Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Многу грешиш. Баш најагресивните кучиња се тие чувани дома, додека пак кучињата користени во борби си се агресивни према други кучиња. Пит/амстаф, како сакаш, е една прекрасна и дружељубива раса со луѓе, па можам да ги ставам на исто ниво со лабрадор/ретривер. Милион емисии на анимал планет, баш за спасување на кучиња од борби, ми го докажале истото. Кучињата се предружељубиви со луѓе, а во глобала се преагресивни со други животни (не само со кучиња).

Ако ме прашуваш мене, безразлика дал е пит, дал е пинч, дал е самојед.... или било која друга не/раса, куче си е куче, во урбана средина се шета со поводник. Али баш ова и не е тема за тоа, така да да не забегуваме со муабетот.
еве ти пример-
Па лошото во агресивните кучиња ( тука не спаѓа само питбулот) не спаѓа во нивната генетика, туку во тоа што луѓето ги направиле такви за нивна корист

П.С. Како сакаш кажи, ние луѓето сме криви за многу работи

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Па лошото во агресивните кучиња ( тука не спаѓа само питбулот) не спаѓа во нивната генетика, туку во тоа што луѓето ги направиле такви за нивна корист

П.С. Како сакаш кажи, ние луѓето сме криви за многу работи
My point exactly. Ондак не и пресудувај на цела раса. Осуди ги неодговорните сопственици.

п.с. Нешто што во задњо време мене ми привлече внимание, некако тие неодговорните се подизгубуваат или можда само не се изложуваат во јавност, не знам што е поточно. Имав многу лош сусрет баш со таков одвратен и неодговорен сопственик од женскава популација, за чудо не шеташе пит, туку мелезак од мал раст, нормално без ремче. Ја искачам да го помочам песов, нормално позади контењери за да не смета на никој, песов си брка работа и од нигде никаде се убацуе кучево ја каса за бут веднаш до опаш, ја раскрвари матер и еба, оваа мутљак го гледа мало и неќе да врати а и да сакаше, маска имаше на неа... кога сум почнала да се дерам, онака цела населба да ме чуе, едно 20-30 сочни пцовки, па на крај испадна ситуација, ја сум била ненормална што сум го шетала кучето врзано и со маска... и викам, мори гуско една, да ми беше пуштено кучево, а ако не го тргнеш лингуров твој за 2 секунди ќе го пуштам, ти немаше куче да имаш... аааа ми вика, не можеш ти твоето да го пушташ, агресивно е :tapp: леле, леле, кое куче нападна мори кокошко една искубана? Кое? Собреси си го зашто после крваво ќе си го собираш... и тап да видиш, од наредниот ден, и ремче и маска... онака културно можело... нормално, ветеринаров ми наплати за двата конци на гзов на песов мој, а госпожата .. место извини да рече или било што нормален човек би направил... она ненормална ме напраи... Чудесна Македонија, нели?
--- надополнето: 3 септември 2013 во 10:38 ---
Аргумент - слика.. сакаш да го видиш истото девојче растргнато а кучињава во крв?
Не дека и напишаното е нешто повеќе издржано..
Поопасни од кучињава сте вие.
Тоа сакам и ја да го кажам, само ти се избаци со кавага, али како и да е. Какво ќе дозволиш да биде, такво и ќе биде. Мојот ротвајлер е поголем од 2 питови заедно. Соголемината доаѓа и моќноста на кучето, што реално нејзе би ја ставила во категорија- машина за убивање. Додека пак, реалноста покажува нешто сосема друго, она е таа што секојдневно е бебиситер на внуците мои, повнимателна е со нив одколку ја. Однесувањето на кучето од било која раса и големина зависи од не/луѓето.
Себеси можам да си се наречам љубител, не само на кучиња, туку на цел животински свет, али ретко кога можеш да ме видиш да му пристапам на некое куче со сопственик, баш поради горенаведениве причини, што не се однесува на скитниците.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
My point exactly. Ондак не и пресудувај на цела раса. Осуди ги неодговорните сопственици.

п.с. Нешто што во задњо време мене ми привлече внимание, некако тие неодговорните се подизгубуваат или можда само не се изложуваат во јавност, не знам што е поточно. Имав многу лош сусрет баш со таков одвратен и неодговорен сопственик од женскава популација, за чудо не шеташе пит, туку мелезак од мал раст, нормално без ремче. Ја искачам да го помочам песов, нормално позади контењери за да не смета на никој, песов си брка работа и од нигде никаде се убацуе кучево ја каса за бут веднаш до опаш, ја раскрвари матер и еба, оваа мутљак го гледа мало и неќе да врати а и да сакаше, маска имаше на неа... кога сум почнала да се дерам, онака цела населба да ме чуе, едно 20-30 сочни пцовки, па на крај испадна ситуација, ја сум била ненормална што сум го шетала кучето врзано и со маска... и викам, мори гуско една, да ми беше пуштено кучево, а ако не го тргнеш лингуров твој за 2 секунди ќе го пуштам, ти немаше куче да имаш... аааа ми вика, не можеш ти твоето да го пушташ, агресивно е :tapp: леле, леле, кое куче нападна мори кокошко една искубана? Кое? Собреси си го зашто после крваво ќе си го собираш... и тап да видиш, од наредниот ден, и ремче и маска... онака културно можело... нормално, ветеринаров ми наплати за двата конци на гзов на песов мој, а госпожата .. место извини да рече или било што нормален човек би направил... она ненормална ме напраи... Чудесна Македонија, нели?
--- надополнето: 3 септември 2013 во 10:38 ---

Тоа сакам и ја да го кажам, само ти се избаци со кавага, али како и да е. Какво ќе дозволиш да биде, такво и ќе биде. Мојот ротвајлер е поголем од 2 питови заедно. Соголемината доаѓа и моќноста на кучето, што реално нејзе би ја ставила во категорија- машина за убивање. Додека пак, реалноста покажува нешто сосема друго, она е таа што секојдневно е бебиситер на внуците мои, повнимателна е со нив одколку ја. Однесувањето на кучето од било која раса и големина зависи од не/луѓето.
Себеси можам да си се наречам љубител, не само на кучиња, туку на цел животински свет, али ретко кога можеш да ме видиш да му пристапам на некое куче со сопственик, баш поради горенаведениве причини, што не се однесува на скитниците.
Исто, мене ме нервираат што кучињата пуштени ги оставаат, а моето куче е со маска и неможе да се одбрани.... и тоа се оние кучиња питбули што незнаеш што да правиш или оние пинчови и пудлици што незнаеш како да ги тргнеш :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Немам потреба ја да ги тргам, го олабавувам ремчето од песов мој, она какви шамари дели на минијатурниве раси не знаеш:ROFLMAO:.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Немам потреба ја да ги тргам, го олабавувам ремчето од песов мој, она какви шамари дели на минијатурниве раси не знаеш:ROFLMAO:.
Е моето куче е воспитано со корпа на уста, ама ако му го пуштам не шамари, моето тупаници со камата ќе му подели...., затоа ги избегнувам тие кучиња :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Како беше велиш ротВајлерче.:)

Рационалноста нема врска со хуманоста, бидејќи давам крв на повик од болница и не сум прашал дали е за Македонец дали за Албанец, Ром можеби некој грк од сообраќајка и сл.

Но вие какви расисти сте ауу тоа чудо.

Од една страна либерални но на комшијата кучето е џукиела и батали го...не вреди, ова е бре РАСА имаат УМ.

Погали го ротВалјерот и бакни го од мене.;)

Добро, јас ти ја разбирам поентата и има многу вистина во тоа што го зборуваш - но лоша е генерализацијата.
Ниту јас не ги сакам оние ,,раса - океј е, не е раса - убиј го,, - затоа што во суштина тие се виновниците за проблемот.
Ќе имаат расна кучка, која нели, ,,случајно,, ќе се спари со некој маалски јунак, па после кученцата... епа до контењер. Па нека му ја мислат другите, кој ги онакви.

Меѓутоа, јас ниту имам пит бул, ниту никаков бул, ниту па ми се допаѓа расата - преферирам ,,крзнени,, кучиња, и сепак не сметам дека банирањето на расата ќе биде решение.
Не само што нема да биде, туку ќе излезе и поголем проблем, кај нас побитни работи не можат да се спроведат на дело, некој ќе плаќа даноци за кучиња :)

Реално, во земја каде што не постои финансиски и хуман начин за справување со миленици, не можеш да воведуваш даноци.
Потребен ти е народ да прибере што повеќе кучиња и што повеќе да го едуцираш како да не ги размножува, а со ваков данок би се дестимулирало истото.

Колку е некој хуман према луѓе е смешно да споредуваш во тема за кучиња.

Активна сум во две организации за луѓе, крводарител сум од скоро дете, активна сум и во организација за животни.
И не сум само јас, не има многу - жалосни се генерализациите.

Затоа што не знам кој е проблемот во тоа да ги сакаш живите суштества и да сфатиш дека не си само ти на светот?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Нешто труло е во државата Данска...

Ќе се убива нашата раса ШАРПЛАНИНЕЦ!

Шарпланинецот е меѓу 13-те раси на кучиња кои Данската република сака да ги "истреби" од нивната држава затоа што ги смета како "опасна раса"!
Данска е модерна и многу богата држава, но исто така и со висок процент на образованост на нивното население, но сепак донесуваат закон со кој луѓето згрозуваат!
Тие сакаат да ги еутанизираат сите кучиња што се во нивната држава кои ги навеле во тие 13 раси, кои според нив се "опасни"
Расите на кучиња на кои им се заканува целосно истребување се:
  • питбул териер
  • американски стафорд териер
  • бразилски мастиф
  • аргентинска дога
  • американски булдог
  • борбул
  • кангал
  • средноазиски овчар
  • кавкаски овчар
  • јужноруски овчар
  • шарпланинец
  • тоса ину
  • босански торњак

Ветеринарот може да одбие да го успие кучето, но тогаш граѓаните се повикани да применат„направи сам“ еутаназија. Исто така, Данската влада им наложува на сопствениците на кучиња што имаат физиономија слична на овие раси да докажат со ДНК-тест дека кучето не е од оваа црната листа.

Љубителите на кучиња не можат да веруваат што се случува, и исто така со тоа што досега се убиени 1.800 здрави и мирни кучиња, а сопствениците биле ПРИМОРАНИ да се збогуваат со нив, а сега истото тоа им се заканува на уште 400.000 кучиња!
    Активисти од целиот свет потпишуваат петиција за ова да не продолжи. Досега петиција потпишале 50.000 лица, доколку и вие сте против потпишете ја тука
http://prijateli5.com/index.php?option=com_content&view=article&id=200:2013-10-04-18-30-58&catid=3:2012-03-01-18-04-02&Itemid=27&lang=mk

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.290
Поени од реакции
34.879
Многу слатки фотографии. Разлистај ги првите неколку страни од темава за уште фотографии... иако, можеби нема баш да ти се допаднат!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Многу слатки фотографии. Разлистај ги првите неколку страни од темава за уште фотографии... иако, можеби нема баш да ти се допаднат!
знам знам сум ја листал темава детално, иако не коментирам на неа често.....
али познавам и еден куп идиоти што се однесуваат идиотски кон кучињата и не заслужуваат ни самите да живеат а камоли да чуваат куче па затоа и доаѓа до таквите фотографии.

?

..........

Гостин
4- годишно девојче умрело вчера откако ја каснало куче кои нејзините родители го вдомиле пред некоја недела од прифатилиште.
Лекси си играла со францускиот мастиф во својата куќа, каде одеднаш кучето збеснало и ја нападнало.
Соседите сведочат дека мајката на Лекси морала со нож да се бори со кучето за да ја ослободи својата ќерка. Кучето го фрлило девојчето како кукла.
Мајката била во шок и викала да и помогне некој.
Малата Лекси идела во школо но вчера останала дома бидејќи била болна.
Ужасниот напад се случил додека мајката и ја средувала собата.
Девојчето било веднаш пренесено во болница но таму не можеле да ја спасат и констатирале смрт.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.290
Поени од реакции
34.879
4- годишно девојче умрело вчера откако ја каснало куче кои нејзините родители го вдомиле пред некоја недела од прифатилиште.
Лекси си играла со францускиот мастиф во својата куќа, каде одеднаш кучето збеснало и ја нападнало...
Не е криво кучето. Тоа е жртва на лошите (претходни) сопственици кои не го воспитале и социјализирале правилно. Криви се и мајката и девојчето, кои не се поставиле како алфа членови на глутницата.

Сосема се во ред законите кои во урбана средина не забрануваат раси на кучиња кои се створени (преку генетска селекција) за борба и за лов на крупен дивеч.

In-between „аргументите„ дека и чивава може да усмрти небрането дете:
(зошто мајката исто може да се справи со чивава како што може да се справи и со крупна раса како француски мастиф).

http://www.opposingviews.com/i/society/animal-rights/rescued-french-mastiff-savagely-kills-four-year-old-lexi-hudson
http://guardianlv.com/2013/11/french-mastiff-mauls-4-year-old-girl-to-death/

Фотографијата е за илустрација на големината на расата.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
so i da ima zakon koj postue zakon mene koa bese mi se desi edno kuce u pm doa lav u k i vikam sea jebi ga ako mora da se gine ke se gine upm i koa ono me glea ja go gleam i si vikam sea ako skokne u pm ama ne skoka nego ceka nosev prazna plasticna flasa i zamavnav use pojse se naluti ama ne napadja nego rze samo i stoi ono stojam ja i posle mi tekna poleka izvadiv drugo sise so voda i spicnav i demek ja obeleziv teritorijata da ne mi ide na moa teritoria i si zamina inace zaebano e u pm ednas znam u leptokaria u k 3 i edno kuce ogromno ama ulicno odma intucia go osetiv i koa se svrtev taman da me kasne edno majageri i edno mavashi geri i izbega ama nema zaebancii so ovie pit bull mull u k nema so i da imas muda koa ke te fati za muda otidnaa mudata jebes toa e u k.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
so i da ima zakon koj postue zakon mene koa bese mi se desi edno kuce u pm doa lav u k i vikam sea jebi ga ako mora da se gine ke se gine upm i koa ono me glea ja go gleam i si vikam sea ako skokne u pm ama ne skoka nego ceka nosev prazna plasticna flasa i zamavnav use pojse se naluti ama ne napadja nego rze samo i stoi ono stojam ja i posle mi tekna poleka izvadiv drugo sise so voda i spicnav i demek ja obeleziv teritorijata da ne mi ide na moa teritoria i si zamina inace zaebano e u pm ednas znam u leptokaria u k 3 i edno kuce ogromno ama ulicno odma intucia go osetiv i koa se svrtev taman da me kasne edno majageri i edno mavashi geri i izbega ama nema zaebancii so ovie pit bull mull u k nema so i da imas muda koa ke te fati za muda otidnaa mudata jebes toa e u k.
Мразам кога морам да читам реченици од 4 реда, без притоа да се користи точка, запирка... Што и да ти беше поентата, очигледно само Ванлок ти ја разбра.

Kajgana Shop

На врв Bottom