Dani^^^ напиша:
Тоа е само твоја претпоставка дека неморалот и овој низок степен на умствен развиток кај човекот ќе се задржи до крајот на човештвото... јас сум оптимист и верувам дека луѓето ќе почнат да се развиваат и конечно да сфатат што е морал т.е што е добро а што лошо... и дека можеби конечно наместо да го бират полесниот пат секогаш, ќе се фатат за работа...
Претпоставка, прогноза, мое убедување, на крај можеби вистина ќе излезе.
Не е лошо да се надеваш дека свеста на луѓето ќе премине на повисоко ниво, воопшто не е. Може да е само нереално
Допрва доаѓаат времиња кога роботиката и генетиката ќе бидат секојдневие. Не е далеку времето кога луѓето ќе почнат да примаат/додаваат неприродни елементи, станувајќи киборзи, и продолжувајќи си го животот за хх години. Клонирање, ин-витро оплодување.. се' ова денес се смета за неморално (барем од оние хардкор, ортодоксни верници), а кај и да е, ќе биде наше секојдневие.
Забегав јас малку на друга тема..
А да.. како што верувам дека имам напишано и порано, моралот е многу релативна работа.. она што за една заедница е морално, е неморално за друга. Истото важи и на индивидуално ниво, и на глобално ниво.