Дали би заминале во странство?

Дали би прифатиле да одите во странство?

• Да

Гласови: 485 77,7%
  • Не

Гласови: 139 22,3%

• Вкупно гласачи
    624
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Проблемот кај оние што се попаметни е само што мудруваат дека ништо не чини, а владеат оние кои нечинат...

Кога ќе се смени ова...ќе има напредок.
Значи сите сме криви!

Нема храброст (може така да речам?) кај оние паметните...еве така најпросто да се искажам.

Дивајн: Се знае лишувањето од најблиските е тешко, ако не и најтешкото кога се решаваш да заминиш некаде, но понекогаш имаш шанса и нив таму да ги однесеш...

Инаку да се разбереме...си ја сакам татковината, ама гледам дека се пропаѓа од самиот народ...

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Би заминала во странство, но не сега. Би сакала кога завршам факултет да одам некаде подалеку од тука и таму да си ги пробам можностите. Таму работата и знаењето се цени. А има и унапредување за оние кои вредат. Тука ги нема тие работи. Во секоја земја освен кај нас балканците има многу убави услови за шетање насекаде. Тоа е уште нешто што повеќе ме влече натаму.

XENIA

IHS
Член од
26 јануари 2007
Мислења
100
Поени од реакции
4
да, и не се чувствувам дека ја изневерувам државава. едноставно-ако имам шанса за подобри нешта во странство нема да тапкам во место тука!

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Да, би заминала:) За искуство, за ширење видици, што се вика.

Не, за подобар живот. Ако те бива дома, ќе те бива и надвор. Да не биднам бајки-брејкерот, ама вам ви треба една риалити шлаканица, да се пробудите.
Ај размислете, како вие подобар живот ќе имате во странство? Се будите насабајле во 12, мама пита ви пече, испазарила веќе, и сметки платила, вие појма немате, не ни помислувате на тие ствари. Се нацртувате пред ТВ или компјутер, гледате шпански серии итн. Накај 5 се решавате да прошетате работа да побарате, ве одбиваат во 2 фирми, па нервозни одите по кафиња и се жалите на државата, пцуете све живо и диво. Дома насекирани, па се потегнува семеен синџир, сите се мобилизирани да ве поддржат, да кажат добар збор за вас на овој или оној.
Е, така не се живее во странство:helou:.

На крајот, се шегувам, знам дека има и многу вредни луѓе. Македонија е таква каква што е, ова е голема вистина:

pearl напиша:
Инаку Volkswagen, разликата е што на запад точно, имаш право да го собереш плодот на твојот труд. Значи, не смее никој да те вози како сака, да не ти плаќа придонеси, социјално, да не ти дава плата по 5 месеци. Тука се сложувам со тебе. Државата овде ти гарантира дека тоа што ќе го сработиш, ќе можеш да го наплатиш.
Само не чини овој комплекс на пониска вредност, кенкавост и мрзливост, сомничавост и безнадежност што е изгледа ко историско наследство, на сите Македонци. И после тоа, што очекувате? Одете да видите дали Американците зборат така за себе.
А што беше уште она, за козата на комшијата...Мислите надвор го нема тоа? Се лажете, бе:)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Не размислувам за живеење подалеку од Струмица, а камоли во странство. Морам да успеам дома. За инат!

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Iskreno bi zaminal.Otsekogas sum se smetal za patriot i sum ja sakal i Makedonija i Skopje megutoa ednostavno nema uslovi za mladinata kaj nas.

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
Kako student mozev da zaminam ama ne se odluciv, vo izminatite 7-8 godini kako vraboten seuste imam sansi i moznosti, duri i konkretni ponudi da zaminam, ama nekako seuste ne mozam da se odlucam da zaminam. Ne deka tuka e najsjajno, ama sto znam .... sepak sega mi e potreben dogovor so zena mi i sin mi, mora i tie da sakaat :)
Dokolku zaminuvam, toa bi bila USA islucivo!

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Дивајн напиша:
А зошто ги ставаш парите на прво место? Според тебе, се` треба да се преживее за нив?
Парите го вртат светот, без нив не можеш ништо да направиш.
Не сум многу приврзан многу за парите, но тоа ми беше една поголема причина за заминување од државава

EarthSea

Sexy Witch
Член од
28 јануари 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
Секој има свои приоритети, а пари можеш и тука да заработиш. Ама кој каде сака, само не ми се допаѓа што немате надеж за Македонија. Јас би прошетала, сегде кај можам, ама мислам дека тука сакам да остварам се. Тука да имам просперитет и верувам дека ќе можам. Сакам баш и да има корист од тоа државава, луѓето. (куќен молец, дома си е дома)

Член од
24 март 2005
Мислења
40
Поени од реакции
1
EarthSea напиша:
Секој има свои приоритети, а пари можеш и тука да заработиш. Ама кој каде сака, само не ми се допаѓа што немате надеж за Македонија. Јас би прошетала, сегде кај можам, ама мислам дека тука сакам да остварам се. Тука да имам просперитет и верувам дека ќе можам. Сакам баш и да има корист од тоа државава, луѓето. (куќен молец, дома си е дома)
Со среќа ;)

PiNkGiRl

Queen of rain
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.717
Поени од реакции
8
Bi zaminala zatoa sto mi e skisnato od nasata drzava uste sega a ne pak koga ke dojde vreme jas da prosperiram. No problem mi e sto sum mnogu nostalgicna. Tesko ke mi bide da zaminam i da se razdelam od zivotot koj do sega sum go vodela. Sepak da, bi zaminala.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
209
Поени од реакции
1
Ja sakam da zaminam bilo kade.zosto ovde ne se izdrzuva.Bi zaminal no ne zasekogas sepak coek treba da se vrati vo svojata zemja.

Kajgana Shop

На врв Bottom