Дали западниот свет влегува во декадентна фаза?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
@callejón de la muerte

Пред некое време прочитав многу интересна колумна за Кина.

Ева ја https://plusinfo.mk/kina-pome-u-stereotipot-i-stvarnosta/

Иако има пристрасност кај авторот и очигледен антизападен став, сепак не верувам дека бројките кои ги наведува се измислени, а како факти се застрашувачки за колку краток период е постигнато тоа.

Од друга страна, Западот (скоро цела Европа, Англосаксонските земји и Јапонија) уште го трошат кредитот на економскиот бум од 50,60,70-тите кога имаа огромен економски раст, кога всушност и се поставени стандардите на живеење што ги имаат денес. Па скоро цела нивна инфраструктура е од тоа време, но затоа наративот е права на социјални и сексуални малцинства, а од друга страна права на религија, право на носење оружје, и што ти знам какви други права.

Разврат, девијации и блудничења имало и во антички Рим, и во време на ренесанса, и во 18 век во просветлените абсолутистички монархии, и во лудите 20-ти, и не би рекол дека развратот во Берлин го довел Хитлер на власт. Го довеле конзервативите аристократи-јункери како корисна алатка во борбата со комунистите и социјалдемократите.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
..да на крај сите брачни парови идат на прво, второ, трето, четврто дете се додека не се роди СИН, затоа што има пенис меѓу нозе што не значи ништо! :toe:
Ja sum na osmoto, aman veke ne mozam, daj ima li nekoj da se trampame?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.240
Поени од реакции
23.805
Каков род, какви пичкематерине! Детето само ќе си одлучи. Кај мене на бејби шаур беа забранети бои кои се стереотип за полот, никакви натписи со "it´s a boy" или слично, алиштенцата строго во неутрални бои. Се нервирав кога ме прашуваа што е, што сака нека биде! Тоа што има пенис меѓу нозе, не значи ништо.
Ke cekas do polnoletstvo za da smee samo da odluci ili kako vi e planot?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Кога станува збор за детето, секакви именки кои посочуваат определен род ни се исфрлени од речникот. Чекаме и за име, кога ќе порасне ќе ја има слободата и тоа да си го одбере. Живео запад!
...да на крај сите брачни парови идат на прво, второ, трето, четврто дете се додека не се роди СИН, затоа што има пенис меѓу нозе што не значи ништо! :toe:
[/QUOTE]
Не си на чисто со новиве правила, ќе се роди со куре, ќе го благословуваме да му расти како топола, и на осумнајсе ќе ми речи женско сум. И шу прајме после?
Налет друго, треба да му дадам и име како Илон, да може да се декларира машко/женско по потреба.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.937
Поени од реакции
25.398
Ke cekas do polnoletstvo za da smee samo da odluci ili kako vi e planot?
Да, Дете 1 има право да одлучи што сака да биде додека законски смее само да си определи пол и име. Истиот план го имам и за Дете 2.

Не си на чисто со новиве правила, ќе се роди со куре, ќе го благословуваме да му расти како топола, и на осумнајсе ќе ми речи женско сум. И шу прајме после?
Налет друго, треба да му дадам и име како Илон, да може да се декларира машко/женско по потреба.
Токму така, да избегнам поставувања граници и фрустрации кај детето, не му одредувам апсолутно ништо.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Да, Дете 1 има право да одлучи што сака да биде додека законски смее само да си определи пол и име. Истиот план го имам и за Дете 2.

Токму така, да избегнам поставувања граници и фрустрации кај детето, не му одредувам апсолутно ништо.
Извини вака, ти си Родител 1 или 2 ?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.937
Поени од реакции
25.398
Извини вака, ти си Родител 1 или 2 ?
Мене пошто моите веќе ми го наметнале полот, исто и на маж ми, може да нѐ вика мама и тато. Инаку јас сум родител 1, секогаш!

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Се согласувам, твоја должност е само да му ја пушташ на рипит оваа песна, понатаму само ќе осознае што треба да прави.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Мене пошто моите веќе ми го наметнале полот, исто и на маж ми, може да нѐ вика мама и тато. Инаку јас сум родител 1, секогаш!
И шо ако ти не му го дефинираш полот, тој, извини таа, ако така одлучи ќе можи да раѓа?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Бегаше од часеви по биологија во осмо? Не.
Не бе баш напротив, јас цврсто верувам во наука.

Дете 1 кај тебе има пенис и еве ти не му го дефинираш полот и ќе одлучи да биди жена на 18 години.

И? Ќе можи да раѓа ?

Не можи, некој работи се така поставени во природата, ако решиш да си птица и рипниш од 40 спрат на Џевахир, ќе бидиш плескавица. Шо ви е поентата не разбирам.

Или ги тролаш овие овде :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.240
Поени од реакции
23.805
Дете 1 има право да одлучи што сака да биде додека законски смее само да си определи пол и име. Истиот план го имам и за Дете 2.
Cekaj sega, izvini ama ne te sfativ bas. Sto smee toa da odluci samo a sto zakonski, do polnoletstvo ili kako i da e.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.506
Поени од реакции
4.334
Не бе баш напротив, јас цврсто верувам во наука.

Дете 1 кај тебе има пенис и еве ти не му го дефинираш полот и ќе одлучи да биди жена на 18 години.

И? Ќе можи да раѓа ?

Не можи, некој работи се така поставени во природата, ако решиш да си птица и рипниш од 40 спрат на Џевахир, ќе бидиш плескавица. Шо ви е поентата не разбирам.

Или ги тролаш овие овде :)
Do you believe in magic
.
.
.
..
Иначе ова Gender Theory e псеудонаука што се граничи со
сештакштво.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.702
Декаденцијата на западот е глупавоста, мрзливоста, потребата од лесно и брзо завршување на работите и непознавање на работите што ги опкружуваат младите.
Никој не знае ништо бидејќи се оптеретени со премногу инфо, кое не значи ништо бидејќи ја немаат моќта како прво за размислување, второ за непристрасност при анализа на работите.
Точно така.
Но зашто тогаш ти си за.... зашто кажуваш да бидеме мрзливи, да не се замараме, да не размислуваме за децата :cautious:
со тоа „моите потомци“ со што ќе се соочуваат колку заморувате... страшно. Ти ќе бидеш мртов и тие твои потомци ќе мора да се соочуваат со кој знае какви пострашни работи што ние сега не ги ниту сонуваме. Потомците... битните потомци, продолжувачите на светата крв, мудроста на иднината. Абе ајде :)

Уживај и остави ги потомците со нивните искушенија, како што ние си имаме свои за надминување.
Демек додека расте, нема потреба ние да се трудиме да израсне во нормално човечко битие, да оставиме самото, од школо, од интернет, од ТВ, од улица, иако самиот кажуваш немаме моќ за размислување.

Останатите цицачи, изгледа грешка на природата се што се грижат и ги учат своите потомци.
Најдобро роди го, нека го земе системот и ние да си продолжиме со ретардацијата, мрзливоста, себичноста и така ќе си умреме.

Не замарање со сопственото дете, не вложување труд и енергија да го израснеш да биде подобар човек од родителот, да го научиш на морални вредности, е мрзливост и себичност, а не некое "либерално" (некои сметаат дека автоматски е нешто позитивно, напредно, а не мора) размислување, од пелени што сака нека прави. Се знае дека првите 7години од животот се основата, ако ни тогаш не се потрудиме, со среќа не само на младите, туку и на старите, оти ќе нема кој вода да им даде.

Kajgana Shop

На врв Bottom