T
,,,i vo najdobriot barem 1% loshotilak,,,Да,вреди! Тоа се луѓе светлина, луѓе љубов, луѓе прибежиште и поради лошите и злобните,или неправдите во животот,не треба да се губат тие квалитети. Мислам дека и не постои 100% лош човек, дека и во најлошиот може да се најде некој процент добрина, макар и помал од 1% .
Yin & Yang...,,,i vo najdobriot barem 1% loshotilak,,,
Па и тој добриот мора некако да изреагира во одредени ситуации,да се “одбрани“ и ако тоа се смета за лошотилук,тогаш да. Но свесно ,намерно, да прави планови и стратегии да му нанесе зло на друг, не верувам.,,,i vo najdobriot barem 1% loshotilak,,,
,,,samo 0,001% od tie 1% ako napravi neshto shto ne e vo samoodbrana togash i vo najdobriot ima temna strana,,,toa go ima sekoe chovechko bitie,,,Па и тој добриот мора некако да изреагира во одредени ситуации,да се “одбрани“ и ако тоа се смета за лошотилук,тогаш да. Но свесно ,намерно, да прави планови и стратегии да му нанесе зло на друг, не верувам.
Прашањето е дали вреди да се биде добар.Процентуалната застапеност на доброто или лошото во некој не можеме да ја измериме, намаме универзален добромер. Темната страна,веќе ми оди во друга насока.,,,samo 0,001% od tie 1% ako napravi neshto shto ne e vo samoodbrana togash i vo najdobriot ima temna strana,,,toa go ima sekoe chovechko bitie,,,
,,,dali vredi da se bide dobar e pravoproporcionalno so imanje na dobra i losha mentalna struktura na lichnosta, sekoj e dve vo edno,,,edno e ne se dve,,,Прашањето е дали вреди да се биде добар.Процентуалната застапеност на доброто или лошото во некој не можеме да ја измериме, намаме универзален добромер. Темната страна,веќе ми оди во друга насока.
Стварта е што не можеш сам ништо кај себе да промениш...оти кој кого ќе менува уствари?!,,,da bidesh losh i da sakash da bidesh losh se razlichni raboti,,,
Реципроцитет (или барем блиско) е една од основите на човековото општество. Уште од камено доба, е развиен концептот на трговија....Мене ми смета што полека го губиме она што би требало да е вродено, да се помогне, да се перцепира ако на некого му треба дури и смешна помош. Минатата недела од кола гледам постар човек товари тешки метални полици врз комбе. Паркиран покрај куп таксисти, неми и зафатени со сопствени мисли.
Не може сам, едноставно му фали „раче“. Се паркирам позади него, искачам и помагам и слушам во позадина еден од таксистите дофрла: Не се замарај, научен е...
Нема осет, нема срам, нема трошка човечност... Ова е смешен пример. Како сакате викајте ја дали добрина дали љубезност, треба да ја има многу повеќе и барем тука не барајте реципроцитети.
Многу е поразително да изјавиш дека ја „закопуваш“ добрината заради злоупотребата на другите.
Во основа на трговијата е нерамномерност. Даваш нешто што помалку ти вреди за нешто што повеќе вреди. Имаш 100 кози некој ти дава мобилен ти му даваш 5 кози. На еден не му вредат козите на другиот мобилниот.Реципроцитет (или барем блиско) е една од основите на човековото општество. Уште од камено доба, е развиен концептот на трговија....
Неферот и нееднаквоста произлегува од не-почитувањето на тој реципроцитет.. од нешто земаш повеќе него што возвраќаш...
Homo homini lupus est. Затоа , третирај ги другите како што те третирале и обратно, биди третиран како што си ги третирал....