- Член од
- 5 мај 2013
- Мислења
- 7
- Поени од реакции
- 3
Можеби, ама што правиме со регулирање на потребата за дресура на сите кучиња од тие опасни раси кои можат да растргнат човек?
Значи ја повторувам потребата законот да делува превентивно, не само да казнува пост-фестум. Ако закнот побарува од сите сопственици соодветна дресура на тие кучиња, мерки за безбедност, микрочипирање, ако забранува сопственици да бидат криминалци, осудувани за кривични дела, или малолетници, душевно болни, итн... каде имаш проблем со таков закон?
Ако си совесен сопственик како што се декларираш, Ти самиот треба да се залагаш за овој закон зошто ќе ги спречи да бидат сопственици тие што ги злоупотребуваат кучињата за борба.
Како што напоменав, самиот сопственик треба да биде свесен со одгледувањето на таков вид на куче. Се разбира дека јас како совесен човек не се нафаќам да купувам такво куче и да го дресирам или да ми го дресира дресер, затоа што тоа куче му е потребно човек кој знае како да постапува со него. Јас сакам поголемки кучиња, а не од типот на пекинезери и чивави да ми се загинат под каучот негде.