse, Darla, with their pet's cremated remains in her casket." His last statement, in particular, horrified citizens across the United States.

Date of death: August 11, 2011 Chained: No
Breed of dog: Pit bull Relationship to dog: Family
Sex of dog: Male Owner of dog: Victim
Spay/Neuter: No Multiple dogs: No
On/Off property: On Criminal charges: No

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Повторно неинформираност Ванлок.Погледи ја силата на угризот кај пит бул,волчјак и рот.

http://www.youtube.com/watch?v=ADDxe24ud90&feature=related

Волчјак,рот,диво афричко куче,тоса,мастиф,боер боел,а најмоќен угриз има Кангалот.Значи питот не е ни во топ 5 кучиња со најсилен угриз.А кога би споредувале и со диви животни тогаш на хиените им нема конкуренција човечка коска можат да распарчат од шала.

Kajgana Shop

На врв Bottom