Дали би заминале во странство?

Дали би прифатиле да одите во странство?

• Да

Гласови: 485 77,7%
  • Не

Гласови: 139 22,3%

• Вкупно гласачи
    624

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
Никаде нема поубав живот од Македонија, верувајте. Работат од сабајле до вечер, кога ќе си одат дома земаат 10 апчиња и одат на спиење, 6 дена во неделата.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Vece sum vo stranstvo taka da nema kaj da odam:toe:
И јас сум во странство ама поблиску па имам можност да се враќам во Македонија, тука сум од септември, веќе еднаш си бев дома и ќе си одам наскоро пак. И исто, и мене најубав дел од денот ми е кога ќе зборувам со домашните, со другари/ки, со дечко ми... Ама сфатив дека не е Македонија тоа што ми недостига, туку луѓето кои ги сакам и ме сакаат таму. Инаку, да бидеме реални, можности, среден живот, функционални институции... Тоа е само дел од она кое го има овде, а дома го нема. Не знам уште дали ќе се враќам за живеење во Македонија, тоа ќе зависи од еден куп нешта и не можам да ги предвидам сите (особено не личните прилики), ама за сега... Македонија ми изгледа како совршена за одење на одмор, да се исповидиш со сите, да си поминеш најубаво, ама со броени денови... Не сум сигурна дека сакам да работам таму...
A kaj si ti vo stranstvo poblisku mozebi sme vo ista drzava

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Ne sum bila na podolgo nadvor od nasata drzava,i ne znam kako bi reagirala,ama vo sekoj slucaj sum za vo makedonija da se trudime da napravime nesto..i nadvor ne tece med i mleko:toe:

butterfly1135

Tutto questo amore...
Член од
30 август 2008
Мислења
209
Поени од реакции
5
Nostalgicna sum.. i da otidam da ziveam vo druga drzava, ne si davam poveke od 3 meseci deka ke izdrazam :icon_frow Makedonija kakva e takva e, mala e i skromna ama nasa si e :pipi:

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
:vozbud::vozbud: 76% за да лол па како мојте да ја напуштите нашава земичка, јас доколу би морал да ја напуштам во која било друга би ја одбрал Србија која ја сакам најпојке после Македонија :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Оној кој што не успеал во својата земја, никаде нема да успее затоа што не е до земјата, туку до човекот е.

Ако не те бива дома, никаде нема да те биде.

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Ми се пружи прилика и фаќам магла, нема леб во оваа држава.

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Штом ми се пружи прилика одма летам,не се мислам.Нема живот во Македонија.Ке ми биде мака за другари-другарки ама тоа е .....

Член од
30 декември 2008
Мислења
131
Поени од реакции
20
Оној кој што не успеал во својата земја, никаде нема да успее затоа што не е до земјата, туку до човекот е.

Се согласувам!
Постои една реченица-"Луѓето одат и на месечината,ги истражуваат и најскриените објективни нешта,но знаеме ли да живееме на земјата тука и сега"

Член од
3 декември 2008
Мислења
321
Поени од реакции
8
Не би отишол во странство.
Кај нас проблемот е што сите чекаат работа од некој друг, а никој не размислил он самиот да биде работодавач.
Сега со кризава наоѓање работа во странство никогаш. Па бидејќи ќе потрае едно 5-6 години па така моја препорака гледајте тука да отворите фирми и да бидете свои луѓе.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

Извини, но воопшто не се согласувам со тебе. Неможеш да кажеш дека е до човекот, коа во нашата земја нема услови за развој на интелектуалци. Чист пример: Пријател на татко ми дооолги години раобтеше во крим-лаборатотрија, се мачеше. Човекот е мислам 2 Ајнштајн... Виде прилика, оп скокна за Австралија... И сега што прави?! Праќа начини за некои си испитувања кои он ги има пронајдено во Австралија затоа што таму му било овозможено да истражува... Епа ајде сега кажете ми причина поради која не би си одел од земјата...
Ако не те бива дома, тогаш те бива секаде на секое друго место... Штом домот те отфрла, тоа не е твој дом. А патриотски чувства на оваа тема ама воопшто не почитувам.
Да, јас би заминал во странство, но само доколку овде немам услови за живот каков што јас сакам.

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74

Апсолутно е така , па затоа заради таквите кои мислат дека надвор ќе успеат , а не дома , имаме огромен извоз на мозоци ( мислам само на високо образовани луѓе , а не на капацитети, затоа што ако биле толку големи зошто не успеале да се докажат и овде?) и мислам дека се зависи од снаодливоста на човекот што е и до некаде и одраз на интелигенцијата.
Сме немале еднакви шанси и можености за опстанок... Глупости , ако некој навистина се труди и знае како да го поврзе сопственото знаење , снаодливотса и комуникациските во склоп со манипулаторските способности , ќе успее каде и да е.
Да не мислите дека во другите земји на пример Америка рози цветаат?
Секаде се цени квалитетот, не се лажете ...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Апсолутно е така , па затоа заради таквите кои мислат дека надвор ќе успеат , а не дома , имаме огромен извоз на мозоци ( мислам само на високо образовани луѓе , а не на капацитети, затоа што ако биле толку големи зошто не успеале да се докажат и овде?) и мислам дека се зависи од снаодливоста на човекот што е и до некаде и одраз на интелигенцијата.
Сме немале еднакви шанси и можености за опстанок... Глупости , ако некој навистина се труди и знае како да го поврзе сопственото знаење , снаодливотса и комуникациските во склоп со манипулаторските способности , ќе успее каде и да е.
Да не мислите дека во другите земји на пример Америка рози цветаат?
Секаде се цени квалитетот, не се лажете ...
Баш поради тоа што секаде се цени квалитет, сите бегаат надвор. Кој колку сака нека ме убедува, ама јасно знаеме кои услови ги имаме тука за учење и живот а кои во странство...
А тоа со поврзувањето на основните карактеристики за успех, хмм...Заборави едно нешто...Треба покрај се да има и услови во кои ќе го направи тоа...

Lorddd

Титула - Лорд
Член од
18 март 2007
Мислења
1.067
Поени од реакции
53
Не би отишол во странство.
Кај нас проблемот е што сите чекаат работа од некој друг, а никој не размислил он самиот да биде работодавач.
Сега со кризава наоѓање работа во странство никогаш. Па бидејќи ќе потрае едно 5-6 години па така моја препорака гледајте тука да отворите фирми и да бидете свои луѓе.
Донекаде се согласувам со тебе. Точно дека сега за време на оваа економска криза дури подобро е и да си останеш до Македонија и да се задоволиш со некаква(никаква) плата, отколку да одиш во странство и за џабе да си фрлиш парите за виза/транспорт. Знам многу луѓе што отидоа во Италија/Словенија/Германија мислејќи дека таму ќе најдат работа, ама ништо се вратиа со празни раце.
А за тоа дека најдобро е да си отвориш своја фирма, да, ама ајде оди отвори, кога немат пари луѓето месецот да го поминат а не пак свој бизнис да си започнат.

Kajgana Shop

На врв Bottom