Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.153
Поени од реакции
34.691
@Димитри

Паметни и воспитани примероци и ми се допаднаа, ама јас прашував за bark and hold техниката.

Зборот е дека во ситуација која ја разбираат како борба, овие кучиња немаат самоконтрола. Можеби за кучево од видеово што го линкам сега не знаеме дали е или не е воспитано/дресирано, ама контролата на кучето врз себе и контролата на газдата врз него е никаква. (еднаш штом ќе го здогледа другото куче)

...И сега куче со толкава интелегенција да не можи една обична никаква едноставна дресура каква што е на видеото што мислиш ти?
Видео постирај.
Не збориме за интелегенцијата накучињата од овие раси туку за способноста да се контролираат во одредени ситуации (што во комбинација со неверојатната толеранција на болка резултира со бељи)

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
И ако сите добро ве сфатив, најчесто за однесувањето на кучето е КРИВ сопственикот и сите сопственивци имате консензус дека СИТЕ кучиња треба да имаат корпа.

Тогаш е решението лесно само не ми е јасно зашто не се спроведува, кој ја кочи работата и дали има смисол на еден пинч или пудла да му ставаш корпа за шетање?
.
Знаеш кој ја кочи работата...
власта...
значи гледаме дека сопствениците се согласуваат да има посебни места за кучиња.. да се ставаат корпи и ред други работи...
али не се поддржани од власта.. од општините
и треба веќе еднаш да ги извадат полицајцине на улица воа више на ништо не личи..
а и треба и малите раси да шетаат со корпи затоа што ако има закон ќе важи за сите.. нема исклучоци.
оти од тие исклучоци.. епа моето е мало.. епа моето не апе.. моето е дресирано не знам ти шо.. еден куп глупости се изнаправија.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
власта...
значи гледаме дека сопствениците се согласуваат да има посебни места за кучиња.. да се ставаат корпи и ред други работи...
и треба веќе еднаш да ги извадат полицајцине на улица воа више на ништо не личи..
а и треба и малите раси да шетаат со корпи затоа што ако има закон ќе важи за сите.. нема исклучоци.
оти од тие исклучоци.. епа моето е мало.. епа моето не апе.. моето е дресирано не знам ти шо.. еден куп глупости се изнаправија.
Се согласувам но многу ме интересира баш дека не сум чувал куче досега дали и сопствениците на малите кучиња би се сложиле да ги шетаат со корпа. Сметаш дека и една пудла и пинч треба да носат корпа? Не сум ироничен а прашањето се однесува за сите што чуваат куче било мало или големо.

Корпата дали му штети нешто на кучето или може да ја трпи без проблем?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.153
Поени од реакции
34.691
власта...
Полицијата дефинитивно не си ја работи работата, не само за ова туку и за ред други работи. И општините треба да имаат повеќе слух за иницијативи од граѓаните, особено штом тие самите не покренуваат такви работи.

Ама и добар дел од сопстениците на кучиња се одговорни за проблемот. Не е во ред размислувањето дека мора да полиција да ги „тера„ да го почитуваат законот. Полицијата треба да си ја работи работата ама треба и граѓаните да имаат свест и да го прават својот дел од обрските, и не само заради казните.

дали и сопствениците на малите кучиња би се сложиле да ги шетаат со корпа. Сметаш дека и една пудла и пинч треба да носат корпа? Не сум ироничен а прашањето се однесува за сите што чуваат куче било мало или големо.

Корпата физички не му прави ништо лошо на никое куче. Освен претпоставувам, тие кучиња што не носеле никогаш корпа им треба време да се привикнат.
Законот е инаку дециден, и не прави разлика меѓу кучињата. Корпа и ланец се задолжителни во јавност. И треба да се, зошто секој на свој начин ќе го толкува законот и оправдано некои сопственици ќе се лутат.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Се согласувам но многу ме интересира баш дека не сум чувал куче досега дали и сопствениците на малите кучиња би се сложиле да ги шетаат со корпа. Сметаш дека и една пудла и пинч треба да носат корпа? Не сум ироничен а прашањето се однесува за сите што чуваат куче било мало или големо.

Му треба некое време додека се навикне... најдобро е кучето уште од мало да се навикне.. исто е како и со огрлицата.. одпрво не ја сакаат и ја тргаат.. ама ако од мало пробуваш да му ја ставаш, со тек на време ќе си стекне навика и нема да има проблеми. А и според мене добро е да има маска, затоа што многу пати сме налетале на шприцеви или некои отровни работи кои доколку ги касне тоа кутре може да се отруе.. инфицираа и ред други работи..

За тоа дали треба да носат корпа.. ќе ти кажам пример...
ја имав лабрадор.. ми се деси да дојде пудла малтешка и да го наапдне... моето куче пошо не беше агресивно се исплаши и се скри зад мене а ја морав да се справувам со подивената пудлица додека газдарицата си седеше мирно во близина на една клупа. Па кога јас почнав да се дерам за да прекине пудлицава .. ваљда и моево куче доби повеќе сила од тоа.. и тоа почна да лае па стана циркуз невиден -.- :D

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Не се работи за тоа кој какви кучиња сака да чува. А воспитувањето и дресурата на кучињата е само дел од приказната. Кога ќе се стави се друго на страна, нападите куче-човек кои завршуваат лошо се скоро секогаш од питбул (или поретко некое од другите таканаречени раси за напад, ротвајлери итн)

За ланците и маските, постоечкиот закон и важи и треба и да се применува за сите кучиња. А ако било кое куче со маска е нападнато од друго куче, сопственикот го има секое законско (би рекол и морално) право да му ја симне маската за да може да се одбрани.

Никој од сопствениците на питбул и сродните раси (стафорд, бандог, аргентинското...) не ми одговори на ова:

Оваа техника е иначе дел од било која дресура за куче за службена намена и се однесува најмногу на кучето да се контролира во стресни ситуации.
Таа дресура е за Г.О,ротт,доберман,бидејќи тие најмногу се зимаат за полициски и воени кучиња.
--- надополнето: Oct 15, 2011 5:24 PM ---
Не поентата дали ти треба, туку дали расата има доволно самоконтрола за да ја совлада техниката.
Дај ми клип кај што учат пинч на оваа техника ?
--- надополнето: Oct 15, 2011 5:31 PM ---

Треба,пошо не е дека пинч или пудла неможе да касне пит.Ако мојот е со маска,и дојде пинч и го касне,ја ако му ја тргнам маската,може ја да бидам крив.а ако двете се со маска,мирна Босна :) и,не му штети ништо на кучето маската.

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
На моето куче. и на другите пред тоа, им немам ставено корпа никад во животов. (освен во Маедонија кога бев) Сум чувал све и свашта, само не мали, пошто не ми праат кејф.

Сум имал и случаеви каде, без некоја причина моето куче ке се ссне на друго.Но тоа беше од недресура,незнаење како да се пристапи на такви кучиња.Пошто бев ептен почетник.

Друга работа е тоа дека ептен ги судите питбулите.Па знаете дека со добра дресура и со добар сопственик ако има желба да се тресира и трпение со питбул,може да биде ептен ептен мило.

Трета работа во Македонија е тоа што, кога бев таму, кога се шетав на кеј, парк кај ми текнеше,и кога поминував со деца со нивните баби или што и да е. Нормално имав на моиве маска, не заради тоа што напаѓаат или нешто друго,само заради тоа што има отрови, само заради таа причина си ги заштитив кучињата.

И сеа бабиштава со децава кога поминував покрај нив, децава ги прашуваат зашто има кучево маска, бабиштево му вика злато мое, па тоа куче каса и опасно е.Кога им се свртев и кога ги направив од гомно подоле, ако вака ги вопситуваат децава во Македонија, поубаво ич да не идам, ептен сме отидени.

Во лондон кога бев, истото со маска го шетав, Ме застануваа луѓе и ме прашуваат ,зашто има ова куче маска и зашто има ваков поводник. Кога им кажав дека заради отрови ми е, ми кажаа такво ваму нема шанси да најдеш,не на улица, ама ваму во двор ти фрлаат отров.

Добра дресура,внимание,шетање,социјализација нема потреба од маска.

Од човек, имаш поголеми шанси да бидеш ограбен убиен или па изебан, а не напад од куче.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.153
Поени од реакции
34.691
Таа дресура е за Г.О,ротт,доберман,бидејќи тие најмногу се зимаат за полициски и воени кучиња.
Educate, дај малку поедуцирано...

Не е поентата која раса се зима за полициски и воени кучиња. Туку да ти се покаже како изгледа самоконтрола на куче, агресивност ама со целосна послушност и контрола на сопственикот.
Со други зборови проблемите (или неможноста, поправете ме ако грешам) на питбулите да совладаат стандардна bark and hold техника, се потврдува тезата дека самоконтролата кај пибулите, еднаш кога ќе нападнат, е непостоечка.

Пократок (троловски) одговор: (за тролот)
Таков клип за пинч добиваш веднаш штом ќе линкаш видео, слика или слична информација каде пинч напаѓа и убива човек.

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
Aко добро те разбрав ти би сакал да имаш/набавиш вакво „куче„.
Можеби си имал/имаш слична раса?

Од перспектива на сопственик (иден или сегашен), можеш ли да ми објасниш зошто би одбрал вакво нешто наместо некое куче од илјадниците други раси?
Исто така дали си запознает со начинот на настанување на расава, поточни кои особини се генетски селектирани да бидат доминанти кај ова куче?
Дали знаеш колку за колку смртни напади е одговорна баш оваа раса или генерално земено питбул расата со ваквите „подраси„? (знам дека ова не е чист питбул)
Дали знаеш дека повеќе од 50% од тие смртни случаи се баш сопствениците или блиски членови на семејтвото?

Извини ако изгледа дека те напаѓам, навистина искрено ме интресира дали си информиран за ова погоре што го напишав.
Jaс можам! Ме натера да се логирам, иако едно година дена ништо не сум пишал...

Сопственик сум на питбул, чајна мен крвна линија, која влече корени од далечната 1860 година. Ги имам сите информации за потеклото, бабовци дедовци и тако даље, мислам дека толкаво фамилијарно дрво нема ни баба ми :) Зошто одбрав пит бул? Прва работа заради изгледот и карактерот на кучето, имав претходно искуство со оваа раса. Кучето е направено со вкрсување на раси, како и што се направени и други раси на кучиња, целта во тоа време била да се направи куче кое би бил одличен ловец... Особините кучето ги добива од газдата, неможе куче кое е растено покрај луѓе и е правилно одгледувано да биде опасно за околината, тоа е непобитен факт.

Незнам за колку смртни случаи е одговарна оваа раса, само знам дека во 95% од случаите кривицата паѓа на сопственикот... Е сега ќе ме прашаш зашто... Ајде одговори си сам на себе, замисли како се воспитува куче за борба, или воопшто замисли што се случува со физички јако куче ако констатно е тепано и малтретирано и клукано со хемии.... Јас ти гарантирам дека еден правилно воспитан пит бул е по безопасен од пинч. Гарант има луѓе на форумов што го познаваат питот Мајк од Аеродром. Ќе дозволам они да се изјаснат по ова прашање :)

Инаку мојот пес веќе ќе полни 6 месеци и јас сум перфектно задоволен од нејзиното однесување. Досега не покажала никакви знаци на агресија, лесно се дресира и воспитува и сака луѓе и кучиња. Нормално за куче кое доаѓа од легло на Цезар Милан:). Си запрашал зошто баш на Цезар Милан, покрај сите кучиња пит булот му е една од омилените раси и има одгледувачници за нив?

Незнам што повеќе да ти кажам, једино да земам да ве прошетам низ парк со кучката моја и ти да заклучиш дали и понатаму ќе го задржиш овој твој лош став према оваа раса.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.153
Поени од реакции
34.691
Особините кучето ги добива од газдата, неможе куче кое е растено покрај луѓе и е правилно одгледувано да биде опасно за околината, тоа е непобитен факт.... Јас ти гарантирам дека еден правилно воспитан пит бул е по безопасен од пинч.
Незнам што повеќе да ти кажам, једино да земам да ве прошетам низ парк со кучката моја и ти да заклучиш дали и понатаму ќе го задржиш овој твој лош став према оваа раса.
Верувам дека твоето куче е воспитано, дури верувам дека повеќето питбули се доволно „правилно одгледувани и социјализирани„.

Проблемот е следниот. Фактите велат дека огромен дел од нападите врз човек кои завршуваат со смрт или со тешки последици се направени баш од оваа раса. Баш пред некој ден во Белград тригодишно девојче беше нападното, унаказено и оставено без уво од питбул. Значи не од џукела, не од друга раса, туку баш од питбул. Во USA oд 88 смртни напади во периодот 2006та до 2008ма, питбулите биле извршители во 59% од нападите (52 вкупно) а останатите напади се воглавно од ротвајлери, преса канарио, дого аргентино итн.

Лоши газди и лошо легло и/или воспитување?
Можеби, ама како да го контролираш тоа? Ќе им обезбедиш на сите малечки од леглото на почитуваниот Цезар Милан? Ќе ги едуцираш лично сите газди?

Или како повеќето земји во светот работата ќе ја решиш со закон кој ќе ги забрани или строго ќе ги регулира питбулите како раса? (плус неколку други раси како преса канарио, дого аргентино)

Australia, Bermuda, Denmark, Ecuador, France, Germany, Ireland, Malta, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Puerto Rico, Romania, Singapore, Spain, Turkey, Ukraine, USA, United Kingdom, Venezuela... итн, сите имаат вакви закони.

Друг проблем е што кај некои од овие кучиња едноставно некогаш им „пука филмот„ и без причина. Има безброј примери, значи не од малтретирани кучиња туку баш од дома чувани кучиња, социјализирани и со деца и со други животни.

Вакви примери како овој тука доле можам да ви пренесам со десетици ако побарате:

Thursday, June 3, 2010

share

2010 Dog Bite Fatality: 9-Year Old Kokomo Girl Mauled by Family Pit Bull Dies

Survives 5-Days
UPDATE 06/03/10: It was reported today that Savannah Gragg died this afternoon due to the severe injuries inflicted by the family pit bull last Saturday. Marion County Deputy Coroner Carrie England ruled her death was caused by lacerations to the trachea that created a lack of oxygen to the brain.1 Savannah had been opening the door to let the pit bull outside when the dog suddenly pounced on her, knocked her to the ground and savagely bit into her neck.

06/01/10: Victim's Condition Still Critical
Kokomo, IN - Over Memorial Day weekend, 9-year old Savannah Gragg was nearly killed by the family pit bull when she opened the door of her home to let the dog outside. The pit bull did not go outside. Instead, it jumped on Savannah, knocking her to the ground, clamped onto her neck and "shook violently," according to the Howard County Sheriff's Department. This type of attack -- knock the victim to the ground then attack the head or neck region -- is intended to kill.2

Savannah Gragg’s grandmother witnessed the attack and managed to free the child. When Deputy John Cipriano responded to the scene, he reported the girl was unconscious and unresponsive and had stopped breathing twice before medics arrived. Cipriano performed CPR and restored her breathing. Savannah was rushed to Howard Regional Health System then airlifted to Riley Hospital for Children in Indianapolis. Her condition Monday was still listed as critical.

Cipriano said the family told him, which includes Savannah's mother, Stephanie Gragg, father Nicholas Gragg, and the unnamed grandmother, that the dog had "never shown aggression before" and that it was a "freak accident." Pit bull owners commonly use both phrases after their dog violently attacks, despite the well-known history3 of the breed to attack unpredictably, without provocation or warning signals4, and to inflict such attacks on family members.5

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не збориме за интелегенцијата накучињата од овие раси туку за способноста да се контролираат во одредени ситуации (што во комбинација со неверојатната толеранција на болка резултира со бељи)
Неверојатна толеранција на болка, а случајно и вилицата да не му се закочува па со хебла лост да се прави за да одкочи а?
Толку разбираш односно поим немаш, што да ти правам смешен си ми, неверојатна толеранција за болка :icon_lol:.
За уше да го фатам цвили.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.153
Поени од реакции
34.691

--- надополнето: Oct 15, 2011 7:30 PM ---
Троловите не заслужуваат да ги храниш, ама и онака ми е досадно.

А ако навистина не знаеш, тогаш се извинувам и ајде да те едуцираме малку.

.
„It's best to start leash training your puppy before he learns to pull, but if your pit bull has already acquired bad habits, you can still teach her to walk on a loose lead. Moreover, you can do it without using choke chains, prong collars, and leash corrections (due to the American Pit Bull Terrier's high pain tolerance, these "techniques" tend not to be terribly effective with pit bulls anyway).„
http://www.pitbulls.org/article/training-your-pit-bull-walk-loose-leash

„An excellent guide to learning how to properly treat a dog is the Dog Whisperer with Cesar Millan (recommended to all dog owners regardless of the breed they own). Тhey have a high pain tolerance...„
http://www.dogbreedinfo.com/americanpitbull.htm

„This breed comes in a wide range of sizes, shapes and colors, weighing from 16 lbs. to over 100 lbs. APBTs can be registered with the United Kennel Club. If a dog resembles an APBT it is usually labeled a “Pit Bull”. This breed is the most popular breed in some areas like the San Francisco Bay area. APBTs have a high pain tolerance and many have a high energy level, for these reasons they are often targeted by criminals.„
http://www.pitbulladvocate101.com/BreedInformation.php

http://www.google.com/search?q=pitbull pain tolerance&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=Palemoon:en-US:eek:fficial&client=firefox-a

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
Верувам дека твоето куче е воспитано, дури верувам дека повеќето питбули се доволно „правилно одгледувани и социјализирани„.

Можеби, ама како да го контролираш тоа? Ќе им обезбедиш на сите малечки од леглото на почитуваниот Цезар Милан? Ќе ги едуцираш лично сите газди?

[/spoiler]
Прва работа, на моето куче партнерот за парење и е предодреден уште пред да се роди, значи заради задржување на чистотата на крвната линија она веќе има одбрано партнер кој е чистокрвен и докажан чајнамен, и со самото тоа ја задржувам крвната линија од леглото на почитуваниот Цезар Милан. За газдите нема потреба едукација, сигурно нема некој цреп што нема 2 чисти во главата да даде толку пари за куче кое не би го одгледувал правилно. Верувај дека пит бул не е евтино куче, барем оној пит бул со докажано потекло. Имаш ти секакви будали што продаваат питови, ама ретки се тие што го знаат потеклото и вредноста на кучето.

Статистиката која е наведена од твоја страна е само доказ дека питбулите се најзлоупотребуваните кучиња на планетава. Јас пак ќе си останам на мојот став дека агресијата на питбулот е одраз на неговото воспитување.

Банот од страна на набројаните држави не е поттикнат од расата на кучињата, туку од луѓето што ги одгледуваат и нивната цел. На сите ни е јасна таа цел. Верувај дека колку и да мислиш да таа статистика што ја цитираш цело време е точна, никогаш нема да поверуваш дека самите воспитувачи на кучињата се криви се додека не видиш една реална борба на питови. Во живо. Да видиш како самото куче се откажува од борбата, а газдата го тепа и онака утепано, и го фрла назад во ринг. Треба да видиш барем како се спрема пит за борба. Тек тогаш ќе ти стане јасно кој е крив, дали питот како пит или човекот.
Додека не се запознаеш со сите аспекти на одгледувањето на кучиња, особено од овие да кажам по специфични раси, мислам дека секој коментар понатаму во кој ќе произнесеш некоја анализа и статистика е излишен, од самото тоа што немаш доволно искуство и знаење ниту пак познавање во врска со кучињата.

Се најдобро.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.153
Поени од реакции
34.691
За газдите нема потреба едукација, сигурно нема некој цреп што нема 2 чисти во главата да даде толку пари за куче кое не би го одгледувал правилно. Верувај дека пит бул не е евтино куче, барем оној пит бул со докажано потекло. Имаш ти секакви будали што продаваат питови, ама ретки се тие што го знаат потеклото и вредноста на кучето.
...
Банот од страна на набројаните држави не е поттикнат од расата на кучињата, туку од луѓето што ги одгледуваат и нивната цел. На сите ни е јасна таа цел.
...
Додека не се запознаеш со сите аспекти на одгледувањето на кучиња, особено од овие да кажам по специфични раси, мислам дека секој коментар понатаму во кој ќе произнесеш некоја анализа и статистика е излишен, од самото тоа што немаш доволно искуство и знаење ниту пак познавање во врска со кучињата.

Се најдобро.
Твое право е да ги сметаш анализите и статистиките за излишни.
Фактот дека во толку земји ова е законски третирано зборува сам по себе. Претпоставувам дека и на тие влади им било јасно ова што го зборуваш, ама биле свесни дека единствен начин да ја контролираат ситуацијата е со ваков закон. Закон кој на жалост, ќе ги опфаќа и оние добронамерни власници како тебе, покрај секаквите будали, како што напиша ти, што одгледуваат и продаваат питбули, и ги дресираат (малтретираат) за борби.

Во врска со мене, точно е дека немам лично искуство со овие раси. Ама да карикирам малку, не мора да играм кошарка професионално, за да можам да ја следам и да ја коментирам.
Да бидеме реални. Овие кучиња се најмногу 3-5% од вкупната популација на педигрирани или барем расни кучиња (така е барем во светот). А вкупниот број на луѓе што се власници на кучиња е секако помал од бројот на оние што не се... Значи ли тоа дека толкаво мнозинство нема збор во ваква ситуација?
Или треба сите да купиме по еден питбул?

По можност од Цезар Милан, се разбира.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Educate, дај малку поедуцирано...

Не е поентата која раса се зима за полициски и воени кучиња. Туку да ти се покаже како изгледа самоконтрола на куче, агресивност ама со целосна послушност и контрола на сопственикот.
Со други зборови проблемите (или неможноста, поправете ме ако грешам) на питбулите да совладаат стандардна bark and hold техника, се потврдува тезата дека самоконтролата кај пибулите, еднаш кога ќе нападнат, е непостоечка.

Пократок (троловски) одговор: (за тролот)
Таков клип за пинч добиваш веднаш штом ќе линкаш видео, слика или слична информација каде пинч напаѓа и убива човек.
Што збориш бе дечко ?! вучјаков сигурно го користат во полиција или војска,ради тоа ги учат на ваква дресура.Ти веруваш,дека вучјаков во вистинска акција ако се пушти по криминалец,или слично,дека туку-така ќе пушти ? баш како на клипов ? не биди наивен.Кажи ми дали имаш/си имал куче,и што раса било ?
--- надополнето: Oct 15, 2011 9:33 PM ---

Проблемот е следниот. Фактите велат дека огромен дел од нападите врз човек кои завршуваат со смрт или со тешки последици се направени баш од оваа раса. Баш пред некој ден во Белград тригодишно девојче беше нападното, унаказено и оставено без уво од питбул. Значи не од џукела, не од друга раса, туку баш од питбул. Во USA oд 88 смртни напади во периодот 2006та до 2008ма, питбулите биле извршители во 59% од нападите (52 вкупно) а останатите напади се воглавно од ротвајлери, преса канарио, дого аргентино итн.

Или како повеќето земји во светот работата ќе ја решиш со закон кој ќе ги забрани или строго ќе ги регулира питбулите како раса? (плус неколку други раси како преса канарио, дого аргентино)

Australia, Bermuda, Denmark, Ecuador, France, Germany, Ireland, Malta, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Puerto Rico, Romania, Singapore, Spain, Turkey, Ukraine, USA, United Kingdom, Venezuela... итн, сите имаат вакви закони.

Друг проблем е што кај некои од овие кучиња едноставно некогаш им „пука филмот„ и без причина. Има безброј примери, значи не од малтретирани кучиња туку баш од дома чувани кучиња, социјализирани и со деца и со други животни.

Вакви примери како овој тука доле можам да ви пренесам со десетици ако побарате:

Thursday, June 3, 2010

share

2010 Dog Bite Fatality: 9-Year Old Kokomo Girl Mauled by Family Pit Bull Dies

Survives 5-Days
UPDATE 06/03/10: It was reported today that Savannah Gragg died this afternoon due to the severe injuries inflicted by the family pit bull last Saturday. Marion County Deputy Coroner Carrie England ruled her death was caused by lacerations to the trachea that created a lack of oxygen to the brain.1 Savannah had been opening the door to let the pit bull outside when the dog suddenly pounced on her, knocked her to the ground and savagely bit into her neck.

06/01/10: Victim's Condition Still Critical
Kokomo, IN - Over Memorial Day weekend, 9-year old Savannah Gragg was nearly killed by the family pit bull when she opened the door of her home to let the dog outside. The pit bull did not go outside. Instead, it jumped on Savannah, knocking her to the ground, clamped onto her neck and "shook violently," according to the Howard County Sheriff's Department. This type of attack -- knock the victim to the ground then attack the head or neck region -- is intended to kill.2

Savannah Gragg’s grandmother witnessed the attack and managed to free the child. When Deputy John Cipriano responded to the scene, he reported the girl was unconscious and unresponsive and had stopped breathing twice before medics arrived. Cipriano performed CPR and restored her breathing. Savannah was rushed to Howard Regional Health System then airlifted to Riley Hospital for Children in Indianapolis. Her condition Monday was still listed as critical.

Cipriano said the family told him, which includes Savannah's mother, Stephanie Gragg, father Nicholas Gragg, and the unnamed grandmother, that the dog had "never shown aggression before" and that it was a "freak accident." Pit bull owners commonly use both phrases after their dog violently attacks, despite the well-known history3 of the breed to attack unpredictably, without provocation or warning signals4, and to inflict such attacks on family members.5
А чекај,ти лично ги познаваш тие газди и кучиња,на кои од што биле топ хранети,чувани дома со луѓе,деца,кучиња,не биле малтретирани,не пукани со хемии,учени на борба,им пукнал филмот и изгризале човек ? или веруваш на некој што напишал на интернет ?
--- надополнето: Oct 15, 2011 9:41 PM ---
Твое право е да ги сметаш анализите и статистиките за излишни.
Фактот дека во толку земји ова е законски третирано зборува сам по себе. Претпоставувам дека и на тие влади им било јасно ова што го зборуваш, ама биле свесни дека единствен начин да ја контролираат ситуацијата е со ваков закон. Закон кој на жалост, ќе ги опфаќа и оние добронамерни власници како тебе, покрај секаквите будали, како што напиша ти, што одгледуваат и продаваат питбули, и ги дресираат (малтретираат) за борби.

Во врска со мене, точно е дека немам лично искуство со овие раси. Ама да карикирам малку, не мора да играм кошарка професионално, за да можам да ја следам и да ја коментирам.
Да бидеме реални. Овие кучиња се најмногу 3-5% од вкупната популација на педигрирани или барем расни кучиња (така е барем во светот). А вкупниот број на луѓе што се власници на кучиња е секако помал од бројот на оние што не се... Значи ли тоа дека толкаво мнозинство нема збор во ваква ситуација?
Или треба сите да купиме по еден питбул?

По можност од Цезар Милан, се разбира.
Знаеле,и не е точно дека единствен начин е тој,да се банира расата.Единствен начин,за сите тие гомна,што немаат храброст да им се спротистават на тие што ги организираат борбите.Затоа што сите тие имаат корист некаква од тоа,и полицијата знае каде се организираат(кај нас зборам) и што е најтрагично,јас знам случај,кај што синот има питови за борби,и ги спрема,а татко му е џандар.Убаво ти пишаа погоре,кога ќе видиш како се спремаат,кога некој пит нема да сака да се бори,се врзува за дрво и другите се тренираат на него,кога во ринг ако избега или слично се убива истиот,тогаш ќе сватиш дека тие статистики и не е чудно што се такви.Во САД имаш толку случаеви за питот,пошо најмногу е застапен таму питот,и има најмногу болни умови,бидејќи после Англија,САД е втора земја која почнала со тој бизнис,борби на кучиња.
Можеш да следиш кошарка доколку не се разбираш,но неможеш да му кажуваш,или да го хејташ Антиќ за тоа како игра,или како треба да игра ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom