Дали е потребна девалвација на денарот?

Дали сметате дека е потребна девалвација на денарот?

• Да

Гласови: 4 9,5%
  • Не

Гласови: 38 90,5%

• Вкупно гласачи
    42

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Многу конфузно ги мешаш поимите намалување каматна стапка,инфлација и девалвација,па ќе морам да те прашам за да не те сфатам погрешно,кратко и јасно:Дали си за девалвација на денарот?
За да можам да продолжам да дискутирам,вака не сфаќам како 1% намалување на каматни стапки ќе го зголемат извозот и како ммф нема да ни дозволи такво нешто...
п.с.аватарот не е сменет 5 години од кога сум регистрирана на форум,за жал нема да можам да ти ја исполнам желбата,ќе мораш да се справиш со него :))
Ова сега најозбилно....овде, а Богами дури и високо у Влада има многу кои се невидени пацери дури и за основни работи...време е за еден прирачник добро структуиран......за да овозможи таквите мрзи за учење...или не дај Боже малку недоветни, да разберат што е што и попродуктивно да резонираат и праат муабет....па дури и одлучуваат...
А кој би можел тоа да го направи освен Леандра??? начитана, елоквентна, знае и има дарба тоа да го каже и објасни.....Леандра...време е да се фатиш за работа...:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ова сега најозбилно....овде, а Богами дури и високо у Влада има многу кои се невидени пацери дури и за основни работи...време е за еден прирачник добро структуиран......за да овозможи таквите мрзи за учење...или не дај Боже малку недоветни, да разберат што е што и попродуктивно да резонираат и праат муабет....па дури и одлучуваат...
...Леандра...време е да се фатиш за работа...:)
Со предлогов ќе станам дел од владата и само прирачници ќе си пишуваме и нашироко ќе објаснуваме,а на терен ни камен помрднат :)
Јас сум за варијантата по еден стап в'грб на сите кои ги трошат нашите праи,бидејќи ќотекот излегол од рајот :smir:

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Само колку да не испадне дека сум зборувал од ракав, а признавам не ја разбирам македонската економија (ретко кој и ја разбира очигледно со 32 проценти економија)

32 проценти невработеност :smir:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Само колку да не испадне дека сум зборувал од ракав, а признавам не ја разбирам македонската економија (ретко кој и ја разбира очигледно со 32 проценти економија)

32 проценти невработеност :smir:

Не е потребна и нема да ја биде во следнава година.
Ако им згусти ќе ка има.
Цената на денарот е таа која е веќе 10+ години.
Очигледно функционира, колку толку, да ќе си остане на нејзината цена.
Како компромис при земањето на централна банка под влада.
И зошто е поранешниот директор ослободен.?
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=40878

Треба да си седи каде му е местото.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Превземено од ББЦ
With sustainable, significant recovery very far from guaranteed, any policy tightening still looks a long way off and we expect interest rates to stay down at 0.5% until at least late 2010. Indeed, the Bank of England could very well delay raising interest rates until 2011," said Howard Archer at Global Insight

The comments came as the European Central Bank left interest rates on hold at 1% - the lowest level in its 10-year history

The National Bank of Macedonia cut the reference interest rate by 0.5 percentage points, from 8.5 to 8 percent. The decision has been taken after noting economic tendency improvement. At the end of November, NBM cut the rate from 9 to 8.5 percent.

Муабетот беше за 1 процент севкупно а не намалување за 1 процент. Но откако ги видов статистиките за индустриското производство во мк, не верувам дека девалвација некако ќе помогне за извозот, бидејќи и немаме некое производство па немаме ни што да извезуваме, само ќе ги изеде работничките плати кои нема да се зголемат. Така да нашава работа е не можеш ни да го туркаш ни да го влечеш :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Муабетот беше за 1 процент севкупно а не намалување за 1 процент. Но откако ги видов статистиките за индустриското производство во мк, не верувам дека девалвација некако ќе помогне за извозот, бидејќи и немаме некое производство па немаме ни што да извезуваме, само ќе ги изеде работничките плати кои нема да се зголемат. Така да нашава работа е не можеш ни да го туркаш ни да го влечеш :toe:
Нашава работа е едно јаже подебело околу вратот...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ај сеа ..остајте малодушност, паника и јажиња....,Гwујо само се заебава да види до каде ќе скока ќилавата опозиција, неспособна ни тоа подебелото јаже да си го врзе околу врат , а камо ли .....на Гwујо чалма да му смота....Значи кај и да е,...Премиерот наместо со таму некакви глупости и империјални градби кои чинат 200 милиона евра....ќе се појави на ТВ со В И С Т И Н С К И О Т ..проект: 20000 мали компаниии и уште поиновативната методологија на нивна поддршка, со што ќе овозможи продуктивно вработување на барем 200.000 невработени..:)
За објавата дека биометриски пасош од задутре ќе се добива за 10 работни дена.....ич да не спомнувам...:)
Значи....Г Л А В А Т А ..ГОРЕ!!!!.................................................и држете ја брадата над вода...дишете на нос...:)....

А тоа значи дека тие 200.000 вработени ќе напраат купишта производи за извоз....по што, ама ич нема да бидат потребни никакви муабети за некаква таму девалвација....:)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Само сакам да се запрашате ако НБМ реши да девалвира националната валута уштре,што ке стане со парите на сите македонски грагани, които имат пари во банките во месната валута.
Стабилноста на месната валута е сталб за развитие и за привличане на странски инвестиции. Само си представете как ке се погледне една девалвациja от инвеститорите ... Аjде да видиме државите около нас со свободен курс на валутата - Србиja и Романиja. И двете држави не можат да ударжат месната си валута се повеке и повеке намалуват своjaта вредност.Мораше да вземат милиарди за да попалнат буджетните дупки, които станаха огромни.
ДА, една девалвациja ке засили извоза,а коj ке извезува? А нали разбирате дека на фирмите им требат нови машини,опрема и така натаму,а таа се произведува не во РМ,а надвор. Така ке се стигне до следната ситуациja-имаш извоз,но не можеш да инвестираш да разшириш бизнеса, заштото е много скапо да купиш нова машина или некакава опрема от надво.
Инфлациjaта ке расте... и што правиме?!
Стабилноста на една валута е наjбитното за сека држава.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Проблемот и не е толку до девалвацијата, него до стриктната фискална политика. Значи не се девалвира денарот , туку намалуваш каматни стапки (како што направија америте) , дозволуваш повече кредити, заеми и слично од банките, повеќе пари влегуваат напазарот
Не е тоа фискална политика, тоа е монетарна политика. Фискалната политика ја води Владата преку Буџетот, а монетарната политика ја води Народната Банка преку нејзините механизми.:wink:

Нас монетарната политика ни е премногу затегната. Петар Гошев цела година се плашеше да ги намали каматните стапки на благајничките записи. Сега се разбуди(изгледа хибернираше зимово) и почна да ги намалува.
А фискалната политика од друга страна не е толку затегната. Напротив баш е опуштена( буџетски дефицит од 2.8%)Тоа што се добива впечаток дека Владата незнае на што да ги потроши парите е друга работа.

Два пати имаше девалвација кај нас.Ако решат да има трета и таа ќе ја објават,нема тивко девалвирање.
Под ``тивко`` дечкото веројатно мисли на ненадејно, во друг случај девалвацијата би немала смисла.

кај фиксен курс им само преценетост и потценетост (депрецирање и апрецирање).
Кај фиксен курс нема депрецијација и апрецијација. Тоа се термини кои се употребуваа стриктно кај флуктруирачкиот курс. Кај фиксниот се користат само девалвација и ревалвација.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Не е тоа фискална политика, тоа е монетарна политика. Фискалната политика ја води Владата преку Буџетот, а монетарната политика ја води Народната Банка преку нејзините механизми.:wink:

Нас монетарната политика ни е премногу затегната. Петар Гошев цела година се плашеше да ги намали каматните стапки на благајничките записи. Сега се разбуди(изгледа хибернираше зимово) и почна да ги намалува.
А фискалната политика од друга страна не е толку затегната. Напротив баш е опуштена( буџетски дефицит од 2.8%)Тоа што се добива впечаток дека Владата незнае на што да ги потроши парите е друга работа.
Да, мислев монетарната :smir:. А намалувањето на каматните стапки го пишав погоре, очекувам дека ќе ги намалат уште повеќе , но ако нема вистинска конкуренција кај банките нема да има голема разлика за крајните потрошувачи.
Нашата валута со фиксен курс е pegged со еврото. Сите големи валути, доларот, еврото , франкот, јенот се со флуктуирачки курс, од 2005 и кинескиот јуан стана флуктуирачка валута, иако е контролирана релативно од кинеската влада. Нормално дека секоја девалвација ќе ја објават, не може да не знаеш колку денари е еврото, но може да се случи ненадејно, преку ноќ. А за Гошев сите знаеме како се плаши од инфлација, иако на странските медиуми (никогаш нема да го објават ова кај нас) пишува дека
превзмено од euronews.com
GDP (2008 est.): $9.624 billion.
Per capita GDP (2008 est.): $9,200.
Real GDP growth (2008 est.): 4.8%.
Annualized inflation rate (2008 est.): 8.4%.
Unemployment rate (2008 est.): 34.5%.

преземено од mia
Average inflation in 2008 of 0.8 percent does not significantly differ from the projected one of 0.6 percent. The 2010 inflation is expected at around 1 percent, mainly as a result of the expected higher import prices, as well as increase in the prices of electricity and heating this January, reads the press release.
Инаку, уште понови вести од Гошев и компанија од 5 февруари
The Macedonian National Bank (NBRM) passed a decision Thursday on reduction of the bills' interest rate from 8 to 7.5 percent, reads NBRM press release.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Точно заштото фискалната политика е опуштена, то НБМ мора да држи стриктна строга монетарна политика. Ако владата започне да држи една строга фискална политика, то НБМ ке може много полесно да свали каматите. Ако владата работи за покачуване на реjтингот на РМ,то по тогава НБМ пак ке може да намали каматите.Ако и НБМ држи разпуштена монетарна политика и владата исто,то тогаш ке се стигне до состоjба во коjaто НБМ да не може да држи курсот на месната валута стабилен и ке мора да ja девалвира. Точно това ке доведе до крах на финансовата стабилност.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Да, мислев монетарната :smir:. А намалувањето на каматните стапки го пишав погоре, очекувам дека ќе ги намалат уште повеќе , но ако нема вистинска конкуренција кај банките нема да има голема разлика за крајните потрошувачи.
ne moze da ima konkurencija pomegu bankite

zaedno rabotat ne im se isplaka da si pravat sami konkurencija
sekako lapaat i ednite i drugite
i jas ne sum vo makedonija ama anam sto se slucuva
pratam i sledam
problemot e sto bankite komandaat mnogu raboti
im dadoa vlast za da gi vodat parite
a koj go ima kamsikot toj komanda
se e preku banka site imaat kartici kreditni
i prosto i sugavo imaat kartici
ama tie kartici veni secat
koj gi koristi so pamet koj ne
a koga ke snemaat pari ja mavaat karticata vo bankomatot i posle
kaj e maro gajtanot
kamata vrz kamata toa e toa

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ne moze da ima konkurencija pomegu bankite

zaedno rabotat ne im se isplaka da si pravat sami konkurencija
sekako lapaat i ednite i drugite
i jas ne sum vo makedonija ama anam sto se slucuva
pratam i sledam
problemot e sto bankite komandaat mnogu raboti
im dadoa vlast za da gi vodat parite
a koj go ima kamsikot toj komanda
se e preku banka site imaat kartici kreditni
i prosto i sugavo imaat kartici
ama tie kartici veni secat
koj gi koristi so pamet koj ne
a koga ke snemaat pari ja mavaat karticata vo bankomatot i posle
kaj e maro gajtanot
kamata vrz kamata toa e toa
Не може да има конкуренциja ако имаш 10 банки. Ама ако имаш 20-30
? Ке се борат за секи един даден заем,ке се борат за секо едно евро на граганите...

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Без увреда............БУЛАЗНИШ!! :)

Значи не ти се виде доволно читана темата „намалување на даноците“ каде впрочем го напишав ова и од стравот дека никој нема да виде колку голем фраер си бидејќи онака иронично ми велиш да не се вреѓам ама БУЛАЗНАМ (што и да значи тоа, во мојот речник по Македонски не сум го сретнал) па си ме цитирал на тема која нема никаква врска со претходната , а ниту пак со муабетот кој го правев со друг форумџија.
Интересен карактер , нема што :pos2:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кај фиксен курс нема депрецијација и апрецијација. Тоа се термини кои се употребуваа стриктно кај флуктруирачкиот курс. Кај фиксниот се користат само девалвација и ревалвација.
:)Многи си паметен убав на мајка.
Денарот каков е во однос на еврото?
Можеби девалвиран или ревалвиран:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom