Дали би заминале во странство?

Дали би прифатиле да одите во странство?

• Да

Гласови: 485 77,7%
  • Не

Гласови: 139 22,3%

• Вкупно гласачи
    624
Член од
26 ноември 2008
Мислења
233
Поени од реакции
9
коа ке пораснам заминувам за америка и не се враќам:salut:

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Ако си способен за учење и за работа би заработувал добро и овде, во Македонија, со што автоматски ќе заработуваш добро и ќе имаш добар живот.
Единствено што може мене да ме натера да се иселам од Македонија е општо подобрите услови за живот во поразвиените држави. Уредните градови, средените и функционалните институции, без разлика дали се приватни или државни кој во Македонија тоа го нема.

Член од
30 декември 2008
Мислења
131
Поени од реакции
20
Би заминал ДА,само во случај да имам отворено пат или иднина во некоја од државите на Балканот или подалеку.Или ако во нашава држава неможам да просперирам.Но ако тука сум на супер поле или прилично богат-НЕМА ШАНСИ да ја напуштам земјава!

Член од
16 јануари 2008
Мислења
32
Поени од реакции
2
Понекогаш сакам да заминам, ама кога ќе размислам дека се што имам ми е во оваа земја (Фамилија, другари, женски, се што ме исполнува ...) и дека нашите предци се бореле да живееме во своја држава, кога сме ја немале, сметам дека ние сега сме должни сами да работиме да си го подобриме животот тука, и да не бидеме кукавици што не може да останат во својата родна земја. Може ви личи на застарено сфаќање ова, ама сепак македончето по традиција е издржливо па може да опстане и во вакви услови (било и бетер).

Член од
22 април 2008
Мислења
405
Поени од реакции
28
Ако имам потреба би заминало, доколку немам никогаш нема да ја напуштам мојата сакана ТАТКОВИНА!!!!!!!!:oeoeoe:

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Со оглед на тоа што моментално сум во странство(Америка) и тука сум веќе 5 месеци а ми останаа уште 5, Македонија ми фали премногу, не можам ни да ви објаснам со зборови колку сакам да се вратам...Сфатив дека ние сме многу паметен народ, а имам добиено и коментари како на пр. "I would like to be born in another country, you people are so smart"...мислам, hello??? Го променив начинот на живеење тотално и најубав дел од денот ми е кога моите или другарите ке ми се јават... Не би останала тука да живеам иако имав неколку можности... Зошто? There is no place like my beautiful Macedonia!!!!

И јас сум во странство ама поблиску па имам можност да се враќам во Македонија, тука сум од септември, веќе еднаш си бев дома и ќе си одам наскоро пак. И исто, и мене најубав дел од денот ми е кога ќе зборувам со домашните, со другари/ки, со дечко ми... Ама сфатив дека не е Македонија тоа што ми недостига, туку луѓето кои ги сакам и ме сакаат таму. Инаку, да бидеме реални, можности, среден живот, функционални институции... Тоа е само дел од она кое го има овде, а дома го нема. Не знам уште дали ќе се враќам за живеење во Македонија, тоа ќе зависи од еден куп нешта и не можам да ги предвидам сите (особено не личните прилики), ама за сега... Македонија ми изгледа како совршена за одење на одмор, да се исповидиш со сите, да си поминеш најубаво, ама со броени денови... Не сум сигурна дека сакам да работам таму...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Jас би сакал да ги посетам далечните мистични места, Кавадарци, Кочани, Демир Капија... да ги видам домородците, нивната култура....
Еднаш бев во Прилеп и многу ме бендиса, а планирам на крајот на летото ко ќе подолабават работите в поле да слезам уше еднаш в Ресен.

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.621
Поени од реакции
14.497
Само да ми се укаже прилика да одам во странство, одам и не се враќам.

Б

Бат Елохим

Гостин
Не би заминала. само на одмор, или на гости, ама да знам дека кај и да е се враќам дома. носталгичарка максимално сум. Дури некогаш на одмор кога сум ми се плаче.

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Да, бидејќи со енергијата што ја вложувам овде за најбанални работи, во некое нормално општество планина ќе поместев досега, но не би заминала по секоја цена. Ова нема врска со љубовта кон татковината, туку со егзистенцијата. Инаку, си ја сакам Македонија, мислам дека е рај на Земјата, штета што ја трошат морони од политичари (да бидам праведна, чест на исклучоците).

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
Би заминала во странство истиот момент кога би ми се понудила шанса нема да размислувам двапати.Сите се правиме патриоти и велиме дека ја сакаме земјата и јас ја сакам сите ја сакаме али од љубов кон неа не се живее туку се живее од пари кои тука ги нема.и во странство можда не е нај нај и таму има црни дамки и не е се така розево ама таму барем знаеш работиш и добиваш пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom