Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Член од
13 октомври 2011
Мислења
4
Поени од реакции
2
Vanlok , мое мислење е дека ти сите овде не ДУПИШ у здрав мозок ( народски кажано ) и очигледно добро ти оди. Читам и неможам да сватам што ти е филмот се правиш ли глуп или глуп си или пак не правиш сите будали само колку да привлечеш поголемо внимание и да направиш од темава цел роман .

Зачи . Сто пати сите ти кажаа дека се зависи од сопственикот на кучето дека постојат ретардирани луѓе што ги учат питовите на борби ги мачат , ги тепаат , ги учат да мразат све околу нив , не ги хранат , ги хранат со живо месо ....Со други зборови или кратко речено не ги ЦИВИЛИЗИРААТ !!! Немаат никаков допир со урбана средина , и на човек ова истото да му го правиш таков ке биде потполно ист . Сега ке речеш како баш питот ??? Па многу повеке од нормално питот е едно јако храбро мускулесто и многу интелигентно куче што има човечки особини ( едиствено во светот ) и затоа него го бираат . Питот пак ке ти кажам дека важи за едно од најмирните и најпријателските кучиња во светот , те молам дај гледај го Цезар милан на national geographic и све ке ти биде јасно нема лошо куче сите се исти од најмало до најголемо .
Пак ке речам престани да иритираш луѓе , можеби и цела оваа работа ја правиш намерно само да се привлечат нови членови кои чуваат пит и кој се иритирани од твоето плитко размислување можеби и грешам но како и да е секој си има право на свое мислење . Но , само едно знам да дојде кај мене некој на врата и да ми рече дека не смеам повеке да го чувам питот јас ке го лежам затвор тој човек или да проба да му направи нешто , бидејки може звучи глупо и просто али премногу сум приврзан за него и пак ке речам господ нека му е напомош на тој што ке проба да му направи нешто . Неделно за него трошам повеке од 2500 денари за витамини , за храна ( само EAKUNUBA јаде ).
САМО ОНОЈ ШТО ЧУВА ПИТ ЗНАЕ ШТО ЗНАЧИ ДА ИМАШ ТАКВО КУЧЕ .....

Еве ти еден линк специјално за тебе и за сите оние што мислат дека питот е агресивно куче , после овој линк јас се одлучив да чувам пит , гледај ја целата историја ПРЕКРАСНО Е ......te molam vidi go linkot

http://www.youtube.com/watch?v=8Jh2_2z92mw
--- надополнето: Oct 13, 2011 11:07 PM ---
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬(ஜ۩۞۩ஜ)▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬​­▬
SHUT UP AND ENJOY THE P I T B U L L !
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬(ஜ۩۞۩ஜ)▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬​­▬

--- надополнето: Oct 13, 2011 11:22 PM ---
И ДА ЗАБОРАВИВ , НА ЛИНКОТ ИМА ТОТАЛНО ОБЈАСНЕТО ЗА ВИЛИЦИТА ЗОШТО Е ТОЛКУ МОЌНА ....

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Види,со тоа да е на ланец,и во поголеми гужви да има маска,ТРЕБА ДА ВАЖИ ОД НАЈМАЛА,ДО НАЈГОЛЕМА РАСА.Имам гледано без број случаеви,каде што неколку луѓе што ги познавам,со доберман,пит,си го држат на ланец кучето,доаѓа некој пинч,во еден случај беше и со лабрадор,и со кокер,и тие ја почнуваат тепачката(поискусните,одма препознаваат кој ја почнува тепачката меѓу кучињата) и сега,уште ќе стоиш на тоа дека само "опасните" треба да се на ланец.Мене лично,ме имаат како мал искасано 2 пекинезери,ради тоа што влегов во влез во зграда,за да идам кај другарче,ако можеш ова како провокација да го земеш.ПАК ЌЕ КАЖАМ,ЛАНЕЦ ОБАВЕЗНО И ВО НАЈМАЛА ГУЖВА ЗА СЕКОЕ КУЧЕ,А МАСКА ЗА ВО ПОГОЛЕМИ ГУЖВИ,ПАК ЗА СЕКОЕ.
--- надополнето: Oct 13, 2011 10:01 PM ---
Јас па обратно искуство имам. Помали раси се на ланец, поголеми пуштени од ланец.
Моево е мало и има страв од мачка, а не пак да се сили на поголемо. И секогаш е на ланец!
И да доколку сопствениците не се свестат дека треба ланец да поседуваат, нека не се бунат кога остатаните не се рамнодушни на истото.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.160
Поени од реакции
34.698
Греота за детето,ни криво ни дужно настрадало,но пак ќе ти кажам,проблемот е во газдата повторно,бидејќи не го чувал во добри услови.Чим он скокнал ограда,замисли колкава била ?
Не ми кажувај кој е крив, кажи ми како да ги спречиме овие случаи? Дали макар и едно девојче е поважно од твоето право да шеташ баш питбул наместо било кое друго од илјадниците раси на кучиња???
Кажи ми зошто кога слушаме за вакви случаи скоро сигурно е или питбул? (или евентуално ротвајлер)

Ги читам твоите постови, на 99% од сето тоа е веќе одговорено во предходните постови и тоа почнувајќи од првиот... ти со тој што не чита изгледа. А јас ќе ти одговорам колку што можам поконцизно. Инаку додека читаш поназад, обрни специјално внимание на делот за испитувањата на неуролошката хемија на питбулот... ма ајде ќе ја повторам да не ја бараш.
behavioral модел на питбул напиша:
The pit bull's unusual breeding history has produced some bizarre behavioral traits, de- scribed by The Economist's science editor in an article published a few years ago, at the peak of a heated British controversy over dangerous dogs that saw the pit bull banned in England. First, the pit bull is quicker to anger than most dogs, probably due to the breed's unusually high level of the neurotransmitter L-tyrosine. Second, pit bulls are frighteningly tenacious; their attacks frequently last for 15 minutes or longer, and nothing—hoses, violent blows or kicks—can easily stop them. That's because of the third behavioral anomaly: the breed's remarkable insensitivity to pain. Most dogs beaten in a fight will submit the next time they see the victor. Not a defeated pit bull, who will tear into his onetime vanquisher. This, too, has to do with brain chemistry. The body releases endorphins as a natural painkiller. Pit bulls seem extra-sensitive to endorphins and may generate higher levels of the chemical than other dogs. Endorphins are also addictive: "The dogs may be junkies, seeking pain so they can get the endorphin buzz they crave," The Economist suggests.
Vanlok,кажи ми,ако на улица некое дете од 5 години,ти опцуе мајка,и ти удри клоца за без потреба,чива грешка е ? во генот што го носи од татко му и мајка му,бидејќи и они се такви,или од тоа што не му кажале неговите дека несмее така да прави,дека несмее да пцуе никого,и несмее да мава никого за без потреба ? Ако малце под размислиме длабоко,ќе сватиме дека ген,е само надворешниот изглед,носењето болести,и слично.А карактерот,го градиме според оној,кој не чува,не храни,со кој поминуваме најмногу време.Па така,ако татко ми пцуе додека вози,и јас кога ќе возам,ќе пцујам.Тоа не е ген,туку учење
Еве и ти како Ilumious, Дарвин го праќаш поѓаволите, а? :)
Ма каква наука, какви статистики, нека се гони доѓавола и цел свет што носи вакви закони... вие власниците на питбули знаете подобро од сите! И сите што немаат чувано питбул не знаат! Како она рече? Едуцирај се не дискриминирај?

Понатаму, компарацијата со детето ти е без врска, без разлика на поентата што сакаш да ја направиш со гените. Како ќе ги споредиш последиците од детска клоца и пцовка со оние од напад од питбул куче??!?!!?? Сакаш да кажеш тоа девојчето без уво и пола лице ќе поминело исто по клоца од врсниче???“!??“!?“!?

А ова ти е врв на „длабокото размислување„:
„Ако малце под размислиме длабоко,ќе сватиме дека ген,е само надворешниот изглед,носењето болести,и слично„
Јас можам само да ти кажам дека е добро што не си станал биолог!

Честитам во секој случај, заслужи место во мојот форумски потпис! (y)
--- надополнето: Oct 13, 2011 11:58 PM ---
Питот пак ке ти кажам дека важи за едно од најмирните и најпријателските кучиња во светот
Ова ќе го потрепиш со некои факти?
Нешто како научна студија а не кажувања од некој чичко од телевизија без никаква научна позадина...
Еве јас ќе ти покажам неколку факти. Со статистики. Од научна студија.
Фактички факти, не емисија од телевизија направена од власници на кучињата со прекрасни кадри од мали слатки недолжни кученца кои си играат со топка.

Се работи студија за смртни случаи од напади на кучиња во тригодишен период. Твојата омилена раса ќе ја најдеш на убедливо и недостижно прво место.
Кликни на оваа студија и ќе ги прочиташ следниве статистички податоци:

- Од 88 смртни напад во периодот 2006та до 2008ма, питбулите (со подвидовите) биле извршители во 59% од нападите (52 вкупно). Колку за информација питбулите во USA се окулу 2.9% од вкупната кучешка популација. (толку од тоа што некој тврдеше дека во USA биле најбројна кучешка раса па затоа нормално било што правеле толкав број на напади)

- Во овој временски период питбулите заедно со ротвајлерите (12 напади вкупно) и американските булдози (4 напади), се одговорни за 77% од сите напади што завршиле со смрт на нападнатата жртва.

Vanlok , мое мислење е дека ти сите овде не ДУПИШ у здрав мозок ( народски кажано ) и очигледно добро ти оди. Читам и неможам да сватам што ти е филмот се правиш ли глуп или глуп си или пак не правиш сите будали...
...само едно знам да дојде кај мене некој на врата и да ми рече дека не смеам повеке да го чувам питот јас ке го лежам затвор тој човек...

САМО ОНОЈ ШТО ЧУВА ПИТ ЗНАЕ ШТО ЗНАЧИ ДА ИМАШ ТАКВО КУЧЕ .....
Одредено ниво на однесување е норма на јавни форуми.
Тоа што не се согласуваш со мене не мора да резултира со навреди (а можда и закани, којзнае).

Све некако ми изгледа дека да бидеш власник на питбул си бара одреден психолошки профил...

.
P.S. Белград ти е блиску, помини до девојчево и пушти му го клипот од анимал планет. Ако не е вратена дома помини до болница таму сигурно ќе ја најдеш.
http://www.trojka.rs/vesti/18518-pitbul-odgrizao-uvo-trogodisnjoj-devojcici.html

Член од
13 октомври 2011
Мислења
4
Поени од реакции
2
Не ми кажувај кој е крив, кажи ми како да ги спречиме овие случаи? Дали макар и едно девојче е поважно од твоето право да шеташ баш питбул наместо било кое друго од илјадниците раси на кучиња???
Кажи ми зошто кога слушаме за вакви случаи скоро сигурно е или питбул? (или евентуално ротвајлер)

Ги читам твоите постови, на 99% од сето тоа е веќе одговорено во предходните постови и тоа почнувајќи од првиот... ти со тој што не чита изгледа. А јас ќе ти одговорам колку што можам поконцизно. Инаку додека читаш поназад, обрни специјално внимание на делот за испитувањата на неуролошката хемија на питбулот... ма ајде ќе ја повторам да не ја бараш.

Ма каква наука, какви статистики, нека се гони доѓавола и цел свет што носи вакви закони... вие власниците на питбули знаете подобро од сите! И сите што немаат чувано питбул не знаат! Како она рече? Едуцирај се не дискриминирај?

Понатаму, компарацијата со детето ти е без врска, без разлика на поентата што сакаш да ја направиш со гените. Како ќе ги споредиш последиците од детска клоца и пцовка со оние од напад од питбул куче??!?!!?? Сакаш да кажеш тоа девојчето без уво и пола лице ќе поминело исто по клоца од врсниче???“!??“!?“!?

„Ако малце под размислиме длабоко,ќе сватиме дека ген,е само надворешниот изглед,носењето болести,и слично„

Нешто како научна студија а не кажувања од некој чичко од телевизија без никаква научна позадина...
Фактички факти, не емисија од телевизија направена од власници на кучињата со прекрасни кадри од мали слатки недолжни кученца кои си играат со топка.

Се работи студија за смртни случаи од напади на кучиња во тригодишен период. Твојата омилена раса ќе ја најдеш на убедливо и недостижно прво место.

- Од 88 смртни напад во периодот 2006та до 2008ма, питбулите (со подвидовите) биле извршители во 59% од нападите (52 вкупно). Колку за информација питбулите во USA се окулу 2.9% од вкупната кучешка популација. (толку од тоа што некој тврдеше дека во USA биле најбројна кучешка раса па затоа нормално било што правеле толкав број на напади)

- Во овој временски период питбулите заедно со ротвајлерите (12 напади вкупно) и американските булдози (4 напади), се одговорни за 77% од сите напади што завршиле со смрт на нападнатата жртва.

Тоа што не се согласуваш со мене не мора да резултира со навреди (а можда и закани, којзнае).

Све некако ми изгледа дека да бидеш власник на питбул си бара одреден психолошки профил...

.
P.S. Белград ти е блиску, помини до девојчево и пушти му го клипот од анимал планет. Ако не е вратена дома помини до болница таму сигурно ќе ја најдеш.
http://www.trojka.rs/vesti/18518-pitbul-odgrizao-uvo-trogodisnjoj-devojcici.html
хахахахха е сега дури ме изнасмеа . Дефинитивно ти патиш од некој коплекс од пит бул . Јас навистина неможам да видам во кој дел од текстот ти упатив навреда или недај боже закана . Значи цело време провоцираш со твоите плитки размислување . Све што сакам да ти казам а очигледно дека неможеш да сватиш е тоа дека секое куче , човек или било кое друго суштество на планетава земја може да биде У Б И Е Ц ....Овдека има луѓе што чуваат пит бул , и не можеш да бидеш толку нападен бидејки може иритираш до некаде со тоа твое мислење . Друга работа да излези прошетај малку низ градов околу и види дали е све како што викаш и мислиш , не донесувај заклучоци само од тоа што ке прочиташ на интернет , и ме интересира дали некогаш ти си имал контакт со пит или дали си бил нападнат од пит некогаш што донесуваш и истакнуваш невистини , знаеш како викаат хартија све трпи , така да немој да веруваш во се што ке прочиташ бидејки знаеш какви се новинарите од игла прават слон ...

ЕВЕ ЈАВНО ТИ КАЖУВАМ ПРЕД СИТЕ ТУКА ДА СЕ УВЕРИШ ДЕКА ПИТОТ Е СОСЕМА РАЗЛИЧНО КУЧЕ СЛОБОДНО ДАЈ КЕ ДОГОВОРИМЕ СРЕДБА ИМАЈ БАРЕМ ЕДНАШ КОНТАКТ СО ПИТ , ПА ПОСЛЕ ТОА КЕ ПРАВИМЕ МОАБЕТ КАКВО КУЧЕ Е ПИТОТ ....

А за тоа што реков дека спремен сум се да направам за него ке ти го кажам усте мијарда пати , тој е дел од мене од мојата фамилија , тој е дел од фамилијата , тоа е исто како да ти дојде некој дома и без причината му направи нешто на некој твој член од фамилијата како ке реагирас а ???????????????

Друга работа пред една година чичко мој зема пекинизер стар година и нешто . Пекинизерот беше подивен во права смисла на зборот . Го чувала некоја жена во стан немал апсолутно никаков допир со други луге . 2 месеци секој што ке му се приближеше го напагаше ама онака крвнички , после тоа се смири и ден денеска со сите е добар , иако на непознати се пушта , пак ли е генот сега ??? НЕ Е , воспитувањето на кучето тука е цела проблематика , генот нема никаква врска а и навистина не ми е јасно од каде дојдовте до заклучок дека питот има ген на убиец , мислам смешно е ,а и замараш веке со тој линк со девојчето имлион пати го стави ок го видов , а го виде ли ти мојот линк а ???????????????

Дај да ја затвориме темава зш глва ме боли од тоа што се пофторуваш све едно исто . Дали сакаш паметен да испаднеш или незнам што е работата али не ти успева .
АЈДЕ ЗАКЛУЧОК ЗА ТЕМАВА И НАПРАВИ И ЛОК.....
ДА ТРЕБА ДА ИМА ЗАКОН ЗА КУЧИЊА , ЗА СИТЕ КУЧИЊА ДЕКА ТРЕБА ВО УРБАНА СРЕДИНА ДА СЕ ШЕТААТ НА ЛАНЕЦ И ДА НОСАТ МАСКА НА УСТАТА, НО НЕ ТРЕБА ДА ИМА ЗАКОН ЗА ЗАБРАНУВАЊЕ НА НЕКОЈ РАСИ НА КУЧИЊА БИДЕЈКИ ТОА Е ЧИСТА ГЛУПОСТ ......ПОЗДРАВ

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.160
Поени од реакции
34.698
Ајдете администратори, гос'н Пират има мило куче и редовно гледа Анимал планет, едноставно човекот се прогласи за стручњак на темава и како таков, заклучи дека темата треба да се затвори. Излишна е, го иритира и прави да го боли главата.
Наместо сето ова идеме сите заедно на јутјуб да гледаме весели клипови со мали питбулчиња и ќе повторуваме по Пират: питот е мил, питот е мил, питот е мил, питот е .... ... .. .

хахахахха ... Значи цело време провоцираш со твоите плитки размислување . Све што сакам да ти казам а очигледно дека неможеш да сватиш е тоа дека секое куче , човек или било кое друго суштество на планетава земја може да биде У Б И Е Ц ....Овдека има луѓе што чуваат пит бул , и не можеш да бидеш толку нападен бидејки може иритираш до некаде со тоа твое мислење .
Ахем.... Риалити чек.

Во државава има прилично повеќе луѓе кои не чуваат питбул, ниту имаат намера некогаш да го прават тоа и повеќе ги интересира јавната безбедност отколку една кучешка раса од илјадниците други. Ширум светот држави како Australia, Bermuda, Denmark, Ecuador, France, Germany, Ireland, Malta, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Puerto Rico, Romania, Singapore, Spain, Turkey, Ukraine, USA, United Kingdom, Venezuela... итн, носат закони за заштита баш од такви кучиња.

Зошто овие земји донеле вакви закони? Напишано е премногу пати до сега во темава...

Извини ако е стварноста нападна и можеби те иритира. Извини ако реалноста е плитка и те провоцира...

Знаеш каква би ти била стварноста да живеше во една од овие земји?
- Во повеќе од пола немаше да смееш да чуваш питбул освен ако не си го имал пред стапувањето на сила на законот.
Во земјите каде е дозволено ама со специјални дозволи:
- ќе плаќаше специјално liability insurance секоја година
- секоја година на психофизички преглед
- ќе мораше да го чуваш кучето во специјален бокс, не прикрпен туку сертифициран и аpproved за намена на чување на овакви кучиња, безбеден од случајно отварање или отварање од деца... наместо да го оставаш пуштен да си игра со децата од маалото, како што напиша.
- ќе имаше задолжителна обврска да го пријавиш кучето во општинска служба и да пријавуваш ако било кога избега или угине
- ќе имаше задолжителна обврска да го шкопиш кучето (за постабилен карактер заради помалку хормони)
- шетање исклучиво со approved маска и со ланец максимум метар долг
- ќе имаше задолжителна обврска да го означиш кучето со микрочип, се на твој трошок нормално
- ќе имаше задолжителна обврска да го подложуваш кучето на прегледи за однесувањето
- еден инцидент со непровоцирана агресија или напад = еутаназија

Не ми веруваш?
Прочитај на нет, све ти пишува.

ЕВЕ ЈАВНО ТИ КАЖУВАМ ПРЕД СИТЕ ТУКА ДА СЕ УВЕРИШ ДЕКА ПИТОТ Е СОСЕМА РАЗЛИЧНО КУЧЕ СЛОБОДНО ДАЈ КЕ ДОГОВОРИМЕ СРЕДБА ИМАЈ БАРЕМ ЕДНАШ КОНТАКТ СО ПИТ , ПА ПОСЛЕ ТОА КЕ ПРАВИМЕ МОАБЕТ КАКВО КУЧЕ Е ПИТОТ ....
А зошто не го однесеш кучето на турнеја во земјиве што ги набројав погоре. Да ги убедиш дека грешат и да ги повлечат законите?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ги исчитав повеќето постови во темата и мислам дека е насловот малку погрешен.

Нема опасни и неопасни кучиња по дифолт, секое поголемо куче може да те раскине ако му се падне лош ден и е бесно (не од беснило) или гладно или нанервирано. Улично куче може да те нападне а не било класифицирано како „опасно“ зашто не е расно.

За ПитБулот мене ама ич не ми смета ако некој го чува, ни одберман ни дога што сакаат нека чуваат.

АМА кај нас чувањето крупно куче за одредени личности е и статусен симбол а ако и му се плашиш на кучето, толку подобро за егото на сопственикот.

Куче кое може да укаса возрасен или дете МОРА да има КОРПА на муцка. Ако има корпа дали е или не на ланец веќе не ни толку битно иако сопственикот треба да пази кучето да не повреди некое дете. Што ќе ти прај еден ПитБул со корпа на муцка, и да сака не може да те укаса, истото важи и за другите кучиња. Шетање без корпа секогаш може да заврши фатално зашто некогаш може да ти се откине од ланецот. Јас не знам дали би успеал да задржам пит бул или вучјак на ланец ако сака да му скокне на друго куче, не сум пробал ама не верувам дека е лесно поготово што не ми е мозокот нон стоп активен да му го пазам секое движење.

Затоа би требало да се донесе регулатива КОИ раси мораат да бидат шетани со корпа а за кои не е задолжителна. Може треба да е задолжителна за сите иако пинч или чивава или пудла тешко да укасаат некого. Сепак не тврдам ништо, не сум чувал куче, вие подобро си знаете околу оваа проблематика кои раси треба да носат задолжителна корпа :).

Премногу кучиња се пуштени слободно иако нивните сопственици многу добро знаат дека на некого ќе му се сасне и може да го изгризе ама просто уживаат да ти ја видат фацата на страв макар и 2 секунди пред да ти кажат не се плаши не е опасно. Сум видел како едно расно куче на Водно му скока на еден дечко, овој панично вришти од страв а сопственикот на 2 метра стои и тера сеир.

Татко ми кога оди на Водно си носи секирче со себе (зашто му се има џитнато такво расно куче без ланец) а јас стално имам штрафцигер или ноже во џеб зашто никад не знам дали некое куче во парк нема да ми се пушти додека сопственикот гледа во ѕвездите :).

Борбите на кучиња ги имало и ќе ги има и ниедна регулатива нема да ги прекине но тоа што треба да се направи е ако ТВОЕ куче укаса човек или друго куче да си добиеш по дифолт тужба и да си платиш едно 20 до 30 000 евра отштета на повредениот а кучето да ти биде одземено ТРАЈНО.

Е тогаш сите ќе шетаат куче со корпа и вакви муабети ќе станат бесмислени ама пошто е ова Македонија уште долго ќе се збори а нема да се направи НИШТО.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.160
Поени од реакции
34.698
Дап, ова е Македонија...

Изгледа единствена реална алтернатива во моментов е твојата: секирче, штрафцигер и нож. Не се сменија многу работите тука во последниве неколку векови... (штрафцигерот е нов момент додуша)

Очигледно кај нас подобро е да гледаме survival содржини отколку анимал планет.
Само што да правиме со децата, не е баш згодно да се остават да шетаат наокулу со ладно оружје, а?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Дап, ова е Македонија...

Изгледа единствена реална алтернатива во моментов е твојата: секирче, штрафцигер и нож. Не се сменија многу работите тука во последниве неколку векови... (штрафцигерот е нов момент додуша)

Очигледно кај нас подобро е да гледаме survival содржини отколку анимал планет.
Само што да правиме со децата, не е баш згодно да се остават да шетаат наокулу со ладно оружје, а?
Пишав што е решение КОРПА на муцка. Лесно, брзо и ефикасно :).

Пс. Штрафцигерот и онака си го носам секад, и човек знае да ти се прај мангуп така да неам намера да му бидам никому на милост или немилост, било човек или куче. Иако ако не си трениран за борба и 5 штрафцигера не те спасуваат од напад на големо куче, ќе те раскине во секунда :).

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Јас па обратно искуство имам. Помали раси се на ланец, поголеми пуштени од ланец.
Моево е мало и има страв од мачка, а не пак да се сили на поголемо. И секогаш е на ланец!
И да доколку сопствениците не се свестат дека треба ланец да поседуваат, нека не се бунат кога остатаните не се рамнодушни на истото.
Еве ти кажувам каква е ситуацијата у мое маало..сепак,сите треба да се на ланец,од најмало до најголемо
--- надополнето: Oct 14, 2011 10:00 AM ---
Ги исчитав повеќето постови во темата и мислам дека е насловот малку погрешен.

Нема опасни и неопасни кучиња по дифолт, секое поголемо куче може да те раскине ако му се падне лош ден и е бесно (не од беснило) или гладно или нанервирано. Улично куче може да те нападне а не било класифицирано како „опасно“ зашто не е расно.

За ПитБулот мене ама ич не ми смета ако некој го чува, ни одберман ни дога што сакаат нека чуваат.

АМА кај нас чувањето крупно куче за одредени личности е и статусен симбол а ако и му се плашиш на кучето, толку подобро за егото на сопственикот.
За ова не би се бунел никој,но сепак треба и чивава да носи маска,доколку се донесе тој закон и се спроведува,бидејќи може да има случаеви каде што помало куче,кое законот не налага да носи постојано маска,може да касне некое,кое е со маска,и што праиме тогаш ? Најпаметно сите да носат :)

Куче кое може да укаса возрасен или дете МОРА да има КОРПА на муцка. Ако има корпа дали е или не на ланец веќе не ни толку битно иако сопственикот треба да пази кучето да не повреди некое дете. Што ќе ти прај еден ПитБул со корпа на муцка, и да сака не може да те укаса, истото важи и за другите кучиња. Шетање без корпа секогаш може да заврши фатално зашто некогаш може да ти се откине од ланецот. Јас не знам дали би успеал да задржам пит бул или вучјак на ланец ако сака да му скокне на друго куче, не сум пробал ама не верувам дека е лесно поготово што не ми е мозокот нон стоп активен да му го пазам секое движење.

Затоа би требало да се донесе регулатива КОИ раси мораат да бидат шетани со корпа а за кои не е задолжителна. Може треба да е задолжителна за сите иако пинч или чивава или пудла тешко да укасаат некого. Сепак не тврдам ништо, не сум чувал куче, вие подобро си знаете околу оваа проблематика кои раси треба да носат задолжителна корпа :).

Премногу кучиња се пуштени слободно иако нивните сопственици многу добро знаат дека на некого ќе му се сасне и може да го изгризе ама просто уживаат да ти ја видат фацата на страв макар и 2 секунди пред да ти кажат не се плаши не е опасно. Сум видел како едно расно куче на Водно му скока на еден дечко, овој панично вришти од страв а сопственикот на 2 метра стои и тера сеир.

Татко ми кога оди на Водно си носи секирче со себе (зашто му се има џитнато такво расно куче без ланец) а јас стално имам штрафцигер или ноже во џеб зашто никад не знам дали некое куче во парк нема да ми се пушти додека сопственикот гледа во ѕвездите :).

Борбите на кучиња ги имало и ќе ги има и ниедна регулатива нема да ги прекине но тоа што треба да се направи е ако ТВОЕ куче укаса човек или друго куче да си добиеш по дифолт тужба и да си платиш едно 20 до 30 000 евра отштета на повредениот а кучето да ти биде одземено ТРАЈНО.

Е тогаш сите ќе шетаат куче со корпа и вакви муабети ќе станат бесмислени ама пошто е ова Македонија уште долго ќе се збори а нема да се направи НИШТО.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.160
Поени од реакции
34.698
За сопствениците.

Читам на нетов дека практично невозможно е за питбул да ја совлада bark and hold техниката.
Вистина или не? Може некој да го сними својот питбул или да линка од нет?

што е иначе bark and hold, видете тука:

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711

.
Покушавме сите да ти објасниме,дека не е се така црно како што гледаш ти,дека не е се така како што напишале во весник,но ти дефинитивно патиш од комплекси,така да мисли што сакаш.Како да ги спречиме ? така,како што кажа погоре во некој пост,со 21 година да се зимаат тие раси,тестови да им се прават на луѓето,условите да се гледаат,и слично.Но и покрај ова,ќе имаш луѓе кои ќе прават борби со кучиња,незнам дали си видел како изгледа тоа,а кога би видел,не верувам дека ќе кажеш,сепак кучето е криво.Во Тетово,имало организиран,пази организиран натпревар меѓу кучиња,питови,шарпланинци,и тоа на стадионот во Тетово.И сега,кажи ми,дали ти мислиш дека на тие луѓе кои успеале да го земат стадионот ејј стадион,за да прават борби со кучиња,дека ќе им може некој нешто,да ги натера да идат на тестови и слично ?! да биде уште по трагично,присудни биле и џандари.Така да,прво треба да се направат акции за против овие дебили што борат кучиња,а верувај ми дека секој средношколец знае каде се одржуваат,кој ги спрема кучињата,каде ги чува и слично.Но,тоа е нашата држава,па и останатите не се ништо подобри.Сваќаш што сакам да ти кажам ? ако се донесе тој закон,само за оние што со љубов сакаат да ги чуваат кучињата,пак ќе имаш лоши случаеви,поради тие дебили што ги борат кучињата.Јас имам право да чувам пит,како што ти имаш право да го хејташ моето куче и мене.

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Очигледно вие сте или тролате, или не ребрате во здрав МОЗОК?

ДО КОГА ВИЕ ЌЕ ГИ ОСУДУВАТЕ КУЧИЊА? МИСЛАМ ДО КОГА?

Дали ти Ванлок знаеш што им прават сопствениците на било кое куче? Посебно тие што сакаат да земаат пари од борба на кучиња? Дали ти си видел, не на видео, не на емисија, туку во живо како се спрема едно куче? ЗНАЕШ ЛИ БЕ КОЕ МАЧЕЊЕ Е ТОЈ ЗА КУЧЕ? Па преку кур ми дојде, само да читам, ова куче е опасно, ова гризе, зашто чуваш питбул? Во Лондон каде што живеам, во комшии има еден типац, што има 325, од булдози, до ротвајлери и до незнам што друго. Он не чува од оние минајатурните.

Ама знаеш зашто ги чува? ОД ЉУБОВ. Што ти мислиш, он влага во нивна теритоја, со 15 булдози, каде во секој момент може да го изедат. Он бате, си има поставено јас СУМ АЛФА ти си под мене. Он не тепа, нема онакви боцки ставено околу врат.

Во лондон, нема шанси да најдеш куче скинтик што ти е мелез. Пред нос има да ти се застане питбул. Ама знаеш зашто е така? Пошто неговиот газда, нема време да го шета, да му даде вода, да му даде јадење, да му посвети ВНИМАНИЕ. Кучево нормално има да се здиви и да мрази СЕ. Е затоа ти се тие напади. Ама кучето РАЗБЕРИ ЕДНАШ ЗА СЕКОГАШ, не е криво. После газдата ќе има преголема казна, што нема да може да ја исплати, ќе одлежи и затвор, после на улица. Е таков е законот тука.

Овде нема шанси да најдеш во парк, каде што има и деца и луѓе да има пуштено било какво куче. Ама затоа има и посебни паркови за кучиња.Каде што на раат можеш да го пуштиш кучето да игра и да трча, тоа му е работа.

Член од
14 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Темава ја постирам тука а не во форумот „Животни„ затоа што се работи за дискусија за потреба од закон или правна легислатива.

Дали има потреба од закон или некаква правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Ова не е никаков повик на омраза против човековиот најдобар пријател.
Зборувам за раси на кучиња, кои се специфично селективно генетски селектирани и одгледувани (размножувани) повеќе генерации наназад за да се добијат животни што се агресивни, силни и физички предодредени за борба. Ова се однесува пред се на питбулот и неговите подраси иако во овој круг можат да се набројат уште неколку раси.
Знам дека ваквата тема е секогаш болна за нивните сопственици, кои во најголем број воопшто не се стереотип на гето криминалци кои одгледуваат кучиња за нелегални борби. Сепак сакам да го наведам фактот дека вакви закони/легислативи има во многу земји.

Земји каде постојат вакви легислативи:

Зошто ваква легислатива нема во Македонија?

До кога покрај кеј ќе се разминуваме со питбулови без маски и често и неврзани на ланец? Децата се најранливи и не случајно најчесто смртно фаталните напади се токму врз децата.

Вистина е дека често ваквите раси не се толку агресивни кон луге (колку кон други животни) освен ако не се дресирани за тоа. Но сепак се работи за животни генетски селектирани за агресивност и борба. Регистрирани се многу случаи на напад без видлива провокација. Не се сите информирани дека нагли движења, наведнување, приближување па дури и едноставен контакт со очи, во одредени случаи некои кучиња можат било што од ова да го протолкуваат како агресија.

После се чудиме кога ќе се случат вакви ситуации, како оваа вчера:
(ова беше и непосреден повод да ја почнам темава)

Јас лично немам ништо против кучињата, кога би имал услови и време со задоволство би набавил лабрадор или златен ретривер. Ама колкава е разликата помеѓу такви кучиња и животни што се физички способни да растргнат човек?
Во урбана средина за мене е нормално да се чува куче како ова:

Ама искрено, која е потребата да се чува вакво нешто:

Често повторуван мит е оној дека „проблемот е сопственикот а не кучето„. Ова е само делумно точно, има многу регистрирани случаи каде фатален напад бил извршен од куче долгогодишен член на семејството. Два такви случаи:
http://blog.dogsbite.org/2011/08/2011-fatality-pregnant-pacifica-woman.html
http://blog.dogsbite.org/2011/08/61-year-old-tucson-man-near-death-after.html
Овде имате ги имате сите смртни случаи во USA годинава:
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2011.php

Сите кучиња понекогаш касаат и често се работи за провокација од страна на каснатиот. Но генерално кај повеќето кучиња се работи за едно предупредувачко касање. Кога питбул каса, касањето е „гризни, не пуштај и движи се лево десно„. Како ајкула кога каса, целта е да е откине парче месо. Затоа и повредите се така ужасни а кога нападниот е физички неспособен да се одбрани (најчесто деца и постари луѓе), нападот продолжува до смрт. Едноставно таква е генетската предиспозиција на овие животни.

Повторувам, не повикувам на омраза.
Само ве прашувам дали е нормално да во близина на нас и нашите деца да има вакви нестабилни животни?
Од илјадници раси на кучиња, мали или големи, од чивава до шарпланинец или бернандинец... зошто да се чува баш питбул (било која подраса)?
Верувам дека најголемиот број на нивните сопственици навистина ги сакаат и се грижат за нив, но дали се способни да сфатат дека мало невнимание е доволно да се предизвика несреќа.
Не се случајни донесени законите кои ги има во повеќе земји, мое мислење е дека треба да се донесе ваков закон и во Македонија.

За крај, линков ве молам да не го отварате освен ако 100% не сте спремни да видите како изгледаат жртвите на најтешките напади.
Повторно ве предупредувам дека следуваат ужасни слики.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Овде нема шанси да најдеш во парк, каде што има и деца и луѓе да има пуштено било какво куче. Ама затоа има и посебни паркови за кучиња.Каде што на раат можеш да го пуштиш кучето да игра и да трча, тоа му е работа.
Ете фино решение кучињата да се истрчаат на раат, а кога ги шеташ низ населено место, за поголемите корпа на муцка и обавезно сите на ланец.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.160
Поени од реакции
34.698
Покушавме сите да ти објасниме,дека не е се така црно како што гледаш ти,дека не е се така како што напишале во весник,но ти дефинитивно патиш од комплекси.Сваќаш што сакам да ти кажам ? ако се донесе тој закон,само за оние што со љубов сакаат да ги чуваат кучињата,пак ќе имаш лоши случаеви,поради тие дебили што ги борат кучињата.Јас имам право да чувам пит,како што ти имаш право да го хејташ моето куче и мене.
Не мразам ја никој, само и јас имам право. Право на живот и слобода на движење. Го сакам правото да се движам по јавните градски површини без страв од кучиња што се дефакто забранети или класифицирани како опасни ширум светот. Право да не се случи на било кое дете нешто како од случката ид Белград пред некој ден. (да, да тоа можело да го направи било кое куче/џукела ... ама не, бељата е повторно од питбул)
Верувам дека некаква анкета или референдум за закон (SF опција) или било каков прашалник, генералната популација ќе гласа ЗА ваков закон во однос од барем 5:1

Дали ќе биде таквото решение фер за добрите власници со питбули? (нагласок на добрите)
Одговор: НЕ

Дали (барем делумно) ќе го реши проблемот?
Одговор:ДА

Kajgana Shop

На врв Bottom