Дали би заминале во странство?

Дали би прифатиле да одите во странство?

• Да

Гласови: 485 77,7%
  • Не

Гласови: 139 22,3%

• Вкупно гласачи
    624

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Би отишла... Да отворам некои нови хоризонти, да учам...
Но сето искуство, добро или лошо, ќе си го вратам дома.
Значи, одење за враќање.

Член од
3 декември 2008
Мислења
321
Поени од реакции
8
Донекаде се согласувам со тебе. Точно дека сега за време на оваа економска криза дури подобро е и да си останеш до Македонија и да се задоволиш со некаква(никаква) плата, отколку да одиш во странство и за џабе да си фрлиш парите за виза/транспорт. Знам многу луѓе што отидоа во Италија/Словенија/Германија мислејќи дека таму ќе најдат работа, ама ништо се вратиа со празни раце.
А за тоа дека најдобро е да си отвориш своја фирма, да, ама ајде оди отвори, кога немат пари луѓето месецот да го поминат а не пак свој бизнис да си започнат.

Тоа е проблемот - нашиот народ пати од неинформираност поради медиумите.
Ако сакаш да отвориш некој фирма и да вработиш 5-6 луѓе во неа владата ти дава кредит на 4-5 години отплата и плус по 1000 и нешто евра за секој вработен неповратни пари и плус ти кажуваат дали да почнеш со таа работа што си ја замислил и дали ќе успееш.
Само нас не ни се работи.

M

marsovka

Гостин
Оној кој што не успеал во својата земја, никаде нема да успее затоа што не е до земјата, туку до човекот е.

Ако не те бива дома, никаде нема да те биде.
затоа гледам луѓе кои тука биле семкари отишле во странство и станале сопственици на дискотека
не бе што ти е до нив е ..немаат пари за мито
Затоа гледам полно печалбари кои тука едвај крај со крај сврзувале а за година две се враќаат со туарег
Не ги лажи децата ....

едит
[FONT=&quot]http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=34208[/FONT]

причина број два за бегање немање правна држава

biglava

Last Samurai
Член од
28 ноември 2008
Мислења
62
Поени од реакции
4
:je:само како би си отишол...од оваа...наша мала преубава држава...ама не за стално..ама сепак да иам шанса и ајде позз

kostovska

Рокенролистика :))))))
Член од
22 јануари 2009
Мислења
368
Поени од реакции
11
би прифатила да живеам и најмногу сакам да се иселам што поскоро од тука али под услов да се договорам со мојте најблиски 2-3 пријатели да дојдат со мене :back: зашто се привикнав на нив и мајубаво ми е со нив,и тежок би ми бил животот далеку од нив,а семејството се знае дека секад ќе биде тука за тоа е лесно.....:back:

Lady Snake

~Дени ме чува!~
Член од
29 септември 2008
Мислења
85
Поени од реакции
2
Да ми го поставеше некој прашањево пред едно 6 месеци сигурно ќе речев да ... амаа, сега викам не. Имам шанса да заминам на студии во странство арно ама срце не ми дава да ја оставам оваа наша мала преубава Македонија и моите луѓе, а особено моите луѓе.
Добро у секој случај, никад не се знае, све е можно ...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
4
Може ама само на кратко, пуста носталгија - влече како луда :D

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Барем на 2 години да избегам од бедотијава. После ке се вратам да окапам тука.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Paaa normalno...vo makedonija ne mozam da ziveam...:uvo:
Баш од ваквите пропаѓа државава наша...
Не, не би сакала да ја напуштам државава, не сега, не никогаш...Доволно ми е она што го имам тука...Каприци не треба да ми се исполнуваат...

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Нема шанси.Како прво неможам да се снајдам јас во друга држава :tapp:...второ претерано сум носталгична и гарант ќе пропаднам веднаш така да ќе си седам овде :pipi: убаво ми е:helou:

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Vo stranstvo da odam samo na setanje,sakam da setam.ama da odam na podolgo ili zasekogas nema sansa:nesvest:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Da imam moznost da zaminam, ke zaminam uste odma, i ne mi e gajle dali napustam mesto kaj so sum siveela tolku godini, i onaka mnogu moi bliski veke zaminaa od tuka a i mnogu malku raboti me vrzuvaat za ovaa drzava, taka da sea nekoj da mi kaze odime sekundarno pakuvam kuferi i zaminuvam.

Член од
20 февруари 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
zaci

ako se otvorat granicite,mislat vo RM ke ostanat samo penzionerite i tie so crven pecat,,,,,:nenene:nema idnina tuka za 70% za mladite .:tapp:

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Па да би отишол со оглед на тоа дека во земјава нема надеж за нас младите.

Kajgana Shop

На врв Bottom