Го викам келнерот сакам да нарачам дечкото ме гледа бледо ми вика незнам македонски...
Дали според тебе тоа е нормално???
Инаку што се однесува на улица нормално е кога ќе се сретнат двајца Албанци да зборуват на Албански ама да немат појма од македонски згора на тоа да бидат вработени во државни институции тоа е МАЛКУ МНОГУ шо се вика,...
Приватниот сектор е приватен сектор. Кој како сака ќе те услужува. Верувај и мене многу пати ми имаат просеравано дека сум албанец, не ме служеле во ресторан дека сум зборел албански со друштвото или слично. Мои пари, јас сум газда. Идам на друго место. Не мора ни да вработиш некој ако не знае албански. Тој што не го учи јазикот, сам ќе си ги сноси последиците. Ако сака да зборува, не СМЕЕШ да му забраниш. Тоа е главната поента. Дека со забранување на нешта, се појавуваат одбивности. Одбивност кон македонскиот, одбивност кон државата, одбивност кон закони. Тоа е секаде така, секаде така функционира. Ти кажав, лично имав запознаено македонци кои што немаа врска од англиски во Њу Џерси. Го заболе него за вработување кај енглез. И енглезот го заболе за македонецот.
Затоа што тој град се наоѓа во МАКЕДОНИЈА,каде официјален јазик е МАКЕДОНСКИ:helou:
Хмм.......тој што ќе дојде од Берово,сигурно нема да има диплома од Косово зашто се борел он против Македонија и како заслуга му дале диплома од факултет.
Јас можам да одлучам дали ќе зборам на вашиот јазик,затоа што сте малцинство........а вие не може да викате дека нема да го научите официјалниот јазик на државата во која живеете.
Не сте 25% туку 17%,ама мораа да ве штимаат......
За болдираното.....колку што знам и од вас бевме тероризирани 2001 година
Тоа што државата се вика Македонија, ништо ТЕБЕ не ти дава ексклузивитет врз таа држава. Но со таквиот однос, стигнавме и до етничка поделба. Дека ти, некој друг и слични, сметате дека само поради тоа што се нарекувате македонци, имате право врз државата, македонската нација (нација, народ...направи си разлика). Дека и јас живеам во оваа држава и без грам сомнеж можам да тврдам дека сум поголем македонец од тебе. Знам и зашто.
За дипломите, како што спомнав и порано, пљукање по туѓото, само е обид да се сокрие сопственото. Во Прилеп како се купуваат бе дипломи? Мислиш не знам? Во Битола? Пред месец дена ни беа на работа една група од студенти во Битола...4та година беа.
Ме прашуваат бледо што е ова, а што е ова..а што е ова..4 години го учи тоа. Што било тоа ме прашува. А бројките, наштелувај ги, намести ги, зголеми ги...фактот останува. Албанец сум, тука живеам, и исто право имам во оваа држава. Ако не ти се допаѓа да живееш со албанци, остани си во Делчево, не мора да ми се преселуваш во Скопје. Ете ти Мариово, чисто македонска средина.
Друже, има права ама има и обврски.
Се пењавевте, закон за албанско знаме, закон за албанско знаме, бујрум закон.
Кој го е*е законот во делот каде вели поред знамето на народноста треба да стои и државното знаме.
Тоа е со сите работи кога се во прашање идеалите на Албанците.
И мене кристално јасно ми е како ќе заврши тоа еден ден.
Спомнав и погоре, се додека ми забрануваш нешто, тоа се повеќе и повеќе кај мене ствара одбивност.
Одговори ми, што толку си се фатил (и другите) за таа еб*на 2001ва.
Утепаа џандарите дете на сред Бит Пазар? Да.
Утепаа џандарите протестанти во Тетово кога протестираа албанците за образование? Да
Утепаа џандарите население кога во Гостивар побараа да се вее албанското знаме во општината, каде што ќе се вееше и македонското? Да!
Не сакам да набројувам, ама ако стварно, стварно мислиш дека албанците имаат нешто омраза против македонското знаме, само подзамисли се каде се вее македонското знаме, вистинското...па ќе ти стане јасно. Ваљда.